Skocz do zawartości
IGNORED

POMOC W WYBORZE SPRZĘTU

quba123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem nowym forumowiczem. Chciałem się Was podpytać w którym kierunku udać się jeżeli chodzi o pierwsze zakupy w miarę sensownego sprzętu audio (wzmacniacz).

Rozważam dwa wariany:

- kupić coś w miarę nowego typu NAD 355

- kupić sprzęt starszy dużo ale sprawdzony np. marantz pm-75, pm-80, pm-17 lub ewentualnie denon 1560.

Co byście radzili? jakie są różnice jakościowe? Czy w ogóle jakościowo i brzmieniowo można jakoś porównać te sprzęty?

jestem w niezłej rozterce a to dopiero wzmacniacz.... potem zostają jeszcze kolumny itp...

Rodzaj muzyki który słucham:

- ze staroci: king crimson, return to forever, trochę davisa + kapele rockowe( floydzi, led zeppelin).

- z nowej muzyki: funk, soul( np. brand new heavies, incognito, jamiroquai)+ trochę nowego jazzu ( marcus miller, lee ritenour itp)+ trochę rocka i cięższych rzeczy.

Uwielbiam bas, niskie tony, ale bez przesady. Wszystko ma grać szybko, z wykopem i energią + podstawa: czyste wokale.

Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi. przekopuję już forum od miesiąca i nie doszedłem do jakiejs sensownej konkluzji.

Dzięki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/79023-pomoc-w-wyborze-sprz%C4%99tu/
Gość

(Konto usunięte)

Słuchasz zbliżonej częściowo myzyki do takiej, której ja słucham i masz podobne oczekiwania, co do brzmienia.

Z racji posiadania jak najbardziej polecam coś z NADa:

C355, C356, a jeśli budżet pozwoliłby Ci (ok. 4600,-), to zdecydowanie NAD C375 :)

Słuchasz zbliżonej częściowo myzyki do takiej, której ja słucham i masz podobne oczekiwania, co do brzmienia.

Z racji posiadania jak najbardziej polecam coś z NADa:

C355, C356, a jeśli budżet pozwoliłby Ci (ok. 4600,-), to zdecydowanie NAD C375 :)

Dzięki. Niestety ja mam ograniczony budzet do koło 2500 zł na wzmacniacz:)

Dlatego tez grzebałem i szukałem czegoś może starszego, ale wiem że dobrze odbieranego na forum typu właśnie marantze z serii PM.

Ciężko się zdecydować. O NAD również słyszałem b. pochlebne opinie z tym że jest to właśnie nowszy sprzęt i nieco droższy od tych starych marantzów które można dostać za kwotę 1000-1700 zł.

a co sądzisz na początek o jeszcze niższych modelach NADa ( poniżej c355).

A może jeszcze jedna informacja która by się przydała, mam obecnie pożyczony od znajomego do słuchania arcam alpha 8 + cd alpha 7+ kolumny elac.

Niestety do mojego rodzaju muzyki się niezbyt nadaje.. aczkolwiek jak zagrają dęciaki jest pięknie. być może z innymi kolumnami by to ładnie zagrało, wydaje się że te elac które mam niezbyt dobrze poruszają się w niskich tonacjach.

Proszę o uwagi :) dzięki Wam moze uda mi się zdecydować:)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z audio, zdecydowanie proponuję Ci odwiedzenie salonu w którym będziesz mógł posłuchać kilku wzmacniaczy i dzięki temu chociaż w drobnym stopniu odnaleźć brzmienie jakie szukasz. Po takim odsłuchu będzie Ci znacznie łatwiej podjąć decyzję.

W podanej cenie z fabrycznie nowych urządzeń proponuję NAD C326BEE oraz Pioneer A-A6MK2-K.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z audio, zdecydowanie proponuję Ci odwiedzenie salonu w którym będziesz mógł posłuchać kilku wzmacniaczy i dzięki temu chociaż w drobnym stopniu odnaleźć brzmienie jakie szukasz. Po takim odsłuchu będzie Ci znacznie łatwiej podjąć decyzję.

W podanej cenie z fabrycznie nowych urządzeń proponuję NAD C326BEE oraz Pioneer A-A6MK2-K.

Tak tylko ze starych wzmacniaczy w sklepie nie posłucham- stąd mój problem.:)

z takim budzetem to tylko uzywka (a wierz mi mozesz niezly sprzet kupic w tej cenie, oczywiscie tylko uzywany z nowek nie licz na cokolwiek sensownego)

nad to slabizna moim zdaniem (sluchalem) ale ciezko cos doradzic bo cos co ma miec i bas i czysto i wykop energie i szybkosc... to tylko cos uzywanego starszego, nad polegnie zamuli moze braknac energi czystosci wyrazistosci a bedzie mulilo, nie wiem moze osluchalem sie swoich sansui i takie nady to dla mnie slabizna teraz a moze rzeczywiscie to jest slabizna...

chwilowy brak działalności w audio.

z takim budzetem to tylko uzywka (a wierz mi mozesz niezly sprzet kupic w tej cenie, oczywiscie tylko uzywany z nowek nie licz na cokolwiek sensownego)

nad to slabizna moim zdaniem (sluchalem) ale ciezko cos doradzic bo cos co ma miec i bas i czysto i wykop energie i szybkosc... to tylko cos uzywanego starszego, nad polegnie zamuli moze braknac energi czystosci wyrazistosci a bedzie mulilo, nie wiem moze osluchalem sie swoich sansui i takie nady to dla mnie slabizna teraz a moze rzeczywiscie to jest slabizna...

A co sądzisz o takim czymś jak Marantz pm-75 lub pm-80 ewentualnie pm-17?

Czytałem już wszystkie wątki o tych wzmacaniaczach ale interesuje mnie jakies porównanie typu w/w wzmacniacze marantza a nowy NAD C355?

Czy jest jakikolwiek sens porównywac te wzmacniacze? który byscie kupili obiektywnie patrząc? Czy miał ktoś do czynienia i z jednym i z drugim i miał szanse posłuchania jak to gra?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.