Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, może trochę offtop, ale mam pytanie, czy można jakoś wyliczyć zakres oddziaływania walców/półwalców?

Dokładnie chodzi mi o skuteczność takiego rozwiązania jak na zdjęciu - to panele gipsowe, różnica między wgłębieniem a wybrzuszeniem wynosi jakieś 3cm...

A to całkiem niebrzydkie jest :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Może się okazać że więcej psuje niż pomaga. Podstawowa sprawa w akustyce to kwestia powtarzalności... Zauważcie że poprawnie zrobiona adaptacja jest symetryczna ale kształty wszystkich ustrojów są nieregularne.

Moim zdaniem lepsze to,niż na przykład goła ściana.

Oczywiście ogólnie rzecz biorąc :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Moim zdaniem lepsze to,niż na przykład goła ściana.

Oczywiście ogólnie rzecz biorąc :).

To by było efektywniejsze (choć nie w rozpraszaniu, bo to bardziej gąbkowe), ale... jakieś 400pln sztuka 60x60cm :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10771-0-83388100-1310058525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefek

Widzisz ściana ma ten sam stopień tłumienia i rozpraszania w całej swej okazałości a te ustrojstwo coś robi z dźwiękiem. Co jeszcze nie wiesz no ale robi to wybiórczo na pewien zakres częstotliwości.

Pozdrawiam Arczi

Ganzz_gut: Te polwalce, choc wygladaja naprawde bardzo ladnie, sa zbyt plytkie i male, zeby dzialac w sensownym zakresie.

2) wzor jest bardzo powtarzalny, przez co taki panel gorzej rozprasza dzwiek.

3) W momencie, gdy fala jest wklesla, ona SKUPIA dzwiek, zamiast go rozpraszac... To spora wada

dyfuzorow poly (ustroj ktory przedstawiles, jest wariacja dyfuzora poly, albo raczej polaczeniem bardzo wielu dyfuzorow:) ).

4) dyfuzory poly w odroznieniu od dyfuzorow Schroedera nie rozpraszaja w czasie (studnie roznej glebokosci

w dyfuzorze Schroedera sprawiaja, ze dzwiek nie tylko zostaje rozproszony w przestrzeni, ale takze w czasie).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Aku Pro

Ja już trochę cholery dostaję, bo staram się jakoś wykończyć salon, zwłaszcza ścianę za sprzętem, żeby pogodzić funkcjonalność i estetykę... no i ograniczony budżet... Ale kurcze albo trudno zaakceptować coś ekonomicznie, albo estetycznie :(

Najnowszy pomysł to 'zakryte' dyfuzory 1d Schroedera + panele z wełny... tak, żeby lico było jednolite. Zresztą mniejsza o to, mam pytanie odnośnie konstrukcji dyfuzora.

Wgrałem sobie do tego programik QRD i wklepuję dane i mam kilka pytań - jak ustalać szerokość studni? Chciałem robić pojedynczy panel o szerokości 60cm i z 7-11 okresami. W programie ładnie wychodzi mi głębokość studni, ale nie za bardzo rozumiem kilka parametrów, które pokazuje program... może jest ktoś mądry, kto wyjaśni? :) na grafice zaznaczyłem na żółto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj, szerokość studni - Options - Auto-minimise well width - ma być bez ptaszka wtedy będziesz mógł wprowadzić własną wartość.

Period width - szerokość okresu (tyle ma Twój dyfuzor).

Na kole ustawiasz opcje od jakiej studni ma zacząć się dyfuzor. Użyj funkcji Optimise - program zaproponuję swoje najlepsze ustawienie.

Edytowane przez Imacman

Witaj, szerokość studni - Options - Auto-minimise well width - ma być bez ptaszka wtedy będziesz mógł wprowadzić własną wartość.

Period width - szerokość okresu (tyle ma Twój dyfuzor).

Na kole ustawiasz opcje od jakiej studni ma zacząć się dyfuzor. Użyj funkcji Optimise - program zaproponuję swoje najlepsze ustawienie.

Dzięki :)

No to trzymamy mocno.

A ja o suficie zamyślam sobie. Właśnie kupiłem i pociąłem rurę na półwalce. Będą 4szt wisiały.

Czy ktoś może powiedzieć czy można je też wykorzystać jako pułapki i stroić na potrzebne f. Czy tak to tylko w rogach pomieszczenia jest sens? Bo jeżeli miałoby to sens i na suficie, to zrobiłbym je od razu jako szczelnie zamknięte ale z otworami z boku na rurę.

Podpowie ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17560-0-13948500-1310403000_thumb.jpg post-17560-0-73160800-1310403029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jarku, myślę, że można te rury zamontować na suficie, ale dodatkowo wypełnić je wełną mineralna np PT80 Isovera, będzie wtedy absorbować niskie częstotliwości, a średnie i wysokie rozpraszać. Ewentualnie tak jak na zdjęciach.

P.S. Zdjęcia są zapożyczone z innych wątków tego forum, tylko w celach poglądowych.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-58631700-1310403832_thumb.jpg

post-11945-0-06060900-1310403840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamierzałem je wypełnić całościowo wełną aby wytłumić ewentualne próby drgań ścianek. A końce zakryć jedynie materiałem/siatką. Ale jeżeli można by je w przyszłości ewentualnie wykorzystać też jako strojone pułapki na jakieś częstotliwości, to lepiej zrobię je faktycznie jako szczelne. Najwyżej więcej się narobię. A jak tego nie da się wykorzystać to i tak będą spełniać swoje zadanie rozpraszające. Planuję też jeszcze do nich dowiesić kolejne dwa rozpraszacze ale o dużo dłuższym promieniu i większej głębokości aby rozpraszały trochę możliwie niskie częstotliwości. Na suficie właściwie to może sobie to wszystko wisieć i tak tylko żyrandol, jak na razie, tam rządzi :). Tylko zastanawiam się jeszcze w jakiej konfiguracji geometrycznej najlepiej to porozwieszać. Czy bliżej kolumn wszystkie cztery już posiadane półwalce. A nad miejscem odsłuchowym te o dużo dłuższym łuku, czy jednak długie dać w środku a przed i za nimi, po dwa mniejsze. Muszę sobie to przemyśleć.

Edytowane przez jarkog

Witam, zrobiłem dzisiaj pomiar w środku rezonatora - mikrofon na wysokości 1m (połowa wysokości rezonatora)

Ukryta Zawartość

post-11945-0-47934900-1310486967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli można go lekko podstroić 36->33 Hz

Ten pomiar robiłeś w wersji z wełną czy pusty ?

Pomiar bez wełny mineralnej, przepraszam zapomniałem dodać w opisie.

Czy ktoś może powiedzieć czy można je też wykorzystać jako pułapki i stroić na potrzebne f. Czy tak to tylko w rogach pomieszczenia jest sens? Bo jeżeli miałoby to sens i na suficie, to zrobiłbym je od razu jako szczelnie zamknięte ale z otworami z boku na rurę.

Podpowie ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17560-0-13948500-1310403000_thumb.jpg post-17560-0-73160800-1310403029_thumb.jpg

Jako rezonator na suficie owszem, ale na łączeniu ze ścianą mógłby być. Wydają się jednak troche za małe, próbowałeś przeliczyć dla określonej częstotliwości ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako rezonator na suficie owszem, ale na łączeniu ze ścianą mógłby być. Wydają się jednak troche za małe, próbowałeś przeliczyć dla określonej częstotliwości ?

Półwalce mają teraz po ok 60 litr. Ale powiększę je dodając ok 10cm przy "podstawie" (40 litr.) i każdy będzie miał po ok 100 litrów.

Teoretycznie przy tej pojemności w zależności od długości rury rezonansowej można niby zejść nawet do ok. 30Hz. Ale na suficie to faktycznie może skórka nie być warta wyprawki , bo skuteczność będzie niewielka i szkoda tylko będzie nadłkadania robocizny. Generalnie to taki poboczny pomysł.

Jarku, gdzieś czytałem, że według norm BBC, aby rezonator działał poprawnie dla danej częstotliwości, jego pojemność musi wynosić w przybliżeniu 1% objętości pomieszczenia odsłuchowego. Przykładowo pomieszczenie ma 50m3 - rezonator 500litrów.

Aaaaa... i rozumiem, że to ma być pojemność jednej sztuki w całości a nie sumaryczna pojemność kilku mniejszych osobnych?

Pytam bo wszystkie moje z tych rur co pociąłem to razem mogę osiągnąć z nich 4x po 100 litrów czyli 400 litrów jakby co.

Ale najgorsze jest to ze faktycznie na kalkulatorku pokazującym rozkład fal rezonansowych to wszystkie z dolnych częstotliwości to w zasadzie tylko w rogach pionowych i ścienno sufitowych skupione są. Tak ze na suficie to rezonatory to mogą i tak nic nie dać.

Zamontuj te półwalce one i tak oddziałują na bas... Dla nie wierzących odsyłam do wymienianej już lektury. Oczwiście nie jest to 30 Hz dla dociekliwych :)

Pozdrawiam Arczi

Zamontuj te półwalce one i tak oddziałują na bas... Dla nie wierzących odsyłam do wymienianej już lektury. Oczwiście nie jest to 30 Hz dla dociekliwych :)

Pozdrawiam Arczi

Spoko. Po to je robię aby założyć :). A na bas też będą działać tyle że nie jako rezonatory :) a w pewnym stopniu "rozpraszaczo/pochłaniacze".

Edytowane przez jarkog

Licz całościowo, gdy są strojone na tą samą częstotliwość.

W moim przypadku, cztery rury mają razem pojemność 560 litrów a pomieszczenie ma 53m3.

Doszły pozostałe rury - obecnie jest 4 :). Bas niesamowity. Jutro zrobię pomiary. Niestety brak chwilowo wełny mineralnej do środka rezonatorów.

No to musi się przyjemnie słuchać jak rezonanse na nic nie włażą a sam bas jest doskonale słyszalny. Pozazdrościć.

Rozumiem, że wszystkie rury stroiłeś na tę samą częstotliwość?

Marku, o której bedziesz robił te pomiary?

Rezonatory mają inne basreflexy, są strojone parami. Dwa powinny stroić okolice 40 Hz i zakresie 33 – 43 Hz.

dwa następne okolice 38 Hz i zakresie 36 – 40 Hz.

Postawione w rogach pomieszczenia powinny skrócić rezonans długości i szerokości do trzeciej harmonicznej okolice 160 Hz, oraz pierwszą harmoniczną wysokości.

Nie mam pojęcia o której, bo mam dzisiaj zakręcony dzień.

Nie mam pojęcia o której, bo mam dzisiaj zakręcony dzień.

Podjechałbym chętnie, bo miałbym sprawę do załatwienia w twojej okolicy.

Z godziną mógłbym się dostosować. Ciekawi mnie jak to się mierzy :).

Amplifona posuchał bym też chętnie.

Remlik, Imacman

A mierzyliście sam poziom tła po południu i wieczorem? Ciekawe jak wyglądają takie wodospady w różnych mieszkaniach :).

U mnie jest całkiem cicho, a pomiary robię zawsze przy stosunkowo wysokim wysterowaniu oraz z zastosowaniem podwójnego "przemiatania" skali częstotliwości z generatora w REW. Eliminuje się w ten sposób przypadkowe dźwięki. A ewentualny szum o określonej częstotliwości byłby widoczny na wykresie podobnie jak przydźwięk sieciowy, więc łatwe do wyłapania.

• Pokaż nowe odpowiedzi