Skocz do zawartości
IGNORED

Przejściówka z optycznego audio na chinche?

kord

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu pierwszego telewizora LED (do tej pory miałem tylko kineskopowe analogi). Wstępnie zdecydowałem się na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z uwagi na dobre opinie.

Jest jednak pewien problem. Telewizor ma wbudowany dekoder MPEG4, czyli - jak rozumiem - będzie pozwalał na odtwarzanie filmów w H264 (?) odczytywanych z urządzenia podpiętego do USB. Jeżeli tak - to świetnie. Tyle, że audio chciałbym dostać nie z wbudowanych bzyczków, ale starych Grundigów HiFi Box 500, podpiętych do równie starego Kenwooda KA-7100.

Sęk w tym, że Kenwood ma z racji wieku wyłącznie wejścia typu chinch, a telewizor - tylko wyjście optyczne audio. Czy są - i jak znaleźć - jakieś konwertery d/a tego typu? A może da się wyciągnąć audio z TV w jakiś inny sposób? Czy po prostu od razu szukać telewizora, który - jeżeli ma dekodować sygnał - zapewnia wyjście analogowe?

(W specyfikacji w tabeli wejść/wyjść podano "Słuchawki", ale to prawie na pewno błąd).

---

UPDATE: Wg instrukcji w PDF dostępne jest jednak wyjście słuchawkowe. Wydaje mi się, że problem jest więc rozwiązany - chyba, że ze względu na jakość dźwięku lepiej będzie skorzystać jednak z wspomnianego konwertera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj, bedzie lepiej. Zajrzyj do działu pcaudio, ostatnio duzo tam tematow o stosunkowo tanich dac'ach. Ale z uwagi na to, ze przynajmniej czasowo masz jakies rozwiazanie to mozesz wybierac bez pospiechu.

PS Dekoder mpeg4 o ile jest ten sam lub nowszy co w moim szajsungu (jakis model jeszcze sprzed wejscia led) powinien pozwolic na odtwarzanie wiekszosci h264 z mkv.

server unreachable;--

MPEG4 nie oznacza tu możliwości odtwarzania filmów a odbiór telewizji cyfrowej kompresowanej tym kodekiem. Tak czy inaczej TV ten odtwarza większość popularnych formatów multimedialnych przez USB. Mam ten telewizor i radziłbym uważać bo dobry egzemplarz to loteria. Technologia jest niedopracowana co skutkuje nierównomiernym podświetleniem matrycy. W ciemnym pomieszczeniu na ciemnym obrazie wyraźnie widać jasne miejsca. To jednak przypadłość większości LEDów.

PS Dekoder mpeg4 o ile jest ten sam lub nowszy co w moim szajsungu (jakis model jeszcze sprzed wejscia led) powinien pozwolic na odtwarzanie wiekszosci h264 z mkv.

Miałeś jakieś problemy z plikami ~12 GB 1920x818 pix? ... lub 1920x1080 ? (codec X264/H264, kontener mkv) ... chodzi mi o jakieś klatkowanie itp.

ps. podłączałeś dysk o pojemności ~1 TB ? ... oczywiście partycja NTFS

Tak duzych plikow nie podlaczalem, ale zdaje sie ze nie bylo zadnych problemow z plikami 1080p ~9GB. Moze poza tym, ze podlaczalem stary laptopowy dysk przez przejsciowke usb i czasem jak wymagane bylo szybkie doczytanie duzej ilosci danych to sam dysk nie dawal rady. Z tak duzymi dyskami moze byc problem, ja nie mam jak takiego podlaczyc wiec nie testowalem. Jak ktos podlaczyl dysk >127GB i byl widoczny w calosci to wlasciwie kazdy dysk powinien dzialac.

Acha, tv nie dal rady filmowi testowemu wlasnie od szajsunga. Ale to bylo 40Mbps i wszystkie parametry kodeka ustawione na maksimum. Poza tym tv dal sobie rade nawet z plikami zdemuksowanymi prosto z bd. :)

To na co polecilbym zwrocic uwage to dekodowanie dts i napisy. O ile napisy to dla mnie sprawa drugorzedna to szajsung polecial w kulki z dtsem i u mnie tego nie ma. Nawet nie potrafi go wyslac dalej. W nowszych modelach juz zdaje sie poprawili ale lepiej sprawdzic.

PS Zgadza sie, dekoder dvb to nie odtwarzacz mpeg4 ale nie potrafie sobie wyobrazic, zeby te dwie rzeczy byly rozlaczne. Obie wykorzystuja ten sam kodek wiec jesli producent nie robi klienta w jajo nie ma powodu ograniczac funkcjonalnosci urzadzenia.

server unreachable;--

• 2 miesiące później...

Czy ktoś podłączał do tych telewizorów tanie proste DAC-e, np takie na TDA1543 dostępne na ebayu w okolicach stówki? Dźwięk puszczony na wzmacniacz z wyjścia słuchawkowego jest jednak dosyć lichy, więc wolałbym wyjść z dźwiękiem po optyku. Ze swojego starego wzmacniacza jestem zadowolony, 5.1 mi niepotrzebne, tylko obawiam się, że próba odtworzenia czegokolwiek wyżej niż zwykłe stereo na takim DAC-u skończy się co najmniej ciszą.

• 2 miesiące później...

No i mogę sam sobie odpowiedzieć. Może komuś się przyda. Najprostszy możliwy DAC na TDA1543 i odbiorniku DIR9001, podpięty optykiem do Samsunga 40C6500 działa bezproblemowo. Jak dotąd nie znalazłem pliku, z którym byłyby jakieś problemy, a przynajmniej niektóre raczej miały dźwięk wielokanałowy. Wygląda na to, że TV robi downmix do 2.0, albo po prostu obcina wszystkie kanały poza frontami.

Dźwięk jest wyraźnie lepszy niż z wyjścia słuchawkowego, nie mówiąc o własnych głośnikach telewizora. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.