Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa Onkyo DX-7211

bzx

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

moje Onkyo DX-7211, które sprawnie działało od około roku (i miało świeżo wymieniony laser KSS-213C przez poprzedniego właściciela), zaczęło nagle wariować jak mu się płytę zaserwuje...

najpierw wrzuciłem mu CDRa którego zwykle odtwarzał bez problemu, zaczął robić sekundowe przerwy, potem kilku sekundowe..

myslalem ze może płyta się zarysowała albo coś, ale płyta była ok. sprawdziłem potem kilka CDR i oryginalnych i niestety przestał w ogóle czytać indeks.

czytam tu właśnie na innej stronie że trzeba spróbować:

- przeczyścić zębatki przesuwu lasera

- ewentualnie soczewkę potraktować spirytem (?)

- bynajmniej NIE próbować regulować mocą lasera bo może to oznaczać jego rychły konieć

spróbuję wykonać kroki 1+2, trochę się u mnie kurzy więc może faktycznie się jest tam syfek.

proszę o jakieś dodatkowe porady i wskazówki.

pozdrawiam!

bzx

https://www.audiostereo.pl/topic/77472-naprawa-onkyo-dx-7211/

witam,

moje Onkyo DX-7211, które sprawnie działało od około roku (i miało świeżo wymieniony laser KSS-213C przez poprzedniego właściciela), zaczęło nagle wariować jak mu się płytę zaserwuje...

najpierw wrzuciłem mu CDRa którego zwykle odtwarzał bez problemu, zaczął robić sekundowe przerwy, potem kilku sekundowe..

myslalem ze może płyta się zarysowała albo coś, ale płyta była ok. sprawdziłem potem kilka CDR i oryginalnych i niestety przestał w ogóle czytać indeks.

czytam tu właśnie na innej stronie że trzeba spróbować:

- przeczyścić zębatki przesuwu lasera

- ewentualnie soczewkę potraktować spirytem (?)

- bynajmniej NIE próbować regulować mocą lasera bo może to oznaczać jego rychły konieć

spróbuję wykonać kroki 1+2, trochę się u mnie kurzy więc może faktycznie się jest tam syfek.

proszę o jakieś dodatkowe porady i wskazówki.

pozdrawiam!

bzx

zobacz, czy wymieniony laser to oryginał sony - wszystko wskazuje, że padł właśnie laser; podróbki wytrzymują właśnie ok. roku:) przerabiałem ostatnio temat kss213 i podróbek w cd kolegi i w końcu kupiłem oryginał...

spirytem nie traktuj soczewki, ew. izopropanolem; możesz pokręcić mocą by potwierdzić diagnozę

po otworzeniu bebechów i naocznej identyfikacji lasera okazuje się że jest to napewno zamiennik, na dodatek oznaczony symbolem KSS-213B.

nawet filmik z awarią zmontowałem :)

napewno nie ma na nim loga firmy jak widac na zdjęciu z tej aukcji, na której jest oryginał (wg opisu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podkręciłem właśnie potencjometr mocy o jakies 30° w prawo i odczytuje mi indeksy i odtwarza zarówno oryginały jak i CD-Ry.

oznacza że pewnie jeszcze troche pozipie ale nie wiem jak długo.

czy zakupu oryginalnego lasera można bezpiecznie dokonać właśnie na allegro (tylko jeden sprzedawca jw) czy lepiej w jakimś serwisie rtv?

bo jeszcze dochodzi wymiana, czy jest to w miarę wykonalne samemu bez lutownicy? bo nie posiadam..

dzieki za pomoc

pozdrawiam

bzx

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

po otworzeniu bebechów i naocznej identyfikacji lasera okazuje się że jest to napewno zamiennik, na dodatek oznaczony symbolem KSS-213B.

nawet filmik z awarią zmontowałem :)

napewno nie ma na nim loga firmy jak widac na zdjęciu z tej aukcji, na której jest oryginał (wg opisu):

Ukryta Zawartość

podkręciłem właśnie potencjometr mocy o jakies 30° w prawo i odczytuje mi indeksy i odtwarza zarówno oryginały jak i CD-Ry.

oznacza że pewnie jeszcze troche pozipie ale nie wiem jak długo.

czy zakupu oryginalnego lasera można bezpiecznie dokonać właśnie na allegro (tylko jeden sprzedawca jw) czy lepiej w jakimś serwisie rtv?

bo jeszcze dochodzi wymiana, czy jest to w miarę wykonalne samemu bez lutownicy? bo nie posiadam..

dzieki za pomoc

pozdrawiam

bzx

Mam ten sam model i u mnie jest trochę inaczej. Jak słucham muzyki to przeskakuje co kilka sekund. Dziwne jest to, że robi to tylko jak się długo słucha muzyki. Jeśli ta sama płyta idzie 3 raz i włożę już następne to już będzie przeskakiwał. Jak włączę po dłuższej przerwie to już działa w porządku aż to czasu większego wysiłku.

Czy może ktoś spotkał się z tym problemem. Mam pytanie do posiadaczy tego modelu, czy rzeczywiście jest on aż tak wrażliwy na drgania?

Ukryta Zawartość

Mam ten sam model i u mnie jest trochę inaczej. Jak słucham muzyki to przeskakuje co kilka sekund. Dziwne jest to, że robi to tylko jak się długo słucha muzyki.

no u mnie objaw podobny zaczął się po podkręceniu mocy lasera. najpierw grał bez przeskakiwania, po miesiącu zaczął przeskakiwać lub przerywać.

laser do wymiany ot i co.

hmm, nie wydaje mi się, żeby był to problem lasera.. płyta po włożeniu powinna się zakręcić, żeby laser miał możliwość odczytania jej, a tutaj tego nie widzę..

po podkręceniu mocy lasera o około na oko 10% (klip przedstawia stan przed podkręceniem), odtwarzacz wrócił do formy i grał płyty bez problemu przez około miesiąc. potem zaczęło się przeskakiwanie/przerywanie, im dłużej grał, tym bardziej.

zatem to raczej laser - ale może fakt że w ogóle cały mechanizm już padł.

pozdro

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Panowie, mieliśmy problem z rozmontowaniem mechanizmu w którym siedzi laser (mowa o CD Onkyo 7211), trochę mieliśmy mało czasu to inna sprawa, ale generalnie wyglądało to o tyle skomplikowanie że sam laser musi wejść na taką rurkę-prowadnicę, a żeby się tam dostać trzeba było rozbebeszyć dość sporo elementów... z racji ograniczonego czasu odpuściliśmy. Ale wyglądało na to że mechanizm jest dość rozbudowany przez co trudny do demontażu... a może się mylę?

Może spróbuję sam, na spokojnie, się tam dostać i wymienić. ALE kolejny problem to ten felerny laser (kupiłem w Impelu), nie potrafię zidentyfikować który element to ta cała "zwora" i koniec końców nie rozlutowaliśmy jej..

Czy jest ktoś w Krakowie kto mógłby pomóc (odpłatnie) w tej sprawie? Ew. czy dowolny serwis RTV wykona taką operację?

Pozdrawiam

bzx

Panowie, mieliśmy problem z rozmontowaniem mechanizmu w którym siedzi laser (mowa o CD Onkyo 7211), trochę mieliśmy mało czasu to inna sprawa, ale generalnie wyglądało to o tyle skomplikowanie że sam laser musi wejść na taką rurkę-prowadnicę, a żeby się tam dostać trzeba było rozbebeszyć dość sporo elementów... z racji ograniczonego czasu odpuściliśmy. Ale wyglądało na to że mechanizm jest dość rozbudowany przez co trudny do demontażu... a może się mylę?

Witam, to raczej nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Jeśli robisz to pierwszy raz, to zalecam po prostu spokój przy tej operacji. Na pewno dasz radę :)

A tutaj jest zworka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, to raczej nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Jeśli robisz to pierwszy raz, to zalecam po prostu spokój przy tej operacji. Na pewno dasz radę :)

A tutaj jest zworka:

Oki będę działał.. jeszcze tylko się upewniam, zworka to jest to cuś zaznaczone na mojej fotce?

Ukryta Zawartość

I muszę to "rozlutować" czyli sprawić aby ten lut zniknął?

Pozdrawiam

bzx

Ukryta Zawartość

nie powiem czy akurat to jest to miejsce w Twoim przypadku ale te zworki mają formę "kulek" i wystarczy jak się dotnie lutownicą z boku i leciusieńko dociśnie to ona bez problemu odczepi się.

nie powiem czy akurat to jest to miejsce w Twoim przypadku ale te zworki mają formę "kulek" i wystarczy jak się dotnie lutownicą z boku i leciusieńko dociśnie to ona bez problemu odczepi się.

dzięki, to będzie to, na zdjęciu iryysa też wygląda że to jest to samo.

• 1 miesiąc później...

Panowie kto zna pewne zrodlo kss213?

na alle jest dwoch, ktos tam bral?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego @blomin, ja kupowalem w impel'u, za radą kogos tu z forum. Sam laser kosztowal okolo 30 pln i wymiana byla banalna, przynajmniej w moim Onkyo. Najpierw wlacz cd wysun tray i sciagnij panelik przedni traya, delikatnie sie zsuwa do gory, zamykasz tray i power off. Potem obudowa, potem unit z trayem (srubki od dolu, trzeba przytrzymac sobie unit, najlepiej to wykrecac z cd na sztorc na stole), ew wczesniej delikatnie wypiac kable laczace unit i plyte glowna, potem 2 srubki od takiej jakby objemki plastikowej na unicie, wysun recznie tray zeby miec dostep (delikatnie) potem delikatne wypiecie tasmy od samego lasera, 4 dodatkowe srubki i masz mechanizm w reku - tu trzeba uwolnic blokade prowadnicy lasera i troche sienagimnastykowac zeby wyjac sam laser ale na spokojnie to idzie, przy wkladaniu nowego lasera powoli bo tam trzeba sie w zebatki wkrecic ;) ogolnie naprawde to idzie gladko, moglem pare srubek przeoczyc ale posze z pamieci.

Laser poki co smiga, koszt nieduzy wiec ok.

Ktos inny polecal oryginal ze sklepu north.pl ze niby trwalszy, moze i tak ale cena to 90 plus wysylka.. Ja wybralem tansza opcje.

Na ebay oryginaly w granicach 25 dolcow.

Zobaczymy ile pociagnie ten z impela przy domowym uzytku, bede raportowal.

Powodzenia ;)

Kolego @blomin, ja kupowalem w impel'u, za radą kogos tu z forum. Sam laser kosztowal okolo 30 pln i wymiana byla banalna, przynajmniej w moim Onkyo. Najpierw wlacz cd wysun tray i sciagnij panelik przedni traya, delikatnie sie zsuwa do gory, zamykasz tray i power off. Potem obudowa, potem unit z trayem (srubki od dolu, trzeba przytrzymac sobie unit, najlepiej to wykrecac z cd na sztorc na stole), ew wczesniej delikatnie wypiac kable laczace unit i plyte glowna, potem 2 srubki od takiej jakby objemki plastikowej na unicie, wysun recznie tray zeby miec dostep (delikatnie) potem delikatne wypiecie tasmy od samego lasera, 4 dodatkowe srubki i masz mechanizm w reku - tu trzeba uwolnic blokade prowadnicy lasera i troche sienagimnastykowac zeby wyjac sam laser ale na spokojnie to idzie, przy wkladaniu nowego lasera powoli bo tam trzeba sie w zebatki wkrecic ;) ogolnie naprawde to idzie gladko, moglem pare srubek przeoczyc ale posze z pamieci.

Laser poki co smiga, koszt nieduzy wiec ok.

Ktos inny polecal oryginal ze sklepu north.pl ze niby trwalszy, moze i tak ale cena to 90 plus wysylka.. Ja wybralem tansza opcje.

Na ebay oryginaly w granicach 25 dolcow.

Zobaczymy ile pociagnie ten z impela przy domowym uzytku, bede raportowal.

Powodzenia ;)

dzieki. zawalcze, jutro zamawiam laser.

czy ktos bral z tme bo mam kilka rzeczy do wziecia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.