Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana 5.1 na stereo

art_75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Kupiłem kiedyś sobie taki zestawik KD oparty na sony str dg720 i sony SS-F6000.

I właściwie nie obejrzałem przez prawie 3 lata żadnego filmu.

W końcu mnie oświeciło - przecież słucham go jako stereo więc wymienię na stereo prawdziwe.

I teraz pytanie

Przymierzam się do:

DENON PMA 510, 710

DENON DCD-510, 710

a do nich:

STX FX-300 lub

Tonsil Siesta

Pokój o wymiarach 4x6m a zestaw umieszczony musi być na węższej ścianie,

kolumny będą oddalone od siebie o 1.8m.

do miejsca odsłuchu 4m.

Niestety zewnętrza kolumn będą oddalone o ok 25 cm od mebli stojących skrajnie na rogach.

Czy jest sens płacić więcej za 710, czy można pozostać na 510

I czy taka konfiguracja zagra w miarę wg szanownych forumowiczów.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/79477-wymiana-51-na-stereo/

Niedawno mialem bezposrednie porownanie Tonsil Siesta monitor z STX Nexton-m100, gralo to podpiete do denona pma 1500r+onkyo integra 6770. W zasadzie ie bylo co porownywac Tonsil gral slabo, jesli podobnie jest z FX-300 i siestami podlogowymi to spokojnie mozesz odpuscic Tonsila.

Witam serdecznie.

Kupiłem kiedyś sobie taki zestawik KD oparty na sony str dg720 i sony SS-F6000.

I właściwie nie obejrzałem przez prawie 3 lata żadnego filmu.

W końcu mnie oświeciło - przecież słucham go jako stereo więc wymienię na stereo prawdziwe.

I teraz pytanie

Przymierzam się do:

DENON PMA 510, 710

DENON DCD-510, 710

a do nich:

STX FX-300 lub

Tonsil Siesta

510 a 710 to na pewno warto. Różnica nie jest 'kosmetyczna'. Jest dużo lepiej w całej charakterystyce brzmienia.

A kolumny. Nie ma w tej cenie czegoś lepszego? Czy po prostu mają być podłogówki za nie więcej niż 2000 pln? Bo 2000 za parę podłogówek to raczej szału nie będzie... mam na myśli 'przyzwoite' brzmienie HI-FI w klasie C.

Nieraz lepiej kupić monitory wyższej klasy (za ok. 2000) i podstawki. Taki dźwięk to klasa wyżej od podłogówek w tej samej cenie.

A kolumny. Nie ma w tej cenie czegoś lepszego? Czy po prostu mają być podłogówki za nie więcej niż 2000 pln? Bo 2000 za parę podłogówek to raczej szału nie będzie... mam na myśli 'przyzwoite' brzmienie HI-FI w klasie C.

Nieraz lepiej kupić monitory wyższej klasy (za ok. 2000) i podstawki. Taki dźwięk to klasa wyżej od podłogówek w tej samej cenie.

Sugerowałem się podłogowymi w cenie powiedzmy do 2500 to max.

Co do podstawkowych zupełnie nie mam pojęcia - tutaj prosiłbym o radę.

Jestem otwarty na zmiany, choć do estetyki wizualnej też przykładam wagę, wiem dźwięk ważniejszy ale gusta są różne i wizualne i dźwiękowe.

Sugerowałem się podłogowymi w cenie powiedzmy do 2500 to max.

Co do podstawkowych zupełnie nie mam pojęcia - tutaj prosiłbym o radę.

Jestem otwarty na zmiany, choć do estetyki wizualnej też przykładam wagę, wiem dźwięk ważniejszy ale gusta są różne i wizualne i dźwiękowe.

Na właśnie, a jakie gusta dźwiękowe preferujesz? Jasno, detalicznie czy ciemno z bardziej wyrównanym brzmieniem?

Jeśli chodzi o 'gusta wizualne' też mam dziwne podejście. Np. waham się z zakupem KEF-ów Q300, wiedząc że na 99% grają lepiej od moich KEF iQ30. Ale z wyglądu nie podobają mi się po prostu. :) Ale najczęściej wygląd jest standardowy. Akurat KEF-y są dość oryginalne zarówno w wyglądzie jak i w brzmieniu.

Na właśnie, a jakie gusta dźwiękowe preferujesz? Jasno, detalicznie czy ciemno z bardziej wyrównanym brzmieniem?

Raczej to drugie bo nie męczy mnie takie cieplejsze granie, jak zbyt wysoko to długo nie mogę słuchać głośniej.

Raczej to drugie bo nie męczy mnie takie cieplejsze granie, jak zbyt wysoko to długo nie mogę słuchać głośniej.

Aż tak wiele nie przesłuchałem. Dużo też zależy od wzmacniacza. Ale z miękkiego grania (porównując z KEF-ami) to polecam posłuchać Monitor Audio i Dynaudio, może jeszcze Dali i JBL. W tym przedziale cenowym nic innego mi nie przychodzi do głowy.

A podłogówki w ciemnym dość ciepłym graniem w przystępnej cenie to Mission M35i (ewentualnie M34i). Mocna średnica i bas. W tej cenie zwłaszcza średni zakres moim zdaniem bardzo kulturalny.

Albo poszukać używanych podłogówek np. na E-bay lub Allegro.

Leon Missiony M35i dla mnie zbyt zamulone. Baaaaardzo duzo basu i beznadziejna góra i wokal

Jesli jest kasa szukaj Monitor Audio

W przedziale około 2000zł za pare mozna kupic nówki Paradigm Monitor 7 , ale tu sporo góry i dołu ze słabszym środkiem

Jesli ktos lubi ciepluchy za niewielkie pieniądze polecam QAcoustics 2050

Leon Missiony M35i dla mnie zbyt zamulone. Baaaaardzo duzo basu i beznadziejna góra i wokal

Jesli jest kasa szukaj Monitor Audio

W przedziale około 2000zł za pare mozna kupic nówki Paradigm Monitor 7 , ale tu sporo góry i dołu ze słabszym środkiem

Jesli ktos lubi ciepluchy za niewielkie pieniądze polecam QAcoustics 2050

M35i mulą to fakt. Można to zrekompensować jakimś jasnym wzmacniaczem. Kiedyś słyszałem M35i podłączone do jakiejś Yamahy i dało się tego słuchać, ale w połączeniu np. z Denonem, to nie za bardzo, bo Denon z basu robi kluchę. Podwójna porażka wtedy wychodzi.

Mam pytanie, może naiwne wybaczcie.

Zdecydowanie więcej słucham muzyki czy to z radia czy cd ale mam dylemat bo czasem chciałbym obejrzeć jakiś film.

Czy warto kupować amplituner do tego czy można do wzmacniacza podłączyć dvd?

Mam pytanie, może naiwne wybaczcie.

Zdecydowanie więcej słucham muzyki czy to z radia czy cd ale mam dylemat bo czasem chciałbym obejrzeć jakiś film.

Czy warto kupować amplituner do tego czy można do wzmacniacza podłączyć dvd?

Zależy do którego :) Jeszcze chyba nie wybrałeś. Ale generalnie to nie ma problemu.

Witam,

A ja się mają do tego Magnat Quantum 605 albo HECO Metas XT 501?

Mialem dluzszy czas Quantum 605 i za ta kase nie mam nic im do zarzucenia. Ale daruj sobie nowe klocki typu PMA-710AE. Lepiej zainwestuj w dobre uzywane sprzety. A co do DVD to mozesz je podpiac pod wzmaka normalnym analogoem i tyle. Bedziesz se ogladal filmy w stereo jak ja.

?👈

Ale daruj sobie nowe klocki typu PMA-710AE. Lepiej zainwestuj w dobre uzywane sprzety. A co do DVD to mozesz je podpiac pod wzmaka normalnym analogoem i tyle. Bedziesz se ogladal filmy w stereo jak ja.

A mógłbym prosić jakieś sugestie co do używanego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam,

A ja się mają do tego Magnat Quantum 605 albo HECO Metas XT 501?

Witam

Proponuje wpisać w wyszukiwarkę bo w/w mają na prawdę dobre opinie. Pozdrawiam

I jeszcze jedno sam pisałeś że filmów oglądasz mało więc odpuść sobie amplituner. A jak Cię najdzie ochota na KD to oglądaj na tym co masz.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Wtrące swoje 3 grosze.

Pytałeś "jeśli nie nowy pma510ae lub 710ae to co?"... skoro zwróciłeś uwagę na denony to może PMA 1500R <myśli> ?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Dziękuje bardzo za rady.

W końcu wybiorę się jutro posłuchać wymienionych sprzętów.

To najlepsze rozwiązanie, ciekawe czy moje ucho uchwyci różnice...

Dzięki jeszcze raz.

Zabierz swój amplituner na odsłuch, poznasz róznicę.

Zabierz swój amplituner na odsłuch, poznasz róznicę.

Swojego amplitunera nie zabrałem.

Odsłuchałem denona 710 z MA6, Heco Metas xt 501 i Magnatami Q605.

Dla mnie to z MA6 sobie nie radził, lepiej brzmiał z pozostałymi.

Później posłuchałem denona 1510 z MA6 i MA BX6 i tu byłem zachwycony w porównaniu do 710.

A z RX8 brzmiał już super, tylko że to niestety nie mój budżet...

Na koniec jeszcze odsłuchałem pioneera A-A6 z MA BX6 i tu zaskoczenie o wiele lepiej jak 710 i to by było to minimum co by mnie zadowoliło.

Wiem powiecie budżetówka, ale cóż 1510 to drogo a używanego jakoś się jednak boję jak nie znam źródła pochodzenia.

Pytanie jeszcze jak by się do tego miał ARCAM FMJ A18 lub NAD C326 z MA BX6 bo co do nich to jestem pewien.

Moja sugestia jest taka, że poobserwuj allegro, poczekaj na 1500 (skoro mówisz, że grał dla Ciebie dobrze). Dodam Ci tylko jeszcze, że model pma1500ae jest dużo tańszy niż 1510ae i używkę można od pierwszego właściciela tanio "wyhaczyć czasami". Jeszcze inna opcja to PMA 1500R. Starszy model, od "AE" natomiast spotkałem się z opinią, że gra lepiej od nowszego brata. Ma podobno inaczej rozwiązane zasilanie. Sam jestem w trakcie zakupu używki od pierwszego właściciela R-ki. Wzmak ma 4,5 roku.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Tutaj masz uzywke z niemieckiego audiokomisu z 6 miesiaczna gwarancja za 390 euro+ przesylka ok 30 Euro.

Ukryta Zawartość

Cene mozesz jeszcze negocjowac.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tutaj masz uzywke z niemieckiego audiokomisu z 6 miesiaczna gwarancja za 390 euro+ przesylka ok 30 Euro.

Ukryta Zawartość

Cene mozesz jeszcze negocjowac.

Niestety już sprzedany.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.