Skocz do zawartości
IGNORED

Winylmania

excel

Rekomendowane odpowiedzi

bawiłem systemem hi-fi - wifi dźwięku firmy Sonos

- słuchałem jeszcze raz tego Sonosa, ładnie gra...ale stwierdziłem, że absolutnie nie da się tego porównac z odczuciami i przyjemnoscią jaką się doznaje podczas słuchania winyla...to jednak cyfra...niby znajduje wszystko w sieci, jednak trzeba płacic abonament, a już całkowita w moich oczach i uszach kompromitacja tego systemu nastąpiła, gdy nie znalazł mi Beaty Janusza Laskowskiego...:(...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

- dziś byłem na koncercie pana Adama Makowicza ! Super granie ! Mistrz jest w formie...brzmienie fortepianu na zywo rewelacyjne !..do którego w warunkach domowych może się zblizyc jedynie winyl...udało mi się nawet zdobyc autograf mistrza..:)...pzdr...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25310-0-40911600-1412455911_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- znalazłem film o winylmanii, ale niestety po francusku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- przewija się często temat zgrywania winyla na płytę cd, już to w celu oszczędzania płyty ??, czy wygody ?, archiwizacji ? - trochę to mi przypomina jeżdżenie na rowerze w celu oszczędzania nowego samochodu....oczywiście, jest w tym jakaś logika.......jak zwykle diabeł pewnie tkwi w szczegółach....:)...pzdr...

- na forum nic ciekawego się nie dzieje, zatem pozwolę sobie jeszcze podywagowac nt. zgrywania winyli.......mam do tej kwestii stosunek ambiwalentny, albowiem nie byłbym dzisiaj tym, kim jestem i nie byłoby mnie tu na forum, tudzież ominęłoby mnie masę przyjemności związanych ze słuchaniem jak i kupowaniem winyli..... bowiem przemożna chęc zgrania sobie do mp3 piosenek Grzesiuka, które miałem na płycie, a chciałem słuchac w samochodzie, skłoniła mnie do zakupu gramofonu.....początki jak zwykle były trudne...pierwszy "gramofon" kupiłem na allegro za 99 zł....miał wzmacniacz i głośniki :) - fajny był, ale nie grał - drugi kupiłem w MM za 650 - ten już lepiej, ale jeszcze nie to....trzeci był Universum za 550...okazał się gramofonem docelowym, gdyż wtedy okazało się, że winyl gra lepiej niż cd......pzdr....

- zanabyłem dwie takie płytki - Robert Cray /35/, nazwisko mi nic nie mówiło, ale miał byc blues, więc wziąłem - moim zdaniem bluesem tylko trochę zalatuje ale okazała się pięknie nagrana, szczególnie gitara ładnie chodzi, pod światło widziałem kilka rysek ale trzaski a właściwie pyki na poziomie akceptowalnym i to tylko w przerwach między utworami - bardzo przyjemnie się tego słucha, wrzucę jeden kawałek na nirvanę - płyta zatem zostaje w mojej kolekcji - a Dire Straits /35/ miałem nie brac bo wydawało mi się, że już mam tę płytę, ale na szczęście wziąłem :) - obrazek jakby znajomy, ta gitara, ale przeleciałem całą swoją kolekcję i nie mam tego ! zresztą po labelu upewniłem się, że faktycznie jej nie miałem - nie muszę dodawac, że płyta super ! będzie jedną z perełek - dobre strzały :) - a ten obrazek z gitarą to faktycznie był, ale na okładce płyty dvd....pzdr..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czerwony Jerzy właśnie Dotarł ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wspaniale wyprodukowana płyta, już kilka razy odsluchiwałem z najwyższą przyjemnością. Gdyby tak inne firmy brały przyklad z GAD-ów. Z ciekawości zobaczcie co się dzieje na Allegro, życzą sobie 2tys. za nowy egzemplarz, zaraz obok 300 zł. Na discogs 500 euro. Nie ma to jak bujna fantazja :D

Wspaniale wyprodukowana płyta, już kilka razy odsluchiwałem z najwyższą przyjemnością. Gdyby tak inne firmy brały przyklad z GAD-ów. Z ciekawości zobaczcie co się dzieje na Allegro, życzą sobie 2tys. za nowy egzemplarz, zaraz obok 300 zł. Na discogs 500 euro. Nie ma to jak bujna fantazja :D

Wczoraj czerwona na licytacji sprzedała się za 118zł także szału cenowego nie ma jak z ich Sondą na przykład.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

STREET, ja ją kupiłem z typowo melomańsko/kolekcjonerskich pobudek (nie handlowych) więc ceny na rynku wtórnym mi wiszą ...

Myślę że GAD w takich celach też wydaje swoje płyty ... i życzę im z całego serca by dalej dobrze robili swoją robotę wywlekając z czeluści zapomnienia to co zasługuje na poznanie.

- wymowna statystyka....

źródło:

Ukryta Zawartość

post-25310-0-66207500-1413821952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- zwolennikom polskiego jazzu /to delicje :) muzyczne i dźwiękowe/ zwracam uwagę, że wiele płyt z jazzem wyszło nie jako Polish Jazz czy Poljazz, ale sygnowane tylko Muzą, Polskie Nagrania - przykładem jest ta płyta z fotki czy np. superpłyta Stańki Lady Go - Magic Lady, nagrana w 1989 roku, kiedy winyl schodził do katakumb... na 20 lat, bo ja wszedłem ponownie w winyl w 2009 roku, kiedy zaczynał się odradzac - swoją drogą jak ktoś w latach 90-tych miał nosa, a właściwie ucho, to mógł się nieźle tanio obłowic....ja mam 5 wkładek i 5 igieł, zatem 25 różnych kombinacji kształtowania brzmienia, bowiem różnice są ! - założyłem dziś nową wkładkę, kupioną jakiś czas temu, którą trzymałem na czarną godzinę - co prawda ona jeszcze nie nadeszła, ale był to bardzo dobry ruch ! bardzo duży progres w brzmieniu :) - i będę teraz na niej grał...:)...pzdr...

Ukryta Zawartość

post-25310-0-17700200-1414097805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taaa, pamiętam te czasy (początek lat 90ych) gdy wchodziłem do sklepu i brałem po jednej płycie ze wszystkiego co mieli ... a Pani patrzyła na mnie jak na głupka - bo po co mi płyty, gdy kasety są lepsze :) Inna sprawa, że biorąc pod uwagę inflację - gdy poleżały na półce to były tanie nieprzyzwoicie!

Jaką?

- mf100 oczywiście :) - wkładka stara, ale nowa, czyli nieużywana - pozostaję wierny tej wkładce już to z powodu jej zalet brzmieniowych, jak i relatywnie niskiej ceny, co pozwala słuchac na okrągło bez zbędnych frustracji....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

ja mam 5 wkładek i 5 igieł, zatem 25 różnych kombinacji kształtowania brzmienia, bowiem różnice są !

- mf100 oczywiście :) - wkładka stara, ale nowa, czyli nieużywana - pozostaję wierny tej wkładce już to z powodu jej zalet brzmieniowych, jak i relatywnie niskiej ceny, co pozwala słuchac na okrągło bez zbędnych frustracji....

Oj, excel, excel :) :) :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

excel jak bym był złośliwy to bym napisał, żebyś umył sobie uszy :)

- jakie zmiany na lepsze przy nowej wkładce ? - więcej basu, ciepła i miękkości, głośniejsza - ale przede wszystkim wielka, przeogromna, głęboka scena ! aż chce się słuchac :) - jakby mniej wysokich - ale one są ! - tylko mniej natarczywe, bardziej subtelne, może tak ma byc, chociaż ja lubię wysokie - i ta stereofonia ! - wkładka byc może nie jest topowa, ale wszystkie moje cedeki są puszczone równo w skarpetkach....pzdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excel jak bym był złośliwy to bym napisał, żebyś umył sobie uszy :)

Excel, nie gniewaj się ale próbowałem na polskich gramofonach wielu wkładek Ortofona i Audiotechniki i prawie wszystkie grały lepiej od MFów.

Rozumiem że nie ma sensu wydawać majątku na upgrade wkładki w fonice ale wiele z nich w okolicach 100 zł naprawdę daje zauważalny przyrost jakości ... U mnie Adam GS420 chodzi z Ortofonem 510 MkII i brzmi to że tak powiem akceptowalnie :)

U mnie Adam GS420 chodzi z Ortofonem 510 MkII

To jest bardzo fajna wkładka za niewielkie pieniądzem i o niebo lepsza od mf100.

mam 5 wkładek i 5 igieł, zatem 25 różnych kombinacji kształtowania brzmienia

Excel! Jeśli to wszystko jest mf100 i Ty z tego wyniuchasz 25 różnych brzmień to ... czapki zgłów. Jesteś geniuszem słuchowym.

Excel! Jeśli to wszystko jest mf100 i Ty z tego wyniuchasz 25 różnych brzmień to ... czapki zgłów. Jesteś geniuszem słuchowym.

- nie no, bez przesady...różnice są dosyc subtelne, ale jednocześnie na tyle wyraźne że każdy usłyszy - jest to raczej niepokojące, bo znaczy, że poszczególne egzemplarze nie są powtarzalne - oczywiście nie testowałem wszystkich wariantów, ale mam takie 4 dyżurne zestawy, które ostatnio za często zmieniam, co mnie trochę niepokoi....zresztą z tą czy inną wkładką, winyl czaruje :)

- nie no, bez przesady...różnice są dosyc subtelne, ale jednocześnie na tyle wyraźne że każdy usłyszy - jest to raczej niepokojące, bo znaczy, że poszczególne egzemplarze nie są powtarzalne - oczywiście nie testowałem wszystkich wariantów, ale mam takie 4 dyżurne zestawy, które ostatnio za często zmieniam, co mnie trochę niepokoi....zresztą z tą czy inną wkładką, winyl czaruje :)

Excel, a tak serio używałeś jakiś innych wkładek niż MFy? Jeżeli tak to jakich?

Excel, a tak serio używałeś jakiś innych wkładek niż MFy? Jeżeli tak to jakich?

- starzy forumiarze wiedzą, bo pisałem o tym wielokrotnie - AT95e, Panasonic 270 C II, 2mred - tylko ta ostatnia trochę się zblizyła do mf-ki - Panasonic też gra nieźle ale to nie to - natomiast AT przegrała dosyc sromotnie - co ciekawe gra tylko igła mf100 a pozostałe, czyli 101, 102, 104, 105 nie chcą grac...

- jeszcze jedna ciekawa wiadoomośc z USA : "Winylowy renesans widoczny jest także w USA. Według danych Nielsen SoundScan do 21 września sprzedało się 5,9 miliona albumów, to wzrost o prawie 47% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego, kiedy to sprzedaż wyniosła 4,2 miliona sztuk. Obecnie sprzedaż płyt winylowych stanowi prawie 3,5% całkowitej sprzedaży płyt. Dla porównania dziesięć lat temu sprzedaż winyli stanowiła 0,2% ." - zapowiada się rekordowy wzrost w tym roku !

- tu wypadałoby zacytowac znanego na forum teoretyka w dziedzinie winylu czyli kolegę sly30 : "To jest własnie moda, snobizm i celebra."......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.