Skocz do zawartości
IGNORED

Energia atomowa w Polsce

testosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Co tam okręty o napędzie atomowym.

Przez Polskę co jakiś czas przejeżdżają pociągi widma wiozące paliwo jądrowe i odpady.

Powtarzam. Pociągi.

Gawiedź miast i wsi przez które te transporty przejeżdżają nawet tego nie podejrzewa...

Arku

nie pracuę w PGE ale w firmie która bierze udział w jednym z jej przetargów dot. budowy pierwszej poskiej EJ. z moich wypowiedzi to wynika dość jasno.

planowanie programu atomowego trwało długo i tak czy siak jeszcze się nie zakończyło, niemniej najważniejsze przetargi są na skraju rozstrzygnięcia (kwestia miesięcy).

program atomowy zakłada rozstrzygnięcie przetargów i rozpoczęcie prac tak aby uruchomić EJ.

rozumiem że tematu nie znasz, programu nie czytałeś i o przetargach wiedzę czerpiesz z superexpresu.

swoja agresję kierowaną do polityków kieruj dalej do polityków, a ludzi którzy pracują żeby coś w tym kraju jeszcze zrobić zostaw w spokoju, w tym mnie też.

nie pracuę w PGE ale w firmie która bierze udział w jednym z jej przetargów dot. budowy pierwszej poskiej EJ

No to cos mam przekonanie graniczące z pewnością, że jeszcze długo sobie "pobierzecie udział" w takich przetargach :-)

a po tych najważniejszych będą kolejne równie ważne, a potem tradycyjnie inwestorsko wykonawczy zapał i tak będziecie budować do usranej śmierci... swojej albo tych przy korycie.

Jeszcze raz powtórzę że mnie jak i całą publiczność gówno obchodzi jaki sobie oceniasz zaawansowanie w przetargach, pijarze i pierdoleniu na ten temat.

Elektrownie atomową maja zbudować a nie ja budować. Jak na razie to jest MIŚ na miarę naszych mozliwości. A MIŚ ma być drogi bo i tak nikt nie będzie pytał po co on jest.

Niczego jeszcze nie zbudowali nawet nie zlokalizowali ale przetargi już ogłośili - NA CO k**wa MAĆ??? Na kolor plakatu zachęcającego ludność do "strachu niemania" przed energią atomową???

Jak to na co?

Najpierw na harmonogram przygotowawczy.

Potem na wyłonienie odpowiedniej firmy PR.

Następnie wytyczne do wytypowania miejsc.

Wytypowanie miejsc.

Wykreowanie odpowiedniej polityki budowania świadomości.

Działania w lokalnej społeczności.

...

Za 20 lat studiom wykonalności w wytypowanym miejscu.

Napisanie wniosku o dofinansowanie Unijne.

Napisanie SIWZ na budowę EJ.

Wytypowanie wykonawcy na budowę EJ.

Warunki zabudowy.

Warunki bezpieczeństwa.

...

Będzie tego z 30 przetargów...

A na końcu i tak coś dupnie jak w Japonii... bo jacyś eksperci w trakcie łańcuszka ekspertyz nie przewidzieli, że może zdarzyć się fala tsunami...

Jeszcze raz powtórzę że mnie jak i całą publiczność gówno obchodzi jaki sobie oceniasz zaawansowanie w przetargach, pijarze i pierdoleniu na ten temat.

a mnie, przepraszam, gówno obchodzi twój defetyzm. gdyby wszyscy w firmach podobnej do mojej podchodzili do sprawy tak jak ty to mieszkałbyś w stodole a na zakupy jeździłbyś... do lasu. trochę szacunku.

oczywiście najlepiej wszystkich walić po głowie bez merytorycznej wiedzy, w tym jak widzę brylowałbyś na salonach. typowo polskie. kompleks jakiś ?

biadol sobie po swojemu, klnij i psioć ile wlezie, a innym daj spokojnie wykonywać swoją pracę; jeszcze za życia skorzystasz z efektów ciężkiej pracy wielu ludzi i mam nadzieję że jak do tego dojdzie to przeprosisz (chociaż wątpię). jesteś chyba typowym internetowym, roszczeniowym napinaczem.

Niczego jeszcze nie zbudowali nawet nie zlokalizowali ale przetargi już ogłośili - NA CO k**wa MAĆ???

żeby coś zbudować trzeba ogłosić przetarg, tego też nie wiedziałeś ?

wejdź sobie chłopie na stronę PGE i poczytaj.

a jak wolisz - że Cię zacytuję - "pier**lić" trzy po trzy, to na zdrowie.

przetargi z ramienia PGE są bardzo rozwinięte. program atomowy jest rozpisany, lokalizacja to kwestia wyboru pomiędzy trzema miejscami.

łatwiej jest komentować sypiąc dowodami na swoją niewiedzę - w branży wygląda to z lekka inacze; proces się przeciąga bo w polsce jeszcze nikt tego nie robił, ale proszę mi wierzyc na słowo; przy programie atomowym rozpisany, do 2020r. (uruchomienie pierwszego reaktora) kilka miesięcy to nie obsuwa. to są pewne informacje z branży, a nie bajanie z grilla specjalistów od wszystkiego, czym właściwie jest ten temat.

no to opowiedz jeszcze troszeczkę o gospodarce wodnej i dlaczego w żadnym z trzech proponowanych i zaakceptowanych możliwych miejsc budowy elAtoma w Polsce nie ma wystarczającej ilości wody na potrzeby systemu wody chłodzącej? budujemy elAtoma w technologii zimnej fuzji?

obecnie są robione ruchy pijarowe w postaci konwentów spotkań i pseudo-referendów lokalnych (które to wedle prawa zamówień publicznych niczego nie zmienią), aktywizują się przeciwnicy atomu (chociaż porównania do fukushimy - tsunami - i chernobyla są nieuzasadnione), "zieloni działacze" itp itd więc to drażliwy temat, tym bardziej że dotyczy bezpieczeństwa energetycznego kraju.

ATOM TREFL SOPOT? i dwa spotknania siatkarek z okolicznymi mieszkańcami + rozdane autografy?

a moze kapliczki przydrozne "Boze uchowaj nas od elAtoma?"

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

nie ma wystarczającej ilości wody na potrzeby systemu wody chłodzącej?

nie każda elektrownia musi być nad morzem; wodę można doprowadzić, infrastrukturę stworzyć. to nie jest największy oszt tej inwestycji. woda chłodząca to nie jest kluczowa sprawa dla okalizacji, elektrownię trzeba wdrożyć w istniejący system i to też bardzo ważna przesłanka.

ze względów infrastrukturalnych najlepszą lokalizacją, aczkolwiek niekoniecznie preferowaną przez gremia ekspertów PGE, jest wielkopolska. pomysł z lat 80-tych to EJ nad odrą. i tak dalej i tak dalej.

zadziwiająca jest agresja osób które dyskutują w tym temacie. nie za bardzo rozumiem skąd się bierze, szczerze mówiąc...

To taka obrona poprzez agresję.

Kolejne dyletanckie rządy w Polsce wprowadzają Polskę do średniowiecza.

W końcu jak ktoś ponownie podejmuje temat to nikt już mu nie wierzy.

Dziwisz się?!

A te wszystkie PR to takie nowo moda gadanie.

Takie elektrownie po prostu buduje się a nie pier**li...

powtórzę, bo widzę że niektórzy nie załapali.

żeby wybudować, trzeba ogłosić przetarg.

jak na razie ja nie zauważyłem medialnego "pierdolenia" o atomie ponad normę.

za to w tym temacie "pierdolenia" jest aż nadto, dodatkowo uskutecznianego przez osoby nei mające zielonego pojęcia o temacie.

to jest właśnie "pierdolenie".

a przetargi idą własnym torem. i tyle.

oczywiście ze nie jestem przeciw, choć ja z branży dla której akurat elAtom konkurencją jest.

pomimo wszystko, takie inwestycje z głową trzeba wdrażać.

i dlatego jak ktoś twierdzi ze bierze odział w przetargu i nie ma zastrzeżeń do lokalizacji, dodatkowo twierdzi ze woda dla elektrowni nie jest najważniejsza, bo ważniejsze jest "wdrożenie w istniejący system" to mowie mu inwestycja skończy tak samo jak Żarnowiec. Albo jak fiński elAtom Olkiluoto budowany przez Siemens/Areva który miał być oddany w 2009 a nadal gotowy nie jest (przewidywany termin synchronizacji 2016)...

(...) nie każda elektrownia musi być nad morzem; wodę można doprowadzić, infrastrukturę stworzyć. (...)

Nigdzie nie twierdziłem ze elAtom musi stanąć nad morzem. ale są pewne ograniczenia dotyczące gospodarki wodnej i środowiska naturalnego, które mówią np. ze różnica temperatury wody pobranej i oddawanej z systemu chlodzenia nie moze przekroczyc pewnego zakresu i est to zroznicowane w przypadku akwenow zamnkietych i rzek. i nie ma znaczenia jaki typ elektrowni budujesz, konwencjonalny czy nie. ba, nie ma znaczenia czy jest to elektrownia czy innego rodzaju ciąg produkcyjny bazujący na procesach termicznych

skąd chcesz wodę "doprowadzić"? studnie głębinową wykopiesz? nowy kanał augustowski? a możne zastosujesz wymienniki ciepła chłodzone powietrzem (weź tylko pod uwagę ze powierzchnia ich zabierze "troszeczkę" miejsca"?

powtórzę, bo widzę że niektórzy nie załapali.

żeby wybudować, trzeba ogłosić przetarg.

jak na razie ja nie zauważyłem medialnego "pierdolenia" o atomie ponad normę.

za to w tym temacie "pierdolenia" jest aż nadto, dodatkowo uskutecznianego przez osoby nei mające zielonego pojęcia o temacie.

to jest właśnie "pierdolenie".

a przetargi idą własnym torem. i tyle.

stary jak na razie to pier**lisz ty.

poczekaj aż przetarg dojdzie do "końca-swojego-toru" (pewnie ślepego), rozstrzygnie się, aż ktoś uzna ze został niesłusznie z przetargu wykluczony, aż będzie znana docelowa lokalizacja a nie trzy możliwe.

wtedy zobaczysz co to "medialne "pierdolenie" o atomie" i jaka jest rzeczywista społeczna akceptacja zamiaru budowy elAtoma.

wszyscy w europie się z atomu wycofują (przepraszam, oprócz francuzów którzy nie mogą bo ponad 75% produkcji energii pochodzi z tego źródła), dodatkowo nigdzie w europie nie ma nowych inwestycji energetycznych czy to atom czy nie, nawet PGE się wycofało z modernizacji konwencjonalnego Opola.

dlatego życzę Ci (wam - firmie) powodzenia w startach do przetargów, bo twierdzisz ze się do takowych (takowego) przygotowujecie. Jednak po tym co mówisz mam osobiście wielkie obawy o jakość waszej oferty (nie wiem tez czy wiesz wszystko i w jakim zakresie jestescie odpowiedzialni za oferte realizacje: konsorcjum, wykonawca, podwykonawca, projektant etc.?).

ponadto pamiętaj o tym rozstrzygnięty przetarg nie świadczy o tym ze inwestycja zostanie zrealizowana (patrz Opole)

ależ jestem świadom że przetarg nie obliguje do wykonania inwestycji, bo się wiele może zdarzyć.

mam pełną wiedzę o tym w czym firma bierze udział, jestem jednym z koordynatorów + częściowo odpowiedzialny za pewną część wkładu merytorycznego. oczywiście, ze względu na charakter inwestycji chodzi o konsorcja, w Polsce nie ma firm mających odpowiednią wiedzę i doświadczenie wystarczające do samodzielnego prowadzenia tego typu tematu/projektu. na upartego do każdej oferty do każdego przetargu można się przyczepić... a że niepełna, a to nie spełnia wymogów SIWZ a tamto a siamto. gdyby oferent miał wątpliwości do swojej oferty to po co miałby ją składać ? PGE to oceni, zobaczymy co będzie. ja wiem że nasza mogłaby być lepsza ale nie trzeba startować do atomu żeby wiedzieć ze zawsze jest pole do optymalizacji i poprawek.

to że przy takiej skali inwestycji będzie oprotestowanie to niemal pewne. i to też pewnie zajmie czas. ale to się zdarza dość często i każda ze stron jest na to gotowa - najpierw się spróbują wykluczyć, potem się dogadają, zakresu prac jest sporo by obddzielić a i z trzy konsorcja.

co do wycofywania się z atomu, łatwiej zrobić to w kraju gdzie bezpieczeństwo energetyczne jest w miarę zapewnione. Niemcy się wycofują bo się przestraszyli tsunami, co jest totalnym idiotyzmem w tej części europy ale to ich problem - wyłączą swoje 19 elektrowni ale część specjalistów przewiduje że nie wyjdzie im to na dobre. w UK energii zaczyna brakować bo konsumpcja rośnie a nie spada i oni wyłączać nic nie mają zamiaru.

jeśli chodzi o lokalizację - rozumiem dyskusję na ten temat, na temat doprowadzenia lub stworzenia infrastruktury, nie wszystko jest opłacalne lub da się zrobić ale to jest merytoryczna dyskusja i OK, takie są niezbędne i będą się jeszcze toczyć.

nie rozumiem natomiast całej otoczki w trybie "gówno wyjdzie bo przetargi staną". taki defetyzm jest dla mnie dziwny.

ponadto, społeczna akceptacja ma z realnymi potrzebami energetycznymi kraju mało wspólnego. akceptować chłodni kominowej koło domu nie chcą ale za prąd każdy by chciał płacić mniej, z budowy kradną materiały budowlane ale w tym samym czasie narzekają że budowa wolno idzie itd itd. konsultacje społeczne są częścią programu atomowego ale jak znam życie przyjdą zieloni z transparentami, przykują się do kilku drzew a potem wrócą do domu naładować swoje iphone'y. miejscowi, jak im ksiądz naopowiada, nie będą chcieli bo się będą bali że kozy będą miały dwie głowy.... stąd, i bardzo dobrze że tak jest, o potrzebach decydują specjaliści - a nie referenda. większości potrzebne są korepetycje a nie konsultacje, widziałem to wiele razy w przypadku zwykłych inwestycji, nie mówią co atomie.

Przeczytaj to co napisałeś i przeanalizuj dlaczego elAtom w polsce nie powstanie. Przynajmniej nie w najbliższym 20-leciu

To pokaż mi jedną inwestycję w europie jesli chodzi o el. Węglowe ktòra się rozpoczęła w tym roku lub ma się rozpocząć w ciągu najbliższego roku.

I jak węgiel zagraża atomowi? Skoro ani takich ani takich elektrowni sie NIE BUDUJE?

Nic nie zagrozi atomowi zanim nie opanuje się energetyki termojądrowej.

A Niemcy tylko pitolą o wychodzeniu z energetyki jądrowej.

Od wiatraków ludzie w okolicy świrują.

Energia słoneczne ale w ograniczonym zakresie w naszej strefie.

Energetyka termalna? Hmmm

Węgiel i atom... i tyle...

Nic nie zagrozi atomowi zanim nie opanuje się energetyki termojądrowej.

A Niemcy tylko pitolą o wychodzeniu z energetyki jądrowej.

Od wiatraków ludzie w okolicy świrują.

Energia słoneczne ale w ograniczonym zakresie w naszej strefie.

Energetyka termalna? Hmmm

Węgiel i atom... i tyle...

Skąd te twoje rewelacje? Jakieś źródło podaj. Bo na razie to zlepek bzdur jest.

I jak węgiel zagraża atomowi? Skoro ani takich ani takich elektrowni sie NIE BUDUJE?

emshaven power station (Netherlands)

blob.jpg

This new power station in Eemshaven is being built to generate electricity primarily for the Dutch market. The plant, which can be partially fuelled by biomass, is scheduled to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) operation by 2014. With a gross capacity of 1,600MW and an efficiency of more than 46%, it will be one of the world’s most modern power stations.

The 50 hectare site is located at Eemshaven port. The construction of the power station will secure and create

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) in the manufacturing industry, the construction trade and local companies. During the main construction phase, some 3,000 people will be working on the building site.

Eemshaven offers good logistics: hard coal, for instance, the power station’s main fuel, will be delivered via the seaport. Other substances, such as pulverised limestone for flue-gas desulphurisation or powerstation ash, can be transported in and out in an environmentally friendly way via the

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ems. All regulatory air pollution and noise limits can easily be met at Eemshaven.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Budowa trwa już 2 lata. Pracuje tam chyba więcej Polaków jak Niemców,bo Holendrów można na palcach policzyć:) Oprócz tego reszta Nacji z UE.

Kraj który nie ma wegla buduje elektrownie węglową! (biomasa to drugorzędne paliwo)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Fox, niektórym wiatraki zawróciły w głowie.

Widać... pierwsze objawy choroby o jakiej wspomniałem powyżej...

Albo trzymają w zanadrzu jakąś rewelację, darmową energię. Te choćby o jakiej pisaliśmy w tym fantazyjnym wątku na Bocznicy...

To przeczytajcie sobie tę waszą wklejke jeszcze raz.

To ma być ekektrownia na biomasę. Prosze poczytać na ten temat a potem się wypowiadać.

No wiem, napisalem nigdzie w europie a tu masz. W Holandii jedna budują. Wiem tez o jednej w wielkiej Brytanii. I to tyle

Poza tym podkreslam jezzcze raz biomas to nie wegiel

Nie wiem czy macie swiadomosc ze większość polskich elektrownia na biomasie jedzie.

I to biomasie sprowadzanej z afryki i am. Pdniowej.

Nie wiem czy macie swiadomosc ze większość polskich elektrownia na biomasie jedzie.

I to biomasie sprowadzanej z afryki i am. Pdniowej.

Tylko ze względu na przymus ze strony EU. To by zresztą wyjaśniało ostatnie podwyżki cen prądu. Globalne Ocipienie kosztuje...

To przeczytajcie sobie tę waszą wklejke jeszcze raz.

Wyraźnie napisano tam, że głównym paliwem jest węgiel kamienny. Poza tym pracuje tam i widziałem na własne oczy :)

A ja jeszcze o tej wspomnianej przeze mnie niedawno zimnej fuzji.

Nie wiem, może jednak coś w tym jest.

Zobaczcie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 kW ciepła za pół kW prądu. To by się opłacało.

A w dodatku przemiana niklu w miedź. Nie wiem co tam lepiej stoi w skupach złomu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Zimna fuzja świetna sprawa, gorąco polecam. Urządzenie miało być w 2011, potem w 2012, potem w 2013, teraz już lada dzień w 2014 :) Przez ten cały czas genialny megakonstruktor urządzenia przyjmuje przedpłaty i wpisuje nabywców na listę kolejkową. Brać, szybko brać, póki jeszcze jest taka możliwość, bo za tydzień urządzenia do produkcji darmowej energii mogą się skończyć!

• 4 miesiące później...

Przypadkowo natknąłem się na 2 dość już stare artykuły.

Nie słyszałem aby te tematy bardzo mocno drążono, a przecież to by była rewelacja.

Zwłaszcza to :

Ukryta Zawartość

raz kupujesz paliwo i jedziesz na nim cały czas na okrągło. Nieźle by było mieć coś takiego na benzynę w samochodzie. Tylko co na to branża ?

A to też ciekawe. Tylko moc by musieli znacząco zwiększyć. Bo 100 mega to nawet nie wystarczy na potrzeby co niektórych u użytkowników tego forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.