Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

OK. W czasach najgorszego stalinowskiego terroru Sartre na zaproszenie Stalina wybrał się do Związku Radzieckiego. Bardzo mu się tam podobało, terroru żadnego nie widział ani głodu i biedy. Widział za to industrializację, nowe wspaniałe budowle i ogólny rozkwit pierwszego państwa robotników i chłopów. Uważał też, że pisanie o błędach i wypaczeniach stalinizmu odbiera nadzieję na lepsze jutro francuskim robotnikom.

Więc jak widzę francuskiego dziennikarza nadającego z Libii i mówiącego, że we Francji panuje dyktatura (o ile dobrze usłyszałem) to od razu przypomina mi się Sartre i jego księżycowe pojęcie o stalinizmie.

Jestem Europejczykiem.

Ok, ta historia z Sartrem jest fajna ale nie koniecznie musi mieć jakiś związek z Libią. Na temat Libii z różnych źródeł pochodzą sprzeczne informacje i warto się zapoznać z różnymi informacjami z różnych źródeł. Jeżeli Libię wyrwiemy z kontekstu, z tego co dzieje się i działo na świecie to wypowiedź tego dziennikarza może się wydać nieprawdziwa. Lączy się jednak w pewną całość jeżeli weźmiemy pod uwagę działalność USA w różnych krajach. Jest fajna książka, nawet po polsku można ją znaleźć w internecie, Johna Perkinsa, który pracował jako "economic hitmen". Tam są kulisy działań amerykańskiego rządu w różnych krajach, w których celem USA było przejęcie bogactw naturalnych i jak to w praktyce było robione. W świetle tego, wypowiedź tego dziennikarza wygląda z kolei na sensowną i wiarygodną. Powtarzają się tu te same metody działania.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)
  • 2 tygodnie później...

Jakieś 15min temu czytałem krótkiego newsa że rebelianci zajęli już prawie cały Trypolis i złapali Kaddafiego.

Niby później ma pojawić się reszta artykułu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No tak, imperialiści podbili kolejny kraj miłujący pokój, demokrację i prawa człowieka.

A tak na poważnie: Aljazeera podaje, że opór jest chaotyczny i słaby, powstańcy dotarli do centralnego placu Trypolisu. Ujęto dwóch synów Kadafiego, o nim ani słowa.

Jestem Europejczykiem.

Może o jednego bandytę będzie mniej!Teraz kolej na tego okulistę z Damaszku.

Chyba masz dyzur dzisiaj. Tak pozno, a Ty jestes ciagle na chodzie :)

Niektore narody potrzebuja silnej dyktatorskiej reki. Ogolnie tendencja jest taka, ze cale robactwo wypelzlo

spod kamienia. Saddam radzil sobie niezle i pod plaszczem demokracji oraz jedynej slusznej prawdy zalatwiono

gostka. I co teraz ? Co dalej ?

Pozdr, M.

Parker's Mood

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Może o jednego bandytę będzie mniej!Teraz kolej na tego okulistę z Damaszku.

Gdybym nie odnosił wrażenia, ze jesteś wielkim miłośnikiem ameryki rozumianej jako USA, to bardzo zdziwiłbym się tym entuzjastycznym wpisem.

Kadafi był niewątpliwie w niedalekiej przeszłości jednym z kierownikiem światowego terroryzmu i był przyjmowany przez wielkich tego świata. Każdy papież też by go przyjął i wcale nie za sprawą wielkiego odpustu. Nagle Kadafi stał się bandytą w oczach Zachodu. Co do jego bandytyzmu mam poważne wątpliwości. Raz, że w podobny - wręcz w taki sam sposób rządzi się w całej Afryce. Poza tym dowody Zachodu wobec serbskich, masowych zbrodni na Albańczykach, Chorwatach czy muzułmanach w Bośni okazały się takim samym, a może jeszcze mniejszym złem wobec zbrodni, jakich dopuścili się Albańczycy, Chorwaci czy muzułmanie na Serbach przy wsparciu demokratycznego Zachodu. O dowodach w sprawie Iraku i terroryzmu Afgańskiego stworzonego przez Zachód właśnie szkoda nawet wspominać!

Po wielu miesiącach bez przesilenia, mimo lotniczego i nie tylko wsparcia Zachodu' nastąpił przełom. Zachód zmienił taktykę. Wysłał koordynatorów nalotów lotniczych i ataków rakietowych, dzikie gęsi, doradców wojskowych oraz żołnierzy oddziałów specjalnych. I tu nie trzeba będzie karygodnych wygłupów gen. Polko w Iraku (za które powinien zostać zdegradowany do stopnia szeregowca, bo ewidentnie działał na szkodę państwa), aby cały świat się o tym dowiedział - bo piszą o ty już poważne agencje informacyjne (i tu nie mam na myśli CIA lub SWW). Sami libijscy zwolennicy największych zdobyczy cywilizacji zachodniej tj. coca-coli i narkotyków, klipów MTV i tańca na rurze, luksusowych dóbr i braku podstawowych świadczeń i praw dla najbiedniejszych nie byliby w stanie pokonać tyrana Kadafiego. Wkrótce przekonają się na własnej skórze o wszystkich urokach kapitalistycznego raju w zachodnim wydaniu.

To co obecnie wyprawiają USA i ich zachodni sojusznicy to terroryzm i bandytyzm międzynarodowy. Nawet b. Związek Radziecki napiętnowany do dziś za wprowadzanie w życie porozumień jałtańskich i innych robił to bardziej subtelnie. Dziś ONZ i wszelkie międzynarodowe organizacje - w tym trybunały sprawiedliwości to jedna wielka kompromitacja.

Źródła decyzji są gdzie indziej i bardziej utajnione niż wspomniane już obrady w Jałcie.

USA i Europa daje społeczności międzynarodowej nowe demokratyczne wzorce rozstrzygania sporów wewnętrznych i między państwami. Obłuda deklaracji i idei, interes własny celem nadrzędnym, waga siły w forsowaniu swoich racji i wartości.

Amerykański prezydent Obama laureat pokojowej nagrody wystraszonego wynalazcy dynamitu - zasługuje co najwyżej na dyplom im. Al Capone lub medal zasługi dla CIA.

Zastanawiam się co będzie dalej. Czy Iran odważy się upomnieć o swoich prześladowanych współbraci w wierze w Bośni, a Pakistan w Anglii lub w Norwegii i dokona na te kraje lub ich sojuszników ataków rakietowo-jądrowych. Czy Polska straci dawną Galicję na rzecz Ukrainy, a Mazury, Pomorze i cały Śląsk na rzecz Niemiec - bo NATO i USA zaatakują swojego członka Polskę za gwałcenie praw mniejszości Niemieckiej, Ukraińskiej i woli RAŚ-a do autonomii. Czy Meksyk przyczyni się do rozwalenia USA broniąc praw Latynosów. USA już miały poważne problemy z tym państwem. Rzym miał być wieczny, III Rzesz tysiącletnia, a ZSRR niezłomny na setki lat. I co widać? A może tylko USA i Zachód zniszczą Syrię - przyczyniając się do zguby Izraela? Zobaczymy wkrótce. Przygląda się temu ze spokojem i nadzieją tzw. AL-Kaida i ostrzy noże.

Ta błędna polityka Zachodu będzie raczej kontynuowana na razie wobec tyranów wg terminologii zachodniej. Dlatego chyba do obrony niepodległości Polski szykuje się coraz większe siły specjalne.

Nasz dyżurny internacjonalista nie rozumie, że własny naród miał Kadafiego po prostu dość. Bo rewolucje to można urządzać u imperialistów a nie w kraju trzeciego świata. Tako rzecze Marks, Engels i Lenin.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nasz dyżurny internacjonalista nie rozumie, że własny naród miał Kadafiego po prostu dość. Bo rewolucje to można urządzać u imperialistów a nie w kraju trzeciego świata. Tako rzecze Marks, Engels i Lenin.

Nasz wybitny dyżurny specjalista od wszystkiego ani słowem nie pokusił się o mniej lub merytoryczną krytykę mojego wpisu. Atakuje jak stary PiS-owiec - ideologicznie i ślepo - wszystko co robi Zachód to "taki cud i miód".

O ile się dobrze orientuję to:

- w Libii nie ma jednolitego narodu, a są plemiona w różny sposób zantagonizowane i wykorzystywane przez Kadafiego;

- w czasach Marksa, Engelsa i Lenina nie było znane jeszcze pojęcie trzeciego świata w takim rozumieniu jak dziś (o ile wówczas funkcjonowało).

No, ale może mylę się.

1.Dobrze się orientujesz :-).

2.Nie atakuje tylko robię sobie jaja.

3.Pisałem o Libii i ogólnie o arabskiej rewolucji którą obserwujemy nie raz, poważnie, z powoływaniem się na źródła naukowe. Na powtarzanie tego samego szkoda mi czasu.

Dziwi mnie tylko u człowieka o lewicowych poglądach kompletne niedostrzeganie i ignorowanie potrzeb i dążeń zwykłych ludzi i zamiast tego wypatrywanie spisków. Oczywiście jak to w życiu wszystkiego jest po trochu, ale gdyby wszyscy kochali swoich dyktatorów to żadne pieniądze, prowokacje i spiski nic by nie dały.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

1.Dobrze się orientujesz :-).

2.Nie atakuje tylko robię sobie jaja.

3.Pisałem o Libii i ogólnie o arabskiej rewolucji którą obserwujemy nie raz, poważnie, z powoływaniem się na źródła naukowe. Na powtarzanie tego samego szkoda mi czasu.

Dziwi mnie tylko u człowieka o lewicowych poglądach kompletne niedostrzeganie i ignorowanie potrzeb i dążeń zwykłych ludzi i zamiast tego wypatrywanie spisków. Oczywiście jak to w życiu wszystkiego jest po trochu, ale gdyby wszyscy kochali swoich dyktatorów to żadne pieniądze, prowokacje i spiski nic by nie dały.

Wbrew temu co piszesz, dostrzegam. Tylko, że w ten sposób nie załatwia się potrzeb tych prostych ludzi. Przykład Iraku, Afganistanu, Somalii i wielu innych o tym świadczy najlepiej. USA i UE u siebie nie potrafią załatwić potrzeb własnych obywateli, gubią się i wszystko ich zaczyna przerastać - a mimo to chcą być zbawcą świata na pokaz. Za tą pozorną miłością i dobrocią kryją się twarde interesy. W Libii będzie to bez wątpienia gaz i ropa, a Libijczycy zapłacą za każdy przestarzały egzemplarz broni czy sztukę amunicji. A nawet za tajny pobyt żołnierzy. Polska też płaciła za to samo i to przez kilkadziesiąt lat po wojnie, żaden zachodni przyjaciel jej tego nie darował.

W Afryce nie ma jak na razie żadnej rewolucji - zużytych przywódców zastąpią inni - wizerunkowo bardziej do przyjęcia dla Zachodu. Kadafi, gdyby jeszcze myślał to zamiast Ukraińców i Murzynów zatrudniłby do obrony Wietnamczyków. Na ich widok jankesom i żabojadom mokro w spodniach by się zrobiło.:-) Rewolucję to zrobi tam dopiero Islam.

Polska nie ma żadnego interesu, żeby wspierać takie awanturnictwo wysyłaniem wojska do Iraku i Afganistanu, czy broni i amunicji do Libii - a może okaże się, że i żołnierzy.

I jak by ktoś nie wiedział to aljazeere też można w necie oglądać :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przypominam te linki, bo w naszej TV mało jest materiałów z tego co tam się dzieje w Libii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jak byś nadal dzieci chował podług Makarenki bo jak wielu jednak zauważa już o dawna "rewolucje" w krajach trzeciego świata przeprowadzało CIA

ostatnio coraz większy apetyt więc coraz większe kraje i coraz większe środki

i znowu z tego dokładania do "wolności" gówno mamy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Podobno samoloty NATO bombardują w Libii tylko cele o znaczeniu wojskowym, a jak już zdarzy się bombardowanie innego celu to NATO tego nie potwierdza albo winny jest bandyta (bardzo ładne określenie) Kadafi. Oto przykład jednego z takich bombardowań (pozwolę sobie zacytować pełny tekst - bez niepotrzebnych wtrąceń):

"RZYMSKIE LEPTIS MAGNA ZBOMBARDOWANE!

niedziela, 21 sierpnia 2011 12:03

17 sierpnia samoloty NATO zbombardowały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO ruiny starożytnego miasta rzymskiego Leptis Magna. Trwa szacowanie zniszczeń.

Leptis Magna, znane również jako Lectis Magna, a dla współczesnych Libijczyków jako Lebda lub Lebida, było w czasach Imperium Rzymskiego znaczącą metropolią, z którego wywodziła się dynastia Sewerów – wybitnych rzymskich cesarzy. Założona około 1100 roku p.n.e. Leptis Magna była dotychczas najlepiej na świecie zachowanym świadectwem starożytnego miasta rzymskiego.

Libijski rząd zdecydowanie potępił nalot, oskarżył NATO o nie rozróżnianie celów wojskowych od cywilnych, oraz rażące naruszenie wszelkich międzynarodowych konwencji.

To nie pierwszy przypadek, kiedy działania wojenne dotykają miejsca związane z kulturą i nauką. W pierwszej dekadzie czerwca pod bombami koalicji legło kilka zabudowań Uniwerstetu im. Nasera w Trypolisie. Zginęło wówczas kilkoro naukowców i studentów. Obiekt nie był instalacją wojskową i nie zgrażał ludności cywilnej.

Materiał został przygotowany w ramach programu analitycznego ECAG – Libia 2011."

Tu link do strony: http://www.geopolityka.org/index.php/libia-2011/994-rzymskie-leptis-magna-zbombardowane

to jak byś nadal dzieci chował podług Makarenki bo jak wielu jednak zauważa już o dawna "rewolucje" w krajach trzeciego świata przeprowadzało CIA

A ja czytałem, że KGB robiło rewolucje a CIA kontrrewolucje.

Wałęsa jest agentem CIA czy Kiszczaka? A może Kiszczaka który był agentem CIA? A może był podwójnym agentem?

Jestem Europejczykiem.

to samo zioło z mulsem trawisz czy masz coś lepszego?

Jak czytam twoje wpisy to tak mi się robi. Ale tezę że KBG robiło rewolucje a CIA kontrrewolucje uważam za prawdziwą.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ciekawy materiał o Libii na: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,10156626,Obama__Rezim_Kadafiego_dobiega_konca__Ale_eksperci.html.

Dowiedziałem się z niego paru ciekawych rzeczy:

Obama jest przyjacielem Libii. Wcale nie chciał agresji na ten kraj, został jednak do niej namówiony przez sekretarz stanu Hilary Clinton i dwie swoje doradczynie. Czyżby więc Białym Domem rządzili faktycznie Clintonowie?

USA nie przewodzą tej agresji, tylko ją wspomagają - samolotami do bombardowań i logistyką. Bez niej najwięksi zwolennicy napaści na Libię - czyli Francja i Anglia mogli by zaśpiewać Kadafiemu groźna piosenkę "Gdybym miał młotek".

Nie wykluczone, że do Libii wejdą jeszcze siły pokojowe - no wreszcie minister R. Sikorski będzie mógł naprawdę wziąć udział w wojnie - a nie tylko szmuglując broń dla rebeliantów.

dziadekwłodek

doskonale wiesz,że jak się robi wojnę to pomimo obecnej technologii zdarzają się pomyłkowe ostrzały i błędy w namierzaniu celu.Czy gdyby w czasie II wojny przy okazji nalotu na kancelarię Hitlera omyłkowo ostrzelano Muzeum Pergamońskie to tez byś rozpaczał?

Naprawdę nie rozumiem skąd ta troska o Kaddafiego i jego bandę?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

doskonale wiesz,że jak się robi wojnę to pomimo obecnej technologii zdarzają się pomyłkowe ostrzały i błędy w namierzaniu celu.Czy gdyby w czasie II wojny przy okazji nalotu na kancelarię Hitlera omyłkowo ostrzelano Muzeum Pergamońskie to tez byś rozpaczał?

Nie nie rozpaczałbym. I nie jest to troska o Kadafiego i jego bandę. Jestem przeciwnikiem tego rodzaju polityki jaką forsują obecnie USA i UE. Jest to polityka obłudna i szkodliwa. Naruszająca prawo międzynarodowe - chociażby obłudną rezolucję nr 1970. Chciałbym zauważyć, że Kadafiego chce pociągnąć do odpowiedzialności karnej Międzynarodowy Trybunał Karny (a nie ONZ-towski MTS), którego powstanie i działalność nie jest uznawana przez wszystkie kraje w tym tak ważne jak USA, Rosja i Chiny. Trybunał ten powstał głównie po to, aby przykryć wyczyny Zachodu na terenie b. Jugosławii.

Czy nie można było uchwalić wcześniej podobnej rezolucji wobec Kadafiego, aby postawić go przed Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości - zaraz po tym jak udowodniono mu wspieranie światowego terroryzmu. Zresztą najgłośnieszą taką sprawę - Lockerbie osądzono i zamknięto w inny sposób - dla przypomnienia cytat z Wikipedii:

"Odpowiedzialnością za zamach obciążono dwóch agentów libijskiego wywiadu - Abdelbaseta Ali Mohmeda Al Megrahiego i Al Amina Khalifa Fhimaha, którzy mieli go dokonać w odwecie za zbombardowanie przez Amerykanów Trypolisu i Bengazi 14 kwietnia 1986, podczas którego o mało nie zginął Muammar al-Kadafi. Odmowa wydania oskarżonych szkockiemu wymiarowi sprawiedliwości spowodowała nałożenie przez ONZ sankcji gospodarczych na Libię w 1992. Ostatecznie w 1999 Muammar al-Kadafi wydał zgodę na ekstradycję zamachowców i w wyniku rozprawy przed sądem w holenderskiej bazie wojskowej USA Camp Zeist 31 stycznia 2001 Al Megrahi został skazany na dożywocie (wyszedł z więzienia w 2009r. po 8⅛ latach odbywania kary), natomiast Fhimaha uniewinniono. 16 sierpnia 2003 rząd libijski podpisał ugodę i wziął na siebie odpowiedzialność za zamach nad Lockerbie oraz zobowiązał się wypłacić rodzinie każdej z ofiar po 10 milionów dolarów, w efekcie czego sankcje ONZ zostały zniesione. Nieoficjalnie podejrzewa się działanie irańskich służb wywiadowczych, w związku z omyłkowym zestrzeleniem samolotu lotu Iran Air 655, która miała miejsce 3 lipca 1988 roku."

Ta polityka przynosi wielokrotnie więcej ofiar w imię uszczęśliwiania innych wzorcowymi rozwiązaniami zachodniej cywilizacji, niż działalność samych dyktatorów (Irak). Zresztą nie wszyscy oni są obrzydliwi i niewygodni dla Zachodu. Dlaczego Zachód nie robi akcji humanitarnej w innych częściach Afryki wspartej silną obecnością wojskową, aby ratować setki tysięcy zagrożonych śmiercią głodową lub rzeziami etniczno-religijnymi? Skupia się na Kadafim, który zapewnia swoim obywatelom lepszą opiekę socjalno-medyczną, niż USA swoim.

Kaddafi ze swoja bandą stworzył zorganizowany mechanizm państwowy ze etnicznych zlepków

Dostatni? dla niektórych tak, a gdzie jest inaczej?

Nie ma już państwa Libia, jest terytorium do obsadzenia marionetkami i czerpania zysków

a teraz, po za hasełkami, kto i jakie propozycje ma dla ludności

bandytyzm to zaistniał praktycznie teraz

właśnie w 3-ce Polka mieszkająca w Libii mówi co widzi jej córka która została w Tripolisie i opowiada przez Skype

pożary, strzały z dział burzą całe domy, afrykańscy snajperzy Kadafa walą seriami we wszystko co się poruszy

dziś, po wszystkich ulicznych mordach najemników, nie ma już mieszkańca Libii wspierającego dyktatora

każda władza podczas zagrożenia własnej dupy użyje wszelkich środków przeciw społeczeństwu

wspomnijmy Poznań, stocznię, górników ... tylko skala inna

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

właśnie w 3-ce Polka mieszkająca w Libii mówi co widzi jej córka która została w Tripolisie i opowiada przez Skype

pożary, strzały z dział burzą całe domy, afrykańscy snajperzy Kadafa walą seriami we wszystko co się poruszy

dziś, po wszystkich ulicznych mordach najemników, nie ma już mieszkańca Libii wspierającego dyktatora

każda władza podczas zagrożenia własnej dupy użyje wszelkich środków przeciw społeczeństwu

wspomnijmy Poznań, stocznię, górników ... tylko skala inna

Co Ty ku..a wypisujesz! Chyba Cię trafił snajper Kadafa serią i telepatycznie.

*********************************************************************************************

Prawdopodobnie będzie wielki sukces Zachodu w Libii. Tajna rada rewolucyjna zapowiada konstytucję opartą na Szariacie. Oby tak dalej...

Prawdopodobnie będzie wielki sukces Zachodu w Libii. Tajna rada rewolucyjna zapowiada konstytucję opartą na Szariacie. Oby tak dalej...

A na czym miała być oparta, na wartościach chrześcijańskich???

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A na czym miała być oparta, na wartościach chrześcijańskich???

Znowu kpisz! O to Twoim zdaniem chodziło Zachodowi? Kadafi od 2008 roku deklarował pełną współpracę z Zachodem. I to go zgubiło.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kadafi to już postać historyczna - tak czy siak. Teraz to dopiero rewolucja w Libii się zacznie. Żaden inny kraj nie zrobił tak wiele dobrego dla wojujących Islamistów co USA. Wstrząsy będące wynikiem poczynań USA w świecie arabskim dotarły już do Waszyngtonu.

Znowu kpisz! O to Twoim zdaniem chodziło Zachodowi? Kadafi od 2008 roku deklarował pełną współpracę z Zachodem. I to go zgubiło.

Jak widzę nadal nie rozumiesz, że Arabowie mieli dość swoich dyktatorów. Oczywiście wolno ci. Oglądałem wiwatujące tłumy i jakoś nie wierzę, że wszyscy to opłacani przez imperialistów agenci (żeby nie było oglądałem w Al Arabiya i Al Jazeera).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.