Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Elektroboy, a jak to by z Soniakami zagrało? Mowa o Luxmanie A3000? Widzę, że zdanie o nich się potwierdza - choć stwierdzenie "zagrają ze wszystkim" nie jest na wyrost? Które Luxmany są jeszcze godne polecenia?

Twonk, spoko, jeszcze przed AS postaram się wpaść. Większe fotki, to jest to - teraz lepiej widać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Elektroboy, a jak to by z Soniakami zagrało? Mowa o Luxmanie A3000? Widzę, że zdanie o nich się potwierdza - choć stwierdzenie "zagrają ze wszystkim" nie jest na wyrost? Które Luxmany są jeszcze godne polecenia?

Twonk, spoko, jeszcze przed AS postaram się wpaść. Większe fotki, to jest to - teraz lepiej widać :)

Niestety moje A-3000 jeszcze nie grały ze Soniakami. Mam je od prawie roku ale Sny momentalnie w domu nie używam. Co gorzej, żaden z kolegów Sony odtwarzacz ani kolumny nie posiada.

Ale jezeli chcesz, zapraszam, możesz sobie sam sprawdzić u mnie :)

Z preampów

CL35 (mkI, mkII, mkIII) graja ciepłutko, mięko.. Nadaje się do jasniejszych szybkich koncówek mocy oraz szybkich pierowych głośników by nie było kluchowato.

CL36 wybuchowy, expresyjny, szybki, 3D scena. Wymaga muzykalne, koncówki oraz kolumny

CL32 bardzo fajny uniwerzalny preamp gdzieś po środku. Budgetowa cena około 1000Eur, czyli swietny "Value for $$$" preamp.

CL34 troche jak tranzystor, jasny czasami aż agresywny dżwięk

CL40 podobny do 34ki ale jednak o klase lepszy

CL360 przepiękny dizajn, doskonały, szlachetny dżwięk. Łączy aksamitowość z detalami. z CL36 dwa najlepsze preampy Luxmana. Niestety tez najdrozsze (około 2500-3000Eur) ale to i tak nic w porównaniu do dziszejszego pseudo highendu :)

Koncówki

MQ70 cieplą, delikatnie grająca. do papieru super

MQ-360 podobna do MQ70 ale o klase lepsza

A-3000 (monobloki) szybka szczególowa koncowka z perfekcyjnym jak na lampe basem. jednocześnie wciąż gra pięknie, muzykalnie, szlachetnie, "aksamitowo". mój faworit i jednocześnie moja aktualna głowna siła robocza :)

Integy:

LX-38 gra pięknie ale trochę za delikatnie, mięciutko. do papieru idealna

LX-33 (moja już w klubie) podobny charakter jak LX38, o troche jednak bardziej neutralna i szybsza.

LX-360 najładniejsza, cudowna końcówka. Ciężka i wielka jak cholera. W środku aż 6 oddzielnych transformatorów! Po trzy na kanał! I do tego dwa razy tyle zasilaczy! Jest mocna i relatywnie szybka (4x KT88), gra prawie identycznie jak nie lepiej od świetnej koncówki MQ-360. Jeżeli się Krzysiek zgodzi, może kiedyś przyciągniemy tą jego do klubu.

mqdefault.jpg

Edytowane przez elektroboy

Hmmm, ta A3000 może nieźle zagrać z moim setem. Trza się kiedyś spotkać u mnie z nimi :)

LX-360 może być lepsza, bo ma na pokładzie "dedykowany preamp" :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Przekleństwem każdej dyskusji o hi-endzie jest problem niemożności oderwania się od ceny. ;)

To jest wykładnia na każdym pułapie cenowym. Produkty muszą być jakoś pozycjonowane. A, że ceny oderwały się od rzeczywistości, to już inna bajka.

Owszem, tylko ciężko wielu osobom jest spojrzeć z dystansem przy ocenie dźwięku. Bo przecież dyskusje o cenie są raczej bez sensu, ta spełnia rolę jedynie rynkową.

• 2 tygodnie później...

Klubowicze zawsze chętnie posłuchają czegoś nowego (nawet jeśli jest stare). ;-) A w ostatni piątek czegoś tam słuchaliśmy (końcówka i dwa preampy), ale nie bardzo jest o czym pisać... ;-)

.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Witam Szanownych Klubowuczów, to kiedy jest najbliższe spotkanie w klubie, piątek będę miał wolne, ale dojazd będzie zapewne koszmarny po południu.A ja muszę sie przebić przez całą Wawę.

Twonk; Klubowicze zawsze chętnie posłuchają czegoś nowego (nawet jeśli jest stare). ;-) , ale jare.

Szanowni klubowicze i melomani warszawscy, jeśli można, z chęcią wprosiłbym się na Wasze piątkowe spotkanie i z chęcią posłuchał tego Luxmana, w ramach rewanżu mogę przytargać swoją chińszczyznę Cayin A 70mkII celem porównania ze szlachetnym japończykiem.

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Wpadaj, zapraszamy. W piątek od ok. 19.30. Niestety, pewnie będzie kłopot z wjazdem. Trzeba zaparkować po drugiej stronie ulicy (jest tam parking, szlaban otwiera się automatycznie) i iść na piechotę przez wartownię.

z wielką chęcią skorzystam z zaproszenia, jeszcze tylko o adres poproszę, ale to można na PW by tematu nie zaśmiecać.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Niestety Luxman nie dotarł, ale zabawy było co nie miara. Może dlatego, że po raz kolejny posłuchaliśmy jedynej w znanym nam świecie audio referencji. ;-)

Niestety nie zdjąłem osłonki na obiektyw i na fotkach pojawił się półcień.

post-12283-0-09209400-1448061299_thumb.jpg

post-12283-0-50999900-1448061306_thumb.jpg

post-12283-0-54507000-1448061317_thumb.jpg

post-12283-0-09636200-1448061328_thumb.jpg

post-12283-0-81752500-1448061337_thumb.jpg

post-12283-0-55046100-1448061346_thumb.jpg

post-12283-0-02993600-1448061355_thumb.jpg

post-12283-0-62676800-1448061363_thumb.jpg

Niestety nie zdjąłem osłonki na obiektyw i na fotkach pojawił się półcień.

A ja za to podłączyłem referencję odwrotnie, tzn, zamieniłem wejścia i wyjścia - było jedynie słychać czarne tło :)

Cain bardzo sympatycznie wygląda, szczegónie po zdjęciu osłon na lampy. Podoba mi się ten design.

W klubie zagrał dość jasno i w niektórych nagraniach jakie znamy, nieco nam brakował dociążenia i wybrzmień.

Podobno to taka specyfika zaaplikowanych tam lamp (zdaje się że harmonixy).

W innej akustyce pomieszczenia i z inną elektroniką może być nieco inaczej. Jak zwykle nie można na podstawie takiego pojedyńczego odsłuchu określić jednoznacznie, jak, co gra.

Cayin wart swojej ceny. Generalnie grał dość barwnie, ale po jaśniejszej stronie. Przydałoby się mu też nieco więcej "oddechu". Myślę, że sporo można by tu skorygować doborem lamp. A poza tym zrobić dociążony, gęsty dźwięk, który równocześnie jest pełen blasku i detalu - na lampach KT88 (wymyślonych jak by nie było do telewizorów) - potrafi chyba tylko Jadis... ;-)

Edytowane przez twonk

A jak wypadają GMki od Pana Waldka bo cały czas zbieram na nie pieniądze. Wojtek przywiózł je raz do mnie to byłem oczarowany całym brzmieniem. Może ktoś ma używki na sprzedaż?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

>kivlov

GM-ki to wyższa liga, a przy ich stosunku jakości do ceny, rzadko kto się ich pozbywa - bo wtedy trzeba już wskoczyć na pułap co najmniej trzydziestu tysięcy zł.

(chociaż w tej cenie można znaleźć także całkiem sporo gównianych wzmacniaczy - takie mamy parszywe czasy) ;-)

A jak wypadają GMki od Pana Waldka bo cały czas zbieram na nie pieniądze. Wojtek przywiózł je raz do mnie to byłem oczarowany całym brzmieniem. Może ktoś ma używki na sprzedaż?

Wypadaja b. dobrze, u mnie wlasnie walcza z jadisem, jezeli tak sie zdarzy(co jest 50/50 na te chwile), ze jednak spodoba mi sie jadis troche bardziej to bede mial na sprzedaz ostatnia odslone GMki/pre(z b. dobrymi lampami i delundami), ale to jeszcze nic pewnego.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ehh, hmm bardzo się cieszę, że szanowni koledzy mojego Cayina ze szczętem nie zjedli ;). Trudny system tam macie, spasowany pod konkretne brzmienie, bałem się, że będzie padaka totalna, ale jakoś to przeszło. W moim systemie czasem mam wrażenie, że basu mam nadmiar, nie gra to tak bez dociążenia, ale ja mam inny tor. W każdym bądź razie niezmiernie mi było miło zawitać do KAIM'a po raz pierwszy i spędzić miłe chwile w ciekawym i wymagającym towarzystwie. ;) I tak najlepiej zagrało pre S.A.

mam nadzieję do zobaczenia wkrótce.

BTW. szkoda tylko, że ten luxman nie dotarł, naprawdę chciałem go posłuchać, mój wzmak miał być tylko dodatkiem, a nie gościem głównym ;D

Edytowane przez Malinowy Król

Ehh, hmm bardzo się cieszę, że szanowni koledzy mojego Cayina ze szczętem nie zjedli ;).

Każdy wyraził swoją opinię. Co ciekawe, wszystkie były w miarę zbieżne, co nie jest regułą. A co najciekawsze, ja z Twonkiem pokazaliśmy Tobie nasze argumenty na teoretycznie nic nie mogącej pokazać muzyce dawnej - jeden wokalista, klarnet basowy, skrzypce i echo kościoła, która dla co poniektórych nic o systemie czy urządzeniu nie powie.;-) Musi być łojenie i szlus. Na szczęście w klubie ta teoria padła już dawno i każdy w swoim ulubionym gatunku muzycznym potrafi pokazać różne ważne dla dźwięku aspekty.

Pozdr.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.