Skocz do zawartości
IGNORED

Jestem w Raju

Rekomendowane odpowiedzi

kiedyś chyba o tym mówiłem, ale takim żartem trochę może być ten fragment

napisany w technice dodekafonii, którą sformułował dopiero Schonberg...

;)

napisany w technice dodekafonii, którą sformułował dopiero Schonberg... ;)

A ładnie to tak podpuszczać kolegów? ;)

Mniej oświeconym wyjaśnię jednak, że mimo iż procesy modulacyjne mogą niekiedy doprowadzić do sytuacji, w której na danym odcinku melodii pojawi się wszystkie dwanaście półtonów w ramach oktawy, to jednak symfonia Mozarta nie ma nic wspólnego z dodekafonią. Jest to utwór w 100% regulowany systemem tonalnym dur-moll. Podobnie zresztą jak ten "dwunastotonowy" temat fugi Bacha:

Przede wszystkim wyluzuj, bo zapewne Mozart miałby niezły ubaw - wiedząc że ktoś po kilkuset latach będzie próbował się "zaśmiać" z jego żartu ;-) To klasycyzm a nie Wielki Romantyzm. Tutaj spokojnie można wstać z kolan ;-)

A tak zupełnie serio, to pewnie mało kto zrozumiałby dzisiaj dowolnie inny żart z tamtej epoki. Bez znajomości realiów, ówczesnej mentalności, kanonów zachowania w danej klasie społecznej, kontekstu polityczno-towarzyskiego to mogłoby być trudne. Podobnie z muzyką. Mozart grywał mimo wszystko dla trochę bardziej świadomej publiki, osłuchanej (jak słusznie napisał Samotulinus) ze standardowymi jak na tamte czasy rozwiązaniami. Dzisiaj taki "żart" może być o tyle trudny do wyłapania - że harmoniczny "bałagan", waltorniowe hałasy, czy np. dziwną rytmikę w postaci niesymetrycznego frazowania (posłuchaj bebopu albo Strawińskiego) - późniejsi kompozytorzy zaczęli stosować w swojej pracy zupełnie na serio (no... może poza celowymi fałszami w menuecie ;-) A w tamtym okresie było to zabawne i kojarzyło się po prostu ze źle napisaną muzyką.

A tak w kontekście poruszanej kiedyś kwestii "co mógł napisać taki 12-letni Mozart", zerknijcie sobie na poniższy wstęp do młodzieńczego singspielu Wolfganga. Niektórzy dopatrują się tu nawet zapowiedzi Eroiki ;-) A autor miał niespełna 12 lat (sic!)

Luz jest, tylko w głowie się nie mieści, że trzeba poznawać tyle rzeczy, jakieś figury retoryczne, schematy, żeby załapać o czym ten Mozart do mnie mówi. Romantyzm o tyle bardziej humanitarny, że tam emocje są wprost i na wierzchu. Oczywiście wiem, że można po prostu słuchać i nie wnikać w te głębsze warstwy znaczeniowe. Ale chciałoby się. Pisałaś coś kilka dni temu o retoryce tonacji Es-dur. Wychodzi, że jeszcze trzeba mieć przy sobie słownik z tonacjami i informacją co która symbolizuje.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Słownik z tonacjami to niesłychane ułatwienie. Masz ochotę na jakąś symfonię - sprawdzasz w jakiej tonacji jest napisana, zaglądasz do słownika i wszystko jasne. Słuchanie staje się zbędne ;) Jaka oszczędność czasu!

Luz jest, tylko w głowie się nie mieści, że trzeba poznawać tyle rzeczy, jakieś figury retoryczne, schematy, żeby załapać o czym ten Mozart do mnie mówi. Romantyzm o tyle bardziej humanitarny, że tam emocje są wprost i na wierzchu. Oczywiście wiem, że można po prostu słuchać i nie wnikać w te głębsze warstwy znaczeniowe. Ale chciałoby się. Pisałaś coś kilka dni temu o retoryce tonacji Es-dur. Wychodzi, że jeszcze trzeba mieć przy sobie słownik z tonacjami i informacją co która symbolizuje.

Ty się tymi tonacjami kompletnie nie przejmuj :-) To nie jest przecież żaden "język szyfrów" i nie chodzi o to, że każda zmiana tonacji niesie jakieś "ukryte" pokłady znaczeniowe. Pisałam kiedyś o tonacji Es-dur w kontekście mojej ulubionej symfonii koncertującej Wolfganga. Tyle, że tonacja zasadnicza określa tylko ogólny, wyjściowy "nastrój" dzieła. A przecież w ramach modulacji kompozytor to wszystko zmienia i biega po tylu tonacjach w obrębie jednej symfonii - że śledzenie tego (o ile nie musisz tego grać) delikatnie mówiąc mija się z celem. Mozarta należy przede wszystkim słuchać. Ewentualnie jak Cię z czasem najdzie ochota na wnikanie w szczegóły - bawić się dopiero w analizę. Jak zaczniesz od drugiej strony, "zabijesz" tego biednego Mozarta zanim go pokochasz ;-)

Edytowane przez aleksandraU

Pozdrawiam,

Ola

Ubogacony muzycznie polecam nabyć tutaj boks BIS:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzeczywiscie ten zestaw jest fenomenalny wsród moich rozlicznych kilkudziesięciu zestawów wieloplytowych i zajmuje miejsce -jak to mówią - poczesne

Ukryta Zawartość

Jak muzyka jest dobra to moze byc nawet i pisana przez dzieci, jak chociazby ponizsze 12 symfonii smyczkowych. Boks przyszedl kilka dni temu, wczoraj go puscilem w calosci po raz pierwszy. Dawno tak grzecznie nie siedzialem, najtrudniejszym momentem byla zmiana plyty, no bo czlowiek zasluchany traci kontrole nad cialem. Dzisiaj bylem madrzejszy i zrzucilem zawartosc wszystkich 3 plyt. Poszlo rownie gladko. Choc piekno tej muzyki chyba mnie predko nie pusci i wkrotce zmendelsonieje doszczetnie, najpewniej dziecinnieje wraz ze sluchaniem ;'))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W związku z moją pogłębioną refascynacją Mozartem, coś absolutnie pięknego:

Ukryta Zawartość

U mnie gra to Grimaud. To adagio jest niezwykłe. Tak miękko i idealnie wszystko wyważone, że przy minimalnych środkach Wolfi uzyskuje maksimum efektu i emocjonalności. Chwilami mam wrażenie, że słucham Chopina.

51G228ZZKUL._SL500_AA300_.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aleksandraU

Pozdrawiam,

Ola

Nie wiem Olu czy to masz, ale jeśli chodzi o koncert 23 to ja wszystkim proponuję genialne nagrania Curzona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem Olu czy to masz, ale jeśli chodzi o koncert 23 to ja wszystkim proponuję genialne nagrania Curzona

Ukryta Zawartość

Z Curzona mam tylko koncerty 20 i 27. Wspomniany 23 bardzo ciekawie brzmi również pod palcami Brendela. Grimaud natomiast wyjątkowo subtelnie i barwnie wykonuje powyższe adagio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aleksandraU

Pozdrawiam,

Ola

Bardzo piękna Litaniae Laurentanae Zelenki w doborowej obsadzie wykonawczej (Argenta, Chance etc.). Znałem Missę Dei Filii Jana Dismasa Zelenki; ten utwór zachwyca chyba nawet bardziej -

Ukryta Zawartość

Mistrzowska Litania Mozarta (swoista podróż w czasie, te dwie...):

Ukryta Zawartość

Jak mowa o Zelence, to ja znalazłem rajską harmonię na nowej płycie z Supraphonu. W szczególności w sopranie Anny Hlavenkovej.

Ukryta Zawartość

Powyższa młodzieńcza litania Mozarta [czytam, że napisał ją w wieku 15 lat!] robi wrażenie.

Adagio z 23 koncertu melancholijne i bardzo szlachetne. Mogłoby spokojnie funkcjonować jako oddzielna kompozycja. Mistrzostwo.

Ukryta Zawartość

Jak już pisałem, najlepszy Zelenka jest na płytach Vaclava Luksa. Na razie tylko to pozwalają mu nagrywać, choć na Mezzo można było zobaczyć Magnificat i Msze h-moll Bacha, Mesjasza i La Resurezzione Handla czy Il Vespro Monteverdiego. Wszystko w znakomitym wykonaniu.

Edytowane przez Gregori

Powyższa młodzieńcza litania Mozarta [czytam, że napisał ją w wieku 15 lat!] robi wrażenie.

Pięknie zaśpiewana przez ww. Serbów, choć moim skromnym zdaniem miejscami odrobinę za wolno. W ich wykonaniu brakuje mi natomiast smyków (tzw. kościelne trio) - to one dodają uroku utworom sakralnym Mozarta z okresu salzburskiego. ;)

Edytowane przez Enlightenment

Polecam "piękne" wykonanie Mozarta

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Finał "La clemenza di Tito":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Dzisiaj poznałem wspaniałą i bardzo nowoczesną realizację "Niemieckiego Requiem" Brahmsa. Za sprawą Jurgena Buddaya i chóru z Maulbronn poczułem, że oscyluję gdzieś w okolicach muzycznego Raju

61Ir-KXa%2BHL._SL500_AA300_.jpg

Polecisz Olu jakąś przyzwoitą wersję audio?

Mi się np. podoba Jacobs. Taka bardzo teatralna i szczegółowa interpretacja. Wyjątkowo dopracowana. Warto zwrócić uwagę na niuanse w recytatywach, których w "La celemenza" jest znacznie więcej niż w innych operach Wolfiego. Mocna rzecz.

Edytowane przez aleksandraU

Pozdrawiam,

Ola

Mi się np. podoba Jacobs. Taka bardzo teatralna i szczegółowa interpretacja. Wyjątkowo dopracowana. Warto zwrócić uwagę na niuanse w recytatywach, których w "La celemenza" jest znacznie więcej niż w innych operach Wolfiego. Mocna rzecz.

Dzięki Ola. Don Giovanni z fabryki Jacobsa też jest znośny?

Pytam, bo mam tylko Wesele Figara pod Jacobsem i jak dla mnie bomba.

Za dużo wykonań, za dużo rozbieżności w książkach. Chyba się na starość przerzucę na bluesa i techno ;P

Dzięki Ola. Don Giovanni z fabryki Jacobsa też jest znośny?

Co kto lubi. W moim odczuciu Jacobs zrobił "Don Giovanniego" znakomicie. Warto tylko przeczytać booklet,w którym jest obszerny wywiad z dyrygentem. Istotne jest w nagraniu Jacobsa to, że wykonał wiedeńską (a nie praską, najczęściej nagrywaną) wersję Don Giovanniego. Obie te wersje mimo wszystko się różnią.

Pozdrawiam,

Ola

I utwór i wykonanie kapitalne. Ostatnio kupuję prawie "jak leci" Alarcona i Capella Mediterranea - bardzo mi się podobają ich wykonania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi