Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dwie sztuki już uruchomiłem wstępnie a jedną prawie do końca. Chyba jest dobrze skoro przy ustawianiu prądu podkładu przy ok 6mV na emiterach różnice na tranach wynoszą od 0,1 do 0,3mV? Po około 30 min gdy tem się ustabilizowała jeszcze lepiej. To dobrze? Szczęśliwego nowego roku wszystkim:P

Komunikat

Do tej pory wysłałem 90% płytek.

Teraz szukam namiarów, na tych co nie dosłali mi emaili z potwierdzeniem adresu, więc wyciągi z banki idą po lupę.

>Waldi_06

Ty już dawno powinieneś wódkę, czy co tam preferujesz, pić, a nie pierdołami ;-) się zajmować.

Wszystkiego najlepszego Tobie i wszystkim forumowiczom w Nowym Roku, a sobie i pewnie wielu życzę, żeby jak najmniej było na forum bezsensownych pyskówek.

Ciekawe kto jeszcze walczy dziś z Ugodą roztrzęsionymi rękoma ... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21325-100006504 1262346691_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kjeld,

>>Waldi_06

>Ty już dawno powinieneś wódkę, czy co tam preferujesz, pić, a nie pierdołami ;-) się zajmować.

>Wszystkiego najlepszego Tobie i wszystkim forumowiczom w Nowym Roku, a sobie i pewnie wielu życzę,

>żeby jak najmniej było na forum bezsensownych pyskówek.

Dobre, ale zycia z żoną jeszcze nie zasamkowałeś? :-)))))))))))))))))

Impreza o 20.30, dojazd to ok 30 min, czyli za dziesięc ósma siedzę w gajerku, reszta w samochodzie spakowana (flaszki też),

siedze i czekam, program TV przeleciałem, a potem jeszcze kompa odpaliłem - dopiero zona raczyła zejśc, generalnie to sukces był bo na 21 byliśmy.

nic nie straciłem, a dzisiaj było ciężko !

dzieki za troskę :-)

Witam wszystkich.

Płytki doszły, wyglądają profesjonalnie. Teraz nic tylko kompletować części i do dzieła.

Dziękuję organizatorom zamówienia i gratuluję projektu.

I oczywiście życzę jak najlepszego dzwięku na wszystkich Ugodach A.D. 2010 ;-)

Na PW mam sporo potwierdzeń o odebraniu płytek. To fajnie.

Ostatnie będę wysyłał dopiero we Czwartek, bo niby jestem, ale w terenie.

Pozdr z Nowym Rokiem !!!

Panowie mam pytanie odnośnie regulacji korekcji Hawskforda. Postępując wg przepisu kolegi jar1 i podając 1Khz i mierząc napięcie na wyjściu z obciążęniem (tutaj 3,3Ohm),jak i bez obciążenia ustawiłem potkiem 26 brak zmian napięcia wyjściowego. Ale z ciekawości sprawdziłem również inne zakresy częstotliwości. No i przy np 20-30Hz z obciążeniem występował już spadek napięcia no to przeregulowałem na brak spadku i obserwuję zjawisko takie, że teraz zwiększając częstotliwość występuje nie spadek ale wzrost napięcia na wyjściu wzmaka, oczywiście przy niskich częstotliwościach jest bez zmian. Jak w końcu powinienem to poprawnie wyregulować???

Teraz wychodzi na to ze masz tak wyregulowana korekcje ze masz ujemna impedancje wyjsciowa. Ustaw dla 1kHz tak jak radzi Jarek chyba ze on cos jeszcze podpowie.

posluchaj jednej i drugiej wersji. cos jar pisal na ten temat.

dla ludzi ktorzy nie maja mozliwosci ustawienia korekcji jar pisal ze mozna probowac tez na sluch ;)...

Ps.ciekaw jestem jak gra lepiej

z tego co napisał jar1 w opisie o ugody to NIEKONIECZNIE muszą być tantale - ja również mam pytanie do

kogoś obeznanego w temacie - czy te tantale muszą być na 35V ?? bo akurat na to napięcie ciężko mi dostać - mógłby ktoś zmierzyć napięcie na jego końcówkach tak z partyzanta ;)

Napięcie powinno być takie jak zenerki. Autor dał na takie napięcie kondensator bo jak się przepali ta dioda to napięcie wzrośnie do max +-. Jak dla mnie najlepszy będzie w tym miejscu sanyo oscon i inne polimery najlepiej seria SP low esr.

Sprawa może prozaiczna ale bardzo istotna; bezproblemowo uruchomicie Ugody gdy się nie pomylicie w montażu :)

Zwrócie uwagę na pommiar rezystorów przed wlutowaniem, sprawdźcie dwa razy czy lutujecie odpowiednie tranzystory...

Zwróćie uwagę na prawidłową polaryzację diód D1 i D2.

Uruchamianie wg wskazówek Jarka zawartych w dokumencie przesłanym ode mnie gwarantuje prawidłowe uruchomienie wzmacniacza.

Nie zastanawiajcie się już teraz co można zmodyfikowwać w Ugodzie bo się zapętlicie :))

Życzę wszystki bezproblemowego uruchomienia Ugód.

No ja właśnie zagrałem na desce w stereo> Ale odpaliłem na jednym trafie 2*24V i mam lekki brum, jak odłącze którekolwiek rca od praeampa jest cisza grobowa. Uziemianie ugody nic nie daje. Jak myślicie, na dwóch trafach z dwoma wtórnymi lub jednym większym z czterema będzie cisza??? Mam nadzieję. Chyba, że macie inne pomysły jak się tego pozbyć?

Ukryta Zawartość

post-22847-100005863 1262898092_thumb.jpg

post-22847-100005864 1262898092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Zbuj

Jak dobrze widzę masz podłączone trafo przez kostkę na oba kanały ? W tej konfiguracji możesz coś sfajczyć (sprawdzone ;)) .Co do brumu to spróbuj połączyć masy na gniazdach RCA a najlepiej połączyć masy w gwiazdę.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Dlaczego mam cos sfajczyć??? Jak zwory nigdzie ni zrobię to nic nie powinno polecieć. Jutro może coś pokombinuję z masami. Ale ja już raz tak miałem, że dwie końcówki z jednego trafa z pojedyńczym napięciem (bo takiego wymagały)brumiały jak cholera. Po podłączeniu trafa z osobnymi wtórnymi nastała cisza.

Mialem podobnie. Po podlaczeniu 2 trafek powinno byc ok. Zwroc uwage ze takze uzwojenia 9v do zabezpieczen powinny byc oddzielne dla kazdego kanalu zeby uniknac petli masy.

>zbuj

Ja będę miał podobny problem bo na starcie ugoda zostanie u mnie odpalona na jednym trafie.

problemy które ja widzę dlaczego to miało by brumieć:

-symetryczny mostek powoduje nie równe spadki na masach, sprawdź potencjał na masach między kanałami na pewno kilka mili V. w pojedynczym masą by były odczepy trafa.

-rezystor 10ohm na wejściu na nim właśnie odkładają się te nie równe masy.

chyba tylko połączenie między sobą do czystej masy by na to zaradziło, bez rezystorów 10ohm.

Chyba jestem pierwszą ofiarą nieuwagi. Q4 wlutowany odwrotnie i 18V zrobiło się na wyjściu. Po wyłapaniu błędu i poprawce nie mogę ustawić na wyjściu mniej niż 40mV sprawdziłem potencjometr R6 i zakres kończy mu się na 450 Ohm (kręcenie dalej nic nie zmienia). Czy to możliwe że mógł się przypalić i jest do wymiany?

Pozdrawiam

Rafał

• Pokaż nowe odpowiedzi