Skocz do zawartości
IGNORED

Winylowe wznowienia/reedycje/re-issues

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. Jak znajdziesz przypadkiem UK - napisz.

Czy ceny MOV w Polsce powyżej 100 zł to normalka?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mam pytanie słuchał ktoś reedycji winylowych albumów Thin Lizzy te co były wydane w 2011. W szczegolności interesuje mnie album Bad reputation.

180 GRAM PRESSING

UNIVERSAL/PLASTIC HEAD/BACK ON BLACK © 1977 (2011)

Nr. Katalogowy: RCV033LP

Kod kreskowy: 803341330931

Nie wiedze sensu kupować wznowienia, które prawdopodobnie jest przegrywką z CD skoro w tej cenie można już kupić oryginał na Verigo z epoki.

no właśnie wolę z epoki , ale na discogu japońskich wydań nie widzę, chyba że poszukam na ebay.com jakiegoś wydania Angielskiego

Czy ceny MOV w Polsce powyżej 100 zł to normalka?

Napiszę, jak znajdę.

Ceny MoV subiektywnie rzecz biorąc są wysokie i stają się coraz wyższe. Trzeba szperać, jak się chce kupić taniej. Obiektywnie, wydania te nie są najgorsze (zdarzają się wpadki lub tłoczenia nijakie), choć często minimalistyczne, ale przy cenach winyli z np. Analogue Prod. to i tak nie ma tragedii (ceny LP AP startują w US od 50 USD, w PL osiągają cenę nowe ponad 300 PLN). Z audiofilskich wydań najlepiej chyba jednak kupować np. MFSL'e (chyba już wyszło podwojne wydanie "Kind of blue"), bo są rozsądnie wycenione, zawsze świetnie wydane, no i trudno się na nich zawieść pod kątem brzmienia.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Mov to raczej konieczność niż wybór. Niczym, oprocz grubszych placków, się to nie wyróżnia. Dzwiekiem - wcale. Lepszy mfsl, jakieś 100 x lepszy.

Mov to raczej konieczność niż wybór. Niczym, oprocz grubszych placków, się to nie wyróżnia.Dzwiekiem - wcale.

Dokładnie tak. Jeśli chodzi o oryginały z epoki to zawsze biły dźwiękiem wydania MOV znacznie.

Lepszy mfsl, jakieś 100 x lepszy.

Tu nie zawsze. Na pewno ich reedycje Beatli brzmią słabiej od oryginałów. Ze Stonesami jest jeszcze gorzej....

Edytowane przez Stones_Fan

Co to za wydanie...?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda na pirata pełną gębą, biorąc jako wyznacznik masę innych piratów i bootlegów tego sprzedawcy ;-)

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A to nie jest jeden z forumowiczy? :)

Ja kiedyś się naciąłem na alledrogo na stare "nowe" japońskie wydanie King Crimson (pisałem gdzieś o tym już). Po wyjęciu z opakowania okazało się, że płyta wygląda jak prosto z tłoczni, dziwne jak na ok. 40 letni egzemplarz :) Na szczęście zwróciłem, a sprzedawca przyciął Niemca, że nie wiedział itp.

Wygląda na pirata pełną gębą, biorąc jako wyznacznik masę innych piratów i bootlegów tego sprzedawcy ;-)

Zawsze możesz sobie kupić oryginał. Koszt za ładny egzemplarz to coś pomiędzy 150 a 200 Funtów.

Zawsze możesz sobie kupić oryginał. Koszt za ładny egzemplarz to coś pomiędzy 150 a 200 Funtów.

Oho ;-) zawsze pirat klepany z cd za wschodnią granicą będzie gorszym niż nic :-D wolę nie kupić niż kupować podróbę klepaną ch.. wie gdzie i ch.. wie z jakiego materiału, najczęściej jak to pirackie winyle - vide Tool Aenima i inne - z cedeków albo i co gorsza z mp3... Uprzedzam kolejny krok w polemice, nie nie ma mam dowodów, zdjęć jak klepią te piraty i przyznania się do klepania z cd-ków winyli przez klepacza ruskiego :-)

Na zagranicznych forach można znaleźć np. porównanie oryginalnych wydań Ozric Tentacles i wydań ruskich Vinyl Lovers, które brzmią jak g..o delikatnie pisząc.

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Oho ;-) zawsze pirat klepany z cd za wschodnią granicą będzie gorszym niż nic :-D wolę nie kupić niż kupować podróbę klepaną ch.. wie gdzie i ch.. wie z jakiego materiału, najczęściej jak to pirackie winyle - vide Tool Aenima i inne - z cedeków albo i co gorsza z mp3... Uprzedzam kolejny krok w polemice, nie nie ma mam dowodów, zdjęć jak klepią te piraty i przyznania się do klepania z cd-ków winyli przez klepacza ruskiego :-)

Na zagranicznych forach można znaleźć np. porównanie oryginalnych wydań Ozric Tentacles i wydań ruskich Vinyl Lovers, które brzmią jak g..o delikatnie pisząc.

Przecież ci napisałem, chcesz mieć oryginał to sobie kup a nie stękaj.Jak cie nie stać to kup sobie oryginalne CD. Tak na marginesie,naprawdę wierzysz, że wszystkie współczesne reedycje są tłoczone z "analog master tapes"? :-)

Przecież ci napisałem, chcesz mieć oryginał to sobie kup a nie stękaj.Jak cie nie stać to kup sobie oryginalne CD. Tak na marginesie,naprawdę wierzysz, że wszystkie współczesne reedycje są tłoczone z "analog master tapes"? :-)

To Ty jesteś sprzedawcą? ;-)

Czy ja stękam że coś chcę mieć? Nie wyjeżdżaj mi tu z tekstami "pod ambicję" czy mnie na coś stać czy nie. na pewno mnie nie stać na kupowanie piratów winylowych, bo lepiej oddać te pieniąchy na biedne pieski w schronach;-) i tak masa płyt jest tłoczona z cyfrowego materiału ale wolę te z masterem pod winyl niż piraty klepnięte directly z cd. Jest taki wątek o oszustach z allegro i ebay i tam powinny trafić nicki tych 2 oszustów z allegra sprzedających fake'owe ruskie winyle.

Juz dosc dawno temu, przestalem wierzyc w "analog master tapes"................Nic to. Trzeba kase skubac i wydawac...) Takie hobby...)

Juz dosc dawno temu, przestalem wierzyc w "analog master tapes"................Nic to. Trzeba kase skubac i wydawac...) Takie hobby...)

No niestety... Można też kupić wydanie MOV jeśli ktoś chce mieć dobrze brzmiący winyl z masterem zrobionym pod winyl. Chociaż nie wszystko im dobrze wychodzi ale mają bardzo dużo dobrze wydanych i brzmiących płyt.

Nasze szczescie, ze sa tacy ktorzy dbaja o wznowienia...Speakers Corner, Soundazed, czesciowo MOV....Ale...to kropla w morzu................I co wazne. czesc starego oryginalnego materialu, w tamtych czasch, zostala "rozjechana" w studio, Klops....Nikt tego nie poprawi. Choc mowiac szczerze, to chyba dobrze..)

Edytowane przez wojtek41

Jedną z niepozornych z pozoru płyt, które mnie zachwyciły (jeszcze jak byłem dzieckiem, a teraz do niej wróciłem) jest debiutancki album ekipy Cymande z 1972 r. Kupiłem go niedawno w wydaniu Polskie Nagrania Muza (z inną okładką i tytułem "The Message") w możliwie najlepszym stanie jak się dało, ale zastanawiam się, czy warto by się pokusić o jakąś amerykańską reedycję (było ich kilka, ostatnia bodajże na niebieskim winylu). Ktoś miał może do czynienia z wznowieniem tego albumu?

Jedną z niepozornych z pozoru płyt, które mnie zachwyciły (jeszcze jak byłem dzieckiem, a teraz do niej wróciłem) jest debiutancki album ekipy Cymande z 1972 r. Kupiłem go niedawno w wydaniu Polskie Nagrania Muza (z inną okładką i tytułem "The Message") w możliwie najlepszym stanie jak się dało, ale zastanawiam się, czy warto by się pokusić o jakąś amerykańską reedycję (było ich kilka, ostatnia bodajże na niebieskim winylu). Ktoś miał może do czynienia z wznowieniem tego albumu?

Kiedy przeczytałem Cymande, cos mi zaświtało... chyba, mam gdzieś w przeznaczonych do likwidacji płytach coś takiego z Polskich Nagrań? W stanie nm jak sie okazało. Wymyłem i teraz słucham. Piękne granie! Gdzieś blisko Osibisa, Santana. Dzięki. Inaczej byłoby z nią kiepsko:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No panowie, com ja dziś upolował w MM za 104zł. Dawno nie przeżyłem takiej podniety na widok winyla. To moja druga ulubona- po "Roots" Sepultury- płyta metalowa. Zgrzałem się jak biała na święta wielkanocne.

Wtedy na kasecie, od dziś u mnie na winylu. Po południu umyję i jak ktoś będzie ciekaw opiszę czy dobrze gra i wygląda.

http://zbimarmusic.pl/THE-GATHERING-Always-180g-VINYL

Kupiłbym ...always, gdybym z pierwszego tłoku nie miał :) Droga tylko ta reedycja jak cholera. Za trochę więcej można czasami trafić pierwsze wydanie.

Edytowane przez SVART
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Oj, forum coś się znowu ostro pitoli.

No i gra "Always..." o tak o! Bez szału. Środkiem, garażowo, z nieprzesadną sceną :) Skraje poszły na spacer. Czasem pojawiająca się gitara akustyczna-gut, i jakieś echo jej dajo, scena rośnie, perkusja skompresowana do dźwieku klepania babeczki po tyłku, wokale ujdą.

Gruby czarny placek, A jak gra pierwsze tłoczenie?

Zarzuciłem teraz to:

http://www.asfaltshop.pl/paktofonika-jestem-bogiem-1759-p-1829.html

Dużoooo lepsza realizacja materiału.

Już nie pamiętam, ale posłucham Always w wolnej chwili. Jak lubisz dobrze wydany metal, to nieźle wg mnie gra Sandess "Ames..." 2LP. Warto się rozejrzeć.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Po Paktofonice zarzuciłem to:

201002181129100.Tania%20Maria%20BHM%201042-2.jpg

I wszystko wróciło do normy już tak całkiem. W sensie dobrego grania. Nie brakuje dołu, nie brakuje góry, przestrzeń, że hej.

Nie pamiętam ceny ale na pewno poniżej stówki kosztowała. Materiał nagrany w 2007 roku, ale czy to jest reedycja?

A teraz:

Eric+Dolphy+-+Out+To+Lunch+-+LP+RECORD-524704.jpg

Odjazd! Best buy!

Trzymam kciuki żeby na utworze Orestes nie trzeszczało

Miałem 3 egzemplarze tej płyty na każdej były słyszalne trzaski na początku utworu, jedna z płyt do tego była krzywa :[

Za 3cią wymianą dałem sobie spokój, zostawiłem ostatni egzemplarz ,bo kocham tą płytę ( Mer de noms) i musiałem ją mieć w wersji analogowej.

Gra dużo dużo lepiej niż ver. CD

Pozycją OBOWIĄZKOWĄ jest też THIRTEEN STEP na winylu, trafiło mi się tłoczenie bez wad :)

a do tego tak gra ,że łeb urywa :) ta linia basu mmmmmmmmm

Odsłuchałem, fajnie kopie i ładnie zrealizowany winyl z wyjątkiem 1 strony: Judith, Orestes i 3 libras słychać chrobotanie w cichych momentach jakby płyta miała głęboką rysę. Sprawdzałem i nie ma. Nie wiem czy reklamować jeśli to cały nakład skefirzony jest? Edytowane przez thrak

Gruby czarny placek, A jak gra pierwsze tłoczenie?

Posłuchałem. Ze starego LP myślę jest co najmniej dobrze, zważywszy na niezbyt doskonałej produkcji tego LP. Co dziwne nie daje nic górą i jest sporo basu, mięsa. Gra dosyć ciemno, ale to też specyfika tego albumu. Generalnie b. lubię tę płytę. Ładna przestrzeń. Następna w kolejce, kolejne tłoczenie Abyssic Hate, z 2010 r. bodajże, na amber splatterze :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czyli twoja jest zwalona, ale w nieco inny sposób :)

Gdybym podpiął swoją pod korektor z suwakami w literkę V...

o tak, to byłoby to :)

Edytowane przez frywolny trucht

10 czerwca trzeci album Mars Volty, mój ulubiony - Amputechture- 1250 sztuk na niebieskim winylu od MOV, można już zamawiać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) \

Ukryta Zawartość

10 czerwca trzeci album Mars Volty, mój ulubiony - Amputechture

...ale cenę niezłą sobie walnęli :-o

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi