Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wzmak to wogule jakiś czołg jest

leży sobie na podłodze wszędzie pełno różnych kabli

nie ekranowany

przez chwilkę dostał na wejście jakieś 15Mhz z generatora

robiłem test ze zbliżaniem transformatorówki w okolice wejścia

i co?

w głośnikach kompletna cisza....

ale tylko w przerwach między utworami

pozatym dżwięk pierwsza klasa

Gratulacje dla konstruktora!!!

Tak se czytam wątek o podobnej konstrukcji i sie cieszę

że wybrałem właśnie ugodę

Polecam początkującym (takim jak ja)amatorom tą konstrukcję

Daje dużo radochy

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy później...

mnie tez udalo sie uruchomic ten wzmak po dluuugim zbieraniu czesci. Pierwsze co sie rzuca w uszy to bas na moich 90 l kolumnach jest wyborny taki jaki lubie miesisty z wykopem, schodzi bardzo nisko, ale nie przeciaga kontrola pierwsza klasa, w porownaniu z ZEN-em wlasciwie to nie ma co porownywac.

Wysokie jak i srednica uspokoily sie po kilku dniach, teraz gra lagodnie bez natarczywosci, wszystko takie lekko zaokraglone podobnie do ZEN-a. Zbudowalem go z troche lepszych czesci tak jak u jarka, bias ustawiony na 12 mV, korekcja z braku oscyloskopu ustawilem na 170 ohm tak jak Rick ma u siebie, zero szumow czy tez brumow, wzmacniacz naprawde udany, teraz tylko dobre monitorki i CD, ale to juz pozniej.

Dzieki za bezinteresowna pomoc Rick.

pozdrawiam wszystkich Ugodowcow

• 4 tygodnie później...

marosik, 9 Sie 2009, 22:24

>Nie rozumiem jak to jest ze bylem na liscie po PCB i nie mam zadnego>?

Już ponad minął... wpłaciłes forsę i nie wysłałem?

hehe. poprzedni post nie byl wyrzutem wzgledem Ciebie.

W tym problem ze co jakis czas szukam nowego wzmaka i znow wrocilem do ugody. Poprzedniego -Yamaha A960 Cholera mi wziela, tzn zona...

Tymczasem patrze ze jestem na liscie i co gorsza nie wplacilem kasy (zapewne z wlasnej winy-brak komputera)

licze wiec ze moze komus sie nie spodobala 'ugoda' i chcialby ja odsprzedac.

mam 2 toroidy po 2x28V wiec moze by sie nadaly. tranzystorow koncowych tez mam pare par.

• 1 miesiąc później...

juz wiem czemu nie widzialem spisu czesci ;) trzeba sie zalogowac co jar pisal na 11 stronie watku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomek_j, 17 Wrz 2009, 19:37

>A może byliby chętni n zamówienie kolejnej partii tych płytek - ja jestem chętny :-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Trzeba zapytać Jar1 czy zgodzi się na realizację zamówienia, ewentualnie czy udostępni projekt.

Myślę, że zebranie kilkunastu chętnych nie stanowiłoby problemu, wzmak jest zacny i budzi zainteresowanie.

Paru kolegów słucha go w wersji w pełni zbalansowanej.

Kontaktowałem sie z Autorem i pytałem czy nie ma płytek na zbyciu. Zaproponował żeby zrobic nowe forumowe zamówienie

To może zaczniemy :-)

1. tomek_j 2szt

Chętnie dołączę, ale pod warunkiem, że kolega Jar1 zdecyduje się wykonać płytki lepszej jakości niż te poprzednie.

chodzi mi o to by przy kolejnym wylutowywaniu jakichś elementów ich nóżki nie opuszczały laminatu razem z metalizacją i przy okazji nie zrywały ścieżek. Niestety poprzedni wykonawca nie popisał się pod tym względem.

Robertinus, 18 Wrz 2009, 10:02

> chodzi mi o to by przy kolejnym wylutowywaniu jakichś elementów ich nóżki nie opuszczały laminatu

>razem z metalizacją i przy okazji nie zrywały ścieżek. Niestety poprzedni wykonawca nie popisał się

>pod tym względem.

Pewnie to będzie kompromis pomiedzy jakościa i ceną. W drukach dwustronych wylutowywanie elementów przewlekanych zwasze jest obarczone ryzykiem oderwania metalizacji jezeli średnica otwóru nie jest sporo wieksza od średnicy nózki. Ale nie znam jakości płytek z poprzedniego zamówienia :-)

wspac, 19 Wrz 2009, 19:52

>Szkoda, że dopiero teraz przyjrzałem się tej konstrukcji, wygląda wspaniale!

----------------------------------------------------------------------------

Znamienne, że jeszcze lepiej gra niż wygląda.

Dla czego nie znalazła szerokiego uznania wśród DIY-owców jest dla mnie niezrozumiałe.

Może nie poświęcono jej wystarczająco dużo uwagi.

To trzeba poskładać i posłuchać.

Gwoli wyjaśnienia - mam te końcówki w formie monobloków i na ich odsłuchu opieram swoją opinię.

Niestety jedynym zgrzytem w poprzedniej edycji była płytka, jak już ktoś polutował to lepiej było nie wylutowywać elementów, metalizacja puszczała niemalże natychmiast.

Mam nadzieję, że w przypadku kolejnej edycji zlecenie wykonania PCB trafi do solidniejszej firmy.

dlaczego ta konstrukcja nie znalazła uznania .... bo to jedna z nielicznych profesjonalnie zrobionych konstrukcji wzmacniacza na forum i do tego zgodnie ze sztuką a nie na skróty :) Tu nie ma czarów a "jedynie" solidność.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Generalnie jest dość skomplikowana wykonawczo ze wzgledu na dużą ilość elementow. Czasochłonność i te rzeczy...

To nie ta sama zabawa, co z gainclonem.

mnie udalo sie zdobyc ostatnie plytki. teraz mysle na temat czesci-szukam zrodel. jesli ktos ma mozliwosc zamowienia rezystorow i parowanych tranow sterujacych to jestem chetny na 6kompletow.

marosik - chodziło o to że konstrukcja nie znalazła konstrukcja tak szerokiego wzięcia jak np. GC. uznanie to u tych co zrobili to znalazło. sam zaliczam się do tego grona i z tego powodu dość dawno wrzuciłem GC do kartonu z gratami.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja też się chętnie dołączę do płytek jeśli można.

Może ktoś wystawić schematy na serwerze bez musu rejestracji, którą zresztą nie można dokonać.

1. tomek_j 2szt

2. nowy18 4szt

3. wspac 2szt

4. DoubleG 2szt

• Pokaż nowe odpowiedzi