Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

He, he. A nie powiedziałem już na samym poczatku, ze jakoś tak gra trochę komputerowo? ;)

post-644-0-22632300-1435998613_thumb.jpg

Dzisiaj poszukałem i juz wiem. Wzmocnienie i zasilanie impulsowe. A34.2. To chyba ten model, bo A60 wygląda nieco inaczej. Ale A60 to też impulsówka.

Edytowane przez jar1

Chyba oto wlasciwe zdjecia z srodka Primare Pre oraz A60. No i wszystko teraz wiadomo :)

26024-max_primare_pre60_fot2.jpg

26027-max_primare_a60_fot5.jpg

Dla porownania oto klasyczna koncowka z lat 80tych, dzis mozna ja miec za 6-8kzl :)

technics_sea100-inside.jpg

i oto podobnej klasy preamp za rowniez 6-8kzl

Accuphase-C-280L-innen-2-25.jpg

Edytowane przez elektroboy

...sa jakies watpliwosci czy pytania? :)))

Są.

Ten nie robi nic oprócz rozdzielania sygnału, a to co było w klubie, obsługuje wszystkie sygnały jakie tylko nowoczesny audiofil sobie zapragnie. I niestety to jest teraz zdecydowanie bardziej determinującym czynnikiem istnienia dzisiejszych konstrukcji. My jesteśmy dinozaurami. Koniec, kropka.

Edytowane przez umka

....nie chodzi mi w ogole o funkcje ani o Primare (to tylko jeden z 99%).

chcialem tylko pokazac podejscie do produktu podobnej klasy cenowej dziszaj i 30 lat temu.

ja osobiscie straaaaaasznie nie lubie, gdy sie oszukuje klienta.

niestety aktualne produkty, prawie wszystki nowe modele mi raczej mocno "smierdza" nieuczciwoscia.

Ale to nie jest oszukiwanie, tylko obecnie obowiązująca prawda, a nasze wspomnienia są tylko pobożnymi życzeniami. Skończyły się czasy urządzeń solidnie nabitych wyszukanymi i elementami i tanio. W sumie dla mnie nieistotne jest co siedzi w środku. byleby dobrze grało. Mam na tapecie phono gramofonowe, które w porównaniu do topowych, naprawdę solidnie zbudowanych konstrukcji jest teoretycznie żartem ilościowym w aspekcie elementów, a wyrwało mnie z butów.

Edytowane przez umka

Jest taki rodzynek jak Xindak A600P który i gra i jest porządnie zbudowany. Szkoda że jego cena podskoczyla o prawie 3000zl ale i tak na tle konkurencji jest chyba nie do przebicia.

Jacy obywatele, taki świat. ;-)

to swieta prawda! ale przynajmniej mam(-y) prawo wyboru.

na szczescie nie musze kitu kupowac, jak tego sam nie chce :)

Jest taki rodzynek jak Xindak A600P który i gra i jest porządnie zbudowany. Szkoda że jego cena podskoczyla o prawie 3000zl ale i tak na tle konkurencji jest chyba nie do przebicia.

faktycznie wyglada troche lepiej od srodka :) nie wiem jak gra, ale tutaj jest przynajmniej "bill of material" w zgodzie z koncowa cena :)

xindak_a_600_p_a600p_mon_31276.jpg

Perfekcyjne wykonanie, bezglośne zalewane trafo 1300W plus 4 pomocnicze.Elektrolity Rubycona 350 000uF. 12 Sankenów na kanał przykreconych najpierw do szyny miedzianej a poźniej do ogromnych radiatorów.

63kg żelastwa i bdb grania.

Na minus brak soft startu zasilania i przy włączaniu B16 ledwo wyrabia. Mimo wszytko wzór do naśladowania co można zrobić za takie pieniądze.

No coz, wyglada na to(tak jest), ze rzadzi kasa, jak najmniejsze naklady i jak najwieksze zyski, co do wyboru, oczywiscie jest, jezeli jestesmy swiadomi, a wiekszosc raczej swiadoma nie jest, ma byc znany brand, dobra recenzja, maly naklad, duzy zysk, a ze dzwiek slabszy, malo wazne, poza tym recenzenci juz zadbaja o dobry dzwiek

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jacek, a ta końcówka, to było A30,4 czy A60, bo ze zdjęć na A 60 mi nie pasuje?

Sprawdzę wieczorem, gdyż dość nieoczekiwanie sobotę zakończyłem nad jeziorem pod Toruniem. ;-)

Aż tak się nie zapędziłem. ;-) To jakiś akwen w środku niczego. Siedzę w małym drewnianym domku, stojącym pośród kilkudziesięciu innych małych drewnianych domków, a dookoła nas rozpościerają się nieprzebrane łany żyta. Za darmo nie chciałbym takiej działki. więcej swobody mam u siebie w Warszawie. ;-)

Jacek, a ta końcówka, to było A30,4 czy A60, bo ze zdjęć na A 60 mi nie pasuje?

Znalazłem moje fotki z rozpakowywania, to jest taki zestaw:

Primare Pre32 + A34.2 unboxing

Znalazłem moje fotki z rozpakowywania, to jest taki zestaw:

Primare Pre32 + A34.2 unboxing

Tak, jak myślałem. Moje zdjęcie pasuje ;)

Czyli nie jest to topowy zestaw Primare. A ceny są zdecydowanie mniejsze. Za Pre32 8990,00 PLN i za A34.2 też 8990,00 PLN..

PS.Choć pre wyglądało mi jednak na wyższy model, bo z tyłu miało wejścia dla sieci i usb, a tego w wersji Pre32 nie ma.

Jak już słuchać tej nieszczęsnej klasy D to ze względu na topowy Ncore nad m22 (i to w podobnej cenie co primarek) jest dużo ciekawszą opcją:

http://www.fairaudio.de/test/vor-end-kombi/2015/nad-masters-m12-m22-vor-end-kombi-mit-dac-test-1.html

chcialem tylko pokazac podejscie do produktu podobnej klasy cenowej dziszaj i 30 lat temu.

Nie zrozum mnie źle, ale większość takich teoretycznie bardzo szanujących klienta starych konstrukcji nawet w klubie oceniamy w kategoriach: "jak na tamte lata, to gra to nieźle". ;-) Teraz taki standard proponuje często produkt budżetowy. Obecnie, szacunek dla klienta przeniósł się w zdecydowanie wyższe pułapy cenowe, choć i to nie jest standardem. ;-) A faktu, że delikatnie nazywając wkraczamy wówczas w lekkie szaleństwo cenowe, niestety nie zmienimy. Stare niestety już nie wróci, a szkoda.

Grało to w sumie całkiem przyjemnie - takim lekko "zaokrąglonym" dźwiękiem. Łba nie urywało, ale przyczepić się za bardzo też nie było do czego. Jeśli chodzi o dźwięk, abstrahując od ceny, czy od konstrukcji wewnętrznej - porządne hi-fi. Parę "impulsówek" w klubie zagrało znacznie gorzej - a kosztowały więcej.

bez wzgledu na to, ze mielismy inny model, ja zdjeciami od srodka porownywalem jakosc wykonania i podejscie jakosciowe dla produktow tej samej cenowej klasy, dziszejszych okolo 15t.eur. bill of material versus cena koncowa. i tutaj niestety przepasc. oprocz ego nowe konstrukcje, szczegolnie w calosci cyfrowe niestety ogolnie nie graja lepiej od high end poprzednikow z poprzedniej ery. i to prawda ze wielka szkoda :(

takim lekko "zaokrąglonym" dźwiękiem

Zrobił się trochę żywszy, gdy do pracy zapędziliśmy wewnętrznego DAC-s.

Wracając do rozmowy, my z Ondrejem dyskutujemy ogólnie i niestety biorąc pod uwagę wielofunkcyjność, jaką daje ten ostatnio i zresztą wiele innych przynoszonych przeze mnie do klubu urządzeń, której notabene oczekują dzisiejsi audiofile, dawne konstrukcje przegrywają z kretesem. A kwestia fantastyczności grania jakiegokolwiek urządzenia jest sumą oczekiwań, osłuchania i dostępu do takich dających poziom odniesienia porównań. Dzisiejszy klient chce mieć wszystko we w jednym pudełku, często godząc się na kompromisy, a potem dorabia ideologię do tak zestawionego seta. A tak nawiasem mówiąc, trójwymiarową "Nirwanę" w domu ma każdy i to bez względu na posiadany sprzęt, co w sumie jest chyba najważniejsze. ;-)

Ok. wystarczy tego wynurzania. ;-)

chodzi o dźwięk, abstrahując od ceny, czy od konstrukcji wewnętrznej - porządne hi-fi.

Akurat byłbym ostrożny z tym hi-fi. ;) Póki co, wzmacniacze impulsowe nie dochodzą do pułapu jakościowego zwykłych wzmacniaczy np. kl. AB. Wynika to głównie ze stosowanego rozwiązania technicznego i raczej wyżej d... się tu nie podskoczy.

Przykładowo wykresy dla pasma przenoszenia i zniekształceń dla tego wzmacniacza (A34.2) pochodzące z recenzji z Audio:

http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/938-pre32a34-2

To nie jest żadna rewalacja. Pasmo już zaczyna opadać przy częstotliwościach poniżej 10kHz żeby osiągnąć spadek -3dB przy 60kHz.

post-644-0-55805500-1436129522_thumb.jpg

Dla zwykłych tranzystorowców nie ma problemu, by w całym zakresie czyli do 20kHz było praktycznie idealnie płasko. Z pewnością więc układy impulsowe gorzej odtwarzają impulsy.:)

Zniekształcenia (THD) dla małych mocy są na stosunkowo wysokim poziomie, bo dla 1W to jest już 0,5 %. A przeciez w domu takie poziomy mocy i mniejsze są jak najbardziej istotne dla odbioru całości. I to już dla 1 kHz, dla wyższych częstotliwości THD jest z pewnością sporo większe.

post-644-0-51154200-1436129536_thumb.jpg

I tu też zwykłe układy też biją impulsowce na głowę.

Główna zaleta, to, ze sprawność i koszt produkcji jest znacznie niższy takich wzmacniaczy.

Wzmacniacze impulsowe to dla mnie jest klasa ekonomiczna a nie hifi, a co dopiero hiend. ;)

Chcecie bardzo dobry przedwzmacniacz? Cena 450 USD plus transport, clo i VAT. Razem wyjdzie niecale 3 tysie. Potem trzeba doinwestować w porzadne rezystory i kondensatory. A potem lampy NOS. To jakies kolejne 2-3 tys.

I otrzymacie dzwiek dzisiejszego klocka za jakies 30-50 tys zl.

Wiem bo sluchalem.

Voila: http://www.ebay.com/itm/LITE-LS-10-Tube-Pre-Amp-ref-to-Audio-Note-M7-/111703449269?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1a020b5eb5

Nawet moj tuningowany Audio Research wysiada.

Wada: tor niesymetryczny.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale musisz przyznać, Jarku, że w klubie gościły już gorsze impulsówki? ;-)

Owszem.

Polityka promowania technologii impulsowej w audio wygląda podobnie jak z żarówkami energooszczędnymi. ;)

I otrzymacie dzwiek dzisiejszego klocka za jakies 30-50 tys zl.

I wszystko pewnie byłoby ok., gdyby nie fakt, iż nawet najdrobniejszy element Twojego "abgrejdu" nie miał wpływu na efekt końcowy. Dlatego takie pozycjonowanie na podstawie gdzieś usłyszanego i pewnie dobrze zrobionego przedwzmacniacza w dość wysokim pułapie cenowym jest nieco ryzykowne. ;-) A tak w ogóle, po prześledzeniu Twoich zmagań z tą materią, najnormalniej w świecie mnie się nie chce.

pozdr.

Jest ryzyko ... jest zabawa. Jest zabawa ... jest przyjemność.

Ja tych elementów sam nie przeklejam tylko zlecam bo mi się nie chce.

Taki przerobiony klocek rok temu słuchałem u KBL Sound, było trochę gratów do porównania.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Taki przerobiony klocek rok temu słuchałem u KBL Sound, było trochę gratów do porównania.

Robson umie wyciskać muzykę ze starych konstrukcji, to fakt. A widzę, że Ty jesteś leń i piszesz co robisz, tylko w realu to nie są Twoje rączki.;-)

Robson umie wyciskać muzykę ze starych konstrukcji, to fakt. A widzę, że Ty jesteś leń i piszesz co robisz, tylko w realu to nie są Twoje rączki.;-)

Mirek z Linnartu umie lepiej ode mnie trzymać lutownicę ;).

Pozdro

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.