Skocz do zawartości
IGNORED

przenośny odtwarzacz FLAC

poeta81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem zainteresowany zakupem przenośnego odtwarzacza FLAC (z radiem) ze słuchawkami nausznymi (choćby dokupić osobno słuchawki, pod warunkiem, że odtwarzacz+słuchawki nie przekroczą planowanej sumy) w granicach 500-600zł za całość. Proszę o podpowiedzi, co polecacie??? Nie znam się na tego rodzaju sprzętu, do tej pory słucham muzyki na telefonie Sony Ericsson Walkman W910i.

https://www.audiostereo.pl/topic/79715-przeno%C5%9Bny-odtwarzacz-flac/

jeśli chcesz odtwarzać lossless na przenośnym playerze to na pewno musi mieć duża pojemność a co idzie za tym będzie to droga zabawka. Najtańszy player jaki znam który odtwarza flac to sansa clip, aczkolwiek jakością dźwięku nie powala i raczej nie da rady napędzić porządnych słuchawek (sam posiadam clipa i akg k530, grały na półgwizdka podłączone do clipa).

Moim zdaniem bez sensu jest inwestować 600zł w takie coś, bo za całą kwotę nie kupisz nawet porządnego playera.

Najlepszym rozwiązaniem (i w sumie chyba jedynym w którym widział bym sens odtwarzania flac) był by Cowon J3, który oferuje chyba najlepszą jakość dźwięku w śród playerów, porządne słuchawki i jakiś wzmacniacz do nich typu FIIO. Bez tego nie ma co się bawić we flac na przenośnym odtwarzaczu, nie usłyszysz praktycznie różnicy między flac a mp3 320.

A jak ten Kolega będzie nosił przy sobie oprócz playera także wzmacniacz ? Jak pisze przenośny to pewnie go chce targać ze sobą...

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Wzmacniacze słuchawkowe do odtwarzaczy MP3 nie są wcale duże. Można je łatwo sprzęgnąć z playerem i zawsze gdzieś włożyć. Ja na Twoim miejscu nie bawiłbym się we FLAC na przenośnym odtwarzaczu, zbyt duże koszty, a efekt misterny. Co prawda sam posiadam iRivera B30, ale zastanawiam się nad rezygnacją z FLAC'ów na rzecz mp3 320.

Owszem, roznic nie slychac ale jest wygoda przy wrzucaniu muzyki na odtwarzacz. Nie trzeba tez "marnowac" miejsca na przechowywanie utworow w dwoch formatach jezeli zrodlem w domu jest komputer.

Wszystko co wspolpracuje z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poradzi sobie z flac. Niestety nie orientuje sie, ktore z nich maja wbudowane radio i jak jest z jego wsparciem w rockboxie.

PS Moim zdaniem kupno pary odtwarzacz-sluchawki gdzie odtwarzacz nie daje rady sam napedzic sluchawek nie jest dobrym pomyslem i nalezaloby tego za wszelka cene uniknac. Wzmacniacz, nawet typu fiio e3, to jednak dodatkowa rzecz do targania ze soba, pilnowania stanu naladowania baterii itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

Szanowny kolego. W swoich poszukiwaniach zrezygnuj z odtwarzacza Vedia a10. Teoretycznie powinien nie miec trudności z plikami flac. Rzeczywistość jest brutalna i po prostu nie odtwarza. Na marginesie..... Vedia to ponoć polska firma , a na odtwarzaczu napis "made in china" :):):). Po ciężkich walkach - moja rada : omijać szerokim łukiem. Pozdrawiam.

Szanowny kolego. W swoich poszukiwaniach zrezygnuj z odtwarzacza Vedia a10. Teoretycznie powinien nie miec trudności z plikami flac. Rzeczywistość jest brutalna i po prostu nie odtwarza.

Ten tekst powyżej to nieprawda. Co więcej, odtwarza nawet APE, ale nie w najsilniejszej kompresji. Choć to nie jest jakieś cudo to dźwięk ma troszkę lepszy od Ipodów. Problemy z tym ustrojstwem są trochę inne i dotyczą głównie niezawodności ale też i np.brak gapless czy niefortunny equalizer.

Ten tekst powyżej to nieprawda. Co więcej, odtwarza nawet APE, ale nie w najsilniejszej kompresji. Choć to nie jest jakieś cudo to dźwięk ma troszkę lepszy od Ipodów. Problemy z tym ustrojstwem są trochę inne i dotyczą głównie niezawodności ale też i np.brak gapless czy niefortunny equalizer.

Szanowny kolego majkeljot. Mój egzemplarz z całą pewnością nie odtwarza. A to nieprawdą nie jest :). Ale to tylko logika :) Pozdr.

Witam,

jestem zainteresowany zakupem przenośnego odtwarzacza FLAC (z radiem) ze słuchawkami nausznymi (choćby dokupić osobno słuchawki, pod warunkiem, że odtwarzacz+słuchawki nie przekroczą planowanej sumy) w granicach 500-600zł za całość. Proszę o podpowiedzi, co polecacie??? Nie znam się na tego rodzaju sprzętu, do tej pory słucham muzyki na telefonie Sony Ericsson Walkman W910i.

Za nieco mniej niż 400 zł kupisz iRivera E30 (4GB) + słuchawki (nauszne) Sennheiser PX100. Moim zdaniem to całkiem przyzwoite rozwiązanie, ale zgadzam się z przedmówcami, że różnicy w jakości dźwięku pomiędzy plikami flac, a dobrze zrobionym mp3 o bitrate 320kb/s (koniecznie stereo, a nie joint stereo) raczej nie usłyszysz.

jeśli chcesz odtwarzać lossless na przenośnym playerze to na pewno musi mieć duża pojemność a co idzie za tym będzie to droga zabawka. Najtańszy player jaki znam który odtwarza flac to sansa clip,

Albo lepszy Fuze. Uzywam takiego z kanalowkami Panasonica. Lepiej nie trzeba.

?👈

Mam Vedia a10 od dawna, i oczywiscie odtwarza FLAC, choc nie w tzw. gestych formatach. Jakosc jest OK, mozna pliki czytac z karty microSD, wiec jest wygodny przy korzystaniu z serwera na komputerze.

Jezeli sa problemy z plikami FLAC moze wystarczy uaktualnic oprogramowanie z strony firmowej ?,

Rzeczywiście, w poniedziałek skontaktuje się z serwisem i ustalę przyczynę braku reakcji mojego odtwarzacza na pliki flac. Na marginesie - pytanie - jak odróznić plik gęstoformatowy flac od innego pliku flac. Przepraszam ale jestem laikiem.

Sprecyzuję pytanie. Czy plik falc odtwarzalny przy pomocy programu foobar 2000 powinien być odtworzony przez odtwarzacz vedia a10?

To zależy, jeśli to będzie plik z próbkowaniem do 48kHz to tak, ale ze specyfikacji Vedii na ich stronie internetowej wynika, że nie odtwarza plików 96kHz.

Ja proponuję Della axima x51 lub x51v, to co prawda pocket pc ale po zainstalowaniu PocketMusic czyta FLAC, APE i jest gapless. Koszt 300 zł na allegro + karty pamięci - slot compactflash i sd. U siebei mam 8gb CF i 2GB SD. Minus - nie ma radia, ale za to można spokojnie film oglądnąć, ma bluetooth, wifi. Mam go już 2 lata, używam z CAL, Koss PortaPro, creative aurvana zen.

• 3 miesiące później...

No, niestety moja vedia a10 też nie czyta żadnych flac,ów (nawet: sample rate 44,1KHz, sample size 16 bit). Ma wgrane najnowsze firmware ze strony producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pliki w formatach .ape, .wav, .mp3 odtwarza czasem z trzaskami, tylko niektóre bez problemów. Drugi raz bym jej nie kupił ;-)

Ukryta Zawartość

Vedia A 10 odtwarza pliki flac i ape. Muszą być one jedynie nagrane w odpowiedniej kompresji, najwyższych kompresji niestety nie odtwarza poprawnie. Nie mogą być też gęstsze niż 16 bit i 48 khz.

Obsługiwane pliki

MP3, WMA, ASF, FLAC, APE, WAV, AAC*

Bit Rate MP3

8Kbps ~ 320Kbps

Bit Rate WMA

20Kbps ~ 192Kbps

Bit Rate WAV

V4.0 ~ V9.0 do 384Kbps oraz 48KHz

Bit Rate FLAC

Do 714Mbps oraz 48KHz

Bit Rate APE

Do 1.1Mbps oraz 48KHz (normal, fast, high)

Bit Rate Ogg Vorbis*

Q1 ~ Q10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też musiałem dużą cześć swoich audio przekonwertować. U mnie akurat zrzucam płyty do .ape, ale też początkowo miałem wybraną najwyższą kompresję, której Vedia nie obsługuje. Jeden wieczór wystarczył na konwersję około 100 płyt.

Pozdrawiam

Osobiście korzystałem z Ipoda 5.5 video 80GB + RockBox'a do słuchania plików .flac. Działało to bardzo dobrze. Rockbox zawiera świetny parametryczny equalizer, który pozwala zmniejszyć gain na sumie, dzięki czemu sygnał nie klipuje - w odróżnieniu do EQ w oryginalnym sofcie, gdzie EQ - w co nie mogłem uwierzyć, ale to fakt - ustawienie inne niż płaskie przesterowywuje sygnał (!).

Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

Witam. Ja zaproponuję urządzenie z androidem + aplikacja PowerAMP. Odtwarza pliki flac, nawet te gęste 24/96, posiada equalizer i gapless, czyli można słuchać jak z płyty. Ja posiadam htc desire z, w tej chwili pewnie kupi już za jakieś 800, czy 900 złotych. Nie sprawdzałem tylko, czy program radzi sobie z płytami w jednym pliku i dołączonym plikiem .cue

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.