Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze raz pomaluję bejcą i zobaczymy a potem lakierobejcą te tak zwane brudy to masa szpachlowa do drewna

Nie chciałem Cię urazić pisząc o ewentualnym ubrudzeniu drewna. Niestety wszelkie masy szpachlowe wyłażą po bejcowaniu. Sam tego doświadczyłem bejcując drzwi. Przed bejcowaniem trzeba po prostu ocenić czy dany materiał kwalifikuje się do bejcowania. Spróbuj jeszcze raz miejmy nadzieję że tym razem będzie dobrze.

Panowie.

Przepraszam, że off topic, ale na fali entuzjazmu, chciałem przekazać - jak sądzę - dobrą nowinę. Linn przed świętami udostępnia darmowe downloady plików myzycznych w wersji studio master i nie tylko, więc dla każdego coś miłego.

Rozumiem, że nie każdego to interesuje, ale pliki są do pobrania ze strony producenta, codziennie przez kolejne 25 dni po 1 kawałku. Ilość pobrań ( chyba nieograniczona ) jeśli ktoś chce porównać formaty. Ja pobrałem wczoraj zarówno flac jak i alac. Akcja zaczęła się wczoraj i pierwsze 3 kawałki są chyba jeszcze dostępne. Pierwszego dnia udostępnili 3!

Trzeba założyć konto i pobrać program Linn Download Manager, później idzie sprawnie.

Nie chciałbym rozwijać tego tematu tutaj i zaśmiecać wątku, ale mam nadzieję, że Imacman wybaczy. Ot tak informacyjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

jest teraz ogromnie dużo lepiej ,ale ... lakierobejca ,musi być położona przynajmniej trzy razy ,i teraz pytanie jaką lakierobejce kupić dobrze kryjącą ,w kolorze mahoń?

jest teraz ogromnie dużo lepiej ,ale ... lakierobejca ,musi być położona przynajmniej trzy razy ,i teraz pytanie jaką lakierobejce kupić dobrze kryjącą ,w kolorze mahoń?

Swego czasu używałem do pokrywania elementów drewnianych ( sosna) lakierobejcy Sadolin, kryła dobrze, po każdej warstwie lekkie szlifowanie papierem 100.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

tak wygląda to pierwszym malowaniu Lakierobejcą zdjęcie robione z komórki przydał by się lepszy aparat

post-31985-0-61476500-1386531126_thumb.jpg

Edytowane przez zbyniu 360

tak wygląda to pierwszym malowaniu Lakierobejcą zdjęcie robione z komórki przydał by się lepszy aparat

Gratulacje. Rzeczywiście zdjęcie marne ale dyfuzor wygląda porządnie. Najważniejsze że przebrnąłeś przez te męki. Teraz masz już jakieś doświadczenie. Może napisz coś o swoich spostrzeżeniach odnośnie wpływu dyfuzora na jakość dźwięku.
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

waga tego dyfuzora to ponad 60kg!!!! tak na oko bo sam nie mogłem wnieś na poddasze, masakra - pierwszy test- pogadałem sobie do dyfuzora i za chwile podszedłem do gołej ściany to nogi mi zadrzały z wrażenia jaka jest to różnica w dżwięku to nie samowite jak to działa ! ,tak zdjęcia marnie panel jest w kolorze ciemny mahoń i to z komórki nie widać ,nie ma juz jakiś niedociągniec i plam pokryło malowanie i jest ok,Na chwilę posłuchalem muzyki, oj świetnie to sie słucha! gitary takie dzwięczne , żywe! to jest to super mało słuchałem ale odnoszę wrażenie że jakby scena się rozrzeżyła i i dużo głebokich detali słychać z tej strony! -fajna sprawa z tym dyfuzorkiem ,no nie taki mały;)

zawołałem żonę aby posłuchała i pogadała do dyfuzora była zaskoczona jak to działa i cieszyła się jak głupia z bateryjki ;)

jeszcze czeka mnie malowanie ,ale wciągłem na górę ,bo długo wysycha w piwnicy

No nieźle,trochę ciemne ci wyszło, kilka razy kryłeś pewno. Bejca w kolorze olchy jest trochę jaśniejsza i bliżej tego w czym masz meble :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

chciałem w ciemnym kolorze nawet zastanawiałem sie nad kolorem palisander, wiesz znudziły mnie te standardowe kolory paneli akustycznych na rynku i powiedziałem sobie że zrobię coś w innym kolorze;) te dyfuzory na rynku są lekkie i takie mniej solidne jeśli chodzi o przenikliwośc dzwięku-dyfuzor ma odbijać i rozpraszać dżwięki to jest jego zadanie,uważam że takie konstrukcje wpełni realizują swoje działanie.Acha jeszcze ,nie widziłem na forum ,żeby ktoś ,pochwalił się taką konstrukcją-chyba jestem pierwszy,co po takim dyfuzorze jak ,np; studnie/ dna/ są wykonane ze sklejki,o grubości np; 4mm.

chciałem w ciemnym kolorze nawet zastanawiałem sie nad kolorem palisander, wiesz znudziły mnie te standardowe kolory paneli akustycznych na rynku i powiedziałem sobie że zrobię coś w innym kolorze;)

O.K. myślałem, że robisz pod wystrój wnętrza i kolor mebli.

Ja dzisiaj po kolejnym DIY - tym razem recabling senków PX100 :)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

małe porównanie co jest solidniejsze te dyfuzorki czy dyfuzor QRD D1...

O.K. myślałem, że robisz pod wystrój wnętrza i kolor mebli.

Ja dzisiaj po kolejnym DIY - tym razem recabling senków PX100 :)

SUPER DZIĘKI NIE WIESZ ILE SIĘ NAROBIŁEM ,ALE WARTO.

post-31985-0-94347400-1386711795.jpg

post-31985-0-44613300-1386712269_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

małe porównanie co jest solidniejsze te dyfuzorki czy dyfuzor QRD D1...

SUPER DZIĘKI NIE WIESZ ILE SIĘ NAROBIŁEM ,ALE WARTO.

Zbyniu-kawał dobrej roboty odwaliłeś.A co do kolorów na ścianach to chyba pijany projektant je wybierał-no dobra ok.o gustach się nie rozmawia. :)

Też właśnie myślę o suficie. Co myślicie o dyfuzorach z elementami w kształcie klina ? Nie potrzeba schematu. Gama wysokości wychodzi naturalnie od 0 do XXcm

Chciałem zrobić takie dyfuzory ze styropianu w ramkach i przykryć materiałem transparentnym akustycznie ze względów estetycznych ( twór DIY pewnie cudem nie będzie )

Styropian jest lekki ( mam sufit KG ). Co sądzicie na ten temat?

Jeszcze jedna sprawa QRD 2D - aby rozpraszał od ok. 500Hz musi mieć głębokość studni 15cm.

Ten z linka poniżej rozprasza już od 310Hz - głębokość chyba 64mm - możliwe ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Z3RO7OO

Zależy jak potraktujesz słowo rozprasza. Można potraktować je jako rozprasza w sensie odbija (ang. scatter), lub jako rozprasza w sensie rozpraszania wielokierunkowego (ang. diffuse).

Według mnie podali rozpraszanie jako scatter od szerokości całego ustroju to pewnie wyszło im 310Hz.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witam :) Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Muszę się pochwalić, dyfuzor 1D już gotowy. Wyszedł nawet fajnie, i co najważniejsze, słychać jego działanie.Jego wymiary to 140X100 N23, głebokośc 18cm szer. studni 5 cm, potem wkleję jakąś fotę.Teraz szykuję się do 2D na sufit.Materiał to styrodur.Słupki planuję zrobić 4cmX4cm.Podajcie mi najmniejszą rozsądną wysokość, bo w moim pokoju mam250cm do sufitu, więc nie za dużo,i jaką powierzchnię powinien zająć(wym. sufitu to320X400).Pozdrawiam

Wysokość słupków zależy od zakresu częstotliwości jaki chcesz rozpraszaći chodzi tu raczej o jej dolny zakres. Czyli im niższy dolny zakres tym wyższy słupek. Teraz tylko zależy od jakiego dolnego zakresu chcesz rozpraszać?

Szerokość słupków jaką planujesz wskazuje górny zakres w granicach 4kHz lub troszkę ponad.

Dzięki sir.jax.Nie robiłem nigdy żadnych pomiarów, i te określenia mówiące o częstotliwościach są mi kompletnie obce.Tak naprawdę to chcę rozproszyc dzwięk w miarę skutecznie.Czy w tej sytuacji nie wystarczyłoby utworzyć na suficie jakby "regularne osiedle"słupków, czyli taką szachownicę o głębokościach "0" i "10"cm? To by było proste do wykonania,przyklejałbym bezpośrednio do sufitu,wcześniej już pomalowane.Jeśli tak mogę zrobić to jaką powierzchnię zabudować? czy mogą to być słupki 8X8?(łatwiej i mniej pracy) Dziękuję i pozdrawiam

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Zbyniu-kawał dobrej roboty odwaliłeś.A co do kolorów na ścianach to chyba pijany projektant je wybierał-no dobra ok.o gustach się nie rozmawia. :)

tak .moja żona jest bez wyobrażni co do kolorów ścian,mnie się tez nie podoba,trzeba urządzić malowanie.

Tak naprawdę to chcę rozproszyc dźwięk w miarę skutecznie.Czy w tej sytuacji nie wystarczyłoby utworzyć na suficie jakby "regularne osiedle"słupków, czyli taką szachownicę o głębokościach "0" i "10"cm? To by było proste do wykonania,przyklejałbym bezpośrednio do sufitu,wcześniej już pomalowane.Jeśli tak mogę zrobić to jaką powierzchnię zabudować? czy mogą to być słupki 8X8?(łatwiej i mniej pracy)

Nie, nie możesz tak zrobić jak mówisz, bo żeby jak najskuteczniej rozproszyć dźwięk to wysokość słupków musi być jak najbardziej zróżnicowana. Jeśli zastosujesz tylko jedną określoną wysokość słupków tworząc szachownicę z głębokości zerowej i wysokości słupka to, albo taki ustrój będzie działał w bardzo wąskim zakresie częstotliwości (rzędu 200-300Hz) w jakimś tam przedziale, albo będzie działał tylko na jedną określoną częstotliwość.

Musisz wiedzieć, że szerokość słupka ma wpływ na górny zakres, a wysokość na dolny zakres przedziału częstotliwości jaki chcesz rozpraszać.

Skyline jest ustrojem, który działa na zakres średnich i wysokich częstotliwości. Przy 8cm słupku ograniczysz zakres jego działania do ok.2kHz z haczykiem, a panel musiał by mieć wymiar ok 96x96cm w/g kalkulatora, zaś przy słupkach 5x5cm podniesiesz jego zakres działania do ok. 3, 4kHz i panel wychodzi w wymiarze 60x60cm tak wynika z kalkulatora.

Natomiast co do powierzchni na jakiej chcesz to rozmieścić to nie mam zdania, ja u siebie ze względów estetycznych zrobiłbym na obszarze nad głośnikami tzn. od ściany do ściany tj.3, 75cm i na szerokość dwóch paneli tj. 1, 20cm z pewnością też zadziała.

Dlaczego tak twierdzę, bo kiedyś zawiesiłem na szerokości bazy między głośnikami półwalec na suficie i efekt zaskoczył mnie pozytywnie.

Poprawiła się głębia sceny muzycznej oraz rozmieszczenie źródeł pozornych, choć i bez tego jest nieźle, ale jak widać można lepiej. Oczywiście to wszystko to MZ i nikt nie musi się z tym zgadzać.

Pozdrawiam.

Edytowane przez sir.jax

Mam pytanie do obeznanych kolegów, czy dyfuzory z obu zdjęć będą miały taką samą częstotliwość i skuteczność działania, zakładając oczywiście takie same wymiary i głębokość studni ?

Ukryta Zawartość

post-4607-0-15768300-1389006518_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiecałem pokazać moje dzieło, więc pokazuję :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki :) Przegrody to płyta meblowa 10mm w kol wenge , na dna zastosowałem płytę 18mm w kol olcha(odzysk ze starej ławy) zaś na obwodzie płyta 18mm wenge.Głębokość to 180mm.Koszt jaki poniosłem to ok.250zł.Sam to sobie pociąłem u kuzyna w stolarni, sam oklejałem żelazkiem a montaż to nic trudnego,łączone na wkręty.Teraz zabieram się za sufit.Zrobię jak radzi sir.jax.Dziękuję Tobie Kolego.Pozdrawiam

@yama

Dobrze wygląda, a "czujesz" różnicę (z) i (bez)?Ja akurat robiłem 2 szt z MDFu 7N obudowę z 12mm, a przegrody z 6mm - gdzieś w tym wątku jest zdjęcie mojego ustroistwa :)

Tu masz kalkulator jak sobie obliczyć skyline

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S.

Fajne kolumienki podobne do AudioAcademy Phoebe, sprzętu nie rozpoznaje, ale wydaje się nie pierwszej "młodości". Jaka baza między głośnikami, bo wydaje się mała?

Mam pytanie do obeznanych kolegów, czy dyfuzory z obu zdjęć będą miały taką samą częstotliwość i skuteczność działania, zakładając oczywiście takie same wymiary i głębokość studni ?

Teoretycznie oba będą działały na ten sam zakres pasma, ale nie wiadomo jaki wpływ ma zastosowany materiał. Lewy ustrój może być ze styroduru, a prawy z mdf lub sklejki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Sir.jax Tak czuję różnicę, nie umiem koloryzować opisów ale jest różnica.Nie żebym twierdził że dzwięk totalnie odmieniony, jest jeszcze przyjemniej, tak to ujmę.Nie mogę oczekiwać zbyt wiele bo pokój mały, więc i bazę mam małą(185cm) ale z tym jeszcze eksperymentuję.A kolumny? Też mi się podobają:)Polska produkcja-Pylon Topaz 20-bardzo miłe, a klocki? Yamaha as-500 +cd-n500. Jestem zakochany :) Dzięki za kalkulatory, czeka mnie żmudna robota. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi