Skocz do zawartości
IGNORED

AIRBAG - współczesny rock w klimacie Pink Floyd ?

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

Woooow, brzmi zachęcająco! :) Idę "do sklepu" poszukać! ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zamiast iśc spać po nocce to odpaliłem sobie tego nowego Airbaga... Płyta obiektywnie lepsza niż Identity bo bardziej oryginalna. Ale mi się chyba mniej podoba bo... za mało słyszę Floydów! :)

Airbag zdaje się wyrabiać swoje oryginalne brzmienie. Świetnie się wyżera gitarzysta, duży postęp od czasów Identity, śmielszy, momentami wręcz agresywny. Będzie z niego wspaniały rockowy player za jakieś 10 lat. Klawiszowiec chyba dużo czasu spędził nad płytami Floydów, bo ostatni utwór "Homesick i-III" ma momenty żywcem w klimacie "Shine on..." własnie dzięki idealnemu brzmieniu klawiszy.

Świetne są te wstawki "telefoniczne" w stylu PF, w utworze "Never Coming Home"" pauzowałem granie bo nie wiedziałem czy dzieci pokrzykują zza okna czy z głośników. :)

W sumie fajna płyta, warta aby do niej wracać, ale album Identity podobał mi się bardziej.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Szczerze, to bałem się, że po genialnym pierwszym albumie nie uda im się chociaż dorównać z kolejnym krążkiem, a tu proszę, bardzo pozytywne zaskoczenie. Znowu rewelacja, uważam go za idealne uzupełnienie dyskografii, jest żywiej, nie tracąc klimatu. Gorąco polecam.

• 2 lata później...

No Panowie!

A jak wrażenia po nowej płycie Airbaga "The Greatest Show on Earth"?

Właśnie słucham dzisiaj, już nie wiem, który raz... Jak dla mnie BOSKA! :)

Dużo klimatów z pierwszego krążka, czyli... jest bardzo floydowsko! Świetna gitara, fajne klawisze.

Czasami też Marillion gdzieś pobrzmiewa, jak np. pod koniec utworu Redemption.

Doskonale się słucha, nie przynudzają.

Tylko wokalistę bym wymienił na jakiegoś bardziej rasowego z większym drajwem. Już czas.

Obecny jest trochę bezpłciowy.

Tak czy owak dla miłośników rocka progresywnego ta płyta będzie wielką przyjemnością.

Polecam!

the-greatest-show-on-earth-b-iext23426193.jpg

Ta "poduszka powietrzna " to rewelacja,chcę zamówić płyty bezpośrednio ze strony zespołu, tylko się zastanawiam czy winyla czy cd,może ktoś ma ich winyle? Chodzi mi o jakość nośnika,zawartość już znam. Z góry dzieki za ew. odpowiedź.

Miłośników takich klimatów zapraszam do zapoznania się z POLSKIMI płytami :

Millenium - Vocanda

Tides from Nebula - Earthshine, Eternal Movement.

Są naprawdę doskonałe ... próbki umieściłem w temacie "rock progresywny".

Ale to jest temat o zespole Airbag a nie o rocku progresywnym polskim i zagranicznym.

To prawda. Ale polskie zespoły grają podobnie - może nawet lepiej ?

Dlatego nie zamieszczałem tutaj ich muzyki tylko odesłałem do zakładki rock progresywny ...

np.

Servants of Scilence - Weightless thoughts

Naprawdę musisz w ten sposób ?

Airbag :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Airbag to oczywiście wpływy muzyki Pink Floyd.

Po przesłuchaniu dwóch pierwszych płyt słyszę tutaj identyczne patenty jak w Mostly Autumn,

szczególnie z tych najwcześniejszych płyt, który też jest przecież którąś tam kopią PF.

Wtórność w muzyce progresywnej to nic nowego, ale tego typu wtórność aż do bólu

i brak własnych pomysłów jest dla mnie irytująca.

Dorzucam

Haken:

Ukryta Zawartość

i Wolverine

Ukryta Zawartość

Oba projekty z odległymi muzycznymi korzeniami w metalu, ale teraz jest bardzo progresywnie i z klimatem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.