Skocz do zawartości
IGNORED

Izolacja portu USB na ADuM4160 (full speed)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując do dyskusji dotyczącej jakości druków, jaka wywiązała się w wątku o selektorze, z ciekawości wykonałem prototyp płytki w Satlandzie (www.prototypy.com). Oprócz otworów, które w lewej części płytki nie znajdują się w środku padów, nie ma się do czego przyczepić.

Prototypowa płytka to izolator magistrali USB zbudowany w oparciu o układy AD - ADuM4160 i ADuM5000 w roli przetwornicy. Ze względu na ograniczoną do 100mA wydajność (i dostępność) przetwornicy ADuM5000 dodałem zewnętrzny, liniowy stabilizator. Na płytce znalazło się miejsce na dwa podświetlane przyciski - RESET (nie wiem jeszcze czy będzie potrzebny) i FULL/LOW SPEED. Jutro przyjdą pozostałe komponenty, więc w weekend dam znać jak sprawdza się takie połączenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo jestem ciekawy wyników, zwłaszcza, że czytałem o pozytywnych efektach w przypadku kilku DAC'ów na PCM270x

A z innej beczki, ja zwykle też robię w prototypach, ale zakładam, że masz także jakiegoś innego producenta PCB. Możesz napisać gdzie normalnie robisz?

Pozdrawiam

System gra dobrze, albo nie....

Też się kiedyś zastanawiałem nad rozwiązaniem problemu zakłóceń z zasilacza komputerowego i właściwie widzę dwa rozwiązania:

1) 2 dławiki o możliwie niskiej rezystancji i indukcyjności tak kilkanaście/kilkadziesiąt mH na =5V i GND

2) hub USB aktywny zasilany zasilaczem nieimpulsowym z osobiście poprawioną sekcją zasilania?

Niemniej nie wiem jak by takie rozwiązanie działało w praktyce, więc w przypadku zamówienia na taką płytkę/elementy piszę się na komplecik :)

Pod poniższym linkiem jest podobne rozwiązanie, fajnie, gdyby takie coś było dostępne u nas :)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ptyś

post-6705-010339700 1299705344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 dolary plus pnp to sporo. Chyba ze elementy sa dosc drogie?

Mama taki laickie pytanie - jaka przewage ma to rozwiazanie nad przerobka docelowego urzadzenia na zewnetrzne zasilanie? Poza brakiem ingerencji w to koncowe urzadzenie.

server unreachable;--

~migrena

Zewnętrzne zasilanie nie pozwala na całkowite odizolowanie obu urządzeń - oba środowiska nadal mają połączenie elektryczne. ADuM4160 zapewnia izolację galwaniczną. Abstrahując od audio pomyśl o sprzęcie medycznym lub kontrolą/monitoringiem urządzenia pod wysokim napięciem z poziomu PC.

Działa. Większość urządzeń jest wykrywana całkiem sprawie. Najwyższa szybkość transmisji jaką udało mi się w tym momencie uzyskać to 8 megabitów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pisali o problemach przy podłączaniu niektórych urządzeń i konieczności „resetowania” układu. Stąd dodatkowy przycisk na płytce oraz zabezpieczone wejścia/wyjścia (diody, bezpieczniki i dławiki) i dołożyłem dedykowaną przetwornicę. Przycisk RESET nie był mi jeszcze potrzebny ;)

Ukryta Zawartość

Poniżej zrzut z RightMarka i "zapętlonej" E-MU 0202. Pomiary wykonałem dwukrotnie i jak widać są one powtarzalne (dwa pierwsze to karta z izolatorem).

W przypadku izolacji stosunek sygnał/szum poprawił się o jakieś 2.5dB, spadły też zniekształcenia IMD, poprawiła się też dynamika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oddaję płytkę do zakładu - jeżeli ktoś jest zainteresowany to dajcie znać. Mogę też zamówić więcej układów ADUM4160 i ADUM5000.

Finalnie przyciski znajdą się na małej, odłamywanej płytce i nie muszą być montowane. Ze względu na niewielką wydajność prądową przetwornicy ADUM5000 (ok. 100mA) polecam zastosować stabilizator. Mniejszy jest jest wtedy również poziom szumów.

ja się piszę na dwa komplety płytek + dwa komplety układów ADUM4160 i ADUM5000.

W związku z projektem płytki pod Tenora , jestem zainteresowany jedną sztuką ADUM4160.

w sumie mam do zasilenia z usb pcm2906 który rezerwuje z portu usb 500 mA

więc lepszy będzie stabilizator , tylko czy to nie wpłynie w żaden sposób na izolację galwaniczną?

edit// możesz użyczyć schemat tej płytki bo patrząc na notę katalogowa tego strona 11 rys5. Recommended Printed Circuit Board Layout mam wrażenie że potrzebuję tylko ten układ ADuM4160 w sumie ale chciałbym to porównać do twojego projektu żeby zmniejszyć nieco płytkę bo aż tyle miejsca nie mam w urządzeniu docelowym...

Veteran,

W twoich wynikach z EMU uzyles trybu 24/48? Czy testowales wyzsze rozdzielczosci? Glownie chodzi mi tu o 24/96.

F

Może ja odpowiem :)

Obawiam się że zrobienie pomiarów w trybie 24/96 będzie niemożliwe, ADUM4160 obsługuje maksymalnie tryb full speed co jest niewystarczające dla full dupleksa 24/96.

Odtwarzać się da i nagrywać także ale nie jednocześnie, trzeba by 2 Emu aby zrobić takie pomiary z izolacją.

Schemat wersji którą testowałem jest do pobrania tutaj:

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o próbkowanie 24/48 to zgadza się, w karcie pracował zarówno DAC jak i ADC.

Ukryta Zawartość

gotowe rozwiązanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, a może powstała by w taki razie wersja bez ADUM5000 tylko na samym stabilizatorze? Czy zastosowanie tutaj jakiegoś lepszego regulatora ma sens?

Finalna płytka jest mniejsza niż ta prezentowana na zdjęciach. W porównaniu ze stabilizatorem ADUM5000 nie zajmuje dużo miejsca. Lepsza stabilizacja ma sens wtedy, kiedy zasilasz urządzenie z portu USB (np. zewnętrzne karty dźwiękowe).

A jeszcze pytanie, czy da się ADUM4160 zastąpić bezpośrednio ADUM3160. Rozstaw nóżek taki, sam i parametry takie sam. Różni się napięciem izolacji 2.5kV vs 5kV i jest połowe tańszy (np. w Farnellu)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.