Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha rx-v 1065 vs rx-v 767

Ronnie

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczow, stoje przed dylematem zakupu amplitunera, obecna konfiguracja to yamaha rx-v 450, zestaw glosnikow celestion front f30, centralny f35, sub s80, satelity f10. Pomieszczenie ok 15m2. Fronty graja cieplo, zdecydowanie srednica, gora pasma dobra, mimo tytanowego tweetera nie ostra, dol raczej wycofany (z racji malych rozmiarow blosnikow srednio-nisko 2x13cm), poszukuje ampli ktory zagra dynamicznie, nie cieplo. Odsluchiwalem do tej pory yamah'e rx-v767, marantza z srii 5...., yamaha przypadla mi do gosto. Mam w tej chwili okazje zakupic model zeszloroczny yamahy rx-v 1065 (cena ok 2100), ale bez mozliwosci wczesniejszego odsluchu. Pytanie czy zainwestowac w model z tego roku wyposarzony np w hdmi 1.4 3d (nie bede w najblizszym czasie z niego korzystac),czy model z szelego roku ale polke wyzszy 1065?

Co powiecie o harman kardonie 260 (tez nie mam mozliwosci odsluchu). Korzystam glownie z kina ok 70%, muzyka 30% (muzyka akustyczna typu nils lofgren, alan taylor, ale metallica, ozzy osbourne'em czy manowarem tez nie gardze :))

https://www.audiostereo.pl/topic/77613-yamaha-rx-v-1065-vs-rx-v-767/

... zgadzam sie, stad pytanie czy jest roznica w dzwieku miedzy tymi dwoma modelami, moze wypowie sie posiadacz tych sprzetow ?, jak wypada porownanie tych model z harman kardonem 260, z racji slabszego basu kolumn zalezy mi na podklresleniu tego pasma przez ampli.

Chcesz wiedzieć prawdę nie usłyszysz róznicy ,to amplitunery z podobnej półki cenowej,róznią sie tylko mocą ale raczej na papierze ,bo nie usłyszysz tych 10-15 watów .Wyzsze amplitunery ale tylko o jedna serie nie wiele wnosza.Jest pewna bariera np model 665 Yamahy jsst zdecydowanie lepszy od modelu 565,ale nie o moc tu chodzi ale o pre-out,Idac tym szlakiem Yamaha RX-V 1900 jest tansza od RX-V 3900 sporo około 1500 pln,i na pewno nie warto wydawać tych 1500 pln,nie ma za co .Mocniejsza i co z tego jak w domu nikt nie urządza dyskotek.Podobnie Marantz 6005,i 5005 tez spora róznica nie warto wydawac tego 1000 za model wyzszy.Jezeli model wyzszy jest w promocji na wyprzedazy to napewno warto go kupic,ale po cenach rynkowych napewno nie.Onkyo 905 było drozsze od 805 o prawie 2000 pln,za co ta róznica.

:)) Panowie skupmy sie prosze na "klockach" zawartych w temacie, dwoma postami przeskoczylismy do ampli za cene 5000 plz,

.... mam rozumiec, ze uzytkownik "firma" poleca model wyzszy, a starszy :)?

jak najbardziej- czy to yamaha czy to onkyo czy to harman, starsze modele byly lepsze, jak to sie mowi nie kryzysowe ;d- osobiscie ja bym sie skupil na starszych ale posiadajacych dekodery hd np. yamaha 1900/3800/3900, onkyo805/905/906 itd......

yamaha 1065 posiada juz dekodery hd, moze w tym togodniu uda mi sie jeszcze przesluchac harmana, chwala go sobie uzytkownicy, ale zazwyczaj w polaczeniem z kolumnami B&W, JBL badz paradigm wiec duzo ostrzejsze niz celestiony

w 805 brak:

-procesor reon

-trasf. toroidalny

-opcje sieciowe

-2 wyj. hdmi

mało? ;]

Tak naprawde istotna róznica to tylko -trasf. toroidalny,.Po co te 2 gniazda HDMI,czy dostep do sieci,wszystkie nowe blu-rey sa sieciowe.W grze obydwu amplitunerów nie wychwyciłem róznicy.Wniosek prosty 905,906 mniej opłacalne i jest ich sporo na aukcjach,805 sporadycznie .

Ja niedawno stałem przed podobnym dylematem, brałem jeszcze pod uwagę model RX-V1067.

Za wyższymi modelami przemawiała możliwość odtwarzania plików, szczególnie w 1067 (także po sieci plus radio internetowe). Jednak funkcjonalność tych opcji w obu amplitunerach jest niezadowalająca.

Zdecydowałem się na 767 bo tańszy, i ma dwa wyjścia HDMI. Jedno wyjście będzie połączone z projektorem, drugie z monitorem kompa; na monitorze będę mógł nawigować po zasobach odtwarzacza plików przy słuchaniu muzyki.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

porownywales model 767 z 1067 pod wzgledem dzwieku stereo - kino ?

roznica w cenie miedzy tymi modelami jest znaczna ponad 1000 plz

napisz jeszcze jak sie sprawuje 767, z jakimi skrzynkami masz ja podlaczona

W ogóle nie robiłem porównań brzmienia, uważam iż takowe miałyby sens jedynie w przypadku możliwości wypożyczenia obu tych modeli jednocześnie i dokonania bezpośredniego porównania w domu; poza tym nie wiem czy chciało by mi się aż tak turbować dla uzyskania być może minimalnej (lub wcale?) przewagi w brzmieniu.

Kolumny są DIY; głośniki i zwrotnica z Tonsil Excellence, z większym litrażem i niższym strojeniem BR niż przewidywała fabryka.

...zawezilem zakup tylko do harmana 260 i yamahy 1065 ceny obu modeli porownywalne ok 2200, niestety brak mozliwosci odsluchu zadnego z nich na terenie czestochowy, chyba czeka mnie na poczatku lutego wycieczka do warszawy :((

jesli sa jeszcze jakies uwagi oczywiscie chetnie wyslucham

ps. ostatni raz stalem przed takim dylematem przy zakupie samochodu :)) tutaj przynajmniej z kolorem nie mam problemu ;)

Wiatrak

wybacz że nie w temacie 1065 ale zastanawiam się nad 1067 właśnie ze względu na możliwość pracy w sieci.

Napisz proszę kilka zdań co czyta po LAN bo wg informacji na stronie dystrybutora właściwie wszystkie sensowne pliki audio stratne i bezstratne ( mp3,flac,ogg,wav) , a czy zdjęcia i pliki video również?

Jeśli chodzi o dźwięk to zdaję sobie sprawę że przepaści pewnie nie ma między 1067 a 767 ale kusi mnie właśnie możliwość użyktowania go w sieci( teraz mam WD HD Player i jest ok ale mam wersję bez LAN ). Teraz mam starszą 661 i myślę o zmianie ale fakt jest taki że BD playery własciwie wszystkie mają LAN lecz ich użyteczność jest badzo różna ( np philips 7500 skąd inąd podobno całkiem udany nie czyta flac )

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Gdzieś przeczytałem, iż 1067 nie czyta flac właśnie po sieci (może to ograniczenie jakiegoś serwera DLNA?).

Osobiście sprawdziłem tylko .mp3 i .wav z pendrive'a, przede wszystkim chodziło mi o gapless (brak, są minimalne przerwy, tak 0,3...0,5 sek) i nawigację po plikach. I tu niestety porażka jak dla mnie; o ile wyświetlacz jest całkiem przyjemny i czytelny, o tyle przeszukiwanie pozycji za pomocą strzałek góra dół (lub dodatkowo na GUI na podłączonym TV/monitorze page up/page down) jest już niewygodne. Przydałoby się wybieranie pozycji za pomocą klawiatury numerycznej pilota, podobnie do pisania smsa. Być może zorganizowanie kolekcji w foldery A..Z, 0...9 i w każdym z nich dopiero folder <artysta> - <tytuł albumu> poprawiłoby sytuację, ale nie jestem pewien na ile.

Amplituner niewątpliwie idealnie nadaje się do okazyjnego słuchania plików, na przykład z przyniesionej przez znajomego empetrójki; dobrze tez sprawi się jako radio internetowe. Ale już jako poważny odtwarzacz plików ze zripowanej kolekcji tysiąca CD kuleje użytkowo.

A tak liczyłem na posiadanie dwóch w jednym... :/ ;)

no ja właśnie chcę go potraktować jako"centralę" zarządzania plikami i głównie flac - rippuję wszystkie cd na dysk i chcę zzrobić sieć z 1067 jako końcowką do odwarzania tego w pokoju z kinem a płyty powędrują do pokoju który szykuję tylko pod stereo . Ja mam pogrupowane w folderach gatunkami i wykonawcami ciekawe jak by to widział na ekranie - teraz jak pisałem używam WD HD Playera i jest dużo klikania aby się dostać do wybranego pliku jednak czyta wsio co mu wgram na dysk .

Myślę też aby zejść do 767 i kupić jako BR nowe OPPO 95 które ma funkcję DLNA .

A jak się sprawuje 767 ?

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Przesiadłem się z Technicsa 930, to jak ma się Yamaha nie sprawować? :)

Do pełnej oceny mam go za krótko, poza tym nie korzystam jeszcze z wszystkich dobrodziejstw. Przesiadka z DVD na HD jeszcze przede mną.

1067 widzi foldery jak i podfoldery, także na display'u na panelu, na penie miałem bodajże 3 poziomy zagnieżdżenia.

Ja zdecydowałem się na tańsze ampli bo i tak muszę kupić odtwarzacz do plików (video), a niektóre z nich (C-200/A-200 i NTV-550) już nadają się także do muzyki. poza tym 1067 jak wspomniałem ma (dla mnie) swoje ułomności.

Miałem w domy oba te amplitunery. Seria 65 to była mega porażka yamahy. Nie bez przyczyny można teraz kupić na wyprzedazach np. w UK model 2056 za £499. Zdecydowanie polecam 1067.Oferuje Dużo lepszy dźwięk, na żywo prezentuje się o wiele lepiej niż na fotach w necie. I co dla niektórych może być ważna informacja- waży ponad 14 kg. I jest naprawdę DUŻYM amplitunerem. Pozatym te wg niektórych "niepotrzebne bajery" które ma nowa seria są naprawdę przydatne. np. Przypuszczenie sygnału w trybie standby. Tez miem wątpliwości odnośnie jakosci tej nowej serii po przeczytaniu opinii na polskim antyforum yamahy (hdtv). Zastanowilo mnie ze na zachodnich forach (avs, audioholics itp) dominują mega pozytwne komentarze. Naprawdę radzę naocznie i nausznie przekonać się przed zakupem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.