Skocz do zawartości
IGNORED

Granica rozsądku

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Zrozumienie działania mechaniki magnetofonu a zrozumienie i przeżycie symfonii (na przykład Mahlera) to jednak dwie różne sprawy, i tu się pojawia odwieczny problem - po co sprzęt i ku czemu ma on służyć.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kolumienki Sonus Faber z filmiku nr 3 wystawione na sprzedaż. Czyżby krytyczne osądy z tego forum wpłynęły na właściciela?:)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu się nic nie ukryje:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

No to się Parantulla zdenerwuje:-)

Może ktoś z WAS wie ,co za wokalistka śpiewa w drugim filmie prezentującym sprzęt ,lokum ,bardzo ładny głos i piosenka -DZIĘKUJĘ

Odpowiedziałbym Ci, ale track ID wyświetlił jakieś chińskie znaczki. Po chrześcijańsku jest tylko tyle, że płyta wydana w 2006r. :)

Ale jaja i te Maci schowane za tymi śmiesznymi drzwiami.

Film sprzed 3 lat, nagle temat tutaj i ucieczka ze sprzętu :)

Może trzeba zmienić nazwę forum na:

audiofilskie forum Prawdziwych Miłośników i Melomanów

Wszyscy już widzieli, to można sprzedawac.

Teraz pewnie kupi Forda Mustanga z 69 roku i od jutra będzie Prawdziwym Miłośnikiem Mustanga,

który za pół roku też mu się znudzi i wtedy sobie strzeli Harleya albo w łeb na przykład, bo akurat będzie w modzie...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No co, to też jest prawdziwa pasja prawdziwego miłośnika i melomana przecież :)

O tym właśnie pisałem wcześniej, że jak będziemy się poruszac w oparach absurdu

i na siłę wyszukiwac usprawiedliwienia dla irracjonalnych zachowań,

to tak to się właśnie skończy, że pod definicję Prawdziwego Miłośnika

będzie można wrzucic każdego oszołoma i nic nikomu do tego, bo on ma pasję i to prawdziwą.

no dobra ale czym sie bedzie roznil ktos kto slucha dudnienia na 2 tubach i 2 kolumnach 4 glosnikowych od posiadacza mc intosha i sieciowki za 6tys w pokoju 3X3 i wlaczajacego sobie na nim jakies testowe nagrania?

przeciez obydwoje moga byc oszolomami wzorujacymi sie na zupelnie innych polach audio, ja tu ani tu nie widze milosnika muzyki szukajacego dobrego jej przekazu

chwilowy brak działalności w audio.

no dobra ale czym sie bedzie roznil ktos kto slucha dudnienia na 2 tubach i 2 kolumnach 4 glosnikowych od posiadacza mc intosha i sieciowki za 6tys w pokoju 3X3 i wlaczajacego sobie na nim jakies testowe nagrania?

Ja. To ja się pytam czym. Pytam się.

przeciez obydwoje moga byc oszolomami wzorujacymi sie na zupelnie innych polach audio, ja tu ani tu nie widze milosnika muzyki szukajacego dobrego jej przekazu

No toż o tym właśnie pisałem w moich długich i bezsensownych postach.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Grzegorz7 napisał na poprzedniej stronie:

“A mnie takie pytania przyszły do głowy:

To znaczy, że w mniejszym pomieszczeniu hi-end nie zabrzmi lepiej od budżetówki?

I twierdzenia, że zespoły z wooferem 12 cali zagrają gorzej od takich z 5 calowym?

Jakieś absurdy.”

Może odpowiedzcie sobie najpierw na te pytania.

Bez tego wszelkie komentarze wychodzą na emanację zwykłych kompleksów ;)

Grzegorz7 napisał na poprzedniej stronie:

“A mnie takie pytania przyszły do głowy:

To znaczy, że w mniejszym pomieszczeniu hi-end nie zabrzmi lepiej od budżetówki?

Może odpowiedzcie sobie najpierw na te pytania.

Bez tego wszelkie komentarze wychodzą na emanację zwykłych kompleksów ;)

Jeżeli duże, hi-endowe kolumny zostaną zamknięte w małym pomieszczeniu o kiepskiej akustyce i na dodatek jeszcze wetknięte między ścianę a wersalkę, to wydadzą z siebie tylko jeden wielki bulgot. Dlatego w takiej sytuacji tańsze kolumny będą w stanie zaprezentować znacznie lepszą jakość dźwięku.

Idąc tym tokiem rozumowania:

Podobnie wielkie membrany słuchawek powodują jedynie bulgot w małej komorze ucha…

Membrana słuchawki o średnicy 50mm oddalona od trąbki Eustachiusza odpowiadałaby membranie głośnika oddalonej o 3m wielkości ściany…

Jakieś inne argumenty?

;)

Jeżeli duże, hi-endowe kolumny zostaną zamknięte w małym pomieszczeniu o kiepskiej akustyce i na dodatek jeszcze wetknięte między ścianę a wersalkę, to wydadzą z siebie tylko jeden wielki bulgot. Dlatego w takiej sytuacji tańsze kolumny będą w stanie zaprezentować znacznie lepszą jakość dźwięku.

Dokładnie Grzegorz tak jest jak mówisz. Ludzie wstawiają JBL'e rozmiarów lodówki w pomieszczeniach wielkości "kiosku" w samych rogach i często są zachwyceni. Ba, jest to praktycznie najlepsze rozwiązanie do małych pomieszczeń, bo z małych kolumn nie usłyszy się pełnego pasma w takiej klitce. A wielkie basy o wielkości ściany i wysokiej skuteczności grają jak słuchawki bo nie trzeba pędzić w nie tryliona watów do uzyskania w miarę płaskiego pasma jak przy 25cm pierdziawkach.

Nie można porównywać kolumn jedynie pod względem rozmiaru skrzynek. Liczy się rozmiar dźwięku. Wiadomo, że małe pomieszczenie to małe moce a małe kolumny i małe moce to generalnie bardzo nierówny dźwięk.

Membrana słuchawki o średnicy 50mm oddalona od trąbki Eustachiusza odpowiadałaby membranie głośnika oddalonej o 3m wielkości ściany…

Jakieś inne argumenty?

Słuchałeś kiedyś kolumn o dużych możliwościach basowych w zbyt małym na dodatek kiepsko zaadoptowanym akustycznie pomieszczeniu? Bo ja tak. Nic fajnego. I obojętnie z jaką głośnością grają - jest źle albo jeszcze gorzej, gdy dasz głośniej. Po prostu kolumny te są tak policzone, że żeby sensownie zagrała średnica musi towarzyszyć jej bas a on male pomieszczenie zdominuje i ugotuje.

A co do słuchawek - podłącz hi-endowe słuchawki do odtwarzacza MP3. Zagrają gorzej niż Porta Pro.

ja wiem, że bywają okazje i mozna gdzieś wyrwać fajny sprzet za całkiem nieduże pieniądze. Pokusa straszna, bo oto np. mozemy sie stac właścicielami kolumn ze słynnej jakiejś tam linii Reference (ludziom z forum kopary opadną), kupujemy, dopychamy kolanem do ściany i ...pulpa a nie dźwięk. A takie ładne, hamerykańskie.

Wyryjcie sobie taki bzdet na czołach.

"Jeżeli duże, hi-endowe kolumny zostaną zamknięte w małym pomieszczeniu o kiepskiej akustyce i na dodatek jeszcze wetknięte między ścianę a wersalkę, to wydadzą z siebie tylko jeden wielki bulgot. Dlatego w takiej sytuacji tańsze kolumny będą w stanie zaprezentować znacznie lepszą jakość dźwięku. "

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Fajnie jest. Tyle że wątek już dawno wybiegł poza oryginalny temat - rozwiązanie jest tylko jedno.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.