Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty sposób na smażące winyle

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Prosta sprawa - najpierw dość dokładnie przecieramy płytę, potem kilka razy pod rząd przesłuchujemy tę samą stronę płyty.

Każde kolejne przesłuchanie coraz czystsze, wolniejsze od trzasków.

Sposób prosty, a efekt dobry i bardzo dobry.

Dotyczy to tylko brudnych, dawno nie używanych płyt.

Gość Darek1890

(Konto usunięte)

Prosta sprawa - najpierw dość dokładnie przecieramy płytę, potem kilka razy pod rząd przesłuchujemy tę samą stronę płyty.

Każde kolejne przesłuchanie coraz czystsze, wolniejsze od trzasków.

Sposób prosty, a efekt dobry i bardzo dobry.

Dotyczy to tylko brudnych, dawno nie używanych płyt.

A nie lepiej woda z dodatkiem alkoholu i kropelka plynu do mycia naczyn. Po umyciu delikatnie przetrzec bardzo delikatna szmatka i pozostawic do wyschniecia (30min.-1.30/h). Mozna wyprubowac na jakims niepotrzebnym winylu. Na poczatek rewelacja. To naprawde dziala! Nigdy nie wolno grac mokrej plyty!!! Czyszczenie igly moze byc klopotliwe i lepiej nie uszkodzic.

Ricon miałem podobny efekt, jak przetarłem płytę płynem reloopa i nie dałem jej wyschnąć. Po wyjęciu z koszulki matowe fale, aczkolwiek kilka kółek szmatką do płyt i zniknęły ale folia do wywalenia albo do prania suszenia etc. :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość Darek1890

(Konto usunięte)

Formula na plyn da czyszczenia plyt

2 liter distilled water

1 liter alcohol

0.5 to 0.75 liter isopropyl alcohol

30 to 40 drops of liquid detergent

zaczerpniete ze strony http://www.soundfountain.com/amb/rc1.html

pozdrawiam

witam !

a ja troszkę na przekór

wpisz w yotube haslo : "diy record cleaner"

oraz zobacz np. ten link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

• 6 miesięcy później...

Dostałem kiedyś od... ojca wujka mojej dziewczyny :) kilkanaście płyt winylowych które niestety leżały w piwnicy i i rowki były dosłownie zapchane brudem i znalazłem gdzieś w internecie sposób na takie właśnie płyty. Kupiłem wiaderko kleju wikol za trochę ponad 10zł przetarlem winyle i pomalowałem pędzlem płyty poczekałem aż klej wstępnie wysechł czyli zaczą być przezroczysty ale dalej był elastyczny przewróciłem na drugą stronę i pomalowałem z drugiej strony . Kiedy z drugiej strony klej związał wystarczyło oderwać warstwę kleju i zobaczyłem piękną błyszczącą płytę wyglądała jak nowa miała ten charakterystyczny tęczowy blask kiedy patrzy się pod kontem. Płyty były naelektryzowane ale po jakimś czasie im to przeszło nie mam pojęcia jak to się stało :) wyglądały na czyste i zadbane i tak brzmialy. Trzeba tylko w odpowiednim momencie zerwać delikatnie klej bo później twardnieje staje się sztywny i się łamie co utrudnia jego usunięcie. I należy starannie je malować bo jeśli zostanie jakiś fragment nie pomalowany to na krawędziach klej jest cienki i może się nie oderwać. I oczywiście trzeba omijać papierowe naklejki bo zerwa się całe

A jaką ściereczką, szczoteczką myć płyty przy stosowaniu tych mikstur? no bo chyba nie tylko polewamy, ale jakoś delikatnie 'szorujemy', tak?

Powrót po dłuższej przerwie...

te tańsze mikrofibry zostawiają włoski ( być może mają w składzie jakiś inny jeszcze materiał), więc jak kupować to taką 'prawdziwą' mikrofibrę lepszej jakości

audiokarma.org

te tańsze mikrofibry zostawiają włoski ( być może mają w składzie jakiś inny jeszcze materiał), więc jak kupować to taką 'prawdziwą' mikrofibrę lepszej jakości

A do odkurzania płyty przed odsłuchem czy warto np. kupić jakiś delikatny pędzelek z naturalnego włosia? Bo jak próbuję zdmuchiwać drobinki, to czasami mi się na płytę... napluje :)

do 'odkurzania' najlepsza będzie taka 'aksamitka'

Ukryta Zawartość

widziałem zestawy do czyszczenia lcd właśnie z takimi szczoteczkami z aksamitem po ok 20zl

lub

Ukryta Zawartość

pędzelek się nie sprawdzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ukryta Zawartość

widziałem zestawy do czyszczenia lcd właśnie z takimi szczoteczkami z aksamitem po ok 20zl

lub

Ukryta Zawartość

pędzelek się nie sprawdzi

Szczoteczkę do igły dostałem wraz z wkładką. Z tego co widzę, to te szczoteczki to nic specjalnego. Spróbuję może użyć takiej aksamitnej szczotki do ubrań (nowej), albo będę czyścił welurowymi szmatkami (mam dużo ścinków).

Hmm, choć w sumie ciekawi mnie czemu pędzelek się nie sprawdzi. Teraz tymczasowo większe pyłki zmiatam pędzelkiem do optyki foto - problem w tym, że jest mały i się trzeba dużo namachać. Gdyby był większy, to byłoby chyba nieźle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie pędzelek to optyki bardziej nanosił drobinki kurzu niż zbierał, lepsza była szmatka do wycierania okularów żony :]

Cholera jasna - moja Zona ma soczewki! (dlatego pytalem o uzycie plynu do ich plukania ;))))))))

Bo jak próbuję zdmuchiwać drobinki, to czasami mi się na płytę... napluje :)

He he, zabawne bo mam czasem to samo, niestety trochę irytujące prawda?

Mój sposób to mycie w konosti, a przed odsłuchem jeśli są jakieś drobinki na płycie to używam zwykłej szczoteczki karbonowej. Trzeba jednak pamiętać, że jej właściwości antystatyczne się zużywają mniej więcej po roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

takie aksamitki, po czasie, działają jak papier ścierny

moim zdaniem do kurzu tylko szczotki węglowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ooo, węglowe antystatyczne chyba, mam taki pędzelek co to sam jeżdzi po płycie, chorrrera zbiera to kurz bo igła nijak nie chce sie kurzem zapaprać, może nie ma u mnie kurzu? chorrrerra no:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.