Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja kabla i wzmacniacza

myszarabut

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc i informację jaka jest prawidłowa polaryzacja w gnieździe zasilania urządzeń Accuphase? Chyba dopiero E-560 ma sygnalizację informującą o prawidłowym podłączeniu. Czy ktoś ma dokładne informacje na ten temat?

https://www.audiostereo.pl/topic/77396-polaryzacja-kabla-i-wzmacniacza/

w swoim bylym E308 stwierdziłem jedna prawidłowośc lepiej ngrał gdy na prawym pinie gniazda iec (patrzac od tyłu wzmaka)była faza na lewym pinie bylo zero..sieciówka conajmiej z 1,5mm2

W nowych nawet topowych wzmakach nie ma czasem nawet bolca uziemienia ,więc chyba Producenci doszli do wniosku ,że nie ma znaczenia jak się wepnie.Co innego japońce ,polaryzacja,pętala masy ,brak sprzężenie zwrotnego ,na tym tle mają "fisia".

(ogólnie i wszędzie)- w/g rysunków powyzej powinno byc tak :

1. próbnik swieci w lewej dziurce

2. zależy ;-)

3. jest poprawnie, próbnik świeci tak jak zaznaczono

natomiast w praktyce moze byc roznie, najlepiej posluchac samemu i wybrać :-)

jeszcze raz delikatnie napomknę, że wystarczy trzymaną w paluchach neonówką dotknąć obudowy urządzenia. jeśli się świeci - trzeba odwrócić wtyczkę i jest git. chyba, że czegoś nie wiem...

pzdr.

Dla zainteresowanych- dziś otrzymałem maila od pana Yasu Ishizuka z Accuphase o takiej treści :"...The pin configuration of the AC inlet is as follows:

1. the pin 1 (atop of the triangle) is ground

2. the pin 2 (left side facing the inlet) cold

3. the pin 3 (right side facing the inlet) hot..."

Jak to odnieść do rysunku zamieszczonego przez masza1968? Na moje ucho pełniejszy jest dźwięk przy podłączeniu zgodnym z rysunkiem ( może źle odczytuję wyjaśnienie z Accuphase)? Wiem, że najważniejsze są wrażenia soniczne, ale wypadałoby by się pokrywały z zamysłem konstruktora?

Niektóre sieciówki ( np.Neel) są tak zrobione, że faza pojawia się w odwrotnym ustawieniu niż w gnieździe sieciowym (przeplot?). Tak więc interesujące jest jak powinno być na końcówce kabla sieciowego (vide 3 zdjęcie u masza1968).

Gość masza1968

(Konto usunięte)

beginner1, 8 Mar 2010, 15:22

>Powinno być dokładnie tak, jak napisał Yasu Ishizuka. Ten opis dotyczy 3 zdjęcia, czyli końcówki

>IEC żeńskiej.

Czyli nie ważne co mamy w gniazdku. Na kablu ma być z prawej (jak na rys. 3).

"Czyli nie ważne co mamy w gniazdku. Na kablu ma być z prawej (jak na rys. 3)" prawda, ale gdy mamy kabel z przeplotem - większość audiofilskich, to w lewej dziurce ma świecić próbnik w gniazdku, gdy bolec jest górze, jak gniazdko schuko mozemy kręcić wtyczką, więc nie ma to takiego znaczenia ;)

Wg mojego wyobrażenia opis Yasu Ishizuka dotyczy gniazda sieciowego we wzmacniaczu (AC inlet). Wtedy patrząc na nie od tyłu urządzenia prawy pin (right side facing the inlet) byłby gorący, czyli odmiennie niż na zamieszczanym przez forumowiczów rysunku. Być może jednak mój angielski nie jest doskonały i wyrażenie "facing the inlet" źle zrozumiałem...

W tym sprzęcie z którym dotąd się spotkałem było poprawnie po prawej stronie faza (patrząc od tyłu urządzenia o ole trzeci pin był na dole). Dotyczyło to również CD-ków z wtyczką ala ósemka.

mi sie wydaje ze to nie ma znaczenia,mam mozliwosc podlaczenia w dwoch konfiguracjach i zostawilem takie polaczenie gdzie probnik swieci w prawej dziurce wtyczki ale tylko dlatego ze w polandzie jest taka norma i tak jak zyzio napisal "tak ma byc i kropka" w kazdym badz razie dla mnie nie ma roznicy jak jest podlaczone,jedno jest pewne w obu przypadkach jest prad :-)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.