Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Yamaha RX-550 na RX-797 lub Magnat MC1

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam obecnie amplituner Yamaha RX-550 grający na Magnatach Quantum 603 (już niedługo 607). Ponieważ rozlatuje się przełącznik źródeł i na nic zdają się zabiegi z WD-40 i innymi wynalazkami a i brzmienie czas odświeżyć zastanawiam się nad Yamahą RX-797 lub Magnatem MC1, przy czym jakoś nie do końca jestem przekonany do takiego kombajnu (amplituner SACD). Wiem, że na swoje czasy 550-tka była dobrym amplitunerem. Czy oprócz nowoczesnego designu 797 wniesie istotną różnicę na plus w jakości i brzmieniu?

MC1 cenowo wychodzi b.podobnie do RX797+CD497, trochę nie wierzę w tą lampę w pre-ampie, a raczej jej istotny wpływ na kształtowanie brzmienia (doświadczenie z procesorami gitarowymi). Przemawiają do mnie pozytywne opinie o tym klocku, trochę odstrasza kompaktowość (a wcale mi na niej nie zależy) no i fakt, że o 797 też bardzo pochlebnie się użytkownicy wypowiadają. Czy z kolei MC1 do 797 to inna (wyższa) półka, czy niekoniecznie?

To może ujmę temat w inny sposób: z jakimi modelami wzmacniaczy Marantza, Denona, Rotela można porównywać Yamahę RX-550 (pomijając fakt, że to amplituner i skupiając się na jakości wzmacniacza)?

Stawiam pytanie w ten sposób, bo nie wiem czy jest sens bawić się w takiego Denona PMA-880R, czy Marantza PM-64 czy to nie ma sensu i powinienem zainwestować min. 1000zł w używany wzmacniacz (np Marantz PM 7000), żeby różnica była zauważalna.

Pokój 30m2, kolumny Magnat Quantum 607, muzyka: Pink Floyd, Queen, Dire Straits, Chris Botti, Mike Oldfield....

ja dorzuce podpowiedz do pierwotnego tematu watku: okazyjnie uzywam yamahy rx-797 + cdx-497 wraz z kolumnami quantum 605 i jestem bardzo zadowolony z dzwieku, tak w paru slowach-jest znakomity w swojej cenie

ja dorzuce podpowiedz do pierwotnego tematu watku: okazyjnie uzywam yamahy rx-797 + cdx-497 wraz z kolumnami quantum 605 i jestem bardzo zadowolony z dzwieku, tak w paru slowach-jest znakomity w swojej cenie

Też się mocno nad takim włąśnie zestawem zastanawiam/zastanawiałem. Nakręcony jednak dziesiątkami dyskusji na forach wpadłem w tryb filozofowania nad techniczną jakością sprzętu i porównywania jednego z drugim. Wiem z internetowych opinii (nie odsłuchiwałem), że Yamaha RX-797 to bardzo dobry sprzęt "jak na swoją cenę", zastanawiam się czy nie chciałbym spróbować czegoś nowego (np wspomniany Marantz PM 7000). Ponieważ prawdę mówiąc RX-550 po podłączeniu do niego 607-mek (wcześniej grały 603-ki, ale w ponad 2x mniejszym pomieszczeniu) trochę mnie rozczarował - średnica w zakresie wokali mocno się wycofała, a właśnie ta cecha w 603-kach mnie pozytywnie zaskoczyła (nie agresywne, ale wyraźne i na pierwszym planie), bas się troszeczkę rozłazi, scena jaka była na 603 (w 14m2) taka i jest na 607 (w 30m2), czyli raczej niepowalająca, choć w 30m2 603-ki grają bardzo płasko (mam podłączone dla porównania 2 pary na A/B). Potrzebowałbym sprzętu, który trochę ładniej będzie separował instrumenty i wyeksponuje delikatnie ten środek.

PM7000 i pochodne sa wiele lepsze od RX-797. Wlasnie maja ta zdolnosc wyduszenia nieco srednicy z serii 60x. Ale jesli wolisz pakowac sie w nowe yamahy z najnizszej polki to twoja decycja.

?👈

PM7000 i pochodne sa wiele lepsze od RX-797. Wlasnie maja ta zdolnosc wyduszenia nieco srednicy z serii 60x. Ale jesli wolisz pakowac sie w nowe yamahy z najnizszej polki to twoja decycja.

Piszę, że się zastanawiam/zastanawiałem nad 797, ale i nad Magnatem MC1 oraz Marantzem PM7000, więc diecezja jeszcze nie zapadła i stąd ten wątek. Z drugiej strony nie wiem na ile określenie "nowe yamahy z najnizszej polki" w odniesieniu do 797 są zasadne, bo z nowych Yamah wyższe są chyba tylko A-S700 wzwyż.

Przyczaję się teraz na PM7000 na Alledrogo, ale czy poza 7000/7200/8000/68/78 mógłbyś wskazać inne modele Marantza (albo nawet inne marki), które godne byłyby wydania 1000zł i spełniłyby wcześniej wspomniane przeze mnie oczekiwania?

Tak czy siak RX797 to przecietny sprzet, jak wszystkie nowe za ta kase. Uzywalem PM7000 z 605 jakis czas i uwazam ze to dobrana para. Dobrze sie uzypelniaja. Natura serii 60x jest taka ze maja dosc rozlany bas i wyscofana srednice. PM7000 dyscyplinuje w nich bas i rozjasnia srednice i wszystko jakos trzma sie kupy. Nie sluchalem PM80, ale podobo jest nieco cieplejszy od wyzej wymienionych wiec odpada w polaczeniu z Quantum 60x. Za 1300zl mozesz jeszcze kupic Sony 707ES (lub 770ES). Moze jeszcze ew. Denon PMA-1500R.

?👈

Magnat MC1 to maszyna lepsza niz sie moze wydawac, dla mnie strzal w 10, przez spory okres czasu gral w moim glownym systemie, gdybys chcial kupic odtwarzacz SACD, wzmacniacz i tuner a wiec system grajacy na poziomie MC1 musialbys zaplacic sporo wiecej. Nie ma co w ogole porownywac go do Yamahy 797/497.

Pozdrawiam.

Tak czy siak RX797 to przecietny sprzet, jak wszystkie nowe za ta kase. Uzywalem PM7000 z 605 jakis czas i uwazam ze to dobrana para. Dobrze sie uzypelniaja. Natura serii 60x jest taka ze maja dosc rozlany bas i wyscofana srednice. PM7000 dyscyplinuje w nich bas i rozjasnia srednice i wszystko jakos trzma sie kupy. Nie sluchalem PM80, ale podobo jest nieco cieplejszy od wyzej wymienionych wiec odpada w polaczeniu z Quantum 60x. Za 1300zl mozesz jeszcze kupic Sony 707ES (lub 770ES). Moze jeszcze ew. Denon PMA-1500R.

A czy PM7001 to następca PM7000, czy zupełnie inna bajka?

A czy PM7001 to następca PM7000, czy zupełnie inna bajka?

Tak, ale podobno gorszy. Jak kupywalem PM7000 to za 100zl mniej byl wlasnie dostepny 7001, ale wolalem nie ryzykowac.

?👈

Tak, ale podobno gorszy. Jak kupywalem PM7000 to za 100zl mniej byl wlasnie dostepny 7001, ale wolalem nie ryzykowac.

W "podobno" to ja wolę nie wierzyć :-) Za gorszością/lepszością przemawiają zapewne zastosowane w sprzęcie podzespoły i ich odpowiedni dobór, czy ktoś zaznajomiony w tym temacie byłby w stanie się wypowiedzieć?

W wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stoi, że 7001 to następca 8200, odchudzonego w stosunku do 7000 modelu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.