Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba albo trochę poprawić to zdalne sterowanie, albo się przyzwyczaić... ;-) Najważniejsze, że w torze nie trzeba raczej niczego poprawiać - jego dźwięk (póki co) bardzo mi odpowiada. ;-)

A właśnie, a ile trzeba kasy wyłożyć, żeby sobie taką lampową amplifikację zrobić?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Trudno powiedzieć, bo to był preamp lampowy kupiony parę lat temu, a teraz gruntownie przekonstruowany na bazie tej samej obudowy i niektórych części (niewiele udało się wykorzystać - ale przynajmniej te największe kondensatory). O ile mi wiadomo pan Waldek bierze za taki, ale zrobiony "od zera" ok. 2500 zł. Może trochę mniej, musiałbyś z nim sam pogadać.

A jeśli pytasz o cały tor, czyli także o monobloki - to już i trudniejsza, i znacznie bardziej kosztowna zabawa... ;-) Gdybyś chciał robić sobie monobloki takie jak te moje sam, musisz się liczyć z kosztem samych części i obudów na poziomie 6-10 tys. zł (zależnie od jakości części, a zwłaszcza transformatorów wyjściowych). Plus pewnie ze 200 godzin pracy... ;-) Zresztą pogadaj o tym z Matthew i Utopią - oni już takie zrobili...

Edytowane przez twonk

Ha, też pamiętam, kiedyś byłem w KAiMie na spotkaniu ze sp Seniczem... Chętnie bym jeszcze raz wpadł, posłuchał... gdyby był jakiś przegląd patefonów, to służę swoim, razem z pre ahaji :) ...albo integra audio analogue...

post-10771-093515100 1299432831_thumb.jpg

Zacznę chyba zbierać kasę, bo bardzo mi się zaczyna podobać ta jazda w przeszłość. Innymi słowy, u Starego Audiofila wrażenie zrobiła na mnie barwa, ale teraz, słuchając tego toru uświadomiłem sobie, że to jest właśnie to! Jakoś moje tranzystory nie brzmią już tak ładnie jak kiedyś. Cieszę się jednak z tego, że potrafię dostrzec coś czego inni nie widzą.... Muszę obowiązkowo wpaść ze swoimi kolumnami i zobaczyć jak to zagra z takim torem. Powinna być mała rewolucja, ale nauczyłem się pokory w swoich osądach - usłyszę, poznam, pomyślę i jak zawsze.... nie będzie odwrotu :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie musisz zaczynać od razu od GM70. W razie czego pogadaj z p. Waldkiem, bo on robi także znakomite monobloki na "diabełkach" (takich samych jak w Phastach Starego Audiofila)) - a to ułamek ceny GM70-tki. Wzmacniacz nie musi wtedy ważyć 2x40 kg, wystarczy mu 2x15. :-) Na dodatek grzeje się zdecydowanie mniej i jest bezpieczniejszy w użytkowaniu - masz tam raptem ze 300V anodowego, zamiast 1200V w tych moich... ;-)

>ganzz_gut

Wpadaj, zapraszamy. Jak już pewnie przeczytałeś, poszukujemy nowych członków klubu, więc kilka najbliższych piątkowych spotkań będzie "otwarte" dla wszystkich chętnych.

Edytowane przez twonk

Zacznę chyba zbierać kasę, bo bardzo mi się zaczyna podobać ta jazda w przeszłość. Innymi słowy, u Starego Audiofila wrażenie zrobiła na mnie barwa, ale teraz, słuchając tego toru uświadomiłem sobie, że to jest właśnie to! Jakoś moje tranzystory nie brzmią już tak ładnie jak kiedyś. Cieszę się jednak z tego, że potrafię dostrzec coś czego inni nie widzą.... Muszę obowiązkowo wpaść ze swoimi kolumnami i zobaczyć jak to zagra z takim torem. Powinna być mała rewolucja, ale nauczyłem się pokory w swoich osądach - usłyszę, poznam, pomyślę i jak zawsze.... nie będzie odwrotu :)

Z kolumnami to bywa różnie. Trzeba też zdawać sobie sprawę, że przez 20 lat jednak jakość przetworników też wzrosła. I to w sporównaniu na dobrym w miarę sprzęcie jednak wychodzi.

O kolumny to ja się nie boje. Przyjadę z nimi w któryś piątek i się wszyscy przekonamy :)

Co do monobloków, to dziękuję za informację, muszę poważnie zastanowić nad tym i pozbierać kasę. Wcześniej muszę jeszcze posłuchać. W sumie to Wy też starocie lubicie, nawet starsze niż moje magnetofony :)

Z wydatkami i planami nie ma się co zbytnio spieszyć. Tym bardziej, że nie jest to kilkaset złotych a nieco powazniejsza inwestycja. Zawsze są jakieś za i przeciw. Nie ma ideału i konieczny jest kompromis.

Monobloki takie też ideałem nie są, choćby z powodu ciężaru. ;)

Trzeba posłuchać róznych sprzetów i stopniowo wyrobić sobie własny punkt widzenia. Niestety, zawsze trzeba z czegoś zrezygnować kosztem czegoś innego.

Kolumn chętnie posłucham. Może w końcu coś mnie przekona do starszych przetworników.

>>Jar1

A to akurat prawda jeśli chodzi o wydatki, ale w końcu trzeba tą kasę wydać :) Na szczęście nie będę się spieszył :)

Przy okazji specyfikacja moich kolumn Sony SS-G3

post-15740-005589300 1299575132_thumb.jpg

Bardzo chętnie tego posłucham. Swojego czasu pan Maciek przywiózł do klubu Yamahy NS1000 - na tyle "legendarne" (berylowe średnio- i wysokotonowy), że aż zrobiliśmy spotkanie otwarte. Zdania po odsłuchach były mocno podzielone, ale nawet ci, którym się podobały, twierdzili, że "szału" nie ma... po prostu poprawne... ;-)

Stary Audiofil chciał ostatnio zlampizować mój magnetofonik? Nie musi się trudzić, obejrzyjcie sobie to: Studer C37

http://www.youtube.com/user/Seblington#p/u/57/2Y0jERp9dJg

Lampy lampami, ale mamy w klubie jeszcze parę innych udanych zestawień. Warto posłuchać np. monobloków Ugoda (w autorskim wykonaniu Jarka). Wyjątkowo udany wzmacniacz, prawie całkowicie pozbawiony tego "szarawego nalotu" na średnicy, będącego bolączką większości konstrukcji tranzystorowych. Jestem cholernie ciekaw jak się zgra z moim nowym preampem.

Edytowane przez twonk

Witam!

Mam pytanie, o której zwykle klub już jest otwierany? Bo, z racji tego, że jutro przytargam swojego szpulowca, biorę go ze sobą wcześniej, bo mam spotkanie około 17:00. Pewnie już koło 18 będę wolny...

>neomammut

Prawdę mówiąc jutro mieliśmy zamiar posłuchać przede wszystkim jak zgrają się ze sobą monobloki Ugoda, lampowy preamp p. Waldka i moje monitory na Illuminatorach. Magnetofon szpulowy najchętniej przełożylibyśmy jeszcze o jeden tydzień - o ile nie stanowi to dla Ciebie problemu. Z tym, że jeśli miałby być z tym kłopot, oczywiście możemy się dostosować (Andrzej jest jutro cały dzień dwa pokoje dalej, a ja będę pewnie od ok. 18.00)... W żadnym wypadku nie chcielibyśmy bowiem zrezygnować z posłuchania tego szpulowca... ;-)

BTW, zapraszamy na jutro wszystkich chętnych. Tydzień temu deklarowało się co najmniej pięć osób, a przyszły dwie... ;-)

Edytowane przez twonk

To może zrobimy tak. Ja z nim przyjadę jutro i może przesłuchamy tylko, jak starczy czasu, mojej szpulki nagranej w domu (raptem ponad 35min. przy 38cm/s :) ). Mniemam, że w sobotę też można wpaść, więc wtedy można dokonać nagrań. Płyty-matki oczywiście także przyniosę. A jak nie starczy czasu to się posłucha następnego dnia, ewentualnie w następny piątek :)

Sam z chęcią posłucham tych monobloków :)

Ja to myślę, że jeśli uda się nam jakoś to wszystko zestawić, to możemy w następnym tygodniu, np w sobotę zrobić dzień otwarty i zaprosić więcej osób do posłuchania. Magnetofon vs CD. Przygotuje się więcej, różnych nagrań...

No i git, chyba mu się nic nie stanie, jak tydzień sobie odpocznie :D

>Umka

Ty jesteś sympatykiem Klubu od wielu lat, ale nigdy nie deklarowałeś, że chcesz zostać "regularnym" członkiem... ;-) Podobnie zresztą, jak Stary Audiofil - z tym, że on znacznie krócej... ;-)

Edytowane przez twonk

Tak więc dzisiaj spróbujemy wypróbować kolumny twonka z tranzystorem. Jeszcze nie słuchaliśmy tych Illuminatorów w takiej konfiguracji, Piotrek obawia się, że może być za ostro. Spróbujemy więc z jego nowym pre lampowym i porównamy to z Palcette.

Osobiście miałbym ochotę spróbować wycisnąć maksimum dynamiki, szybkości i zobaczyć, jak to zagra. Może wezmę też swojego daca, który na ogół dodaje kopa Lektorowi. Ciekawi mnie, jak będzie w tym przypadku z basem.

Oczywiście wypróbujemy też ten zestaw z magnetofonem neomammuta, jeśli dojedzie ;)

Na miejscu zdecydujemy, co dalej odnośnie kolejnej odsłony.

Chętnych na dzisiejsze próby serdecznie zapraszamy. Może znajdzie się jeszcze paru zapaleńców i zostaną z nami na dłużej...

Zaczynamy tak ok. 18tej.

Aha, i weźcie jakieś fajne płyty.

Postaram się wpaść. Wezmę kilka płyt na tę okoliczność w tym 'What a Wonderful Trio' DXD Fim nagrana wyjątkowo purystycznie a która zabłysła u staregoaudiofila. Szkoda, że nie ma żadnego pleyerka SACD będę miał też coś w tym formacie.

Ja wezmę nawet płytkę, którą w klubie już zostawiam - takie moje skromne wkupne na początek :)

Te głosniki (przetworniki) to naprawdę najwyższa obecnie klasa. Potencjał mają bardzo duży. Średnicę i górę maja bajeczną. Czystość i brak podbarwień. Reszta zależy juz od aplikacji i reszty toru audio.

Koledzy, postaram się dziś was odwiedzić, nie wiem czy dam radę na samą 18tą, ale na 90% wpadnę... skoro tak chwalicie te illuminatory to trzeba ich posłuchać :)

Dalej trzeba podać jakieś hasło na bramce wjazdowej?

Wpadaj, zapraszamy. Będziemy pewnie jak zwykle - do godz. 22-22.30. Powiedz na bramce, że do klubu. Pokierują Cię. Gdybyś miał kłopoty z trafieniem, to wysyłam Ci na priva swój numer telefonu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.