Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie audio a instalacja elektryczna.

pumapunku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz ,ale jakby u nas w firmie któryś z elektryków zrobił taką kolorową choinkę w skrzynce to by się już pasł pod mostem.

Kolory w połączeniach są ściśle określone normami.

UŻYCIE KOLORU NIEBIESKIEGO DO POŁĄCZENIA FAZOWEGO TO ZBRODNIA(jeśli źle odczytuje połączenia to przepraszam)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

aj tam,...nie ważny kolor, ważne aby hichendowy prąd poszedł.

to wcale nie jest śmieszne.

To jest igranie ze wszystkimi przepisami bezpieczeństwa.

Nie ma możliwości by takie cudo zrobił elektryk,widać od razu,że to robota dyletanta

• Moderatorzy

Ze wszystkich rzeczy o które warto zadbać w instalacji elektrycznej biorąc pod uwagę sprzęt audio to niska rezystancja uziemienia (na pewno poniżej 10 ohmów - oczywiście im mniej tym lepiej) . Obecnie kiedy powszechnie stosuje się zabezpieczenia różnicowo prądowe mniej przykłada się do tego uwagi. Podłączenie masy urządzenia do takiego uziemienia (o niskiej rezystancji) naprawdę przynosi dobre rezultaty.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ze wszystkich rzeczy o które warto zadbać w instalacji elektrycznej biorąc pod uwagę sprzęt audio to niska rezystancja uziemienia (na pewno poniżej 10 ohmów - oczywiście im mniej tym lepiej) . Obecnie kiedy powszechnie stosuje się zabezpieczenia różnicowo prądowe mniej przykłada się do tego uwagi. Podłączenie masy urządzenia do takiego uziemienia (o niskiej rezystancji) naprawdę przynosi dobre rezultaty.

pierwsza rzecz o którą należy zadbać w instalacji elektrycznej biorąc pod uwagę sprzęt audio to poprawność instalacji jako takiej.

• Moderatorzy

Zarówno poprawność jak i bezpieczeństwo instalacji elektrycznej powinno być zachowane zawsze - bez względu na podłączany sprzęt (moja wypowiedź całkowicie abstrahowała od "choinki" ze zdjęć). Jednak zamiast wydawać pieniądze na "cudowne" kable elektryczne, wtyczki wykonane z diamagnetyk czy "super" filtry przeciwzakłóceniowe warto sprawdzić właśnie rezystancje uziemienia i jeśli są takie możliwości poprawić ją. Jest to skuteczny sposób na redukcję wielu zakłóceń i w słyszalny sposób poprawia jakość brzmienia. Jednak podłączenie sprzętu audio do instalacji z uziemieniem o dużej rezystancji (choć będzie ona bezpieczna bo zabezpieczona wyłącznikiem róźnicowoprądowym) może wnieść więcej złego jak dobrego. Spotkałem się kiedyś z radą "znafcy" tematów audio, który poradził aby w przypadku braku bolca uziemiającego w gnieździe wykonać zerowanie (bez wcześniejszego sprawdzenia czy instalacja jest przystosowana do zerowania) i w ten sposób podłączyć hichendowy filtr przeciwzakłóceniowy...

mylicie się .

Instalacja Azusa wygląda na schludną i solidną,acz zupełnie nieprofesjonalną ,robioną przez dyletanta

Instalacja z fotki powyżej to po prostu partanina

Do tego instalacja Azusa jest instalacją zalicznikową i nie wymaga"klepnięcia" przez fachowca-zresztą nawet najgorszy elektryk po pijaku by jej nie podpisał:)

Natomiast patrząc na nią mam pytanie czy była przeprowadzona kontrola skuteczności uziemienia przed i po instalacji tego aparatu na PE?(takie pomiary nie wymagają zaglądania do skrzynki więc nawet jakiś elektryk mógłby je przeprowadzić),czy ma on jakiś wpływ pomiarowy na instalację?

• Moderatorzy

To że instalacja jest zalicznikowa nie oznacza, że każdy może sobie tam dłubać co chce. Prace powinny być przeprowadzone przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami elektrycznymi a modyfikacje instalacji poprzedzone odpowiednim projektem. Fakt, że w naszym kraju każdy ma "szwagra, wujka czy sąsiada" który wszystko potrafi nie oznacza, że można to robić. Dopóki nic się nie dzieje nikt się nie interesuje co kto sobie "za licznikiem" robi ale w przypadku wypadku czy innego zdarzenia wyciąga się konsekwencje.

Instalacja Azusa wygląda na schludną i solidną,acz zupełnie nieprofesjonalną

Instalacja elektryczna to nie wystawa w galerii jej priorytetem nie ma być schludność. Choć jest to zawsze plus to priorytetem powinno być bezpieczeństwo oraz poprawność techniczna.

Poniżej to co wychodzi z prostownika dwu-połówkowego z jednej fazy i trójfazowego 6-pulsowego

Pytania: Jak najprościej, za pomocą więcej niż jednego toroida, z instalacji jednofazowej uzyskać "dwie" fazy i prostowanie czteropunktowe ?

Czy metoda "zwrotnicy głośnikowej" może być tutaj w jakikolwiek sposób przydatna ( .. skądinąd wiadomo, że gwizdki się podłącza w przeciwfazie, właśnie z racji na "odwrócenie" fazy na filtrze).

Tutaj od razu małe zastrzeżenie: łączenie kondensatora szeregowo z toroidem - już ćwiczyłem. Dużo dymu było. Kolejny tego typu eksperyment - raczej niechętnie.

Ale może jednak da się jakoś taki prosty przesuwnik fazy na dwóch trafkach zaimplementować ?

Hej,

Postanowilem podzielic sie moim sposobem na instalacje zasilajaca audio :

1. W skrzynce bezpiecznikowej osobny bezpiecznik, w moim przypadku b16

2.kabel pomiedzy bezpiecznikiem a filtrem 16mm2,

3.filtr zasilania:ttp://uk.rs-online.com/web/p/power-line-filters/0240292/

4.Za filtrem dwa przewody polaczone rownolegle:1. 2,5mm2 do zasilania TV I 2. 6mm2 do zasilania audio.

5.Wszystkie gniazdka sa pojedyncze, dedykowane pod konkretny sprzet.

6. W kolejnosci idac od filtra mam wpiete : DAC,CD,gramofon,pre i wzmacniacz.

To jest moje podejscie do elektryki dla audio,czy sluszne, tego nie wiem. Moge tylko stwierdzic (I to bedzie subiektywne, ze nie zaszkodzilo

Tutaj od razu małe zastrzeżenie: łączenie kondensatora szeregowo z toroidem - już ćwiczyłem. Dużo dymu było. Kolejny tego typu eksperyment - raczej niechętnie.

Ale może jednak da się jakoś taki prosty przesuwnik fazy na dwóch trafkach zaimplementować ?

Chciales kondensatorem przesuwac faze tak jak sie to robi w silnikac indukcyjnych? ;p

Chciales kondensatorem przesuwac faze tak jak sie to robi w silnikac indukcyjnych? ;p

Śmiej się, śmiej. :)

A owszem. To było traumatyczne przeżycie. Chciałem spróbować. No i spróbowałem. Pech chciał, że w częstotliwość rezonansową około 50 Hz się akurat wstrzeliłem, kondkiem rzędu 4u7/630V. Na uzwojeniu wtórnym zamiast 6,3 V AC miałem 45V AC. Trafko dziwnie głośno brumiło. Wkrótce potem kondek, ten na 630V, eksplodował. A poprawniej: wyparował raczej. Trafko się troszkę wtopiło w stół kuchenny. Działać - wciąż działa (o dziwio), ale wygląda jak kurczak pieczony.

Stąd też pytanie: Czy mając dwa toroidy, i np. jakiś dodatkowy dławik, kondensator, czy "coś", da radę z jednej fazy zrobić prostownik czteropunktowy ?

To tak niestety nie dziala, jak zapewne slyszales kondensator w silniku nazywany jest kondensatorem rozruchowym, przesuwa on faze napiecia na jednym z uzwojen tak aby wymusic rozruch silnika indukcyjnego

Takie rozwiazanie to i tak tylko proteza, bo kondensator przeuswa faze tylko o 90 stopni

Jesli fizycznie nie masz w obiekcie 3 faz, to nie ma sensu kombinowania z jej sztucznym wytwarzaniem chociaz jest to wykonalne

Czy mając dwa toroidy, i np. jakiś dodatkowy dławik, kondensator, czy "coś", da radę z jednej fazy zrobić prostownik czteropunktowy ?

Prostownik 1 fazowy, bedzie 1 lub 2 pulsowy, a 3 fazowy 3 lub 6 pulsowy

Mozna sie pokusic jeszcze o sterowny prostownik 1 fazowy

ale poki co nie wiemu do czego Ci to potrzebne

1. W skrzynce bezpiecznikowej osobny bezpiecznik, w moim przypadku b16

2.kabel pomiedzy bezpiecznikiem a filtrem 16mm2,

4.Za filtrem dwa przewody polaczone rownolegle:1. 2,5mm2 do zasilania TV I 2. 6mm2 do zasilania audio.

śmieszne to jakoś

>artw,

Chcialbys rozwinac swoja wypowiedz?

śmieszne przekroje kabli w kontekście zastosowanego bezpiecznika i podłączonego sprzętu

pokaż swoja instalację przygotowaną do audio.

OK nie pokazuj,... bo nie masz nic do pokazania,..powiedz,.. jak myślisz? jaki sprzęt jest podłączony pod tą instalacje?

artw,..wiesz co to jest za połączenie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

szafy kabluje sie zawsze tak aby napiecie wedrowalo z gory na dol, przewody z bezpiecznikow przeciazeniowych z dolu powinny wejsc od gory na bezpieczniki przepieciowe

>artw,

W zupelnosci sie z toba zgadzam ;).

Zastosowałem takie kable, bo dostalem je za darmo, gdybym mial je kupić,byłyby rozmiar mniejsze. Odnosnie uzytego bbezpiecznika, to wrzucilem taki, bo nie powinienem nigdy przekroczyc takiego poboru mocy.

Poza tym jestem zwolennikiem filozofii naima ; dostepnego pradu ma byc dużo wiecej, niz potrzeba, zeby zasilanie nie ograniczalo sprzetu.

Z tego też powodu nie powinno sie stosowac filtrow w zasilaniu wzmakow mniejszych, niz 3x max. moc wzmaka.

Poza tym jestem zwolennikiem filozofii naima ; dostepnego pradu ma byc dużo wiecej, niz potrzeba, zeby zasilanie nie ograniczalo sprzetu.

Z ciekawości, a jesteś elektrykiem, rozbierz sobie czy to wkładkę topikową czy też S-a i sprawdź co tak naprawdę ogranicza prąd, poza tym bezpieczniki stosowane w sprzęcie i przekrój "drucika" zabezpieczającego.

BTW, jaka jest dopuszczalna, długotrwała obciążalność przewodu 2,5mm, czy to ułożonego jako pojedyncze żyły, czy w kablu, we wspólnej izolacji.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

W trakcie przeczesywania czeluści internetu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

>Gelson, w moim przypadku, uwzgledniajac sposob,srodowisko, w którym kabel sie znajduje, dlugosc przewodu, max. Temperature izolacji, kabel 2.5mm moze dostarczyc 27A. Moj kabel moze dostarczyc 57A do filtra, a za nim kabel 6mm uciagnie do 41A.

Mieszkam w UK I znalazłem gniazdka, ktore toleruja kable o takim przekroju. Dodam, ze mam tutejsze uprawnienia I uwierz mi, ze zadnemu klientowi takich kabli by nie zaproponowal ;)

Bawilem sie w rozbieranie bezpiecznikow I zdaje sobie sprawe Jakie przekroje w nich Siedza, ale w koncu to ten element ma sie przepalic (zadzadzialac), zanim cos sie zapali.Poza tym nie bede budowal bezpieczniko.

>Gelson, w moim przypadku, uwzgledniajac sposob,srodowisko, w którym kabel sie znajduje, dlugosc przewodu, max. Temperature izolacji, kabel 2.5mm moze dostarczyc 27A. Moj kabel moze dostarczyc 57A do filtra, a za nim kabel 6mm uciagnie do 41A.

Mieszkam w UK I znalazłem gniazdka, ktore toleruja kable o takim przekroju. Dodam, ze mam tutejsze uprawnienia I uwierz mi, ze zadnemu klientowi takich kabli by nie zaproponowal ;)

Bawilem sie w rozbieranie bezpiecznikow I zdaje sobie sprawe Jakie przekroje w nich Siedza, ale w koncu to ten element ma sie przepalic (zadzadzialac), zanim cos sie zapali.Poza tym nie bede budowal bezpieczniko.

Ponieważ angielskie instalacje są robione w ringu, to można dostarczyć do gniazdka 2x tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.