Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie kolumn - problem

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Udało mi się uzyskać na kolumnach efekt zbliżony do lakieru fortepianowego tzn jest całkiem niezłe odbicie i dość głęboka czerń, ale po pewnym czasie łączenia płyt MDF zaczynają być widoczne.

Próbowałem różnych sposobów:

-składanie tylko na klej

-składanie na klej + wkręty

-szlifowanie MDF na gładź bez szpachlu/żywicy

-ostatnio nałożyłem żywice z włóknem szklanym na MDF i na to szpachel o wysokiej elastycznośi (produkty APP) i po dwóch tygodniach łączenia zaczęły być widoczne w tych miejscach gdzie nie było wkrętów po następnych dwóch tygodniach łączenia płyt były widoczne nawet w miejscach gdzie dałem wkręty.

Dodam, że obudowy składam tak jak na zdjęciu poniżej.

Jak zrobić obudowy aby z czasem łączenia płyt MDF nie były widoczne? Niektórzy producenci kolumn mają na to jakiś sposób, tylko pytanie jaki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79063-lakierowanie-kolumn-problem/

Witam

od jakiegoś czasu borykam się z pewnym problemem. Udało mi się uzyskać na kolumnach efekt zbliżony do lakieru fortepianowego tzn jest całkiem niezłe odbicie i dość głęboka czerń, ale po pewnym czasie łączenia płyt MDF zaczynają być widoczne.

Próbowałem różnych sposobów:

-składanie tylko na klej

-składanie na klej + wkręty

-szlifowanie MDF na gładź bez szpachlu/żywicy

-ostatnio nałożyłem żywice z włóknem szklanym na MDF i na to szpachel o wysokiej elastycznośi (produkty APP) i po dwóch tygodniach łączenia zaczęły być widoczne w tych miejscach gdzie nie było wkrętów po następnych dwóch tygodniach łączenia płyt były widoczne nawet w miejscach gdzie dałem wkręty.

Dodam, że obudowy składam tak jak na zdjęciu poniżej.

Jak zrobić obudowy aby z czasem łączenia płyt MDF nie były widoczne? Niektórzy producenci kolumn mają na to jakiś sposób, tylko pytanie jaki?

Witaj w klubie, mam ten sam problem, tyle, że u mnie nie dość, że widać łaczenia to jeszcze powychodziły ślady kołków łaczących ścianki, a że wzmocniej dużo to i śladów od groma. Wygląda to tragedia. To zdaje się wina zmiany wilgotności, (rozsychania sie) mdfu.

Lub okleić skrzynke hdf'em.

spóźniłem sie minutke:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aktualnie nie mam możliwości złożenia na 45stopni ale mimo to zastanawia mnie jak MDF będzie pracował na rogach, czy w tym miejscu lakier nie popęka?

Jeżeli dolepie HDF 3mm przykładowo na górną ściankę to wtedy i tak powstaje łączenie...

Jako że ostatnio robimy w pracy duzo mebli z niewidocznymi lączeniami , to tylko 45" i czasowo i końcowy efekt jest super. Nawet jak przykleisz hdf3 to po czasie bedziesz miał fale. Podejdź do porządnego zakładu stolarskiego to Ci powinni przyciąć

Może przed szpachlowaniem i lakierowaniem polakierować z zewnątrz i od wewnątrz mdf bardzo rozrzedzonym lakierem do drewna, żeby zagruntował i wsiąknął dość głęboko, wtedy mdf nie będzie chłonął wilgoci, jednak to są moje przypuszczenia.

ale to tylko moje gdybanie

"to tylko 45" i czasowo i końcowy efekt jest super"

nie rozumiem o co chodzi z tym czasowo - możesz wytłumaczyć? ;)

Bo odpada cały proces z dodatkowym oklejaniem hdf, szlifowanie przed i po naklejeniu, czyli więcej roboty i dodatkowe koszty. Można to jeszcze przyspieszyć jezeli skrzynki maja być fornirowane, to całą płyte można dac na prase pociąc zaciąć i złozyć. Tylko...materiał musi trzymać wymiar.

Awaria o jakim falowaniu hdf'u piszesz?

kiku1 to nic nie da, materiał i tak zmieni wymiar.

Ukryta Zawartość

post-10226-077176400 1298295502_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po jakimś czasie pod światło widać "przykryte" sztorce mdfa który wypycha hdf3 w góre i widać pod światło .

Zdarzyło nam sie to pare razy i teraz wszystkie takie połączenia idą na 45". A może jakiś wyjątkowo felerny mdf mieliśmy???

Wygląda na to, że najlepszą metodą jest posklejanie skrzynki na kąt 45" bez wkrętów i szpachlu.

Nie pozostaje nic innego jak poszukać zakładu który precyzyjnie dotnie MDF

tak się zastanawiam jak poźniej przy sklejaniu uzyskać odpowiedni docisk i stabilność... przy ściankach dociętych na kąt prosty wystarczy wszystko dokręcić na śruby stolarskie a przy 45" wszystko będzie się rozjeżdżać i śrub zbytnio nie będzie gdzie przykręcić hmmmm

Wygląda na to, że najlepszą metodą jest posklejanie skrzynki na kąt 45" bez wkrętów i szpachlu.

Nie pozostaje nic innego jak poszukać zakładu który precyzyjnie dotnie MDF

tak się zastanawiam jak poźniej przy sklejaniu uzyskać odpowiedni docisk i stabilność... przy ściankach dociętych na kąt prosty wystarczy wszystko dokręcić na śruby stolarskie a przy 45" wszystko będzie się rozjeżdżać i śrub zbytnio nie będzie gdzie przykręcić hmmmm

Tylko na 45 stopni. Są specjalne ściski lub taśmy do bagażniów samochodowych, które są naciągane matalowymi okuciami.Winkle zawsze trzeba sprawdzać.

Problem z klawiszowaniem rozwiązałem w następujący sposób: skleciłem paczki z MDF-u normalnie pod 90deg na samym kleju (chociaż nie wiem czy użycie dodatkowo wkrętów coś zmienia) , po czym odstawiłem kolumny w takiej postaci na 6 tygodni do pomieszczenia gdzie planowo miały grać-klawiszowanie oczywiście się pokazało ale i tak całość była przed lekkim szlifowaniem-więc kolejno;szlifowanie, HDF 3mm na kleju poliuretanowym, kolejny szlif (kanty) i fornir. Do dzisiejszego dnia żadne klawiszowanie nie wystąpiło.

Użycie HDF-u ma jeszcze inny plus-on jest twardy-twardszy niż MDF tak wiec korzystnie różnicujemy materiał z jakiego zrobione są paczki-w pewnym stopniu (na pewno nie zupełnie) eliminuje to drgania ścianek.

...a tak na marginesie-czy płyta zacięta pod 45deg nie "ciągnie" wilgoci?

No właśnie-czyli jakiś ruch jest wykonywany przez płyty, tylko po prostu mniej widoczny "dla oka".Osobiście jednak przekonałem się do oklejania HDF-em i tak już pewnie zostanie, bardzo ważne jest również sezonowanie w temperaturze pokojowej.

Niezauważyłem żadnego falowania na hdf a trochę tych skrzynek już było

MFD- MDFowi nie równy ... mam dostawcę który tnie mi 45` i trafiało się już formatki wyciete z tej samej płyty posiadały róznicę grubości 1-1,4mm

wszystko zalezy od kultury technicznej dostawców.

Popatrzcie wkoło - nadal są hurtownie gdzie materiały lezą pod chmurką . Staram się kupować całe płyty mdfu i od pewnego czasu każę obcinać 15cm z obrysu płyty . Odpad idzie do innych celów . To jest najbardziej "pracująca " cześć płyty . Inna sprawa że sami producenci potrafią wypuścić mdf o różnej gęstości w kolejnych partiach .

zanim zacznę kleić materiał spędza w pomieszczeniu minimum 2 tygodnie

Utopia , po oklejeniu hdf 3 i lakierowaniu na czarny połysk po kilku miesiącach było widać pod swiatło .

Powtarzam , może był jakiś felerny materiał , może gdzieś był bląd , jak sie nam to powtórzyło kolejny raz to już daliśmy sobie spokuj i jedziemy cały czas na 45 , szybciej , wygodniej , bezpieczniej.

Co innego jak sie nie ma warunków do takiego łączenia materiału, pozostaje hdf3.

Już sie parę osób pytało na pr. - nie mam możliwości przycięcia na 45 mdfa /szef jędza:):):)/

Na 45' jest dobre przy prostych skrzynkach, bo szybciej(taniej), ale jezeli bryła jest bardziej złożona gdzie front i tył składa sie z kilku płyt, to już nie jest tak różowo. Przykład Avalona, oni oklejają hdf'em.

Ja to widzę tak, składanie na 45' to nie wyższa szkoła, to wygoda i oszczędność czasu(czasem robię tak monitory lub małe podłogówki), i materiału, sładanie na 90' bez oklejania, to oszczędność obarczona póżniejszym efektem klawiszowania i o ile pod fornirem czasem przejdzie, to pod lakierem nigdy w życiu. Składanie na 90' powinno być uzupełnione o oklejanie hdf'em, a materiał dla pewności powinien być dobrze wysuszony(mdf robi sie wtedy wyraźnie bledszy)i niejako w bonusie zyskujemy grubszą ścianke sandwich, a tu wiadomo już o co chodzi.

marko3T oklejać HDFem na 45 czy na kąt prosty?

To od Ciebie zależy, jeżeli nie masz zaplecza, to w takim wypadku łatwiej będzie na 90'+ hdf z tym że tu dochodzi koszt dosyć drogiego kleju i hdfu, skrzynka przed hdf'em oczywiście musi być dobrze wyszlifowana i dobrze jakby trochę postała. Przyklejając(na poliuretanie)hdf, trzeba go idealnie docisnać(ściskami), znów trzeba go szlifnać i przed lakierowaniem bądź fornirowaniem powinna tez chwile postać, sprawdzić, szlifnąć. Dlaczego musi być idealnie dociśnięty przy klejeniu, bo poliuretan podnosi materiał i jeżeli będziesz miał buły i zaczniesz je szlifować to może sie okazać że zbierzesz za dużo materiału i z czasem wyjdzie klawisz.

Jeżeli masz możliwość zaciąć płyte na 45' to sobie trochę ułatwisz robote, ale pod warunkiem że materiał będzie trzymał wymiar i wskazane było by dać lamelki lub przefrezować zaciecie, ścianki nie bedą jeździły przy klejeniu. Bez tego i szczypty wprawy to sie trochę z tym pobawisz;)

Awaria- absolutnie nie zamierzam podważać niczyich doświadczeń .

Zwyczajnie u mnie klawiszowanie nie jest widoczne spod HDF - może miałem tyle szczęścia ?

Próbowałem składać 45` ale mój dostawca tnie materiał "na żyletkę " jeśli chodzi o ostrość krawędzi ale z powtarzalnością kąta45` to już insza inszość .. Odpuściłem sezonuję i kleję 90` itd... narazie wyniki pozytywne

wiem że kiedyś też mogę mieć ten pierwszy raz ;)

Czy ktoś z was robił kolumny ze sklejki?

Chodzi mi o efekt klawiszowania. Czy też występuje?

Robiłem i ze sklejki, też klawiszuje. "Wstają" zazwyczaj najdłuższe ścianki, dlatego albo oklejałem, albo składałem na 45'(na foto tylko przymiarka)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiłem i ze sklejki, też klawiszuje. "Wstają" zazwyczaj najdłuższe ścianki, dlatego albo oklejałem, albo składałem na 45'(na foto tylko przymiarka)

Dzięki

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 9 miesięcy później...

Witam.Jeżeli sklejone juz skrzynki postoją w docelowym miejscy jakieś 3 miesiące i potem zostaną jeszcze raz (po klawiszowaniu) wyszlifowane to chyba już nie będą wiecej tego robić ;).Może jeszcze polakierować je od środka żeby nie działała na nie wilgotność powietrza?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.