Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  101 członków

Exposure Klub
IGNORED

Klub miłośników marki Exposure

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Słychać to w reprodukcji, szybkości i kontroli basu, w porównaniu z integrą 2010s (75W) vs power 28, też 75W..

A jak wypada jakościowo średnica i góra, czy ten sam styl grania co w 2010s?

56 minut temu, Cezary_58669 napisał:

zaś w końcówce 28 są dwa takie trafa (1 na kanał)

Wygląda to porządnie i prosto, konstrukcja dual mono zawsze pozytywnie wpływa na dźwięk. W 28 też masz podmienione główne kondy na Kemety?

post-130663-0-99468800-1404014696_thumb.jpg

Edytowane przez Prewwit
47 minut temu, Prewwit napisał:

A jak wypada jakościowo średnica i góra, czy ten sam styl grania co w 2010s?

Pre 23 jest baardzo barwne, lekko zaokrąglone, brzmienie po cieplejszej stronie, zdecydowanie bardziej szczegółowe i zarazem mocno wciągające, muzykalne. Końcówka typowo neutralna i naturalna, przekazuje to , co dostaje. Scena, przestrzeń, lokalizacja źródeł, nie są już tak wypychane do przodu, jest głębiej i szerzej, średnica nie atakuje już, ale ukazuje, płynnie zszyta z napowietrzoną i szlachetną górą. Co do basu, to do tej pory nie mogę uwierzyć, jak dany 670 potrafią potężnie, różnorodnie i zarazem szybko i kontrolowanie zagrać w niecałych 12m (dedykowane pomieszczenie z dobrą akustyką).

47 minut temu, Prewwit napisał:

Wygląda to porządnie i prosto, konstrukcja dual mono zawsze pozytywnie wpływa na dźwięk. W 28 też masz podmienione główne kondy na Kemety?

Prostota, mocne zasilanie i dobra jakość użytych elementów, to szkoła i dewiza Expo. Kondy jak i wszystko inne wyglądają w środku jak nowe, gra za.......e, po co zmieniać..🙂

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
2 godziny temu, Prewwit napisał:

Szkoda, że akurat nie mam wolnych środków bo by było super uzupełnienie do mojego srebrnego CD 3010

Kurcze, takiej okazji może już nie być..

A jak pogrywa cd 3010, zmieniałeś coś?

20 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Prostota, mocne zasilanie i dobra jakość użytych elementów, to szkoła i dewiza Expo. Kondy jak i wszystko inne wyglądają w środku jak nowe, gra za.......e, po co zmieniać..🙂

To dobra rekomendacja, jak osoba obeznana z modami tak jak Ty nie widzi sensu zmiany elementów👍

22 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Co do basu, to do tej pory nie mogę uwierzyć, jak dany 670 potrafią potężnie, różnorodnie i zarazem szybko i kontrolowanie zagrać w niecałych 12m (dedykowane pomieszczenie z dobrą akustyką).

Czytałem w klubie AP o możliwościach tych paczek, że grają dołem jak Yara Superior w bezpośrednim porównaniu w tych samych warunkach. Tweeter w Danach dobrze mi znany z AP Evolution, w swojej cenie gra bardzo dobrze, u mnie jego granie poprawiło dołożenie konda w zwrotce Claritycap CSA.

2 minuty temu, Prewwit napisał:

To dobra rekomendacja, jak osoba obeznana z modami tak jak Ty nie widzi sensu zmiany elementów👍

Gruba przesada co do mnie, zawsze można włożyć droższe i lepsze elemety, ale ja bardzo szanuję Ich szkołę i styl brzmienia, który można przypadkiem utracić.. po co to robić, jak ta Prostota jest Genialna?🙂

W takich niektórych chińczykach to co innego "hulaj dusza", potencjał i możliwości są często duże.

11 minut temu, Prewwit napisał:

Czytałem w klubie AP o możliwościach tych paczek, że grają dołem jak Yara Superior w bezpośrednim porównaniu w tych samych warunkach. Tweeter w Danach dobrze mi znany z AP Evolution, w swojej cenie gra bardzo dobrze, u mnie jego granie poprawiło dołożenie konda w zwrotce Claritycap CSA.

He, he od jakiegoś czasu mam zamiar je zmienić i narazie czego bym nie posłuchał to się bronią. Myślałem o przeglądzie, modyfikacji, ale chyba pójdę drogą diy z monitorami od YB audio. Czas pokaże😉

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

A jak pogrywa cd 3010, zmieniałeś coś?

Zmian trochę było, ale jeszcze czekam na jeden element https://www.ebay.pl/itm/273633044394?var=574454154643

Mogę napisać że w serii największe wrażenie zrobiło budowanie przestrzeni, na boki, w głąb, napowietrzenie, dźwięki precyzyjnie w niej lokalizowane, wychodzące na boki poza obrys kolumn. Z końcówką Hegala H200 średnica i góra bardzo rozdzielcza, naturalna (delikatnie brakuje zadziora dla mnie, temu poszedł temat lekkich modów). Bardzo mi się podoba zwłaszcza realność grania gitar akustycznych, co jest dla mnie dużym plusem bo dużo słucham muzy pokroju Tracy Chapman, Eva Cassidy. Basik zwarty, nie ma problemu z pokazaniem realnie grania kontrabasu czy gitary basowej, nic nie zamazuje. Zdradzę że za po dołożeniu Kementów ALC10S o takich samych parametrach jak w oryginalne, dodatkowo zyskał dociążenia, teraz jest w punkt, to jeszcze poprawił jego dynamikę, także w reszcie pasma. Odtwarzacz pracuje cicho, wszystko płynnie się odbywa, nic nie przycina, lekko porysowane płyty to dla niego nic strasznego, czyta bez zająknięcia.

Z opampami to ciężko trafić tak, aby wszystko było lepiej..trzeba próbować😉.

Brzmienie integry całej serii 3010 jest bardziej dociążone o większej masie niż np. 2010 i te klocki poszczególnych serii są ze sobą dopasowane. Dlatego cd 3010 z innym wzmocnieniem, może ukazywać " pewne niedostatki" w tym zakresie.

W uproszczeniu, również więcej zadziora jest po dodaniu srebra do okablowania. Ja mam dwie sieciówki  na źródłach, dwa interkonekty rca/xlr i głośnikowe, wszystko srebro i naprawdę pięknie to pasuje do charakteru całości.

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
6 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Z opampami to ciężko trafić tak, aby wszystko było lepiej..trzeba próbować😉.

Te opki są już u mnie sprawdzone, jedne z najlepszych pojedynczych jakie słyszałem, obecnie para pracuje u mnie w DACu. NE5534, OPA134 (takie oryginalnie siedzą w CD 3010), AD825 to fajne dociążone granie, OPM 2320S mają podobny styl, ale wszystko czyściej, realniej, bez wysuszenie dźwięków.

Brzmienie integry całej serii 3010 jest bardziej dociążone o większej masie niż np. 2010 i te klocki poszczególnych serii są ze sobą dopasowane. Dlatego cd 3010 z innym wzmocnieniem, może ukazywać " pewne niedostatki" w tym zakresie.

Temu docelowo chcę mieć integre 3010s2 lub 3010s2d i tak jak piszesz że klocki strojone pod siebie. Miałem kiedyś 2010s2d i on grał w stosunku do Hegla z większym zadziorem w wyższych tonach, żywiej.

W uproszczeniu, również więcej zadziora jest po dodaniu srebra do okablowania. Ja mam dwie sieciówki  na źródłach, dwa interkonekty rca/xlr i głośnikowe, wszystko srebro i naprawdę pięknie to pasuje do charakteru całości.

Interkonekty posrebrzane do przemyślenia, obecnie mam Supra Dual, a ona bym powiedział raczej neutralne granie. Co masz u siebie z RCA zapięte?

Edytowane przez Prewwit

No to fajnie, że opki masz sprawdzone, myśle, że w cedeku też się sprawdzą🙂.

Okablowanie i kondycjoner mam z niszowej firmy Power Roots, ceny bardzo strawne..

IMG_20240619_164922_copy_4624x2600.jpg

IMG_20231130_122751.jpg

• 2 miesiące później...

"Test dzielonego Exposure 3510 Pre/Power. Brytyjczyk w każdym calu"

"Czy warto wydawać więcej na dzielony system? Odpowiedź na tak postawione pytanie jest dość skomplikowana, jeśli jednak zawęzimy zagadnienie, stanie się prostsza. Jeśli zależy nam na jakości dźwięku, to jak najbardziej tak. Przekonuje o tym odsłuchiwany zestaw Exposure 3510 Pre/Power. "

Recenzja "dzielonki" Exposure z serii 3510 >>> 

Zostało dokładnie sprawdzone granie zestawu Exposure 3510: preamp + końcówka mocy stereo, jak i wpływu na dźwięk konkretnego każdego z tych elementów osobno.

Exposure-dzielony-zajawka-1000x600.thumb.jpg.cb4096d25c76386a3198c305b3079e68.jpg

Maciej Stempurski, fot. wstereo.pl, Exposure

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 1 miesiąc później...

Cześć, mam Harbeth 30.2 XD i aktualnie są w połączeniu z Heglem H120. W związku, że potrzebuje dodatkowego wzmacniacza zastanawiam się nad integrą Exposure 3510 lub oddzielnie pre 3510 i końcówką mocy (ale to już trochę ponad planowany budżet). Ważne jest także, że jest wejście Direct In.

Czy ktoś ma doświadczenie z Harbeth i Exposure? Myślicie, że to dobra ścieżka? I ew. upgrade w stosunku do Hegla?

W dniu 28.02.2025 o 12:35, sojer2005 napisał:

Czy ktoś ma doświadczenie z Harbeth i Exposure? Myślicie, że to dobra ścieżka? I ew. upgrade w stosunku do Hegla?

Nasz klient z powodzeniem sparował integrę Exposure 3510 z kolumnami Harbeth, niestety nie pamiętam już jaki to był model. Exposure na tle Hegla zagra większą energią, żywością, dynamiką, z zachowaniu odpowiedniego wypełnienia dźwięków i bez popadania w ostrość w graniu. Wokale są żywe i z dobrym przekazem emocji. W razie chęci sprawdzenia zapraszam na PW, mamy sztukę Ex-demo, więc najlepiej będzie jak sam przetestujesz w swoim systemie.

W dniu 28.02.2025 o 12:35, sojer2005 napisał:

Cześć, mam Harbeth 30.2 XD i aktualnie są w połączeniu z Heglem H120. W związku, że potrzebuje dodatkowego wzmacniacza zastanawiam się nad integrą Exposure 3510 lub oddzielnie pre 3510 i końcówką mocy (ale to już trochę ponad planowany budżet). Ważne jest także, że jest wejście Direct In.

Swego czasu byłem na odsłuchu Spendor vs Harbeth ze swoim Exposure 3210 . Z Harbeth było C7 i jeszcze drugi model którego nie pamiętam (możliwe że Twój) , spendory z podobnej półki cenowej. W tamtym zestawieniu Harbeth wypadł według mojej oceny najlepiej. Kolumny grały piękną barwą i dynamiką której się nie spodziewałem, aczkolwiek słucham sporo rocka i trochę obawiałem się tą dynamikę, gdyby nie to pewnie by już stały na podstawkach w salonie.

Edytowane przez JakZieloneToRoślina

Dziękuję Wam bardzo za uwagi. Mówiąc szczerze bardziej skłaniam się do system dzielonego opartego na pre i koń. mocy 3510. Mam nadzieję, że dzięki uprzejmości RMS będę mógł taki zestaw przetestować w domu.
Jedne co mi brakuje patrząc na te sprzęty, to brak wejścia po XLR.

Chciałbym jeszcze podpytać o brak trybu stan by. Jest w tych wzmacniaczach jakiś tryb soft start? Są w nich duże transformatory toroidalne i obawiam się jakiś problemów, np. Atolle z tego co wiem to potrafią "wywalać" korki 😉

@sojer2005

Masz rację, system dzielony zagra lepiej/dojrzalej od integry.

W starszych seriach Farlowe'a - classic oraz new classic, wyjścia xlr występują, ale są niezbalansowane. Ale nie ma co się tym przejmować, Expo po rca brzmi również świetnie. Zamiast standby są wyłączniki na przednich panelach, żadnych dodatkowych funkcji, układów itp. czyli maksymalna prostota, mnie to odpowiada.

Nie sluchałem nowej serii 3510, ale mój komplet 23/28 gra zaje.....e i kosztował ułamek ceny nowych modeli🤩.

W końcówce 28 mam 2 takie trafa (dual mono) jak w 3510 i "korków nie wywala"😉 tzn. wyłącznik nadprądowy Gigawatta.

Miłych odsłuchów życzę.

Zestaw dzielony to granie wyższej klasy i rozwinięcie granie intergy 3510 zwłaszcza z zakresie jeszcze realniejszej przestrzeni, precyzji jej budowania, wybrzmień instrumentów, mikrodynamiki. W przypadku Exposura nigdy nie mieliśmy zgłaszanych przypadłości z wyzwalaniem bezpieczników podczas jego włączania. Także transformatory są bardzo dobrze wykonane, przez co pracują cicho i nie brumią. Z przetestowaniem zestawu 3510: końcowki + preampa nie ma najmniejszego problemu.

1 godzinę temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Także transformatory są bardzo dobrze wykonane, przez co pracują cicho i nie brumią

Potwierdzam, integra 3510 bez najmniejszego brumienia z trafa. 
A co do porównania Hegla z Expo. Przejrzystość, rozdzielczość, detal, precyzja ( zwłaszcza niskich tonów) i równowaga tonalna to przewaga Hegla. Przyjemne podbarwienia, swobodniejsze niskie tony i subiektywnie bliższy pierwszy plan to domena Expo. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

10 godzin temu, sojer2005 napisał:

czy Exposure dobrze brzmi przy niskich poziomach głośności?

Zarówno integry jak i zestawy dzielone, nie mają z tym problemu, oczywiście ważna też jest reszta systemu, głośniki.

11 godzin temu, sojer2005 napisał:

A czy możecie mi przybliżyć czy Exposure dobrze brzmi przy niskich poziomach głośności? Lubie tak sluchać szczególnie wieczorami.

Takie extrasy to chyba jedynie z klasa D.Moj 2010s na niskich poziomach brzmial jak ONKYO 88xx,nie bylo slychac tego charakterystycznego dla Expo powera.Glosniki KEF iq9.

Edytowane przez greg190872
14 godzin temu, Adam 38 napisał:

Potwierdzam, integra 3510 bez najmniejszego brumienia z trafa. 

Tak, przewaliłem sporo klocków Expo i nigdy nie było problemów z trafami.

14 godzin temu, Adam 38 napisał:

A co do porównania Hegla z Expo. Przejrzystość, rozdzielczość, detal, precyzja ( zwłaszcza niskich tonów) i równowaga tonalna to przewaga Hegla

Czyli seria 3510 jest naturalną kontynuacją sygnatury brzmienia starszej 3010. Ale już dzielonka  pre/power 3010 gra bardziej precyzyjnie i naturalniej od samej integry. Słychać progres i większe wyrafinowanie z dużą paletą barw. Pewnie z 3510 jest podobnie, więc warto z takiej konfiguracji skorzystać.

39 minut temu, Genezyp napisał:

Ale już dzielonka  pre/power 3010 gra bardziej precyzyjnie i naturalniej od samej integry

Wydaje mi się, że właśnie taki dźwięk najbardziej mi się podoba. 

Najlepiej byłoby porównać u siebie samą integrę z dzielonką. Z jakiego źródła korzystasz? 

Ok, sprawdziłem i myślę, że Expo zasługuje na dużo więcej.

Lepszy dac/streamer z samą integrą, może lepiej zagrać niż obecne źródło z dzielonką..

Edytowane przez Genezyp
Godzinę temu, Genezyp napisał:

Ok, liczą się również kwestie użytkowe, w opisie masz node 2i.

Tak ,

node tez mam, eversolo bardziej mi odpowiada

Edytowane przez sojer2005
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.