Skocz do zawartości
IGNORED

Feliks Audio - wzmacniacze lampowe

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.09.2020 o 18:06, wlodek71 napisał:

To forum to jest jakieś kółko wzajemnej adoracji, jak jesteś tu nowy to uważaj - miejscowi guru wraz z adoratorami są świetni z ortografii i retoryki, 

Nie trzeba byś świetnym z ortografii , silnik forum podkreśla błędy - szkoda tylko , że ortograficzne. ?

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

szkoda tylko , że ortograficzne

Może dobrze że tylko ortograficzne...... bo hajendowcy mieliby cały ich dział wymazany

• 10 miesięcy później...

Z przyjemnością donoszę że Feliks Audio znalazł się w ofercie najbardziej ekskluzywnego salonu audio w Irlandii! Tam się nie wchodzi z ulicy jak do chlewa. Nieee... kamienica, drzwi, dzwonek. Trzeba zadzwonić, dopiero otwierają. 🙂

W sumie nie moja liga ale lubię tam chodzić, można posłuchać naprawdę super sprzętu, ale stać mnie było tylko na kable od nich. 🙂

Polskiej firmie życzę żeby tam się dobrze sprzedawało... W tej okolicy ludzie mają tak obłędną kasę, że o cenach w ogóle nie dyskutują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 rok później...

Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat espressivo i lamp do niego:

6N1P

Ukryta Zawartość

oraz 6N6P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktoś z Was kupował z tych źródeł i może sprzedawców polecić?

Ewentualnie proszę o informację, czy powinienem skorzystać może z innych lamp...z linkiem do zaufanych sprzedawców lub namiarami (może być na priv jeśli nie chcecie by to było dostępne dla innych)

Druga gorąca prośba jakie słuchawki powinienem przetestować, bo u was dobrze się zgrały z tym wzmacniaczem (budżet 1500- 3000, o używkach też myślę). Mam opinie, że fajnie grają z Beyerdynamic T1/ DT770/990 pro, Sennheiser HD600/650/800 i chyba 700 też.

Generalnie myślę o słuchawkach otwartych.

Z góry dziękuję za podzielenie się waszymi cennymi doświadczeniami 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.12.2022 o 20:11, wlodek_m2 napisał:

Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat espressivo i lamp do niego:

6N1P

Ukryta Zawartość

oraz 6N6P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktoś z Was kupował z tych źródeł i może sprzedawców polecić?

Ewentualnie proszę o informację, czy powinienem skorzystać może z innych lamp...z linkiem do zaufanych sprzedawców lub namiarami (może być na priv jeśli nie chcecie by to było dostępne dla innych)

Druga gorąca prośba jakie słuchawki powinienem przetestować, bo u was dobrze się zgrały z tym wzmacniaczem (budżet 1500- 3000, o używkach też myślę). Mam opinie, że fajnie grają z Beyerdynamic T1/ DT770/990 pro, Sennheiser HD600/650/800 i chyba 700 też.

Generalnie myślę o słuchawkach otwartych.

Z góry dziękuję za podzielenie się waszymi cennymi doświadczeniami 🙂

Sprzedawcy misisa nie polecam, mierzyłem lampy, które kupili od niego nasi koledzy z AS i pomiary zdecydowanie odstawały od opisów na aukcjach.

Ruskie lampy mają spore rozrzuty parametrów pomiędzy obiema triodami w bańce, żeby znaleźć parę o tolerancji +/_ 5% trzeba przemierzyć około 20 lamp. Pisze o dobranych prądach anodowych, dobranie pary ze zbliżonymi prądami i nachyleniem to często nie starczy 50 lamp. 

Nie wiem w jakim układzie pracują te lampy w tym wzmacniaczu, w sensie które triody w bańce jak są podpięte, symetrycznie czy niesymetrycznie. Mające tę wiedzę można wykorzystać odpowiednio rozjechane lampy.

Drugiego sprzedawcy nie znam, jednak kupowanie lamp z kartonu zbiorczego niczego nie gwarantuje. Kupowanie jakichkolwiek lamp be rzetelnych pomiarów to loteria z niską szansą na trafienie dobrej i zbalansowanej lampy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi

Espressivo przegrał z niszowym Miniwatt'em -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... to taki "cukierek" dla mało wymagających.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ampman
  • 2 tygodnie później...

Witam. Ostatnio w moim Feliksie pojawiaja sie trzaski w kolumnach. Jest ktos godny polecenie w okolicach Bydgoszczy by oddac mu go do przeglądu?

A co on może przegląd zrobić... popatrzy i nic nie zobaczy. Dziś ludzie są "zero" techniczni elektroniczne. Dlatego płacą grubą kasę za swoją niewiedzę i jeszcze się z tego cieszą na forach społecznościowych.

Edytowane przez ampman
Gość

(Konto usunięte)

czemu to piszesz skoro widzisz ze szuka kogoś z okolic swojego miasta, wyraźnie wskazał jakie ma intencje, jak napisze "lepiej niech przegląd samochodu zrobi" to pieczątkę sam postawi? Sugerujesz  tylko wymianę lamp, a ja napisałem + przegląd.

są różne zawody na wszystkim sie nie znamy. Sprzęt też kosztuje, miejsce zajmuje

Cytat

Dziś ludzie są "zero" techniczni elektroniczne.

Wielu tych "techniczny" - lepiej by było żeby w życiu nigdy lutownicy nie kupili, ścieżki popsują, powstawiają elementy te które maja akurat pod ręką, wleją kontakt do potencjometrów itd. - i potem tego szukaj. Dobry serwis też ciężko znaleźć. To że naprawisz wzmacniacz nie znaczy ze taki telewizor, komputer naprawisz.

Gość

(Konto usunięte)
Cytat

Dobry Elektronik musi wszystkie sprzęty ogarniać. 

I tu się z tobą nie zgodzę w dzisiejszych czasach liczy się specjalizacja, jak cos jest do wszystkiego to jest do..

ludzie się specjalizują w naprawie konkretnych modeli telefonów, konsol do gier, laptopów danej marki, komputerów, komputerów samochodowych - nowoczesne płyty posiadają wiele warstw jeden błąd i możesz wywalić do śmieci to nie stary wzmacniacz z płytą dwuwarstwową, oprócz wiedzy z dziedziny elektroniki bardzo często trzeba posiadać wiedze programistyczną. Już widzę jak naprawiasz takiego laptopa a potem iphona w takim iphonie to większość osób nawet śrubki poprawnie nie wkręci przy gnieździe ładowania.

Specjalizacja w konkretnych modelach nie rozwija umiejętności stawiania szybkiej i trafnej diagnozy w przypadku sprzętu który widzisz pierwszy raz, bo naprawy robisz jak robot, bo są powtarzalne i przewidywalne nie mając nawet dużej wiedzy. Czasy, gdy ktoś znał się na naprawach tylko jednego rodzaju sprzętu odchodzą do lamusa. Dziś technik serwisu musi znać się na każdym sprzęcie i umieć skutecznie usuwać usterki. Piszę to ze swojej autopsji. Także nie mogę napisać o sobie, że jestem do niczego, bo do wszystkiego wręcz przeciwnie, taki ktoś jest bardziej doceniany i poszukiwany na rynku pracy niż wyspecjalizowany naprawiacz / wymieniacz w jednym kierunku.

Edytowane przez ampman
  • Pokaż nowe odpowiedzi