Skocz do zawartości
IGNORED

Co po Rotelu RA-930AX?

borewicz07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam piecyk wymieniony w opisie i chciałbym go zmienić na cosik ciut lepszego (używanego), rotel jest ok chociaż ciut ostry i brak mi w nim bassu, może i jest nawet dobrze kontrolowany ale ciut za mało. Kolumienki jakie posiadam to Mission m33i. Budżet DO 1000.

uprzejmie proszę o poradę

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/76893-co-po-rotelu-ra-930ax/

np. Cambridge Audio Azur 640 A

może nie będzie to duży krok do przodu, ale na pewno w bok :)

w zasadzie dziwię się trochę dlaczego brakuje Ci basu w 930 Rotela, on gra bardzo żywo i dynamicznie

może masz problemy z akustyką pomieszczenia lub z rozstawieniem kolumn

audiokarma.org

Podłączałem pod moje kolumny yamaszkę znajomego i z głośników wydobył się bardziej soczysty i niski bas więc poprostu doszedłem do wniosku, że czas wymienić klocek :)

Podłączałem pod moje kolumny yamaszkę znajomego i z głośników wydobył się bardziej soczysty i niski bas więc poprostu doszedłem do wniosku, że czas wymienić klocek :)

Miałem ten model Rotela, bas jest szybki, punktowy, dynamiczny, nie wybrzmiewa za długo i też nie schodzi za nisko

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Rotel 972 jest OK, ale za te pieniądze jak dobrze poszukasz to kupisz Arcama Alpha 10 a różnica będzie ogromna na plus Arcama.Pozatym jak kiedyś stwierdzisz , że to za mało to można go przestawić w koncówkę mocy jednym przełącznikiem i jeszcze poprawić dźwięk jakimś preampem np na lampach.Tam dopiero jest kontrola basu.Dużo lepsza nawet niż w końcówie Rotela 980BX. Od Cambridga 640 wolałbym już tego Rotela 930.Ale to tylko moje zdanie.Od Azurów wole starsze serie Cambridga A500 czy c500+p500, tyle że części w nich użyte pozostawiają wiele do życzenia.....

• 2 tygodnie później...

Chciałbym uprzejmie przeprosić mojego rotela, wymieniłem głośniki na AE i pojawił się bass i ogólnie wiele dobrych rzeczy się pojawiło,

jeszcze raz rotelku przepraszam Cię publicznie :)

Ja wlasnie tez mam rotela tylko 971 i szukam czegos innego przede wszystkim ze wzgledu na slaby bas. Na plycie musi go byc faktycznie duuuzo zeby byl slyszalny. Rotel chyba pod tym wzgledem nie daje rady. MOje b&w 601 potrafia pompowac. Podpinalem je pod musicla fidelity e11 i nawet e1, stare nady 312 i 314 bas byl naprawde slyszalny. Rotel byl za nimi w tyle takze radze szukac cos innego.Ja raczej ta firme omine chociaz przestrzen i srednica przyzwoita. Sa lepsze klocki.

A ja mam Rotela RA-840BX2 i basu nie brakuje, jest dynamiczny, mocny, schodzi nisko a jednocześnie jest kontrolowany, nie wlecze się jak np. w Onyko Integra A8670, którego niedawno sprzedałem.

<><

na AE Linear three, świetnie się zgrywają z moim starym druhem :) scena szeroka i głęboka, fajna średnica, rotel świetnie kontroluje basisko, a po wypełnieniu komór balastowych dźwięk stał się jeszcze bardziej monumentalny, jest uderzenie, jest atak, jedynie wysokie mogły by być lepsze, ale nie można mieć wszystkiego... :)

na AE Linear three, świetnie się zgrywają z moim starym druhem :) scena szeroka i głęboka, fajna średnica, rotel świetnie kontroluje basisko, a po wypełnieniu komór balastowych dźwięk stał się jeszcze bardziej monumentalny, jest uderzenie, jest atak, jedynie wysokie mogły by być lepsze, ale nie można mieć wszystkiego... :)

Mam podlaczone AE Evo One pod Rotel RA-931mkII i też jest wszystko ok poza wysokimi tonami no ale tak jak mówisz w tej cenie nie można mieć wszystkiego a i tak dostaje się dużo... Brakowalo mi mocy w Evo One ale chyba będę musiał z tym ochłonąć bo jak zaczne eksperymentować to może się źle skończyć dla odsłuchu :)

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.