Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q5 - głośnik wysokotonowy - serwis?

rodman366

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem kolumn podłogowych KEF Q5. Stan kolumn jest OK, jest tylko mały szkopuł - jeden z głośników wysoko tonowych (aluminiowa membranka) posiada minimalne wgniecenie. Ktoś dotknął palcem. Nie jest to duże wgniecenie - nie ma nawet widocznych krawędzi. Jest lekkie dotknięcie.

Czy Waszym zdaniem warto kupić takie kolumny? Z tego co czytałem na forum, inni użytkownicy posiadali większe odkształcenia.. Moim zdaniem jest to kosmetyczna sprawa...?

Proszę Was o pomoc.

W załączeniu zamieszczam zdjęcie - na jednym zaznaczone jest "dotknięcie".

Dziękuję

Nie wpływa to na jakość dzwięku.

Można dla kosmetyki wziąć kawałek taśmy samoprzylepnej i delikatnie częścią klejącą dotknąć-przykleić membranke i próbować zlikwidować to małe wgniecenie

• 1 miesiąc później...

Bierzesz odkurzacz i kontrolując ssanie (żeby nie za mocno) zbliżasz do kopułki. Często udaje się wyciągnąć. Jeżeli zmasakrowało to dziecko lub kot/pies to po zawodach.

Ja kupiłem nowe wysokotonowe (parę) do moich KEFów iQ7 po tym jak mój kot zareagował na odblask słońca z kopułki ;-)

Kupiłem na Malborskiej w Krakowie. Chyba 200 pln dałem jakies 3 lata temu.

Wymieniłem sam bez problemu (Pouczył mnie miły pan z tamtejszego serwisu KEFa).

Nie przejmuj się, to nie ma żadnego wpływu na dźwięk. Kiedyś spotkałem się z teorią od jednego z polskich producentów kolumn że nawet wtedy ... gra lepiej (???). Dla estetów polecam sposób z odkurzaczem - tylko ostrożnie, żeby jej nie wyssać.

KEFy Q5/Q7 itp maja bardzo sztywne kopułki więc przy średnim/większym wgnieceniu taśmą czy odkurzaczem nie naprawisz ... naprawiałem je znajomym kilka razy ... w końcu kupiłem nowe - wymiana jest bardzo prosta dla osób mających minimum pojęcia jak trzymac lutownice i trochę delikatności. Nowa kosztuje coś koło 200 zł. Co do dźwięku - nie słyszałem różnicy przy "małych/średnich" wgnieceniach.

KEFy Q5/Q7 itp maja bardzo sztywne kopułki więc przy średnim/większym wgnieceniu taśmą czy odkurzaczem nie naprawisz ... naprawiałem je znajomym kilka razy ... w końcu kupiłem nowe - wymiana jest bardzo prosta dla osób mających minimum pojęcia jak trzymac lutownice i trochę delikatności. Nowa kosztuje coś koło 200 zł. Co do dźwięku - nie słyszałem różnicy przy "małych/średnich" wgnieceniach.

A mozesz napisac gdzie kupiles?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.