Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny Ancient Audio

ira

Rekomendowane odpowiedzi

Znana krakowska firma Ancient Audio wypuściła nowe zestawy głośnikowe o nazwie Harmony. Półaktywne z wzmacniaczem na basie. Zdjęcie w nowościach na www.hifi.pl. Wyglądają całkiem ,całkiem tylko ta cena 40 tyś polskich mocnych złotych. Najpierw Lektor Grand za 45 tyś, a teraz kolumny za cztery duże dychy. Pan Waszczyszyn stosuje "politykę wysokich cen" czy jak? Oczywiśie nie słuchałem ,więc ktoś może napisać ,że nie mam racji ,ale wzmacniacz do basu chyba tyle nie kosztuje? Ciekaw jestem waszych opinii.

https://www.audiostereo.pl/topic/7787-nowe-kolumny-ancient-audio/

Harvi - może igoda na razie nie stać (za mały kapitał pracujący). Ale są inne firmy które na to stać i robią podobne za 10kzł. Nie trzeba kupować od centusiów z Ancient Audio ;)

pozdr.

ceny oczywiscie absurdalne ,ale mozna to traktowac raczej jako dowcip,a tak wogole sztuke dla sztuki,bede tak myslal dopoki nie poznam kogos kto to kupil w tej cenie,niech cos sprzedadza,albo chociaz sie pochwala ile osob kupilo te ich poprzednie hajendy,nazwa mi z glowy wyleciala,te wiecie takie jak nagrobki,albo to cd z kamienia z buforkiem lampowym:) z napedem na wierzchu

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

narazie sie zadowole tuningiem moich (tez pol aktywnych) a Tobie zycze zebys zrobil chociaz taka manufakturke (z takimi zyskami) jak AA.

Inna sprawa to ceny za ktore oni sprzedaja realnie a nie katalogowo.

_igod_ - koszt materiału z którego uszyte sa garniaki Emeregildo Zegna, to pewnie z 200zł w zakupie u producenta. Jednak nawet gdybym miał 4000zł na taki garniak, wolał bym kupic oryginał niz dwać (komukolwiek) 2000zł na zrobienie "identycznego a nawet lepszego".

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie ale o co Wam tak właściwie chodzi?

Napisałem jaki jest koszt części, nic więcej. Czy napisałem gdzieś, że zdzierają?

Nie, więc wnioski wyciągnijcie sobie sami. Skoro dla Ciebie cena jest OK to dobrze, idź i kup.

Elberoth - napisze to co już przy innej okazji pisalem jest PATEK, jest NAGRA, jest SONUS FABER itd. I jest sobie ancient audio. Wyczuwasz tę małą różnicę? Jesli tak to wiesz dlatego tamte mogą sprzedawać drogo a ancient audio to mała żaba, która podstawia nogę tam gdzie konie kują. Grawerowana tabliczka Ancient Audio na kawałku granitu czy MDFu jeszcze długo nie bedzie warta 45tys.zł. (nie ten rynek i nie te mozliwości promocji marki).

pozdr.

Zgadzam sie że jest to sporo. I jest pewnie produkt "imagowy", a nie projektowany z myślą o masowej produkcji.

Jednakże audiofilskie "patki" sprzedaja swe produkty po nawet 200tys $, a produkt AA to raptem 10tys $.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zgadzam sie z igodem,ciekawe ze zawsze ktos jest w stanie wytlumaczyc nawet takie absurdy:),przeciez z tego mozna sie tylko ponabijac,zreszta temat byl juz maglowany,kiedys bralismy na tapete ich strone www i cd enszynt audio,'jedno z 2 najlepszych na swiecie' czy cos w tym stylu,ubaw po pachy,naprawde chcialbym poznac kogos kto cos od nich kupil,moze ktorys z redaktorow hifi czy audio wykarze sie patriotyzmem i zamiast zaopatrywac sie w hameryce w np.Bel canto czy tenor audio kupi cos z oferty enszynta,wtedy uwierze ze warto:),nie chyba nawet wtedy nie uwierze:)

Zauważyć należy, że z uwagi na swoją politykę cenową/ marketingową, AA ma cały czas gratis szum na tym forum ;-))

Ktoś kiedyś powiedział, że warto by się w ogóle coś mówiło (nieważne: dobrze czy źle). (Najgorsza jest cisza.)

Pozdr.

Poza tym czy AA obstawiając najwyższą półkę, ma w Polsce jakiegokolwiek innego rodzimego konkurenta (...) ?

Ktoś kiedyś na tym forum powiedział bardzo mądre zdanie - mamy kapitalizm, głosujcie portfelami. Nie podoba się - nie kupujcie. Po co na ten temat jęzory strzępić.

Gość vasa

(Konto usunięte)

W Zielonej G. jest sklep gdzie sprzedają półaktywne kolumny Audio Pro, piękna obudowa z giętego drewna, dźwięk z wysokiej półki i wszystko za ok 10kzł. Jeżeli ktoś z was chciałby półaktywne kolumny to są one co najmniej warte odsłuchu. A AA w zeszłym roku miał naprawdę dobrą prezentację, ceny z sufitu :-( ale brzmienie świetne :-)

O... widzę ,że wsadziłem kij w mrowisko.

Elberoth

Po to jest to forum ,żebyśmy mogli " jęzory strzępić"i ponarzekać na ceny.

Mam pytanie : kto słuchał Lektora Grand? 45 koła żródło aspiruje do najwyższej pólki cenowej. Ja osobiście nie słuchałem natomiast z relacji osób innych ( 3 sztuki) : dwie było przeciw ,jedna za. Mówię o odsłuchach w krakowskim Nautilusie. Lektor kontra Wadia.

ira - przy takiej cenie mało kto tego wogóle będzie chciał słuchać. Firma zrobiła tymi cenami "ucieczkę do przodu" - (wzorem Wałęsy). Ale znajomy słuchał (jednak jakis czas temu więc zapewne jakiejś wcześniejszej/tańszej wersji) i stwierdził, że nie stara Rega gra lepiej - tyle że brzydsza.

Ja słuchałem kiedyś Kustagona (zanacznie tańszego) i wrażenia miałem podobne co do prezentowanej jakości - najtańszy CAL wg mnie grał wtedy podobnie.

pozdr.

No,tak. Jak zobaczyłem cenę tych kolumn to momowolnie się uśmiechnąłem. Szef Ancient Audio widocznie myśli ,że jest takim polskim Goldmundem. Niestety myślę ,że tuż po zakupie w sklepie nikt by ich nie chciał za 50% ceny.

ira - moim zdaniem sprzęt dla skończonych audiofilów, którzy miast muzyki słuchają pogłosu jaki daje kocioł. Podobno głębszy i dłuższy w wykonaniu Wadii o ile dobrze pamiętam z "Audio". Zgroza!!!!!!!!

The odd get even.

Audiofil,audiofilem ,ale mam wrażenie ,iż niektórzy myślą , że to idioci i można ich łoić jak się da. Wystarczy tylko wyspawać cenę nie z tej ziemi. Waszczyszyn poluje wśród bogatych jeleni...

ira: nie ma obowiązku kupowania. nie słuchałem kolumn Waszczyszyna, ale słuchałem dużo ESY Profi za podobne pieniądze - dla ciebie to pewnie też szmelc, gówno i naciąganie biednych, bezmózgich ludzików.

I powiem ci jedno - sa to jedne z najlepszych kolumn jakie słyszałem W ŻYCIU, a słyszałem ich dość sporo. I to ZNACZNIE droższych.

Kupił je mój sąsiad audiofil z Olsztyna. Słuchałem u niego na zestawie Sonic Frontiers Transport 3 + Processor 3, pre NAGRA PL-P, monobloki NAGRA VPA i okablowaniu NBS, i powaliło mnie na kolana.

Nareszcie ktoś kto słuchał nie tylko oglądał (w necie na ten przykład)

Elberoth, jakbyś mógł poświęcić parę minut i napisać parę słów na temat brzmienia Profi to byłbym bardzo wdzięczny... przynajmniej w jakich aspektach uważasz je za wybitne

Pzdr.

Elberoth

no sory,ale gdzie rzym gdzie krym,co to za porownanie esa profi i enszynt?watek chyba byl o enszynt?w taki pokretny sposob to mozna wszystko udowodnic,ja cenie ese,kustagona,csr i wielu innych ale jesli cos jest smieszne to nazywam to smiesznym np.polaktywne kolumienki z basem na hertzu za furmanke pieniedzy

Elberoth

Mylisz się .Słuchałem ESY Profi i też mi się podobały. I mylisz się co to tego że uważam każdy drogi sprzęt za gówno. W tym przypadku dotyczy tylko omawianych produktów. Nie obraż się ,ale mam w wrażenie ,że z racji swojego zawodu gotowy jesteś wytłumaczyć każdą cenę. Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie od tego jest to forum. Zresztą gusta są różne . Guttenowi podoba się Gryphon,ktoś inny woli McIntosha. Spotkałem się z różnymi opiniami. Jedni mówią ,że pierwszy super,a drugi gówno i na odwrót. To taki przykład. Chociaż wiadomo ,że obie firmy to pierwsza liga. A tak na wszelki wypadek jak będę w Krakowie postaram się o odsłuch Harmony. Znam opinie jednego z forumowiczów na temat Lektora Grand. Opinia jest taka ,ze za takie pieniądze to jest zupełne nieporozumienie. Podobno pan Waszczyszyn ma swoją grupę fanów ,która mu przytakuje. Zaś prawda obiektywna dotycząca w/w urządzeń jest nieco inna. Nie zrozum mnie żle .Nic nie mam do Ancient Audio. Zawsze ilekroć byłem na Audio Show podobał mi się ten dżwięk. Chodzi tylko o ceny. Jeżeli prawdą jest to co wyżej ktoś napisał ,że komponenty tych kolumn to okło 6 tyś. to moim zdaniem 40 tyś to przegięcie i obiema rękami się pod tym podpisuje. Nie uważacie panowie ,że transport Goldmunda za 75 tyś euro to też przesada.Za około 360 tyś zł można kupić luksusowe auto ,które ma też sporo elektroniki,hydrauliki ( a ta jest droga) i silnik,który ma elementy wykonane w tysięcznych częściach milimetra. Co chcę przez to powiedzieć? Ano to ,że audiofile to jest grupa społeczna ,która jest narażona na tego rodzaje manipulacje.

ira: ok. wyciągnąłem z twojego wpisu zbyt daleko idące wnioski. po prostu jest na forum pewna grupa osób, która pryncypialnie, bez słuchania lub chociażby obejrzenia w realu, naśmiewa się ze wszystkich polskich konstrukcji których cena przekracza 2000zł.

Panowie!

Zostawcie ten problem ludziom którzy mają do wydania te 40tys.

Niech się oni martwią czy to się opłaca czy nie.

Sądze że tacy audiofile mają gdzies Wasze opinie i całe to forum.

Ok. Nie. Tak to ja nie postępuje. Oczywiście nie można wszystkiego obsmarować i wrzucić do jednego wora. Co do ESY do jakie te produkty nie są ( mam dobre zdanie) to trzeba przyznać ,że ceny mają obiektywnie skalkulowane. W/w Profi też na mnie zrobiły duże wrażenie. Ja myślę Elberoth ,że twój sąsiad kupił je po tym samym odsłuchu,bo grały wtedy z Nagrą i napędem Audiomeki na Audio Show. Oczywiście nie miałem żadnego odniesienia. Póżniej słuchałem S.F. Amati i trzeba przyznać ,że dla mnie nie zagrały już tak frapująco. Trzeba by było teraz wrzucić Sonus Faber na tapetę...

A swoją drogą byłem użytkownikiem Concerto, które to jakiś specjalnych przetworników nie posiadają: 19 mm Seas KT 19 F ( pewnie modyfikowany) i 18 cm Vifa . Symbolu Vify nie znam . Cena :1500 euro. Po zliczeniu głośniki pewnie nie kosztowały więcej jak 700-800 zł na "nasze". Ale trzeba uczciwie przyznać ,że Serblin wyciągną wszystko z tych niedrogich głośników. Są jak to się mówi "muzykalne". Jeżeli ktoś nie lubi dżwięku rozkładać na elementy składowe, a chce posłuchać muzyki polecam. Inny przykład: Audio Physic Spark. Niedrogi Seas i Vifa na górę .Efekt więcej niż zadowalający. Tylko ta cena!No właśnie ceny Audio Physika? To tak na marginesie, bo chyba za daleko odszedłem od tematu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.