Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie interkonekty wybrać?

korn85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów:)

Ostatnie kilkanaście dni (korzystając z urlopu zdrowotnego na uczelni) spędziłem na poszukiwaniach nowych interkonektów do mojego audio. Posiadany sprzęt to CA Azur 540A oraz 340T, Panasonic DMP-BD60, kolumny Magnat Monitor 220 po modyfikacjach w firmie Neel. Prawdopodobnie w tym roku zakupię DAC (jeszcze nie wiem, jaki) żeby optycznie podłączyć do niego BR oraz komputer stacjonarny. Nadeszła więc pora na wymianę przewodów z tunera i blu raya do wzmacniacza (później ten sam przewód będzie łączyć DAC z wzmacniaczem, a nie blu rayem). Obecnie posiadam jakieś podstawowe Techlink za 20zł. Nie chciałbym aby przewody kosztowały majątek (dwa interkonekty stereo, każdy +- 150 zł.), żeby były w miarę uniwersalne, bez preferencji na któreś częstotliwości. Poza tym, na dobry początek, po zmianie sprzętu można już mieć coś lepszego niż przewód za 20zł:)

Trafiłem na coś takiego:

- QED:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Chord Crimson:

Ukryta Zawartość

- Wireworld:

Ukryta Zawartość

Ciężko znaleźć jakieś opinie dotyczące dokładnie tych modeli. Myślałem również nad wykonaniem samemu interkonektów ale nie mogę się doszukać czegoś innego poza Klotzem na metry, a nie będę płacić ponad 100 zł za metr, bo za dopłatą można już gotowca kupić:) W Wireworld jest ciekawa konfekcja (przynajmniej tak pisze producent). Wtyk jest wykonany z miedzi i pozłacany, a nie jak w dużej ilości przypadków z brązu lub mosiądzu. Tyle udało mi się wyszukać.

Żeby niepotrzebnie nie krążyć po stronach, z których nic nie wynika, chciałbym się poradzić Was, szanowni forumowicze, co sądzicie o wyżej wymienionych pozycjach? Ewentualnie jakie macie inne propozycje (mile widziane adresy www)?:)

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelką pomoc!:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77241-jakie-interkonekty-wybra%C4%87/
Gość

(Konto usunięte)

Z wymienionych przez Ciebie posiadałem CHORD Crimson (oraz Cobra 3).

Brzmieniowo i tak nie usłyszysz (tak przypuszczam) różnicy między nimi, a kable Chorda są naprawdę solidnie

wykonane (ekranowanie, bardzo dobre wtyki), co w tej sytuacji jest decydujące.

Tak że mój głos oddaję na Chord Crimson :)

Polecam również tańszego niż Chord ECOSSE THE COMPOSER (aktualnie korzystam z 2 takich) -

http://www.ecossekable.pl/composer.html

Mają wciąż obniżkę o 15% od cennika i wysyłka gratis :)

Uważam tak: zbieraj na dobre kolumny i DACa, a IC sobie daruj, naprawdę. Nie wniesie on zmiany na tym sprzęcie który posiadasz wg mnie, ew. zmianę będącą autosugestią, ew. zmianę na granicy percepcji. Nie ma co wymyślać, gdy kolumny, źródło i wzmak, raczej nie są tym, co ma zostać w tym systemie (patrzę ze swojej perspektyw).

Zabawne że piszesz jaki masz sprzęt, Twoje pytanie dotyczy IC, a nie piszesz jakich kabli głośnikowych używasz. Przyjmuję więc że coś ze szpuli za 2zł/m itp. A mają kable głośnikowe, znacznie większy wpływ niż IC (uwaga: nie chcę wchodzić w tym miejscu w polemikę ze słabiej słyszącymi, którzy uważają że głośnikowce nie mają wpływu na dźwięk).

I uwierz mi (albo sprawdź); w ślepym teście na swoich kolumnach i wzmaku i źródle, nie rozpoznałbyś IC za 2zł, od tego którego masz, od IC na który chcesz wydać 150zł i prawdopodobnie od nawet kilkukrotnie droższego. Dlatego uważam że nie warto na to wydawać;-) Naprawdę. Chyba że chcesz się dowartościować, tym że masz półmetrowy kabelek za półtorej stówy, a nie za dwie dyszki. Oczywiście kupno lepszego IC miałoby malutki sens, ale nie przy tym sprzęcie który masz, naprawdę. Czytałem ostatnio post kogoś kto przerobił kilkanaście IC, od trzy-, do czterocyfrowych sum, i stwierdził, że nie ma niemal żadnej różnicy między zwykłym IC, a takim drogim. Nie pamiętam kto to pisał niestety.

Polecam znaleźć sprzedawcę który wyśle Ci IC jaki chcesz za kaucją, Ty sobie porównasz, ktoś zrobi Ci test czy poznajesz różnicę między swoim a tym nowym i zobaczysz, czy zostawić, czy odesłać sprzedawcy i dostać kasę z powrotem. Albo któryś z forumowiczów by Ci pożyczył?;)

hmm no nie wiem.

Ja też nie wierzylem w to, że ic może "grać"

Szybki test: Klotz i Sommer, najtańsze z lepszych?

I tak klotz - dużo basu, wokal też niski silny, góra cofnięta.

Sommer, basu niedużo, wokal przesunięty w górę, a góry było tyle, że słyszałem za dużo szumów (bo test akurat zrobiłem na tunerze)

Więc przy IC za taką kwotę będą, mniejsze pewnie są przy kabelkach za grubą kasę. ?

Te magnaty by wyciepał..

IC wpływają na dźwięk ale nie w stopniu jaki opisujesz i w Twoim systemie.

Nie jesteś w stanie stwierdzić przepinając kable dokładnie różnicy.

Wystarczy że usiądziesz kilka centymetrów w innym miejscu i równowaga tonalna się zmieni.

Kup ze szpuli kabel Kimber Tonic , dokup wtyczki i będziesz miał dobry IC

ja z kolei niedawno kupilem wymienionego QEDa - ladnie zrobiony kabelek, z solidnymi wtykami, podobno potrojny ekran. swoj kupilem tu:

Ukryta Zawartość

nie dosc, ze metrowy odcinek to jeszcze tanszy od tego, ktory podales.

Ukryta Zawartość

Uważam tak: zbieraj na dobre kolumny i DACa, a IC sobie daruj, naprawdę. Nie wniesie on zmiany na tym sprzęcie który posiadasz wg mnie, ew. zmianę będącą autosugestią, ew. zmianę na granicy percepcji. Nie ma co wymyślać, gdy kolumny, źródło i wzmak, raczej nie są tym, co ma zostać w tym systemie (patrzę ze swojej perspektyw).

Zabawne że piszesz jaki masz sprzęt, Twoje pytanie dotyczy IC, a nie piszesz jakich kabli głośnikowych używasz. Przyjmuję więc że coś ze szpuli za 2zł/m itp. A mają kable głośnikowe, znacznie większy wpływ niż IC (uwaga: nie chcę wchodzić w tym miejscu w polemikę ze słabiej słyszącymi, którzy uważają że głośnikowce nie mają wpływu na dźwięk).

I uwierz mi (albo sprawdź); w ślepym teście na swoich kolumnach i wzmaku i źródle, nie rozpoznałbyś IC za 2zł, od tego którego masz, od IC na który chcesz wydać 150zł i prawdopodobnie od nawet kilkukrotnie droższego. Dlatego uważam że nie warto na to wydawać;-) Naprawdę. Chyba że chcesz się dowartościować, tym że masz półmetrowy kabelek za półtorej stówy, a nie za dwie dyszki. Oczywiście kupno lepszego IC miałoby malutki sens, ale nie przy tym sprzęcie który masz, naprawdę. Czytałem ostatnio post kogoś kto przerobił kilkanaście IC, od trzy-, do czterocyfrowych sum, i stwierdził, że nie ma niemal żadnej różnicy między zwykłym IC, a takim drogim. Nie pamiętam kto to pisał niestety.

Polecam znaleźć sprzedawcę który wyśle Ci IC jaki chcesz za kaucją, Ty sobie porównasz, ktoś zrobi Ci test czy poznajesz różnicę między swoim a tym nowym i zobaczysz, czy zostawić, czy odesłać sprzedawcy i dostać kasę z powrotem. Albo któryś z forumowiczów by Ci pożyczył?;)

No z tym, że nie słychać różnicy między interkonektami za 2 zł i za 4 tys. to się zgodzić nie można. Bujdy zwykłe. Różnica jest i to masakryczna.

Oczywiście - kable głośnikowe też mają bardzo duży wpływ, też lepiej je wymienić na coś solidnego.

Przy sprzęcie mocno budżetowym zmiany będą faktycznie znacznie mniej słyszalne - ale będą. Mój znajomy miał CA 540, który grał u niego fatalnie (składało się na to wiele przyczyn, głównie akustyka pomieszczenia i mierne źródło). Miał zwykłe interkonekty za 8 zł, po wpięciu taniutkiego Klotza od razu zauważył pozytywne zmiany i go odkupił ode mnie - a nie wierzył w to, że kable mogą zmienić dźwięk. A jednak zmieniły.

Oczywiście są lepsze rozwiązania od Klotza :) Wysyłam info na PM.

Poza tym, jak kupisz solidne, budżetowe kable, to przy upgradzie sprzętu zwróci się to z nawiązką - bo wszystko lepiej zagra.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

to prawda że w takim sprzęcie nie odczujesz na chwilę obecną różnicy wymieniając kable, ale będą one swoistą biżuterią i patrzenie na nie poprawi Ci samopoczucie (tego jestem więcej niż pewien), a jak wymienisz kiedyś sprzęt na lepszy to kable zostaną, choć ja wolałbym na końcu dokupić kabelki (na Twoim kolego miejscu).

Różnica pomiędzy kabelkiem za 2zł i nieco porządniejszym np. za 25zł jest zauważalna nawet na sprzęcie klasy bardzo niskiej, a to z prostego powodu :

jakości i ilości miedzi użytej do produkcji kabla. Ja sam miałem kabelek wart z 5zł, który w dodatku miał lat naście i wymieniłem go na IC Belgi. Różnica była zauważalna

od razu!

Niestety audio jest studnią bez dna. Wiem, że wzmacniacz nie jest super ale ma dopiero rok i na razie pozostanie. Obecnie chcę wymienić przewody, zakupić DAC, a później przyjdzie czas na nowy wzmacniacz i kolumny. Napisałem na razie o interkonektach ale po nich do wymiany pójdą przewody głośnikowe oraz zasilające. Wiem, że kable mają wpływ na dźwięk ale nie wyłożę na nie całego majątku:) Dobre okablowanie jest ważne ale najwięcej osiąga się przez zmiany w sprzęcie (kolumny, wzmacniacz), a także cała akustyka pomieszczenia.

Co do przewodów... Zastanawiam się nad Chord albo QED więc wybór już się zawęził:) Niestety nie potrafię znaleźć Kimber na metry, wszędzie już gotowa konfekcja, a szkoda, bo chętnie dokupiłbym dobre końcówki i sam je oprawił.

Ktoś jeszcze coś?:)

@ korn85

Jasne, że audio jest studnią bez dna ;)

Najlepiej jest sobie narzucić jakiś cel i w miarę możliwości, stopniowo go realizować :)

Wzmacniacz jest budżetowy,ale jest ok - jak dokupisz sensownego DAC-a, to będzie to całkiem przyjemnie grać.

Co do QED-a - to ja mam nienajlepsze doświadczenia z tymi kabelkami, QED (Performance Audio2) obecnie łączy mi telewizor ze światem

audio - tylko do tego się nadawał...

Ten Chord też nie jest neutralnym kablem, warto się zastanowić czy będzie odpowiadał.

Wireworld robi solidne kable o dość wyrównanym brzmieniu, ale przyjrzyj się też podstawowemu kabelkowi TaraLabs.

Najtańsza Audionova też może być ok.

Ja mogę odstąpić interkonekt Pro-Ject Connect IT CC który bije na głowę wszystko to co mógłbyś kupić w cenie do 300 zł.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Xen

Ukryta Zawartość

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Oczywiscie, ze jest sens kupowac interkonekt, tylko uwazaj, zeby zamiast poprawic nie popsul dawieku. Nie odchudzil za bardzo lub nie zmulil. Powodzenia w poszukiwaniach.

Jeszcze jedno, jak widze nikt z doradxajacych nie slyszal Twojego systemu, wiec nie sugeruj sie zbyt mocno radami, ewentualnie rozwaz podpowiadane opcje i sprawdz na wlasne uszy co pasuje. W audio, nie zawsze drozej znaczy lepiej, musi byc synergia.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Najważniejsze - nie przepłacić. Miałem kiedyś Audioquest Jade za ok. 140 zł i nie był to zbyt dobry wybór: podbita góra, bas szczupły - być może do odmulenia taniego systemu by się przydał. Dziś zmontowałem sobie interkonekt z wtyków Neutrik-REAN Nys373 i tego ponoć "jaśniejszego" Klotza IY106 (cena materiałów w sumie ok 40 zł) - jak dla mnie i tak basik głeboko schodzi, a góra nienatarczywa, scena w porządku - na pewno przyjemniejszy od tamtego Audioquesta. Zastanawiałem się też nad popularniejszym LaGrange, czyli IY107, ale na szczęście w sklepie nie mieli - teraz wiem, że na szczęście, bo byłby jednak zbyt ciemny.

<><

Najważniejsze - nie przepłacić. Miałem kiedyś Audioquest Jade za ok. 140 zł i nie był to zbyt dobry wybór: podbita góra, bas szczupły - być może do odmulenia taniego systemu by się przydał.

Jak coś jest "zamulone" to podbijając górę go nie "odmulisz" ... co najwyżej sprawisz że będzie bardziej męczące.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.