Skocz do zawartości
IGNORED

Czym dobrze zasilić toslink w PC

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zasilam swojego DACa Audio Alchemy DDE 3.0 toslinkiem z wyjścia optycznego zintegrowanej dźwiękówki na płycie (AL888)

Jak zauważyłem nawet tańsze DACi grają lepiej przez np firewire. (RME fireface 400, saffire focusrite)

Co można wsadzić w płyte główną pod PCI, np Esi Juli@, by zasilić dobrego DACa jak najlepszym cyfrowym sygnałem..?

Wasz Ramboszczak

https://www.audiostereo.pl/topic/77385-czym-dobrze-zasili%C4%87-toslink-w-pc/

DAC jest dość wysokiej klasy, słuchałem go nawet pod hi-endowymi klockami. Kiedyś był to referencyjny DAC w swojej cenie a kosztował 1500$. Mam go po ŚP Marku Perepeczko. Więc to nie jego wina. System to win7. Wszytsko od realteca jest wyłaczone. Ustawione jest wyjście na 24bity.

Płyta główna do MSI P6N platinium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytałem o tym AL888 że ma słaby bas, i to się u mnie przekłada słuchowo. Pasmo tez jest mocno zaburzone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytałem o tym AL888 że ma słaby bas, i to się u mnie przekłada słuchowo. Pasmo tez jest mocno zaburzone.

Jak masz podłączenie analogowe to może i ma "słaby bas" (choć jakoś w RMAA nie widziałem przyciszenia więc pewnie takie voodoo jak każde inne - no chyba że mówimy o słuchawkach które mają zupełnie inne wymagania)

Przy toslink "słaby bas" to jest voodoo jak diabli. Już prędzej uwierzę że na skutek wysokiego jittera masz większe szumy (to jest możliwe jak DAC ma słaby system niwelowania jittera a źródło ma wysoką niestabilność zegara).

A to że dac kosztował nawet i kilka tys. dolarów akurat tyle zmienia co nic (szczególnie że niedawno miałem przypadek gdzie tańszy DAC najzwyczajniej w świecie miał mniejsze szumy własne od niemal 3x droższego )

Nie bardzo wiem jakie o podłaczenie analogowe może chodzić. Wyciągnałem pare dni temy stary odtwarzacz DVD marki samsung. Raczej najtańszy stacjonarny ale z wysciem po cyfrze toslink. Też miło mnie zaskoczył. Bassy schodziły nisko, dużo niżej niż z PC.

• 4 tygodnie później...

Reasumują wstępnie.

Czy karta typu ESi julia przez toslink zapewni mi lepszy transport dźwięku do DAC przez toslink niż integra z płyty..?

Może jest coś lepszego niż julia z optycznym wyjściem..?

Pewnie występuje jakaś ingerencja w cyfrowy sygnał zanim zostanie podany on na wyjście optyczne..? Jakieś "polepszacze" dźwięku, itp. które mogą sobie działać bez wiedzy użytkownika.

Czy karta typu ESi julia przez toslink zapewni mi lepszy transport dźwięku do DAC przez toslink niż integra z płyty..?

Może jest coś lepszego niż julia z optycznym wyjściem..?

A jest sens pakować się w tego typu karty by wykorzystać tylko cyfrowe wyjście? Pewnie znajdzie się coś prostszego i tańszego co da sygnał bit-perfect. Może będzie to po prostu kwestia sterowników.

Ale o przykład konkretnego urządzenia już mnie niestety nie pytaj ;)

Pewnie występuje jakaś ingerencja w cyfrowy sygnał zanim zostanie podany on na wyjście optyczne..? Jakieś "polepszacze" dźwięku, itp. które mogą sobie działać bez wiedzy użytkownika.

A jest sens pakować się w tego typu karty by wykorzystać tylko cyfrowe wyjście? Pewnie znajdzie się coś prostszego i tańszego co da sygnał bit-perfect. Może będzie to po prostu kwestia sterowników.

Ale o przykład konkretnego urządzenia już mnie niestety nie pytaj ;)

Tak mi się czasem wydaje, że powinno się na forum wprowadzić opcje DONATE. Wtedy zaraz by się posypały konkretne odpowiedzi :)

A tak Kowalski wypęka na esi 500zł a to samo by miał z SB za 50zł ;) Pewnie aż tak bardzo się nie mylę, nawet nie wiem co to bitperfekt.

Jam masz włączoną tą ingerencję to jest.

Jam masz włączoną tą ingerencję to jest.

Wszystkie polepszacze są wyłaczone, mogę też puścić dźwięk przez WASAPI ale dalej bas nie ma wykopu a brzmienie jest zamulone.

Podejrzewam że to kwestia duetu dźwiękówka i płyta. Z tąd moje przypuszczenie że na innej karcie z optykiem może się to poprawić.

Bo ten realtek jak czytam może zagrać skrajnie różnie, w zależności od płyty na której jest.

Bo ten realtek jak czytam może zagrać skrajnie różnie, w zależności od płyty na której jest.

Ale to się tyczy tylko wyjścia analogowego. Być może w systemie jest ustawiony resampling do jakiejś niestandardowej częstotliwości? Być może program odtwarzający ma wbudowany na stałe "poprawiacz"?

Ewentualnie może coś być uszkodzone i realtek nie działa poprawnie.

Można też sprawdzić na oddzielnej karcie ale wszystko od audigy w górę zagra tak samo po optyku.

Sorry ale za to że bas jest chudy to nie odpowiada Ci dźwiękówka w laptopie.

Powiem inaczej korzystamy z identycznej dźwiękówki i bas jest chudy jak anorektyczka tylko że po analogu. Więc nie wiem skąd u Ciebie taki efekt że dac Ci gra chudo... Cyfra ma to do siebie że żeby grała inaczej to musisz mieć inne bity... Tu nie ma tak że jak dajesz inny kabelek to basik Ci się luzuje a jak dajesz taki to się robi chudo. Wiesz niektórzy słyszą takie zmiany a ja wyciągam kabel z toslinka na 2 cm i dalej gra i nie słyszę żeby grało inaczej. Jedyne co to jak mi ucieknie ręka to się robi przerwa i tracisz synchronizacje.

Ale co ja się znam przecież powinienem słyszeć podkładki pod kable głośnikowe i inne tego typu rzeczy... Pewnie mam słaby sprzęt i inne tego typu rzeczy...

Pozdrawiam Arczi

Może winę za kiepski sygnał ponosi tani kabel optyczny, 10m za 50zł..?

Porównywałem ostatnio przez dzień dwa granie przez DACmagic od CA przez USB, i tego zamulenia już nie było. Bas miał odpowiednią siłę i atak, jeno całość miała mniej wyrafinowania. Ale DACmagic rozjaśnia niepodtrzebnie znowu, podobnie jak V-dac, choć MF mniej. Z tym drugim po USB basu było jeszcze mniej niż z Audio ALchemy przez toslink z płyty. Esy mają raczej za dużo basu a 250 watowa końcówka mosfet też raczej atomowo gra.

Może ktoś ma jakaś chwilowo nie potrzebną dźwiękówkę na PCI, wypożyczę za korzyść alkoholową dla właściela..

Mistrzu, pozno jest, ja zmeczony jestem i moze nie do konca rozumiem... Ty chcesz zeby ci inne bity karta wysylala po optyku? Bo inaczej tak drastycznych zmian w dzwieku jak opisujesz nie wprowadzisz.

server unreachable;--

• 3 tygodnie później...

Porównywałem granie z ALC888 kontra cd player marantz 63 kis.

Realtek nie jest taki zły ale CD zagrał w każdej dziedzinie lepiej. Bas miał mase, stereo dużo szersze i głębsze, a góra przestała kłuć.

Nie wiem teraz w którą strone iść. Mam dobry DAC. Czy za czymś typu m-audio transit czy bardziej jakaś karta na PCI.

Są jakieś sound blastery na usb 2.0 za 200zł ale to chyba jakaś niższa półka cenowa i dźwiękowa również.

Ale ja mam DAC ale nie na usb tylko na spdif i toslink. Dac to Audio Alchemy najwyższy model DDE 3.0. Nawet ten marantz w/w po cyfrze przez AA zagrał dużo lepiej niż po analogu.

Hej teraz mi się przypomniało a powiedz mi ty słuchasz na stacjonarnym komputerze jak dobrze zauważyłem. Nie wiem na ile jest głośny twój komputer stacjonarny ale mój był dość mocno i po przesiadce na Cichego lapka różnica ogromna. Okazuje się, że wentylatorki robią sobie takie tło na które niby się nie zwraca uwagi, jednak wpływa na odbiór muzyki. Sprawdź u siebie czy to nie jest ten problem.

Pozdrawiam Arczi

• 2 tygodnie później...

Podpiąłem konwenter trends audio ud-10 pod usb i toslinkiem puściłem sygnał do DAC. Rzeczywiście cyfrowy nalot zginął, średnica pięknie się wypełniła i przestała być matowa. Góra przestała kłuć.

Jak na tak taki konwenter usb/spdif efekt dość spory.

Alealej nie mam fajnego basu, który pięknie np odtwarzany jest przez CD 63 KIS Marantz :)

Góra nie świszczy i nie dominuje w dźwięku. W średnicy wypłynęły szczegóły, wcześniej zamaskowane przez ostrość góry. Poznikały sybilanty. Blachy brzmią metalicznie jak w rzeczywistości i długim pogłosem jeśli to jest zamierzony w nagraniu, a nie sieją syczeniem. Scena rozbudowana sporo w do tyłu. Poprostu zaczeło to grać jak dobre CD a nie tanie CD :) Żeby ten bas jeszcze przeszedł przemiany jak reszta ale tu nie wiele się zmieniło.

Góra nie świszczy i nie dominuje w dźwięku. W średnicy wypłynęły szczegóły, wcześniej zamaskowane przez ostrość góry. Poznikały sybilanty. Blachy brzmią metalicznie jak w rzeczywistości i długim pogłosem jeśli to jest zamierzony w nagraniu, a nie sieją syczeniem. Scena rozbudowana sporo w do tyłu. Poprostu zaczeło to grać jak dobre CD a nie tanie CD :) Żeby ten bas jeszcze przeszedł przemiany jak reszta ale tu nie wiele się zmieniło.

Ja miałem "syczenie" i inne nieprzyjemne rzeczy o których piszesz w kwestii góry, kiedy występowały wysokie zniekształcenia IMD (nieudolny, bardzo niedokładny, prymitywny wewnętrzny resampling karty z 44,1K do 48k)

ALC888 nie ma resamplingu do 48hHz.

Myśle nad kupieniem kontrolera USB pod PCI. Czytam we właściwościach USB na płycie głównej że idzie prąd 5V i 100ma. Może dla tego nie ma basu mocnego bo nie ma prądu..? Jaki powienien być ten kontroler by się nadawał do PC AUDIO..? Sprawdze jeszcze inne wyjscia cyfrowe z konwentera USB. Teraz gram na toslink ale mam jeszcze bnc i spdif do przesłuchania.

Czytam we właściwościach USB na płycie głównej że idzie prąd 5V i 100ma. Może dla tego nie ma basu mocnego bo nie ma prądu..?

Tak, z pewnością właśnie dlatego brakuje Ci basu...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zasiliłem konwenter zestawem bateryjnym. Na spdif gra trochę ciężej, na toslik lżej. Tam samo jak ustawie wyjscie DS i WASABI w Foobarze.

Ładnie to gra ale fundament nie ma masy.

Zasiliłem konwenter zestawem bateryjnym. Na spdif gra trochę ciężej, na toslik lżej. Tam samo jak ustawie wyjscie DS i WASABI w Foobarze.

Ładnie to gra ale fundament nie ma masy.

Użyj kabla optycznego Belkina PureAV. Podłącz do Daca do wolnego wejścia kablem z krokodylkami bateryjkę 9v tylko minus, plus zostaje wolny - nie żartuję !

Czytajac forum coraz bardziej sie zalamuje... Bardziej analogowe bity, bateryjki... Rambo, specyfikacja usb stwierdza: napiecie 5V i prad do 0.5A w _krokach_ co 0.1A. Niepojetym dla mnie jest tez w jakis sposob powiazales wplyw natezenia pradu zasilajacego przetwornik cyfrowo-analogowy z wplywem natezenia pradu zasilajacego przetwornik cyfrowo-cyfrowy.

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.