Skocz do zawartości
IGNORED

Klony "monitorków" studyjnych JBL 4345

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Maciek,...super,(jako wykonanie)...(o dźwięku JBL wszystko wiemy), mi niebieski kolor się nie podoba,ale w pewnej aplikacji wnętrz, to degraduje mój pogląd o wnętrzach,(albo surowy bez barw) i JBL wyeksponowane w gołych tynkach naturalnych, jeśli maiłbym niebieskie kolumny to dopasowałbym design do wntrza, bez uszczerbku na dziwieku, ale mając,... ale mając niebieskie,..(....) niebieskie kolumny, projektując design wnętrza audio, mając barwę niebieską?...starałbym się dostosować wnętrze salonu do kolumn, nigdy tego nie robiłem, przeważnie wykonuje konstrukcje do wnętrz tak jest łatwiej,bo stosuje się do wymogów klienta, nie raz walczę o projekt, ale to inna bajka, niebieski kolor kojarzy mi się z Maroko, tam eksklusiv jest w niebieskich flizach, ale nie wiem jak by sobie poradziły w świątyni Allacha, tam jak się drapiesz to słuchać, nie wiem jak oni to robią że w skałach taka akustyka jest, a w budowlach z kamienia jest wytłumiony dziwek, ale tak czy inaczej przy twoich kolumnach siedzę w niebieskich flizach;0) w Maroku i pije nie zbyt świeże piwo, ale kolumny są wybitne

A-cha, miałem okazje słuchac JBL w aplikacjach 3way, 4itp, ale nie byłem zainteresowany na uwczesne czasy, design mi nie odpowiadał, dopóty dopóki nie posłuchałem, i kupiłem, to co mam nie zamienię na nic......

• 2 tygodnie później...

Asus, nie pij tego piwa więcej ;). Prace powoli zbliżają się ku końcowi - logistyka to w końcu też praca. Z pomocą życzliwego forumowicza z USA nabyłem drugą parę trąbek 2307. Był nawet tak miły i wyposażył mnie w komplet śrub calowych do montażu. Zajechała też druga para wooferów i dwie pary materiału na grille (krój czy jak to się zwie jak oryginał) w kolorach granatowym (jak ori) i czarnym. Granatowe do niebieskiego będą ;). Jeszcze tylko czekam na brakującą parę gałek lpadów oraz repliki emblematów. Dowiedziałem się na forum LH, że wytłumienie z wełny owczej to g.... nie wytłumienie i muszę do środka wepchnąć dość znaczącą ilośc wełny szklanej mineralnej by osiągnąć pożądany efekt objawiający się w wirtualnym powiększeniu objętości skrzyni z punktu widzenia woofera o czym pisał Alton. Gdyby nie właściwości tego materiału skrzynki musiałyby mieć kilka dodatkowych stóp sześciennych co odbiłoby się w ich niemałej już przysadzistości.

Tylko tyle i aż tyle. Niby kolumny prawie skończone, grają całkiem zgrabnie, ale opijać jeszcze nie można.

DSCN3396.jpg

DSCN3377.jpg

DSCN3385.jpg

DSCN3384.jpg

DSCN3390.jpg

Gratuluję zawziętości w budowie tych kolumn.

Mi akurat się bardzo podobają, ale ja lubię klasyczne skrzynie JBLa czy klockowaty wygląd Harbethów.

Jeśli chodzi o zastosowanie wełny mineralnej jako wytłumienie, to radzę użyć wełny skalnej nie szklanej, bo gdy będzie ona pylić to może stopniowo prowadzić do zmian parametrów głośników - włukna będą się stopniowo wbijać w membranę (jeśli wytłumienie ma być do komory głośnika basowego z otworami bass refleksu to będzie ona pylić na zewnątrz co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia)

Wełnę mineralną najlepiej taką stosowaną do akustyki (specjalne serie niektórych producentów (akustycznie niewiele się różnią od zwykłej ale są one pokryte cienką warstwą wierzchnią która zapobiega pyleniu włókien wełny)- dobra będzie wełna rockwool monrock max lub monrock pro.

Dzięki za wpis. Właśnie nie do końca się rozeznaje w tematach wełenek syntetycznych i wystrzegałem się tego materiału ze względu na jego szkodliwość. Mus to jednak mus i właśnie wskazówki co kupić żeby się "nie zabić" są mile widziane.

Amnes, kurka wodna! A ja właśnie chciałem wywalić tą wełnę mineralną ze swoich kolumn i zamienić na wełnę owczą, dobrze że żeś mi to z głowy wybił! W sumie to co siedzi w moich to nie wata szklana, ma podobny wygląd i konsystencję ale wogóle nie jest drażniąca. W swoich mimo tego mam w planach zasłonięcie od wewnątrz portów b-r materiałem na maskownice.

Dzisiaj skończyłem przemalowywać pierwszą skrzynkę, przód oczywiście RAL5007, reszta to czarny półmat. Wrzucę później jakieś zdjęcia, wygląda duuuużo lepiej niż ten smutny szary.

Marzenie na przyszłość to podobne cokoły jak w twoich tyle że z wmontowanymi 3 modułami UcD Hypexa (2x UCD180 i UCD400)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Taka włóknina jak do kołder czy kurtek puchowych? Są do kupienia dla celów przemysłowych produkty tapicerskie czy dla szwalni. Literatura zaleca wsadzenie kilku różnych wełn bo każdy rodzaj działa troche wybiórczo na określone częstotliwości.

Ja dziś w hornach zmieniłem kondy Telto olejowe z 200V na takie na 600V (ogromne) i założyłem polaryzacje baterią. Dźwięk mam wrażenie nabrał porządku kultury i piękna.

Gratuluje udanego fajnego projektu.

U mnie tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jakaś odmiana Rockwoola.

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Czołgista - zawsze możesz dołożyć więcej hehe. Pomysł z wmontowaniem elektrowni pod paczki interesujący. Ja jednak wielbię piece Marantza i wolę pozostać góra przy biampingu. Ta twoja wełenka rzeczywiście wygląda na nieszkodliwą - JBL używał tej "kłującej". Ładny kolorek ;) Wg mnie możesz śmiało wywalić po jednym wyciskaczu do cytryn z kolumn. Dwa się mogą przydać, ale tylko na estradzie. Nie czujesz parcia na suba zamiast kwadry gwizdków? ;)

Simon - oczywiście planuję dorzucić doświadczalnie tego i owego do środka kolumn, ale wełnę traktuję priorytetowo wszak to pomysł projektantów tych kolumn.

Nie miałem jeszcze okazji posłuchać ich w 100% optymalnym ustawieniu, czekam na Behringera CX3400, powinien przyjść w czwartek.

Pasywne filtrowanie się do nich nie nadaje, tylko aktywne + ew. DSP z mikrofonem pomiarowym. Osobiście nie podoba mi się to gdzie siedzą te 075tki, wolałbym je o wiele wyżej, a są 2 sztuki żeby dorównać syrenie okrętowej 2445J i to jest też kolejny powód dlaczego mam aktywny crossover. Równie dobrze mógłbym tam jeszcze dołożyć po 2x 15" na stronę a i tak ten średniotonowiec je zagłuszy, ponoć można wycisnąć z niego coś koło 130dB :) Plusem za to jest niesamowita rozdzielczość, dynamika i przestrzeń (to ostatnie to zasługa horna 2395).

Ależ się człowiek nak...ował przy montażu tych wyciskarek, bardzo ciężko się dostać do tych opasek a przy lekko podrdzewiałej śrubie to już całkiem tragedia. Był pot, krew i łzy :)))

Ciekaw jestem ile jeszcze wytrzymasz z tymi skrzynkami. ;) Lepiej zacznij już teraz je sprzedawać i szukaj czegoś z JBL'a normalnego studyjnego czy hifi na 15".

Był pot, krew i łzy :)))

Zapomniałeś o moczu ;).

Amnes zastosuj wełnę mineralną. Do tego kup filc techniczny, najlepiej tapicerski. To jest jednolity filc który bardzo fajnie się zachowuje. Możesz nim łatwo owinąć wełnę mineralną, bo kup oczywiście wełnę mineralną która jest prasowana. Są to płyty z dodatkiem lepiszcza co powoduje, że te płyty same z siebie nie pylą zbytnio. Gorzej będzie przy obróbce. Tutaj zaleca się już ubrania ochronne i maskę. Jak będziesz się tym zajmował to po prostu zrób to na dworze. Pogoda się poprawia i myślę że nie będzie z tym problemu. Dla twojego spokoju możesz "krojone" boki psiknąć jakimś klejem w aerozolu i będzie z głowy.

Dowiedziałem się na forum LH, że wytłumienie z wełny owczej to g.... nie wytłumienie i muszę do środka wepchnąć dość znaczącą ilośc wełny szklanej mineralnej

to dwa różne produkty:

- wełna mineralna - powstaje z roztopionej "skały"

- wata szklana - powstaje z roztopionego szkła

obie są szkodliwe dla zdrowia (szklana bardziej) - mogą powodować raka dróg oddechowych

nawet delikatnie poruszane powodują pylenie, a twarde cząsteczki (szkła lub skały) mogą powodować choroby dróg oddechowych

przy aplikacji tych materiałów jako termoizolacji zalecane jest używanie masek p-pyłowych

... ale książki sobie .... a życie sobie

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

to dwa różne produkty:

- wełna mineralna - powstaje z roztopionej "skały"

- wata szklana - powstaje z roztopionego szkła

obie są szkodliwe dla zdrowia (szklana bardziej) - mogą powodować raka dróg oddechowych

nawet delikatnie poruszane powodują pylenie, a twarde cząsteczki (szkła lub skały) mogą powodować choroby dróg oddechowych

przy aplikacji tych materiałów jako termoizolacji zalecane jest używanie masek p-pyłowych

... ale książki sobie .... a życie sobie

Raka powoduje azbest. No i troszeczkę z innego powodu.

Oczywistym jest, że wełna mineralna i szklana mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Dlatego zalecana jest praca w masce i odzieży ochronnej. Ale to podczas pracy a nie użytkowania.

Znam osobę która przepracowała kilkadziesiąt lat w kopalni bez maski. Obecnie posiada zdiagnozowaną pylicę. Ma ponad 80 lat, żyje i ma się dobrze. Wedle wiki to:

pylica górników kopalń węgla - choroba rozwija się w następstwie wdychania pyłu kopalnianego, który jest mieszaniną pyłu węglowego, krzemionki, glinokrzemianów i wielu innych składników w tym metali śladowych.

Jak widać po kilkudziesięciu latach wdychania związku dużo bardziej szkodliwego i opisanego z medycznego pkt. widzenia osoba żyje i ma się dobrze. Nie chcę się czepiać ale owinięta wełna mineralna w filc nie powinna w ogóle być szkodliwa bo nie ma możliwości na przemieszczanie. Chyba że ktoś mi chce powiedzieć że warunki w domu ma gorsze niż na kopalni 60 lat temu...

Teraz kolejna rzecz dla czepialskich

Polecam sprawdzić klasyfikację tonerów używanych w drukarkach laserowych. Bo o tym się nie mówi ale toner jest rakotwórczy. Dodatkowo polecam zobaczyć jaka jest emisja toneru drukarki albo co gorsza ksera.

Kolejną sprawą polecam przeanalizowanie jak wygląda sprawa sztucznych barwników. Jak trwałe są i jak szybko się "rozkładają" :) w organizmie. Podpowiem że organ odpowiedzialny za detoksykacje to wątroba. Kiedyś nawet był taki tekst wrzucony w internet że sztuczne barwniki zniszczą Ci szybciej wątrobę niż alkohol....

Ukryta Zawartość

Tutaj link do poczytania na temat wełny. Która nie jest klasyfikowana jako szkodliwa.

Tak na szybko znaleziony artykuł o tonerze:

Ukryta Zawartość

Radzę zająć się prawdziwymi problemami niż rakotwórczą pylicą z powodu wełny mineralnej heh...

Nawet azbest nie jest rakotwórczy w momencie gdy się go nie rusza. Gdyż nie pyli lecz trzeba bardzo ostrożnie postępować podczas demontażu takich płyt.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radzę zająć się prawdziwymi problemami niż rakotwórczą pylicą z powodu wełny mineralnej heh...

Nawet azbest nie jest rakotwórczy w momencie gdy się go nie rusza. Gdyż nie pyli lecz trzeba bardzo ostrożnie postępować podczas demontażu takich płyt.

Wiesz arczi jaką rolę pełni wełna wewnątrz obudowy, nie ważne. Wełna ma za zadanie wytłumić/zgasić falę dźwiękową wytwarzaną przez tylną stronę membrany gł. niskotonowego. Fala dźwiękowa to energia, a ona sama nie znika, może zmienić formę. I zmienia. W warstwie waty. Fala dźwiękowa porusza watę oddając jej swoją energię. Ta zużywana jest w dwojaki sposób:

- niszczenie włókien (pylenie)

- wypromieniowywanie w postaci ciepła

są to oczywiście bardzo małe ilości energii. Tyle, że kolumn słuchamy dłłuuugo.

Wata w obudowie jest ruszana ZAWSZE gdy gra kolumna. Pył jest wydmuchiwany przez port b-r.

Wełna mineralna używana jako termoizolacja w budynkach mieszkalnych, zawsze oddzielona jest od pomieszczeń w których przebywają ludzie szczelną membraną. Używa się do tego odpowiednich folii klejonych na łączeniach (zakładach).

Ale tobie arczi radzę, zamiast pisywać na forach, wyłożyć całe pomieszczenie odsłuchowe wełną mineralną (bez membrany) i czytać w viki że jest O.K!.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Miałem dość długi elaborat na temat płytkości twojego sądu jak i taktu twojej wypowiedzi. Ale zdałem sobie sprawę, że czas na rozmowę z Tobą jest czasem straconym. Może jak jazz dla Ciebie będzie bardziej zrozumiały to i dyskusję będziesz inaczej prowadził.

pozdrawiam Arczi

Asus, nie pij tego piwa więcej ;). Prace powoli zbliżają się ku końcowi - logistyka to w końcu też praca. Z pomocą życzliwego forumowicza z USA nabyłem drugą parę trąbek 2307. Był nawet tak miły i wyposażył mnie w komplet śrub calowych do montażu. Zajechała też druga para wooferów i dwie pary materiału na grille (krój czy jak to się zwie jak oryginał) w kolorach granatowym (jak ori) i czarnym. Granatowe do niebieskiego będą ;). Jeszcze tylko czekam na brakującą parę gałek lpadów oraz repliki emblematów. Dowiedziałem się na forum LH, że wytłumienie z wełny owczej to g.... nie wytłumienie i muszę do środka wepchnąć dość znaczącą ilośc wełny szklanej mineralnej by osiągnąć pożądany efekt objawiający się w wirtualnym powiększeniu objętości skrzyni z punktu widzenia woofera o czym pisał Alton. Gdyby nie właściwości tego materiału skrzynki musiałyby mieć kilka dodatkowych stóp sześciennych co odbiłoby się w ich niemałej już przysadzistości.

Tylko tyle i aż tyle. Niby kolumny prawie skończone, grają całkiem zgrabnie, ale opijać jeszcze nie można.

DSCN3396.jpg

DSCN3377.jpg

DSCN3385.jpg

DSCN3384.jpg

DSCN3390.jpg

W ostatnich tygodniach pracuje,... na zadupiach, Niemiecko-Lubiszyńskich , i nie maiłem ułatwionego dostępu do przeglądarki, ale kieruj się wskazówkami Marcina(Alton), jest niesamowicie skromny, ale dysponuje niesamowitą wiedza w tematyce JBL, nie znam nikogo w Polsce, który łączy dziwek tub, analizując charakterystyki przetworników, filtrów zwrotnic, itp. Pozdrawiam Marcina.

Zgrabna tuba przyleciała ze Stanów, a w niej emblematy. Niestety rozstaw otworów na emblemacie frontowym nie pasuje do rozstawu jaki mam w płycie czołowej, trzeba będzie więc nieco przerobić sposób montażu potków. 5mm różnicy, a każda kobieta by kwiczała ;). Chyba jedyny problem jaki do tej pory przytrafił mi się w całym tym projekcie, nie ma więc na co narzekać. Skala też nie pasuje, bo max wysterowanie to +1db a nie +6db jak jest na plakietkach, ale to dla mnie mało istotny szczegół, koniec końców liczy się ogólne wrażenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgrabna tuba przyleciała ze Stanów, a w niej emblematy. Niestety rozstaw otworów na emblemacie frontowym nie pasuje do rozstawu jaki mam w płycie czołowej, trzeba będzie więc nieco przerobić sposób montażu potków. 5mm różnicy, a każda kobieta by kwiczała ;). Chyba jedyny problem jaki do tej pory przytrafił mi się w całym tym projekcie, nie ma więc na co narzekać. Skala też nie pasuje, bo max wysterowanie to +1db a nie +6db jak jest na plakietkach, ale to dla mnie mało istotny szczegół, koniec końców liczy się ogólne wrażenie.

Ukryta Zawartość

Po wiec mi... jak się sprawuje Carver, z biegiem upływu czasu zrezygnowałem z całego systemu konstrukcji Boba Carvera, nawet Phase Linear jego projektu końcówki 700,na rzecz 70000 której nigdy nie kupiłem, mimo ogłoszeń zamieszczonych w USA, Nowej Zelandii i Australii, grało to u mnie do czasu,

do póty, nie posłuchałem czegoś na z Urei 813 i bazuje na elektronice z USA, lepszej od Carvera, jest bardziej dopracowana,.... ale lampowe CD 490 nadal posiadam w stanie idealnym.europejskie i azjatyckie projekty są niesamowicie mulaste, i jak widać, sam Kernic jest zafascynowany brzmieniem z USA, powodzenia.

Ukryta Zawartość

Carver, którego używam ma jeden zasadniczy problem - buczące trafo. Nie lubię go za to. Pod JBL'ami 250ti samodzielnie nie miał zbyt wiele polotu - zupełnie inna liga niż PM14. Wzmacniać wzmacnia, mocy dużo finezji i wyrafinowania brak. Mulasty i to dosłownie to jest Carver, Moje japończyki go miażdżą jak pchłę pod tym względem. Kenji używa amerykańców, ale Levinsony za 50000$ to nie to samo co stary Carver za 500$...

Cholera, jak się cicho słucha mało basującą muzę, to brum jest nadal słyszalny... Trzeba będzie zainwestować w lepszą elektrownię, wiem to od dawna, pora zacząć szukać.

Niestety Amnes chyba Carvery mają to do siebie, słuchałem PM1.5 i trafo było słychać z daleka.

Skończyłem chlastać swoje paczki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

Ukryta Zawartość

Malować, czyli chlastać albo obchlastać :)))

A....pomalowałeś? myślałem że co innego z nimi zrobiłeś, miałem złe skojarzenia, przepraszam....jesteś bogaty w super tweetery,... masz namiary do kogoś co by chciał parkę oddać w dobre ręce...za rozsądne pieniądze.

Jakie super tweetery panie, JBL 075 to zwykły tweeter który zdycha już przy 16KHz, chyba więcej bym usłyszał gdybym podciągnął 2445J to 20KHz (w sumie to możliwe ale będzie sssyczał przez tytanową membranę).

Strasznie ciężko dostać tu w Holandii tweetery JBLa, sam szukałem 2405H albo 077 ale nic z tego. Woofery jeszcze jako tako dostępne, jakieś proste horny też ale z tweeterami jest kicha.

p.s

Nie wiem czy już wrzucałem, JBL 4333A w wersji Stage Accompany (Holenderska firma produkująca można powiedzieć hi-endowy sprzęt estradowy) za €1000:

Ukryta Zawartość

Są odnowionę przez tą samą osobę która zbudowała skrzynki do moich.

Ukryta Zawartość

Jakie super tweetery panie, JBL 075 to zwykły tweeter który zdycha już przy 16KHz, chyba więcej bym usłyszał gdybym podciągnął 2445J to 20KHz (w sumie to możliwe ale będzie sssyczał przez tytanową membranę).

Strasznie ciężko dostać tu w Holandii tweetery JBLa, sam szukałem 2405H albo 077 ale nic z tego. Woofery jeszcze jako tako dostępne, jakieś proste horny też ale z tweeterami jest kicha.

p.s

Nie wiem czy już wrzucałem, JBL 4333A w wersji Stage Accompany (Holenderska firma produkująca można powiedzieć hi-endowy sprzęt estradowy) za €1000:

Ukryta Zawartość

Są odnowionę przez tą samą osobę która zbudowała skrzynki do moich.

075 jak by,..co...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.