Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Gross jest polakofobem?

Grzegorz7

Rekomendowane odpowiedzi

Oni sprzedawali nieruchomości, które raczej trudno zabrać w bagażu podręcznym. I nikt ich siła nie wywoził. Dostawali możliwość z której ochoczo korzystali nawet jeśli jedynym związkiem z żydami była menora stojąca na kredensie. Nie doznawali większych szkód niż obywatele w PRL. Widziałem dokumenty sprzedaży nieruchomości osób narodowości żydowskiej dokonanych po wojnie w miejscowościach z których całe gminy wyjeżdżały do Izraela. pełnomocnicy zajmowali się sprzedażą mienia i przenoszeniem zniszczonych przez Niemców kircholi a nawet sprzedażą gruntów po cmentarzach. Mogę ci wskazać działki budowlane oferowane na części terenów dawnego cmentarza żydowskiego, sprzedawane przez spadkobierców tych emigrantów.

A przypominają sobie o tym ze byli Polakami dopiero kiedy pojawiła się nadzieja na otrzymanie "odszkodowań" po szumnych deklaracjach USA.

Ty shane albo zarabiasz na tym samym co Gross albo zaliczasz się do grupy pożytecznych idiotów pomagających zarabiać na krzywdach do końca świata i jeszcze po fajrancie. Tobie tez polecam przeczytać książkę Szlomo Sanda I wywiad w którym wspomina jak się do siebie odnosili żydzi nawzajem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponownie ci napisze bo poprzedni mój wpis w temacie Polityka pożyteczni idioci skasowali, że zarzutami o antysemityzmie możesz sobie straszyć dzieci na podwórku. Za krótki jesteś z takimi przemyśleniami. Wszystkich portali internetowych nie kupicie i sprzedajnych karierowiczów jak Gross też zabraknie do wypłakiwania krzywd przeliczanych na pieniądze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
PS. Rozumiem że zbanowanie mnie w temacie Polityka i wykasowanie wpisów w których wspomniałem o znanym powszechnie fakcie
Źle rozumiesz, podobnie jak źle rozumiesz pojęcie kulturalnej dyskusji i zasady panujące na tym forum. Ban nie wynika z Twoich przekonań, ale z chamskiego i lekceważącego traktowania innych userów którzy zechcieli poświęcić swój czas i uwagę na dyskusję z takim osobnikiem jak Ty.

ps. Przepraszam za off-topic.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ach jej jakież to lekceważenie okazałem, faktem że śmiałem mieć inne poglądy i się odszczekiwać ujadaczom.

Chamstwem jest kasowanie cudzych wpisów i uważanie ze się nic nie stało bo jest kulturalnie. A nazwanie takiego działania i ludzi którzy to czynią, spadkobiercami komuny na pewno nie jest brakiem kultury, bo prawda nie obraża panie cenzorze.

• Redaktorzy

Jak to mówią, nie ucz świni śpiewać. Niepotrzebnie stracisz czas i zdenerwujesz świnię.

(na wszelki wypadek wyjaśniem, ze powyższy wpis nie ma na celu poniżenie żadnego z dyskutantów, zaś za ludowe powiedzonka autor wpisu nie ponosi odpowiedzialności. A także za ich nieoczekiwaną przystawalność. See ya.)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie wiedziaem że z PRL wyniosłeś zwyczaj dokonywania publicznej samokrytyki. Ale przyjmuję to ze zrozumieniem. Takich internautów też szanujemy.

A co tu ma PRL do rzeczy?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Sam z siebie raczej nie, musi być z przyzwyczajenia. W POP PZPR czy KPZR - gdzie jeszcze stosowano ten zwyczaj?

Myślę, że wątpię. Oglądałem kiedyś flim "Zamach stanu" Ryszrda Filipskiego. Jest tam scena z obrad Komunistycznej Partii Polski. Prowadzący mówi: "Członek partii komunistycznej tym różni się od członka innych partii, że potrafi przyznać się do własnych błędów" (cytat z pamięci) - w tym momencie olbrzymia sala kinowa ryczy ze śmiechu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie to miałem na myśli. Ten negowany i wyszydzany przez wielu PRL nie był taki do końca zły i głupi. Niektórzy mądrzy ludzie twierdzą, że bezkrytyczne negowanie PRL-u i pomijanie go jako bytu państowości polskiej doprowadziło do wzrostu aktywności różnych "Wypędzonych", negowania genezy II wojny światowej i jej skutków oraz roszczeń majątkowych (inie tylko) wobec Polski, z którymi III RP nie może lub nie chce sobie radzić.

A bo to prawda, niestety. Nie wynikająca z cudowności PRLu tylko z miernoty III RP. Miało byc cudownie a wyszło jak zwykle. Jednak gdybym w ten sposób o tym napisał, miałbym zaraz na karku nastepnych po strzelających we mnie antysemityzmem, obrońców wolności szermujących komunizmem.

ja nikogo nie straszę, ja po prostu stwierdzam fakt, iż takie poglądy są skrajnie antysemickie.To tak, jak stwierdzić,iż w dzisiejszym społeczeństwie nie ma kiboli, bandytów,zboczeńców,gwałcicieli,złodziei i innych tego typu.Bo my jesteśmy Polacy i żadne tam ksenofobie, uprzedzenia,rasizmy nie są nam dane!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Normalni ludzie w stanie "surowym" nie maja ksenofobii. Te w znacznym stopniu wyrabiają w nich m. in.: politycy, dziennikarze i autorytety różnej maści (kolega, ksiądz, nuczyciel, itd.).

niezłe jajca.dziadki czterdzieści lat ciagla opowiadaja o enkawudzistach i złych zydach a dopiero pare lat temu przypomnialy sobie o Jedwabnem.Moze jus czas zeby te dziadki wreszcie ZESZŁY i zacznjimy opowieśc..od nowa.powielanie przekreconych wspomnien bardzo często bioracych udział w rzeziach dziadkow to rzeczywiscie mozna nazwac ..przekonananiami.Mnie to raczej podpada pod...bredzenie.

dopóki każdy przejaw patriotyzmu będzie nazywany antysemityzmem, możecie mnie nazywać ksenofobem

możecie mówić o mnie nawet czarna du*pa

bredzisz muls, znowu ci wraca

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

niezłe jajca.dziadki czterdzieści lat ciagla opowiadaja o enkawudzistach i złych zydach a dopiero pare lat temu przypomnialy sobie o Jedwabnem.Moze jus czas zeby te dziadki wreszcie ZESZŁY i zacznjimy opowieśc..od nowa.powielanie przekreconych wspomnien bardzo często bioracych udział w rzeziach dziadkow to rzeczywiscie mozna nazwac ..przekonananiami.Mnie to raczej podpada pod...bredzenie.

To nie tylko bredzenie, ale i tradycja, taka rozmowa ogła mieć miejsce w wielu domach:

(...)"- A opowiedz, jak dziaduś uratował całą armię Andersa, no, opowiedz..."(...)

"- Była noc i dziduś siedział w okopie. Niemcy chodzili na zwiady, jeden Niemiec pierdnął, a dziaduś myślał, że to strzelają, i wyrzucił granaty, ale nie odwoskowane."(...)

"- Rano słońce przygrzało, granaty się odwoskowały i cała armia Hitlera wyleciała w powietrze."

Jest fragment dialogu na początku opowiadania Janusza Głowackiego "Polowanie namuchy".

Normalni ludzie w stanie "surowym" nie maja ksenofobii. Te w znacznym stopniu wyrabiają w nich m. in.: politycy, dziennikarze i autorytety różnej maści (kolega, ksiądz, nuczyciel, itd.).

I taki Gross...

Patriotyzm nie jest idiotyzmem.

Ale niektórzy nie są w stanie tego zrozumieć...

1. Może i Gross jest polonofobem

2. Może wszyscy Żydzi nienawidzą Polaków

3. Może większość zdarzeń o których pisze Gross to prawda, nie on to pierwszy odkrył i opisał.

4. Jedni Polacy ratowali Żydów a inni ich wydawali.

5. Może proporcje "dobrych" Polaków do "złych" są kiepskie a może nie.

Takich pytań i problemów pewnie jest więcej więc warto wyrażać się troszkę precyzyjniej, bo na razie to jest pomieszanie z poplątaniem.

Jestem Europejczykiem.

to proste - idiota rozumie idiotyzmy, patriota ... myśli i zachowuje się jak Mel Gibson w "patriocie"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

I taki Gross...

"I taki Gross..." też. Patriotyzm nie jest idiotyzmem, ale jest idiotycznie zaszczepiany. Tak samo jak historia.

to proste - idiota rozumie idiotyzmy, patriota ... myśli i zachowuje się jak Mel Gibson w "patriocie"

Bardziej pasuje mi Wiesław Gołas jako ogniomistrz Kaleń albo stary arystokrata Dwernicki(jeśli dobrze pamiętam nazwisko tej postaci) w filmie Petelskich "Ogniomistrz Kaleń". Weź "Popiół i diament" ale nie film Wajdy, tylko książkę Jerzego Andrzejewskiego. Ksiązka jest bardziej wyrazista i głębsza treściowo. I Szczuka i Chełmicki to patrioci tylko zmanipulowani inaczej przez okoliczności.

1. Może i Gross jest polonofobem

2. Może wszyscy Żydzi nienawidzą Polaków

3. Może większość zdarzeń o których pisze Gross to prawda, nie on to pierwszy odkrył i opisał.

4. Jedni Polacy ratowali Żydów a inni ich wydawali.

5. Może proporcje "dobrych" Polaków do "złych" są kiepskie a może nie.

Takich pytań i problemów pewnie jest więcej więc warto wyrażać się troszkę precyzyjniej, bo na razie to jest pomieszanie z poplątaniem.

Grossa i jego żonę widziałem i słyszałem kilka razy w radio i telewizji. Nie wydali mi się obiektywni, gdyż nie przyjmowali do wiadomości innych argumentów niż własne.

generalnie to nie patryjotyzm jest kretynizmem tylko patryjoci zanudzajcy swym patryjotyzmem..gross nie ma nic wspolnego z patryjotyzmem.jak jestes patryjotom to zainteresuj sie prawdziwą historia swojego kraju,prawdziwymi dokumentami zebys umiał sie bronic ...a nie pierdziel glodne kawałki z opowiastek dziadkow.jak sie chcesz cós dowiedziec to przeczytaj juz napisane opracowania i dokumenty.nikt nie kaze ci czytac Grossa.ty cienki dwudziesto procentowy patryjoto..

Jaro:

Co to za wątpliwości?

40mln Polaków zatłukło... ilu Żydów? 1000?, 5000?

Garstka (kilkuset) Żydów w samej NKWD i UB`cji zatłukło ilu Polaków? 10000?, 50000?

Oblicz sobie proporcje. A ile mogłoby zdziałać 5mln Żydów?

Na szczęście uważam, że w każdym narodzie proporcje są podobne, choć?... patrząc na historię Izraelitów i wyżynanie całych nacji podczas ich 40 letniej wędrówki do ziemi obiecanej po wyjściu z Egiptu...

proporcje czego mam sobie policzyc...dwoje dzieci do jednego...dziadka?za malo zatlukło czy w sam raz? O czym wy ku..a mówicie.a moze bede mierzył stosunek polakow do zydów czy rosjan w nkwud.Moze to troche wam poprawi humor.Statystyka.zeby było....PATRIOTYCZNIE.

Patriotyzm to również szacunek dla swego narodu. Kto nie ma szacunku dla siebie nie będzie go miał dla innych!

To szacunek dla innych nacji.

Patriotyzm to praca nad własnym narodem, nad lokalną społecznością. Każdy kto nie rzuci kamieniem na stadionie dokłada swą cegiełkę do wzrostu ogólnej kultury współżycia. Każdy kto nie nadużywa, kto prowadzi się właściwie buduje wartość społeczeństwa (nieco pompatycznie;).

Wszystko to ma doprowadzić do pozbywania się mend.

Te mendy kradną, czynią rozboje, zabijają. W sprzyjających okolicznościach zabijały Żydów.

Menda to też taki człowiek, który jak wspomniałem nie ma szacunku do własnego narodu, do własnej tradycji.

Mendy wreszcie jak to robale drążą rany, zależy im na wiecznym stanie zapalnym, wiecznym smrodzie.

E tam.

Każdy powinien zacząć od siebie.

Ale fakt, trzeba pokochać pierw siebie, aby innych można było kochać...

Nie warto być człowiekiem zgorzchniałym. Życie jest piękne. Kochajmy je. Inaczej, jeden czort wie do czego bylibyśmy zdolni podczas następnego zakrętu dziejowego?...

[...]

Ale fakt, trzeba pokochać pierw siebie, aby innych można było kochać...

[...]

Jest sobie "patryjota", kocha siebie- o jaki ja jestem dobry "patryjota", jakie to jam mądre poglądy, jaki to szef mojej partii jest nieomylny.

A ci wszyscy inni to durnie, idioci, zaprzańcy, ruskie, żydzi i samo zło - bo nie myślą tak jak ja.

Kocham swoją rodzinę, jak ta moja żona jest piękna a te wredne sąsiadki takie głupie uśmieszki mają.

Kocham mojego syna, jaki on mądry, on się tak ciężko uczy a ta wredna s-ka od matematyki same jedynki mu stawia.

I chodzi se taki dumny kochający siebie "patryjota" po podwórku aż tu zaczepia go sąsiad i mówi Panie K... pański syn ukradł mi rower!

Co robi "patryjota"? najpierw spuszcza wp-dol sąsiadowi - bo nikt nie będzie szargał dobrego imienia mojej rodziny.

Następnie idzie do domu i spuszcza wp-dol. synowi bo dał się kretyn złapać.

Tak, pokochajmy siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.