Skocz do zawartości
IGNORED

barwnie brzmiący odtwarzacz cd

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż słucham na odtwarzaczu cd Denon upgrade na transformatorach Lundahl. Ostatnio, przez jakiś czas miałem na odsłuchach odtwarzacz cd Audio Note 1.

Mój Denon jest równie szczegółowy co AN, ale chciałbym w brzmieniu barwę cd Audio Note.

Które odtwarzacze są barwne, czy muszę szukać wśród lampowych cd ?

I nie pytam o bardzo drogie odtwarzacze, tylko te bardziej przystępne cenowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/77901-barwnie-brzmi%C4%85cy-odtwarzacz-cd/

Słucham na wzmacniaczu Audio Note OTO SE i bardzo dobrych, ale "wybrednych" kolumnach Revox AX 545.

AN choć jest lampowcem brzmi lampowo z lampowym cd, a z moim Denonem brak mi tej barwy z cd Audio Note.

Dotychczas najlepsze cd, które miałem w systemie to były NAD S500, ale to było kiedyś z Baltlabem.

Arek_45 napisz coś więcej o tym 206, jak brzmi, co to za szkoła dzwięku ?

świetne barwowo cedeki są na liście jakie przetestował greg w wątku klub miłośników grundiga. Sam mam genialnie barwowo grający cd stąd polecam modele z tej listy jeżeli struna kontrabasu ma by struną kontrabasu itp.

Na twoim miejscu posluchalbym Marantza CD94-II.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A może zlampizować jakiś niedrogi CD z dobrym DACiem u Fikusa lub McGuvera ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> miałem kiedyś zlampizowanego cd Cambridge Audio właśnie przez McGyvera i wówczas porównywałem jego brzmienie z cd Audio Note o którym mowa w tym temacie, i AN nie dał żadnych szans CA. Aż tak na skróty się nie da :)

Pozostają więc ogłoszenia / ebay i szukanie okazji AN :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Otóż słucham na odtwarzaczu cd Denon upgrade na transformatorach Lundahl. Ostatnio, przez jakiś czas miałem na odsłuchach odtwarzacz cd Audio Note 1.

Mój Denon jest równie szczegółowy co AN, ale chciałbym w brzmieniu barwę cd Audio Note.

Według mnie w Twoim wypadku-to problem nie tkwi absolutnie w cd-tylko w pozostałych elementach Twojego toru audio.

Pękna barwa-to piękna sprawa.Jest wiele sposobów na jej uzyskanie-zależy za ile,i w jakim stopniu oczekujesz tej barwy w dżwięku.

To fakt, Greg wyłowił wiele dobrze grających cedeków z ładną barwą. Trzeba pamiętać że mówił o dobrym efekcie w systemie Grundiga, natomiast w innych systemach - można próbować, ale gwarancji nie ma. Stary A mądre rzeczy tu mówi - piękna barwa to wypadkowa wszystkich elementów toru, nie tylko samego źródełka.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

aby miec słodkie buczydlo najprosciej kupowało sie bufor lampowy do cedeka bo jak rozumiem reszta toru jest do tego odpowiednia

ładną barwe jest chyba wbrew pozorom najłatwiej uzyskac po niskich kosztach - nawet EL i odgrody dadza rade :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Stary audiofil

"Według mnie w Twoim wypadku-to problem nie tkwi absolutnie w cd-tylko w pozostałych elementach Twojego toru audio.

Pękna barwa-to piękna sprawa.Jest wiele sposobów na jej uzyskanie-zależy za ile,i w jakim stopniu oczekujesz tej barwy w dżwięku."

Stary audiofilu wiem co piszę i nie mam problemu w pozostałych elementach toru.

Myślę, żę Ty i ponad 90% ludzi z tego forum nie słyszało moich kolumn i stąd Twoje domniemania.

Ale są one nietrafne, z cd Audio Note bardzo mi się podoba.

Być może wzmacniacze AN są stworzone do grania z cd z lampą.

Pzdr.

aby miec słodkie buczydlo najprosciej kupowało sie bufor lampowy do cedeka bo jak rozumiem reszta toru jest do tego odpowiednia

ładną barwe jest chyba wbrew pozorom najłatwiej uzyskac po niskich kosztach - nawet EL i odgrody dadza rade :)

Ładna barwa wcale nie oznacza słodkiego muła :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ładna barwa wcale nie oznacza słodkiego muła :)

zaraz tam muł

jak pamietam najwczesniej / przynajmniej te CD ktore jak znam/ to juz do CAL dokladano lampe aby barwy "uszlachetnic" specjalnie dla audiofila

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cześć, może nie na skróty, ale za to skutecznie i w dobrym kierunku -> skontaktuj się z Wieśkiem z Lęborka.

DO AUTORA WĄTKU

Nie kontaktuj się z tym Wueskiem-bo to dobra rada jest,bo swoje szpanerskie kable zasilające sprzedaje na zasadzie .....cena jak sie uda!!!!!

To proste do wyjasnienia,bo jak zobaczy u kogos dobre klocki-to kosztuje przewód zasilajacy 4000 nawet,a gdy słabsze to nawet 1000 i poszło))))

Zobaczcie co Pan Bazodrut wystawia na allegro...tam jest dopiero wykazane mistrzostwo świata i szpan dla krainy Leppera!!!

Od momentu powstania zakładki hi-end widzę wzmożoną aktywność w zakładce stereo tych co to mieli brylować w hi-endzie.

Ale to tak na marginesie,takie tam spostrzeżenie tylko.

Wracając do tematu wątku:na dobry trop naprowadza Arek_45,ja bym się rozejrzał za meridianem 506.20,dostępny laser,na ebay.uk spokojnie do wyciągnięcia za niecałe 2k.Jeżeli nie mierzy się w już bardzo wysokie rejony to cedek na lata.

Barwą nie skąpi rzecz jasna,taki antagonista suchej kliniki a jednocześnie z mułem bagiennym niewiele ma wspólnego;)Fajny cedek to jest w obecnej cenie sh.

l'enfant sauvage

Od momentu powstania zakładki hi-end widzę wzmożoną aktywność w zakładce stereo tych co to mieli brylować w hi-endzie.

Ale to tak na marginesie,takie tam spostrzeżenie tylko.

Wracając do tematu wątku:na dobry trop naprowadza Arek_45,ja bym się rozejrzał za meridianem 506.20,dostępny laser,na ebay.uk spokojnie do wyciągnięcia za niecałe 2k.Jeżeli nie mierzy się w już bardzo wysokie rejony to cedek na lata.

Barwą nie skąpi rzecz jasna,taki antagonista suchej kliniki a jednocześnie z mułem bagiennym niewiele ma wspólnego;)Fajny cedek to jest w obecnej cenie sh.

a wiesz dlaczego? bo branza audio jest kierowana do prowadzacych firmy i wszystkich o najwyzszych dochodach, gdyz kapitalizm = mozliwosc dowolnego rozwarstwienia spolecznego czyli powstaje jeden kapitalista i jest jemu podleglych xxx ludzi kapitalista jest lupem dla branzy audio - i w ogole nie chodzi o wartosc urzadzen a o odbiorce - po prostu jest to tzw choroba spoleczno-psychiczna (audiofilizm) i dziala zazwyczaj na ludzi o duzej kasie (szczegolnie hi-end - tam mozna wydac dziesiatki tysiecy za urzadzonka a ten kapitalista i tak ma ich za duzo wiec czemu nie wydac) ale ze wzgledu na ta wade kapitalizmu - pozostyaje to xxx ludzi na ktorych ten kapitalista ma taka pozycje (czasem jest ich 5 czasem 500), kolejny problem, to oni nie lubuja sie w pisaniu bo po co w koncu ich stac wiec nie ma co pisac tylko kupowac.

A wiec pozostaje ta reszta dzieki ktorym kapitalisci sa tym kim sa - oni pisza pytaja szukaja szukaja szukaja, vintage kupuja, interesuja sie, staraja sie (motywacja dazenie do celu w kapitalizmie)

fajne to wszystko... bo powoduje ciagla chec kupna nawet za kredyty, ale ja juz wypadam z interesu i skupiam sie na muzyce (mam nadzieje) wiec chetnie popisze;p

A co do CD to rowniez polecam cos z meridiana jak ma byc tanio i barwnie.

chwilowy brak działalności w audio.

Podepnę się pod temat bo ostatnio na własnej skórze przetestowałem zmianę CD, ze słabuitkiego DCD 615 na również denona DCD 1500 II po lekkim tuningu i lampizacji.

Maszynka którą kupiłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt jest bardziej podobny do czołgu niż CDP, waga przekracza 11 kg, zdjecia pokazuja jak wygląda dobudowany stopień wyjściowy.

Jedynym minusem tego rozwiązania jest Laser Sony KSS 151a - praktycznie nie do zdobycia, ale w moim przypadku czyta jak igła - wszystko, z początku myśląłem że jest coś nie tak, okazało sie że był zabezpieczony na wypadek trancportu, głowica nie wysuwała sie dalej niż powiedzmy 40 minuta - poprawione działa.

Plusem była cena.

To co usłyszałem po podłączeniu CD zmieniło całkowicie moje postrzeganie dźwięku, nie byłem w stanie uwierzyć.

Słychac całkiem nowe dźwięki na płytach, słychać jak palce prześlizguja sie po strunach, słychac oddechy muzyków, mlaśnięcia wokalistów, ja POPROSTU nie wierzę że coś takiego wogóle jest możliwe.

Drugie spostrzeżenie to bas - jest potęrzny, mega potęrzny, myślałem że ten DCD 615 ma niezły bas ale przy tym gra jak przenośne radio.

CD jest o wiele głośniejszy, podejrzewam, że nie potrzebny mu jest wogóle preamp.

Do tego przestrzeń i scena, prawdopodobnie są takie jak powinny być, na słuchawkach słychać to najlepiej i nie jestem tego w stanie porównac do niczego co słyszałem przedtem poprostu bajka, słuchając nawet bardzo cicho na kolumnach, całe spektrum jest słyszalne a bas wyczuwalny w pokoju.

Myślałem że mój system analogowy trudno będzie pokonać jakimś w miarę tanim żródłem cyfrowym, ale teraz wiem że musze jeszcze sporo pieniędzy wydać (wkładka i preamp) żeby próbowac dorównac temu CD.

PS nie wiem czy moja konstrukacj ajest jakaś wybitna, czy tak brzmi każdy CD poddany lampizacji ale naprawdę zacząłem całkiem inaczej postrzegac muzykę.

PS2 Maria Peszek brzmi rewelacyjnie...

PS3 Nawet jak laser padnie za jakis czas i tak warto było przekonac sie ile trace słuchając CD z marnego żródła

PZDR

Ukryta Zawartość

Tomaen, tak na szybko z tego co słyszałem i znam (podajke rzeczy z drugiej ręki, bo o to chyba pytasz):

- Primare D 30.2 (nie wiem jak grają nowsze serie D 31) - gładko, lekko ciepło, barwnie

- Linn Ikemi lub Genki – tani ale świetny

- cos ze stajni Musicał Fidelity

- z droższych rzeczy jakieś starsze AR, BAT VK 5, polskie Ancient Audio.

Pokombinuj też z kablami, jakieś MIT-y, Transparenty, Cardasy, Kubala Sosna (jest wyprzedaż w Audio Faście).

Pozdrawiam Stempur

Tomaen, tak na szybko z tego co słyszałem i znam (podajke rzeczy z drugiej ręki, bo o to chyba pytasz):

- Primare D 30.2 (nie wiem jak grają nowsze serie D 31) - gładko, lekko ciepło, barwnie

- Linn Ikemi lub Genki – tani ale świetny

- cos ze stajni Musicał Fidelity

- z droższych rzeczy jakieś starsze AR, BAT VK 5, polskie Ancient Audio.

Pokombinuj też z kablami, jakieś MIT-y, Transparenty, Cardasy, Kubala Sosna (jest wyprzedaż w Audio Faście).

Pozdrawiam Stempur

No tak najlepiej 15.000zł wpakować w kabelki i nirvane osiągniesz od razu!

stempur KOCIEWIAKU mam kable jakie mam, ale uważam, że są nieźle dobrane do lampy i nie będę w nich mieszał przez dłuższy czas (taką mam nadzieję).

Do wzmaka: Artech Thunder, do cd: Nordost Shiva, interkonekt: Furukawa Vivaldi i głośnikowe: Nuda Veritas

tomaen

Artecha i Nordosta znam, moim zdaniem to nie są kable, które epatują barwą. Poza tym nie wiesz, jak to zagra z resztą Twojego systemu po wpięciu nowego klocka.

A co do cedeków, to poszukaj też używanych Wadii lub Electrocompanietow. No i jest do wzięcia znany Ci, i w Starogardzie otoczony kultem Sound Art Sarah. I to egzemplarz z dobrych rąk.

Pozdrawiam Stempur

Tu jest fajny, barwny, plynnie grający odtwarzacz:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Jaki to model Denona (na jakim przetworniku) ?

Jeśli to jakiś starszy model na PCM-ach to myślę, że warto spóbowac "umuzykalnić" Twojego CD- ka grzebiąc w nim.

Na poczatek sprawdziłbym jak gra bez traf. Z mojego doświadczenia wynika, że trafa raczej odchudzają dzwięk.

Ale poprzeczkę stawiasz bardzo wysoko- taka barwa jak z AN to raczej lampy na wyjsciu.

A jeśli to audiofilia nervosa- to Meridian jak najbardziej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.