Skocz do zawartości
IGNORED

Beta24 (β24) - wzmaczniacz AMB Lab

czegevara

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawia się ostatnio sporo różnych propozycji klonowania wzmacniaczy na forum. Mnie mocno zaciekawił wzmacniacz Beta24, który wyrósł ze wzmaka słuchwakowego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Pytanie czy ktoś z was miał styczność z tym wzmakiem Ti Kana z AMB Lab.

Opis i zdjęcia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niestety dokumentacja dostępna tylko na wyraźne życzenie na maila (chińczycy już ukradli mu projekt). Dostałem opis i zapowiada się to ciekawie.

Kolega Ti Kan - autor projektu spytany czy mogę "sklonować" jego wzmacniacz wyraził zgodę ale uwarunkował to zakupem PCB u niego. Płytki są 4 warstwowe i dość drogie - 45 dolców za kanał, w sklepiku ma też płytki zasilacza i parowane trany. Całość jak widzę jest dość dobrze opracowana. Narazie zamierzam się przekopać przez wątki na forum i poczytać opinie tych co budowali. Pytanie czy ktoś byłby chętny na wspólne zamówienie w AMB Shop. Oczywiście najpierw niech wypowiedzą się zaiteresowani co wogóle sądzą o projekcie.

Parametry w skrócie:

•Reference-class power amplifier

•All-discrete

•Fully-differential

•Fully-complementary

•Fully-symmetrical

•Balanced output

•Balanced or unbalanced input

•Dynamically-cascoded in every stage

•Cross-coupled feedback

•Common-mode feedback

•DC coupled

•JFET input stage

•BJT voltage amplification stage

•Robust MOSFET output stage

•170W/ch into 8Ω, 310W/ch into 4Ω

•High speed (slew rate 440V/µS)

•Wide bandwidth (0Hz-1.4MHz, +0, -3dB)

•Ultra low output impedance

•Excellent linearity

•4-layer PCB with double ground planes and power planes

Więcej info na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Test RMAA -

Ukryta Zawartość

Info o budowie wersji w czystej klasie A -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) beta24-in-pure-class-a-t396.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77023-beta24-%CE%B224-wzmaczniacz-amb-lab/

ale co - w ciemno bez schematu kupić drogie płytki?

a parametry to z palca , czy z pomiarów?

nawet gdybym chciał kupić szybki wzmacniacz - to w ciemno?

ale co - w ciemno bez schematu kupić drogie płytki?

a parametry to z palca , czy z pomiarów?

nawet gdybym chciał kupić szybki wzmacniacz - to w ciemno?

Jako że autor projekto prosił o nieupublicznianie dokumentacji na forum to mogę wysłać zaintersowanym na maila.

Waldi - tobie już wysłałem:)

To fantazja!! Uzyskanie SR 100V/µS, przy stopniu różnicowym na wejściu, jest trudne do uzyskania!!! A tu przy jeszcze BD139/140, 400V/µS? Bez Harry Potter'a się nie obędzie.

bez problemu na BD139 dobrych egzemplarzach robiłem nawet nadajniki UKF są szybkie jak armata, 140 jest wolniejszy . W dalszym ciągu końcówki mocy do średnich i wysokich mam ta tych tranzystorach 550V/ mikro to nie problem nawet sporo wiecej ale już bez par różnicowych na wejściu . Preamp też - prostokat 4MHz nawet niezły. Ale to zależy od egzemplarza bo rozrzut jest spory, na najlepszych na 70Mhz uzyskiwałem 120V pp na obciążeniu 75Ohm więc chyba wzmocnienie 12dB wiec chyba nieźle

bez problemu na BD139 dobrych egzemplarzach robiłem nawet nadajniki UKF są szybkie jak armata, 140 jest wolniejszy . W dalszym ciągu końcówki mocy do średnich i wysokich mam ta tych tranzystorach 550V/ mikro to nie problem nawet sporo wiecej ale już bez par różnicowych na wejściu . Preamp też - prostokat 4MHz nawet niezły. Ale to zależy od egzemplarza bo rozrzut jest spory, na najlepszych na 70Mhz uzyskiwałem 120V pp na obciążeniu 75Ohm więc chyba wzmocnienie 12dB wiec chyba nieźle

Przy selekcjonowaniu tranzystorów można wiele więcej osiągnąć, to prawda. Jak pracowałem w zakładach elektronicznych i miałem dostęp do elementów i przyrządów to też sobie selekcjonowałem. Budowałem wówczas wzmacniacze powyżej 1MHz, ale do 50W, gdyż w tym zakładzie nie było tranzystorów o wyższych napięciach, a były to lata 70-te. Ale to se ne wrati!!!

Przy selekcjonowaniu tranzystorów można wiele więcej osiągnąć, to prawda. Jak pracowałem w zakładach elektronicznych i miałem dostęp do elementów i przyrządów to też sobie selekcjonowałem. Budowałem wówczas wzmacniacze powyżej 1MHz, ale do 50W, gdyż w tym zakładzie nie było tranzystorów o wyższych napięciach, a były to lata 70-te. Ale to se ne wrati!!!

Tak kiedyś był problem z tranzystorami dużej mocy w.cz. to próbowałem różne japończyki i co tylko udało się zamówić ale niektóre BD139 były bardzo dobre i tranzystorów m.cz. najlepsze Lata później pojawiły się Philipsy BLY i tą sama moc wyjściową można było uzyskać na zimnym radiatorze a nie gorącym 139.

• 1 miesiąc później...

Wrzuciłem schemat do symulatora, ale nie mam modeli źródeł prądowych.

Ogólnie wzmak działa, ale nic nie mogę powiedzieć o parametrach z braku żródeł, a na zabawę w rezystory zamiast źródła na razie brak czasu.

• 2 tygodnie później...

Też jestem zainteresowany zbudowaniem wzmacniacza symetrycznego podobnego do β24

(niekoniecznie takiego samego, wrzuciłem nawet temat do dyskusji „Wzmacniacz Symetryczny typu X.5” ale jakoś temat nie chwycił) . Może być coś w rodzaju X150.5 Pass’a. Ostatnio w necie natknąłem się na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i widzę, że ktoś też usiłuje konstruować podobny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Chłopaki przesadzacie z tym nierozpowszechnianiem schematu i oskarżaniem Chińczyków.

Forum na ten temat jest:

Ukryta Zawartość

i to nie chińskie. Schematy są dostępne w kolejnych wersjach. Same AMB Labs daje link do tego forum. Ze swojej strony i tak polecam konstrukcje symetryczne Pass’a, są mniej skomplikowane.

Chętnych do rozwinięcia tematu zapraszam do tematu pod nazwą „Wzmacniacz Symetryczny typu X.5” lub prywatnie na emila

Nie chcę przeszkadzać w temacie Beta24.

Ukryta Zawartość

Chłopaki przesadzacie z tym nierozpowszechnianiem schematu i oskarżaniem Chińczyków.

Forum na ten temat jest:

Ukryta Zawartość

i to nie chińskie. Schematy są dostępne w kolejnych wersjach. Same AMB Labs daje link do tego forum. Ze swojej strony i tak polecam konstrukcje symetryczne Pass’a, są mniej skomplikowane.

Chętnych do rozwinięcia tematu zapraszam do tematu pod nazwą „Wzmacniacz Symetryczny typu X.5” lub prywatnie na emila

Nie chcę przeszkadzać w temacie Beta24.

Ależ wszystko jest ok.

O schemacie zapomniałem - w momencie jak go otrzymałem. Wyszedłem z założenia, że ten kto chce to napisze PW , albo sobie ściągnie.

Sam watek jest niszowy, więc nikt nic nie ukrywa.

No i na końcu - a gdzie jest wspomniany przez ciebie watek? Sorki za to pytanie, ale więcej klikam lutownicą niż myszą i klawiaturą.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.