Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić świetny monitor.

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, w gwoli wyjaśnienia.

Moje pomieszczenie, to diabelstwo. Niema opcji zastosowania BR. Nie ma mowy o kontroli, impulsie itp. Zawsze będzie nijak. Bez względu na jakość monitorów, które u mnie grały, efekt zawsze ten sam. To nie jest kwestia chęci, tylko konieczność. Pokój jest trudny. Przypuszczam, że problemem jest rezonans podłogi, tworzy ona pudło. Szlag - nie przeskoczę tego.

Nie myśl - słuchaj.

To dziwne co piszesz, najwięcej problemów sprawiają pomieszczenia kwadratowe, ale aż tak wibrująca podłoga? Słuchałem muzyki w wielu pomieszczeniach, nawet takich, gdzie była stara podłoga rozlatująca się i deski położone na betonie i nigdy nie odniosłem wrażenia, że pomieszczenie jakoś straszliwie degradowało brzmienie. Mówię oczywiście tutaj o pomieszczeniach typowo umeblowanych (wersalka (kanapa), jakiś stół, trochę obrazów na ścianach, tapeta, gips, niezbyt gruby dywan na części podłogi, etc.) Najgorzej bywało zawsze w kwadratowych pomieszczeniach - podstawowy mod zawsze psuł bas i to mocno - dotyczyło do głównie znacznego podbicia i pogorszenia szybkości basu.

Generalnie pokój jest prostokątny 4,26m na 3,26 (zmierzone do centymetra). Baza głośników na dłuższej ścianie ok 40cm od ściany ok 2,2m jeden od drugiego. Po przeciwnej stronie kanapa w narożnikach obok głośników szafa i komoda. Vis a vis w narożnikach regał i stół. 2/3 podłogi pokryte dywanem. Sama podłoga standardowa z desek na 15cm. legarach bez wypełnienia, czyli pudło o pojemności ok 2000 litrów. Dodatkowo podział tej podłogi na 8 części przez legary ułożone prostopadle do linii głośników. Jakaś częstotliwość wzbudza to pudło.

OZ gra o wiele lepiej w tym pokoju. Moje monitory z zamkniętymi rurami także.

Może coś poradzicie.

Nie myśl - słuchaj.

Generalnie pokój jest prostokątny 4,26m na 3,26 (zmierzone do centymetra). Baza głośników na dłuższej ścianie ok 40cm od ściany ok 2,2m jeden od drugiego. Po przeciwnej stronie kanapa w narożnikach obok głośników szafa i komoda. Vis a vis w narożnikach regał i stół. 2/3 podłogi pokryte dywanem. Sama podłoga standardowa z desek na 15cm. legarach bez wypełnienia, czyli pudło o pojemności ok 2000 litrów. Dodatkowo podział tej podłogi na 8 części przez legary ułożone prostopadle do linii głośników. Jakaś częstotliwość wzbudza to pudło.

OZ gra o wiele lepiej w tym pokoju. Moje monitory z zamkniętymi rurami także.

Może coś poradzicie.

Wypełnij przestrzenie między deskami a legarami pianką montażowa :-)

Wypełnij przestrzenie między deskami a legarami pianką montażowa :-)

Ale przecież pracujące deski przejmują energię basu. Przecież do usunięcia fal stojących w pomieszczeniu stosuje się zawieszone luźno płyty. Których masa jest tak dobrana że wpadają w rezonans dla częstotliwości przy których powstają fale stojące dla tego pomieszczenia i przejmują w ten sposób energię zamieniając ja na ciepło. Jeżeli teraz deski usztywni się pianką to zamiast przejmować energię zaczną ją odbijać.

Panowie, w gwoli wyjaśnienia.

Moje pomieszczenie, to diabelstwo. Niema opcji zastosowania BR. Nie ma mowy o kontroli, impulsie itp. Zawsze będzie nijak. Bez względu na jakość monitorów, które u mnie grały, efekt zawsze ten sam. To nie jest kwestia chęci, tylko konieczność. Pokój jest trudny. Przypuszczam, że problemem jest rezonans podłogi, tworzy ona pudło. Szlag - nie przeskoczę tego.

Napisz co u ciebie grało i czy to były naprawdę monitory. Niestety obecnie wszystko co ma dwa głośniki nazywane jest bezmyślnie monitorem a są to zwykłe kolumny podstawkowe.

Prawdziwe monitory to może z kilka procent obecnego rynku i kosztują majątek. Jeżeli to coś co u ciebie było produktem fabrycznym i kosztowało mniej niż 5000zł to nie było to żadne monitory.

Mało tego. Monitor monitorowi nie równy. Co innego stosuje się w studiach nagraniowych do oceny nagranego materiału i tu nie myślę żeby ceny były poniżej 10 tysięcy złotych, a co innego do odsłuchy i miksowania audycji radiowych.

Wierz mi. Prawdziwy monitor nie będzie miał problemu z basem jeżeli zastosuje się prawidłowo korekcję baffle step i BR nie ma tu naprawdę nic do rzeczy.

Niestety producenci niedostatki basu korygują zbyt głęboką korekcją. Jeżeli to były kolumny fabryczne to wcale nie zdziwiłbym się gdy producent oszczędzał na materiale zmniejszając do granic możliwości wielkość obudowy. W takim wypadku bas będzie dudnił z powodu niskiego strojenia i podbitego wyższego basu.

Napisz co u ciebie gra i grało bo to trochę akademicka dyskusja nie podparta w ogóle faktami.

Miała być wymiana opinii i doświadczeń na temat monitorów a zeszło na akustykę KONKRETNEGO pomieszczenia :-)

Pytanie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widzicie ten głośnik w OZ? Ktoś go aplikował ?

Jakie macie opinie na jego temat?

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Pytanie :

http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/pdf/18w_8434g00.pdf

Jak widzicie ten głośnik w OZ? Ktoś go aplikował ?

Jakie macie opinie na jego temat?

W obudowie zamkniętej basu będzie niewiele.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Pokaż lepszy midwoofer w tej cenie, który będzie miał lepszy bas i średnicę zarazem.

Na pewno niżej zejdzie USHER 8935A ale czy ma lepszą średnicę to nie wiem, bo nie słuchałem.

http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8935a-p-1340.html

zdecydowanie odradzam alpiardy;] można zrobić dobrze i tanio na seasach

no jak tak możesz;) przecież alpiardy to hajentowe głosniki

pewna krajowa firma robiła na nich hajentowe zestawy ale oni mieli specjalnie zmodyfikowane przetworniki .

Modyfikowali je robią na kopułce literkę ......

no nieważne i tak wiadomo że alpiardy to czysty hajent ;P

Na pewno niżej zejdzie USHER 8935A ale czy ma lepszą średnicę to nie wiem, bo nie słuchałem.

Ukryta Zawartość

Faktycznie, usher na basie da lepiej, tym bardziej że ma niższą skuteczność ogólnie, co da więcej basu po prostu. Ale gdzie charakterystyki kierunkowe podają? Powyżej 1khz już robi się coś bee, przed kupieniem fajnie by było widzieć jak to wygląda, bo tak kupować w ciemno?

Ukryta Zawartość

Symulacje 4 głośników w OZ :

DaytonDA175

Seas CA18RLY

ScanSpeak 8434GOO Discovery

USHER8935A

Cos popierniczyłem w załączniku - teraz jest OK

Jeszcze wspomniany Wavecor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie przyszło mi do głowy coś na kształt APS Aeon. Nie koniecznie aktywne, ale fajnie było by dmuchnąć basem z 20cm membrany. Można by się pokusić o zestaw Seas'a - 20cm papierzak na dole i do tego jedwabna lub metalowa kopułka. Co Panowie na to? Tak sobie marzę w sobotni wieczór ;-)

Hmmmm... pytałem się o dokładnie coś takiego w tym temacie kilka dni temu, ale odzew był zerowy, więc widocznie takież jest zainteresownaie tematem - nie spodziewaj się odpowiedzi :]

Pozostaje wydać ~4-5tys. na produkt od apssika, podobno warto.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Ale przecież pracujące deski przejmują energię basu. Przecież do usunięcia fal stojących w pomieszczeniu stosuje się zawieszone luźno płyty. Których masa jest tak dobrana że wpadają w rezonans dla częstotliwości przy których powstają fale stojące dla tego pomieszczenia i przejmują w ten sposób energię zamieniając ja na ciepło. Jeżeli teraz deski usztywni się pianką to zamiast przejmować energię zaczną ją odbijać.

Napisz co u ciebie grało i czy to były naprawdę monitory. Niestety obecnie wszystko co ma dwa głośniki nazywane jest bezmyślnie monitorem a są to zwykłe kolumny podstawkowe.

Prawdziwe monitory to może z kilka procent obecnego rynku i kosztują majątek. Jeżeli to coś co u ciebie było produktem fabrycznym i kosztowało mniej niż 5000zł to nie było to żadne monitory.

Mało tego. Monitor monitorowi nie równy. Co innego stosuje się w studiach nagraniowych do oceny nagranego materiału i tu nie myślę żeby ceny były poniżej 10 tysięcy złotych, a co innego do odsłuchy i miksowania audycji radiowych.

Wierz mi. Prawdziwy monitor nie będzie miał problemu z basem jeżeli zastosuje się prawidłowo korekcję baffle step i BR nie ma tu naprawdę nic do rzeczy.

Niestety producenci niedostatki basu korygują zbyt głęboką korekcją. Jeżeli to były kolumny fabryczne to wcale nie zdziwiłbym się gdy producent oszczędzał na materiale zmniejszając do granic możliwości wielkość obudowy. W takim wypadku bas będzie dudnił z powodu niskiego strojenia i podbitego wyższego basu.

Napisz co u ciebie gra i grało bo to trochę akademicka dyskusja nie podparta w ogóle faktami.

A proszę bardzo:

Paradigm Signature S2, Totem Model One, Totem Mani, ESA Furioso, JMlab Point Suorce 5.1, ProAc Studio 100, ProAc Response 1SC, Usher X718, Gamut L-3, Sonus Faber Minima Amator, Legacy Studio, Xavian XN185, B&W 805S.

Tyle pamiętam

Teraz gra DIY , do pilnej wymiany ponieważ tylko gra.

Ponad to wpadłem na takie zestawienie głośników i chyba na nich nich się oprę przy konstruowaniu.

Tweeter

Ukryta Zawartość

Midwoofer

Ukryta Zawartość

no i oczywiście jakaś MB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.