Skocz do zawartości
IGNORED

Klotz AC110 vs. QED J2P -2 interkonekty i... szok! Czy to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie :-)

Słuchajcie, nigdy, ale to nigdy nie byłem "kablarzem", poza tym nie mam systemu audio za kwotę z pięcioma zerami, także nigdy bym nie przypuszczał że kabel może aż tak diametralnie zmienić brzmienie muzyki! Ale do rzeczy...

Posiadam IC firmy QED, model J2P Performance, o długości 3 metrów (170zł). Z racji przemeblowania pokoju tak długi interkonekt nie był mi potrzebny, nie chciałem aby interkonekt plątał mi się i kłębił za wzmacniaczem więc z racji tego iż Klotz jest polecany - zainwestowałem drobną kwotę 80 zł i kupiłem Klotz'a AC110 (dawny Klotz La Grange) 75cm z pięknymi wtykami RCA Neutrika.

Do wykonania kabla nie mam zastrzeżeń - piękna konfekcja, schludnie i czysto, cyna z domieszką srebra, konektory REAN'a...

Po otrzymaniu przesyłki byłem na prawdę pod wrażeniem - kabel jest 2x grubszy niż mój QED, każdy kanał leci osobnym kabelkiem, osobną nitką (QED ma 2w1)

Ale... byłem pod wrażeniem dopóki go nie podpiąłem!

To co się stało po wpięciu IC w mój system kompletnie mnie zwaliło z nóg, w negatywnym sensie.

Średnica w jednej chwili gdzieś zniknęła za oknem, wysokie tony zostały kompletnie obcięte. Do tego stopnia, że sprawdzałem 3x czy przypadkiem odtwarzam płytkę z CD czy może leci jakaś kiepska mp3 z bitrate'em 128 kbit/s.

Wrażenie jakby ktoś mi zarzucił koc tłumiący na kolumny, wrażenie jakbym słuchał zamiast CD Audio jakiejś kiepskiej mp3.

Dodatkowa scena dźwiękowa została bardzo ograniczona, straciłem przestrzeń - a doszedł uporczywy efekt "studia nagrań w piwnicy", buczący, leniwy bas i zerowa klarowność przekazu.

Jeśli chodzi o techno, pop, trance - Klotz gra teoretycznie lepiej, bo góra jest ucięta, i nie ranią uszu syntetyczne dźwięki, jednakże reszta gatunków, w szczególności jazz, rock, klasyka, instrumentale i blues - jest nie do zniesienia, a efekt jaki uzyskuję przy Klotzu można porównać z akustyką łazienki, WC...

Wszędzie (a przynajmniej w większości) interkonekt Klotza jest bardzo polecany - więc dlaczego u mnie jest tragedia?

Poddaję się - dobrze, że mam możliwość zwrotu interkonektu - chyba że ktoś jest skłonny go odkupić :-)

Dla zainteresowanych podaję stronę, gdzie ludzie opisują kiepskie brzmienie Klotza (pech chciał, że znalazłem ją po zakupie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchaj, na prawdę nie robię sobie jaj, a moje przypuszczenia potwierdza znajomy oraz moja mamuśka...

Przepinałem Klotza z QEDem kilkadziesiąt razy, kilkakrotnie słuchając tych samych piosenek na obydwu IC żeby wyeliminować mylne wrażenie.

Poprosiłem nawet kolegę, żeby mi zrobił "ślepy test" - 10/10 przypadków trafionych, bezbłędnie.

(nota bene kumpel też odgadł 9/10 - więc...)

Czy możliwe, że kabel jest jakoś uszkodzony? Źle zakonfekcjonowany?

Nie, nie jest uszkodzony. Tak gra Klotz. A pozytywne opinie o nim biorą się z powodu wpinania w słabe systemy i braku porównania z czymkolwiek powyżej 100 zł, ewentualnie z powodu źle dobranego do systemu innego interkonektu. Też kilka lat temu miałem Klotza w starciu z Qedem - tak naprawdę to obydwa są słabe, Klotz muli i wycina, a Qed gra lekko i bez "mięsa".

Może jak się Klotz wygrzeje, to będzie trochę lepiej - ale ja bym go zwrócił. Wygrzewanie to jakieś 60-100 godzin grania.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Dzięki Xen za rzeczową odpowiedź, a powiedz mi - czego używasz?

Szukam jakiegoś dobrego IC do 500zł - żeby był przyszłościowy, na lata :-)

Zależy mi na dobrym basie, z wykopem, nie mulącym, na świetnej średnicy i zbilansowanej górze.

Takie wynalazki mi się podobają, ale nie wiem jak jest z nimi w praktyce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klotz LaGrange, czyli obecnie AC110 to najsłabszy IC z jakim miałem do czynienia, gorszy nawet od zwykłych kabelków dodawanych zwykle za free do zakupionego sprzętu. Miałem identyczne spostrzeżenia jak W11 i zamieściłem je w dziale opinii ku przestrodze, mam słaby system (wina słabego odtwarzacza CD) a i tak Klotz ograniczał jego brzmienie. Niedawno okazyjnie kupiłem na Allegro IC Ixos 104 i już mam spokój z kabelkami - spostrzeżenia na jego temat znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - obecnie jest sprzedawany jako Ixos XHA203 w cenie 185 zł za parę kabelków o długości 1 metr.

Ukryta Zawartość

<><

@ W11

Ten kabelek, który podałeś może być ok - kupowałem w tym sklepie, oferują rzetelne produkty o wysokiej wartości materiałowej.

To, na czym Ci zależy w brzmieniu, to w zasadzie chyba wszystkim zależy :)

Ixos 104 podany przez Bednaara też powinien być ok.

Najlepiej podaj sprzęt jaki masz, a na pewno ktoś Ci doradzi co by pasowało do takiego zestawienia. Bywa tak, że teoretycznie lepszy kabel brzmi gorzej w danym systemie, bo nie ma synergii - albo nie pasuje brzmieniowo, albo jest "za dobry" i pokazuje wady toru audio. Tak więc trzeba ostrożnie do tematu podejść. Przy takim budżecie możesz znaleźć świetny, używany interkonekt.

Ale jak mówię - najpierw opisz swój system, albo poszukaj na forum, bo o interkonektach była cała masa wątków.

A ja używam Argentum SCG-6/4E Silver. Świetny kabelek :)

Pozdrawiam

Xen

ten wynalazek z ebay do mnie idzie. powinienem dostac w przyszlym tygodniu. to dam znac.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Najnowsze wieści - odesłałem dzisiaj kabelek - dostanę nowy.

Coś mnie tknęło i sprawdziłem czy nie ma przejścia pomiędzy masą i gorącym pinem - podejrzewałem że dodatkowy czarny przewodzący płaszcz dotyka gorącego pinu i rzeczywiście - było lekkie przejście (bez zwarcia, przejście kilkaset ohmów)!

img2872copy.jpg

Słuchajcie, to może być to - mimo że Klotz ma taką charakterystykę jaką ma - pomyłka maszyny w konfekcji może mieć swoje następstwa. Tak jak opisywali to użytkownicy tegoż kabla na stronie

Ukryta Zawartość

Będę informował na bieżąco - jutro powinienem mieć już nową, lepiej zrobioną sztukę.

btw.

Pytaliście się o mój sprzęt - więc podaję:

• interga VIncent SV-233
  • monitorki STX MX-140 (bardzo je lubię :-) )
  • budżetowy kabel głośnikowy Jamo 2x2,5mm
  • karta dźwiękowa ASUS Xonar DX

Ukryta Zawartość

przeze mnie ten przewod nigdy nie byl polecany, powiem wiecej, nie widzialem tego kloca nawet w *.jpg hahaha :> no brawo, nie kablarzu - nabywasz doswiadczenia, takiego a nie innego ale zawsze jakiegos, ech . .

Klotz robi bardzo porządne kable. Mam parę i jestem z nich więcej niż zadowolony. Oczywiście, zawsze można ulec marketingowi "audiofilskich firm kablarskich" i w związku z tym twierdzić, że np. Klotz, Van damme, Sommer, Conducfil, czyli inne firmy produkujące na rynek PRO nie potrafią produkować kabli, ale, moim zdaniem, to nieprawda. Firmy PRO produkują zwykle kable świetnej jakości, o rewelacyjnej charakterystyce ogólnej, bez nadętej aspiracji audiofilskiej oraz w rozsądnej/przystępnej cenie. Kto tego nie widzi/słyszy ten bardzo błądzi :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zgadzam się z autorem tematu na 100%. Moje odsłuchy na "Klucku AC110" są dokładnie takie same, chyba nawet gorsze. Naprawdę lepiej zostać przy "drucie" z zestawu. Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego produkują takie coś ? Głusi czy co, odsłuchy przeprowadzałem przy dobrym sprzęcie, więc nie rozumiem podejścia.

A ja utrzymuję opinię, że to słaby kabel, niestety.

Może cokolwiek pomóc w rozjaśnionych systemach ze słabym basem - bo dodaje nieco masy dźwiękowi i tego basu też.

Tyle tylko, że ten bas nie jest dobrej jakości, a do tego traci się rozdzielczość wszystkich zakresów, brak blasku, wybrzmień, no w sumie to prawie wszystkiego.

Naprawdę za niewiele większe pieniądze można znaleźć lepsze interkonekty.

Ponieważ Xonar daje słyszalnie cyfrowy dźwięk z dość słabym wypełnieniem szukałbym raczej interkonektu nieco ocieplającego przekaz. Klotz może się okazać w tym zestawieniu lepszy od Qed-a, ale na dłuższą metę - odradzam.

Nie mam nic do firm produkujących na rynek PRO, ale ten akurat kabel nie jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Xen

Klotz to porazka, gorszego IC nie slyszale., moze jest dobry do jednego instrumentu np gitary. W systemie domowym audio gdzie trzeba przeniesc mnostwo informacji ten kabel to zenada i wrogom moge polecic.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Klotz robi bardzo porządne kable. Mam parę i jestem z nich więcej niż zadowolony. Oczywiście, zawsze można ulec marketingowi "audiofilskich firm kablarskich" i w związku z tym twierdzić, że np. Klotz, Van damme, Sommer, Conducfil, czyli inne firmy produkujące na rynek PRO nie potrafią produkować kabli, ale, moim zdaniem, to nieprawda. Firmy PRO produkują zwykle kable świetnej jakości, o rewelacyjnej charakterystyce ogólnej, bez nadętej aspiracji audiofilskiej oraz w rozsądnej/przystępnej cenie. Kto tego nie widzi/słyszy ten bardzo błądzi :)

Mnie to się nie tyczy - przez dłuższy czas używałem zakupiony wiele lat temu IC zrobiony z kabla mikrofonowego Audio-Techniki - bardzo dobry kabel, stawiam go na równi z budżetowym Audioquestem Jade i tylko ciut niżej od Ixosa 104, wolałem go nawet od testowanego przeze mnie sporo drozszego Atlasa Voyager. Niestety po wielu latach wtyki RCA się rozpadły, nie mam za bardzo czasu (i umiejętności) na lutowanie więc musiałem znaleźć coś gotowego - stąd teraz ten Ixos. Próbowałem Klotza LaGrange - zamulenie, brak średnicy i sceny, ogromny bas słabej jakości, oraz Klotza IY106 - średnica i scena nawet ładne, ale ostra, zapiaszczona góra i skąpy basik (na granicy jego braku). Nie miałem do czynienia z Klotzem mikrofonowym (nie pamietam oznaczenia - chyba MY106) - być może (wnioskując po opiniach) byłby na poziome mojej Audio-Techniki. Ixosa 104 kupiłem za całe 65 zł - grzechem byłoby nie korzystać z takiej okazji.

A tak przy okazji mogę tanio odsprzedać komuś tę Audio-Technikę, tylko trzeba przylutować inne wtyki - dołaczam cynę z dodatkiem srebra w zestawie :)

Edytowane przez Bednaar

<><

Witam,

dołączę się do tego wątku.

Mam prośbę do znawców NAD-ów.

Potrzebuję porady dot. interkonektu i ew. kalbi głośnikowych do mojego zestawu.

Chciałbym uzyskać jak najlepsze brzmienie z zestawu NAD C372 + NAD C542. Macie jakieś pozytywne doświadczenia z konkretną marką kabli?

W tej chwili wpięty jest KLOTZ, a głośnikowe to Procab. Kolumny o ile ma to znaczenie to STX FX300.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

dołączę się do tego wątku.

Mam prośbę do znawców NAD-ów.

Potrzebuję porady dot. interkonektu i ew. kalbi głośnikowych do mojego zestawu.

Chciałbym uzyskać jak najlepsze brzmienie z zestawu NAD C372 + NAD C542. Macie jakieś pozytywne doświadczenia z konkretną marką kabli?

W tej chwili wpięty jest KLOTZ, a głośnikowe to Procab. Kolumny o ile ma to znaczenie to STX FX300.

Pozdrawiam

Zerknij do mojego "O mnie"... ;)

Zaznaczam, że nie jestem "słyszącym" kable, jednakże te które mam, na pewno nie "psują" dźwięku, a są solidnie wykonane, ekranowane i w przystepnych cenach :)

Ja też kabli nie słyszę, ale chciałbym mieć pewność, ze mam dobrze skompletowany zestaw.

Czy sprawdzałeś intekonekty, które posiadasz z jednym źródłem?

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Ja też kabli nie słyszę, ale chciałbym mieć pewność, ze mam dobrze skompletowany zestaw.

Czy sprawdzałeś intekonekty, które posiadasz z jednym źródłem?

Pozdrawiam

W ramach tego, co teraz posiadam - zamieniając je. Miałem również inne kable (m.in. QED, Klotz, Cordial, Tara Labs, XLO) oraz wcześniej inne modele NAD, Yamaha, Onkyo.

Gość

(Konto usunięte)

Dlaczego pozostałeś przy tych co teraz masz?

Napisałem wcześniej: solidne wykonanie, wygląd ;)

A tak bardziej poważnie, to np. XLO, Wireworld - z wyższej półki cenowej - miałem na próbę. Różnicy w brzmieniu brak, więc pozostały te, które kupiłem już jakiś czas temu.

A wcześniej, sugerując się m.in. wpisami na forum i wiarą w magię kabli, zamieniłem np. Cordiala na Chorda.

Ale już wyleczyłem się z tego... ;)

konfekcja kabla- dwie żyły sasiadująco w oplocie a między nimi pojawia się szkodliwa C

Założyciel wątku narzekał na jakość sygnału i pytał o przyczyny.

ricon, mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?

Z tego co wiem - oplot przewodzący (czarna "izolacja") nie została zdjęta z żyły środkowej podczas konfekcji.

Właśnie leci do mnie nowy kabel, z poprawnie zdjętą izolacją.

AC 110 ma dość nietypową budowę, którą przedstawia poniższy rysunek:

MOG2524_INTERNAL.jpg

Czarny ekran to dodatkowa żyła przewodząca. O to Ci chodziło?

Edytowane przez W11

Doszedł do mnie "nowy" - inaczej zakonfekcjonowany kabel więc dzielę się spostrzeżeniami....

Gra tak samo jak grało - czyli - BAARDZO KIEPSKO

Konfekcja tutaj nie miała nic a nic do rzeczy, nadal średnica jest maksymalnie wycofana, bas mulisty bez kontroli, a góry, czyli wysokich tonów jako takich (powyżej 15 kHz) wcale NIE MA.

Osobiście nie polecam Klotza, jest wiele kabli jak przypuszczam za tą samą cenę, które grają o niebo lepiej.

Odsyłam do sprzedawcy! Wolę 80 zł przeznaczyć na 2 nowe płytki CD do posłuchania :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi