Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jak widzę nadal nie rozumiesz, że Arabowie mieli dość swoich dyktatorów. Oczywiście wolno ci. Oglądałem wiwatujące tłumy i jakoś nie wierzę, że wszyscy to opłacani przez imperialistów agenci (żeby nie było oglądałem w Al Arabiya i Al Jazeera).

Jawni agenci to tylko w Polsce występują. Nie zwróciłeś jako bystry obserwator uwagi na informacje mówiące o zabezpieczeniu libijskiej broni chemicznej przez USA? W jaki sposób to zrobili Twoim zdaniem? A to co mówił były polski szpieg Gromosław Czempiński o rozpoznawaniu sytuacji w Libii - to co tylko przez satelity szpiegowskie to robiono albo korzystano z pomocy jasnowidzów? Dopóki będą istniały wywiady będzie istniała agentura. W Libii też była i w dalszym ciągu jest - przypuszczam, że w całej tej radzie rewolucyjnej też.

Po porażkach USA w Iraku, Afganistanie i w jakimś stopniu w Egipcie (który jest przykładem załamania się jankeskiego porządku w tym rejonie), po porażce NATO w Afganistanie - była potrzeba wykazania się zwycięstwem. Potrzebna była taka czy inna Libia, a nie np. Somalia - bardziej potrzebująca pomocy humanitarnej i wojskowej, ale z daleka śmierdząca kolejna totalną klapą. I niby wielki sukces jest. Będzie to jednak pyrrusowe zwycięstwo. Bo wypracowane dla Islamistów (USA powinny w końcu przyjąć do wiadomości, że nigdzie w świecie Islamskim nie powstanie już taka demokracja jak w Turcji! Zresztą już widać pewne symptomy, że jest ona zagrożona - czego Zachód zdaje się nie dostrzegać!) oraz pokazujące słabość NATO na wielu płaszczyznach (n.in: brak natychmiastowej zdolności do działania; brak jedności członków paktu; niezdolność do działania poza Europą bez wsparcia USA; różny stopień wyszkolenia poszczególnych armii - to tylko tyle na początek). Nieudolne poczynania NATO w Libii były z uwagą śledzone przez Rosję, Chiny i kraje islamskie - wnioski zostaną wyciągnięte - przekute w konkretne czyny. O kolejne sukcesy militarne i polityczne będzie coraz trudniej.

dziadekwłodek

najlepiej to w takiej sytuacji jak w Libii stać i przyglądać się w imię niezawisłości narodów.W Ruandzie też Francuzi i Belgowie stali z bronią u nogi i przyglądali się.Dzięki temu zginęło 1 mln. ludzi.

Reżim Kaddafiego choć zbrodniczy z czasem został przez Zachód zaakceptowany.Pułkownik regularnie wysyłał ropę do Europy,finansował polityków i uczelnie.I wszystko było niby w porządku,NATO nie miało interesu w interwencji( wbrew temu co tu wypisują niektórzy) i zresztą na początku powstania zajęło postawę wyczekującą.Ale gdy zaczęły się masakry i u wrót Europy pojawiły się tysiące uciekinierów,pod wpływem nacisków opinii publicznej rządy Anglii,Francji i Włoch zdecydowały się na interwencję.I słusznie!Ale nie jest to wcale wojna o ropę ze strony NATO bo tę przecież Kaddafi regularnie dostarczał.

Naprawdę wierzysz w to,że Kaddafiego można było wcześniej postawić przed jakimkolwiek trybunałem?

Co do słabości NATO to się zgadzam natomiast o sile Rosji to mogliśmy przekonać się w Czeczenii i Gruzji.

• Moderatorzy

kadafek to był bandyta i debil,

dawał jednak wielu socjal, obalili go ale nikt już nie da libijczykom nic za darmo,

kasa z ropy zasili zachodnie koncerny, libijczycy nie dostaną nowych samochodów do przewozu kóz ,

marzyły im się mercedesy i domy z basenami a nasypie im się piachu do dupy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

najlepiej to w takiej sytuacji jak w Libii stać i przyglądać się w imię niezawisłości narodów.W Ruandzie też Francuzi i Belgowie stali z bronią u nogi i przyglądali się.Dzięki temu zginęło 1 mln. ludzi.

Reżim Kaddafiego choć zbrodniczy z czasem został przez Zachód zaakceptowany.Pułkownik regularnie wysyłał ropę do Europy,finansował polityków i uczelnie.I wszystko było niby w porządku,NATO nie miało interesu w interwencji( wbrew temu co tu wypisują niektórzy) i zresztą na początku powstania zajęło postawę wyczekującą.Ale gdy zaczęły się masakry i u wrót Europy pojawiły się tysiące uciekinierów,pod wpływem nacisków opinii publicznej rządy Anglii,Francji i Włoch zdecydowały się na interwencję.I słusznie!Ale nie jest to wcale wojna o ropę ze strony NATO bo tę przecież Kaddafi regularnie dostarczał.

Naprawdę wierzysz w to,że Kaddafiego można było wcześniej postawić przed jakimkolwiek trybunałem?

Co do słabości NATO to się zgadzam natomiast o sile Rosji to mogliśmy przekonać się w Czeczenii i Gruzji.

Zachód jest i głupi i słaby. Dosłownie dlatego nie interweniuje tak, gdzie faktycznie trzeba. Tak jak pisałeś w Ruandzie, ale też w Somalii. Bo tam interwencja wiąże się z prawdziwą walką własnymi rękami. Belgia, Francja czy Włochy boją się tego bo są słabe. Tam nie można nikogo rozprowadzić po swojemu. Jakie to udokumentowane masakry Kadafiego wobec własnej, nieuzbrojonej ludności są znane i udokumentowane? Gdyby były twarde dowody, można było sądzić go zaocznie. Był w ostatnich latach takie precedensy prawne. Tu nie o stawianie przed trybunałem chodziło.

Może nie jest to wojna tylko o ropę, a o te miliardy libijskich dolarów ulokowanych w bankach szwajcarskich i nie tylko? Leżą sobie i procentują dotychczas dla Libii Kadafiego? A teraz, kto z nich będzie korzystał? Kryzys przecież mamy nadal.

Poza tym zachodowi potrzebny był wojskowy sukces - najlepiej na słabiutkiej w gruncie rzeczy Libii, którą i ta można było wykończyć sankcjami gospodarczymi i politycznymi i zmusić do określonego zachowania. Sankcje nie wchodziły w grę od samego początku, chodziło głównie o wielki pokaz siły. Starczyło jeno na pierdnięcie. Naruszano nawet rezolucje ONZ, która nie zezwalała wcale na dostarczanie rebeliantom broni, szkolenie ich i inspirowanie, a także wspieranie ich ofensywnymi nalotami bombowymi czy ostrzałem rakietowym.

Uciekinierzy z Afryki są zawsze i tu ich wpływu na działania tych krajów bym nie przeceniał. To są skutki kolonialnej polityki tych krajów w minionych wiekach. Zdaje się, że Libia przed agresja dawała zatrudnienie tysiącom takich uciekinierów.

Widzę już pierwszego sukcesora zachodniej agresji na Libię - Chiny. Właśnie jak to piszę, słyszę w radio informację, że wezwały one do uznania władz rebelianckich. Chiny zdobędą wkrótce nowy przyczółek do ekspansji na cały rejon morza Śródziemnego - czyli zrobią to co próbowała zagospodarować Francja, ale nie miała pomysłu i środków.

Uważam, że Rosja na Kaukazie robi dobrą politykę. Stara się nie dopuścić do powstania na Kaukazie szariackiego państwa islamskiego, które jest zagrożeniem nie tylko dla Rosji. Co do Gruzji - tam przecież też rządzi niedemokratyczny przywódca, który prześladuje opozycję - ale on jest wygodny dla Zachodu. Rosji szkodzi.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pojawiają się pierwsze oceny słusznej agresji demokratycznego Zachodu na Libię - np. ta:

"Misja w Libii? "Niedoinwestowana", "USA kierowały z tylnego siedzenia"

psm, PAP24.08.2011 aktualizacja: 2011-08-24 11:12

Wraz ze zbliżaniem się końca operacji NATO w Libii nadchodzi moment, gdy członkowie Sojuszu powinni zacząć analizować wnioski płynące z tej misji - pisze brytyjski dziennik "Financial Times".

Wybory w Libii za 8 miesięcy, Kaddafi sądzony w kraju

Kaddafi przemówił: Jeździłem ''po cichu'' po Trypolisie. Ucieczka to taktyka

Wobec zajęcia przez libijskich powstańców kompleksu Kaddafiego w Trypolisie gazeta ocenia, że o ile nie dojdzie do nagłego zwrotu wydarzeń, operacja NATO w tym kraju wkrótce dobiegnie końca. Sojusz powinien w związku z tym przeanalizować wnioski płynące z tej misji.

Pod pewnymi względami - zauważa "Financial Times" - bilans jest pozytywny, NATO jest bowiem bliskie osiągnięcia celu pokonania Muammara Kaddafiego bez spowodowania wielu ofiar cywilnych. "Z drugiej jednak strony, istnieją poważne wątpliwości dotyczące sposobu działania NATO - i trzeba się nad nimi zastanowić" - pisze gazeta.

Rola USA. Kierowanie z tylnego siedzenia czy misja Europejczyków?

Pierwsza wątpliwość, na jaką wskazuje "FT" związana jest z rolą USA: Stany Zjednoczone chcą bowiem, by państwa europejskie w większym stopniu ponosiły odpowiedzialność za bezpieczeństwo swojego sąsiedztwa. "To zrozumiałe, że USA - wobec ogromnej presji fiskalnej i rosnącego wyzwania w sferze bezpieczeństwa ze strony Chin - nie będą finansowały i kierowały każdą operacją NATO tak jak kiedyś" - czytamy w dzienniku.

Podobną teorię przedstawia na łamach "Washington Post" Anne Applebaum. Jednakże jej zdaniem bronią Baracka Obamy było milczenie - powstrzymanie się od fałszywych obietnic, od wyrazistej retoryki, od pogróżek. Dzięki temu rebelianci w Trypolisie wyglądali i byli libijskimi siłami, nie siłami Zachodu. "Była jednak i cena tego milczenia - pisze Applebaum. - Brak widocznego przywództwa amerykańskiego - a właściwie jakiegokolwiek zachodniego przywództwa - mogło podziałać genialnie dla Libijczyków, ale było katastrofą dla sił NATO".

Misja niedoinwestowana

Według "Financial Times" Libijska operacja pokazała, że po zmniejszeniu zaangażowania przez USA państwa europejskie miały trudność z samodzielnym utrzymaniem misji. "W rezultacie była ona znacznie niedoinwestowana. Niektóre siły - Niemcy i Polska - odmówiły w niej udziału. Inne miały dobre chęci, ale brakowało im możliwości" - pisze "FT", zwracając uwagę, że 11 tygodni po rozpoczęciu operacji wielu europejskim sojusznikom zabrakło amunicji, co zmusiło Stany Zjednoczone do jej uzupełnienia.

"Europejscy członkowie NATO muszą się teraz zastanowić, jak mogą lepiej koordynować politykę zapewniania sobie bezpieczeństwa, w której to sferze od dawna istnieje nadmierne powielanie ról. Muszą też rozważyć, do jakiego momentu są w stanie odpowiedzialnie kontynuować obcinanie budżetów obronnych. Sekretarz generalny NATO Anders Fogh Rasmussen chce, by szczyt Sojuszu latem przyszłego roku wypracował nowe porozumienia dotyczące mobilizowania i dzielenia się narodowymi zasobami obronnymi. Konflikt libijski wykazał, dlaczego Europa musi pilnie uwzględnić to wyzwanie" - konkluduje "FT"."

(tekst z moimi oczyszczeniami technicznymi pochodzi z: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,10164405,Misja_w_Libii___Niedoinwestowana____USA_kierowaly.html)

I już cieszyłbym się z tego, że Polska ramię w ramię z Niemcami - może w końcu dużo nie straci i choć trochę zyska, a tu masz dał głos (przed szeregiem) nasz minister Radek Sikorski - ciągle jeszcze dziecko naszej dyplomacji - i ..uj bombki strzelił!

Jawni agenci to tylko w Polsce występują. Nie zwróciłeś jako bystry obserwator uwagi na informacje mówiące o zabezpieczeniu libijskiej broni chemicznej przez USA? W jaki sposób to zrobili Twoim zdaniem? A to co mówił były polski szpieg Gromosław Czempiński o rozpoznawaniu sytuacji w Libii - to co tylko przez satelity szpiegowskie to robiono albo korzystano z pomocy jasnowidzów? Dopóki będą istniały wywiady będzie istniała agentura. W Libii też była i w dalszym ciągu jest - przypuszczam, że w całej tej radzie rewolucyjnej też.

Ty mi lepiej napisz coś czego sam nie pisałem lub czego nie wiem.

Kompletnie mieszasz pojęcia i fakty i prawdę mówiąc nawet nie chce mi się pisać na ten temat. Ale dobra, krótko:

nie mylmy agentury z działaniami sił specjalnych i z oficjalną i nieoficjalną współpracą powstańców z NATO. W istnienie jakiejś rozbudowanej agentury specjalnie nie wierzę - Libia to był bardzo hermetyczny kraj. Już po pierwszych nalotach w Libii pojawiły się siły specjalne. Przypominam o złapanej i wyrzuconej grupie SAS. Później już problemów nie było - ktoś im pewnie wyjaśnił że jak chcę kontynuacji bombardowań muszą pomagać grupom na lądzie.

Ogólnie współpraca z NATO była bardzo szeroka o czym jak widzę nie wiesz. Wyciągnięto wnioski z chaosu po obaleniu Saddama i np. zalecono natychmiastowe stworzenie sił policyjnych które zapobiegałyby grabieżom i przemocy. Ogólnie duży nacisk jest na szybką likwidacje próżni powstałej po upadku reżimu i na łagodne przejęcie istniejącej administracji.

Jestem Europejczykiem.

O ,widzę zmianę tonu w ocenie interwencji NATO jej dotychczasowych krytyków.Potwierdza się powiedzenie,że sukces ma wielu ojców.Gdyby poszło coś nie tak to byłoby biadolenie a nie mówiłem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ty mi lepiej napisz coś czego sam nie pisałem lub czego nie wiem.

Kompletnie mieszasz pojęcia i fakty i prawdę mówiąc nawet nie chce mi się pisać na ten temat. Ale dobra, krótko:

nie mylmy agentury z działaniami sił specjalnych i z oficjalną i nieoficjalną współpracą powstańców z NATO. W istnienie jakiejś rozbudowanej agentury specjalnie nie wierzę - Libia to był bardzo hermetyczny kraj. Już po pierwszych nalotach w Libii pojawiły się siły specjalne. Przypominam o złapanej i wyrzuconej grupie SAS. Później już problemów nie było - ktoś im pewnie wyjaśnił że jak chcę kontynuacji bombardowań muszą pomagać grupom na lądzie.

Ogólnie współpraca z NATO była bardzo szeroka o czym jak widzę nie wiesz. Wyciągnięto wnioski z chaosu po obaleniu Saddama i np. zalecono natychmiastowe stworzenie sił policyjnych które zapobiegałyby grabieżom i przemocy. Ogólnie duży nacisk jest na szybką likwidacje próżni powstałej po upadku reżimu i na łagodne przejęcie istniejącej administracji.

Jeszcze do lat 90 w Polsce i innych demoludach "dokształcali się" studenci z Libii. U nas dużych miastach nieraz całe ulice żyły z prostytucji - starsze głęboko wierzące panie wynajmowały Arabom (jak to się wówczas mówiło), prostytutkom i cichodajkom z prowincji. Nie był to wcale wdowi grosz , ale rzeczywiście duże pieniądze i to w twardej walucie. Odchodziły tam wielodniowe orgie zakrapiane gorzała z PEWEX-u, w czasie których polskie panienki robiły wszystko, aby taki Arab jeden z drugim oddał się całkowitemu odlotowi. Przyglądali się temu procederowi wszyscy zainteresowani: dzielnicowy MO i funkcjonariusz SB, "dyplomata" z libijskiej ambasady, ale i inny, tym razem spokojny Arab Egipcjanin lub przebrany za niego przedstawiciel Instytutu Wywiadu i Zadań Specjalnych. Nie próżnowali też specjaliści NATO. Zapewne wiesz w jakim celu. Profesjonalny wywiad (nie mówię tu o naszym pomacierewiczowskim) nie cierpi próżni - nigdy nie wyzbywa i ujawnia swoich aktywów.

Grupa SAS złapana w Libii potwierdza tylko to, że impreza nie była całkowicie spontaniczna. Potwierdza również to, że wywiad JKM od czasów agenta nr 007 schodzi na psy. Światowe media donoszą, ze USD wsparły NATO (bo już patrzeć na tą nieudolność nie mogły) swoja logistyką. To nie tylko środki transportowe, czy AWACS, ale i wywiad.

O ,widzę zmianę tonu w ocenie interwencji NATO jej dotychczasowych krytyków.Potwierdza się powiedzenie,że sukces ma wielu ojców.Gdyby poszło coś nie tak to byłoby biadolenie a nie mówiłem.

Nie jestem politykiem SLD, który nigdy, do końca nie wypowie się stanowczo - zawsze będzie przytłaczająco dużo wszelakiego "ale".

Cały czas jestem nastawiony negatywnie do działań USA i NATO. Wróć do moich wcześniejszych wpisów z cytatami z "Przegląd"-u i zrozumiesz dlaczego popełniłem te.

Nie zapominajcie, ze protesty antyrzadowe nie zaczely sie w Libii. W calym swiecie arabskim rzady sa mniej lub bardziej dyktatorskie a sluzby specjalne i policja moze z kazdym spoza kasty rzadzacej zrobic co zechce. Jak widac ruch ten ogarnal nawet niektore naftowe emiraty gdzie finansowo obywatelom zyje sie jeszcze lepiej niz w Libii. Powstania ludnosci byly spontaniczne tak jak na Wegrzech czy strajki w Poznaniu 1956, pozniejsze studenckie z 1968, strajki 1970, 1976 i ostanie z 1980. Tylko tych porywow protestu nikt nie wspieral pomijajac skromna pomoc Solidarnosci. W Libii jest wieksza kasa, schronisko dla wybranych terrorystow a wiec wieksze zainteresowanie. Podejrzewam, ze te ruchawki arabskie wiekszosci czlonkow kast rzadzacych w Europie czy USA nie sa na reke. Zbyt obnazaja nature nie tylko kast rzadzacych ale i calej tzw zachodniej cywilizacji.

Co do kobitek to sie zgadzam. Wiekszosc ma prostytucje w genach a PRLowskie i post PRLowskie Polki w szczegolnosci. Ale watpie aby nasze sluzby specjalne byly w stanie przygladac sie zbyt dokladnie temu procederowi. Spontanicznie chetnych panienek bylo wielokrotnie wiecej niz SBekow i wiecej niz samych Arabow czy murzynow. Sam znam kilka, ktorym szczesliwie udalo sie z PRLu wyjechac do Afryki czy Azji. Jak dlugo ta szczesliwosc trwala to inna sprawa. Inne znow, znacznie bystrzejsze chcialy tylko kasy murzynka lub araba do konsumpcji na miejscu. Ale to juz innny temat. Powstanie w Libii i innych krajach arabskich wyglada na calkiem spontaniczne. Oczywiscie niektorzy postanowili skorzystac z okazji. Ciekawe, ze zadnego zyda nie zlapali. A tak swoja droga to wsrod muzulmanow jest mnostwo agentow rowniez zydowskich. W Iranie od jakiegos czasu systematycznie morduje sie iranskich fizykow nuklearnych i naukowcow z tej dziedziny i chyba dopiero jednego agenta zlapali, ktory oczywiscie przyznal sie publicznie do sluzenia MOSADowi.

pozdrawiam,

''10:42 NATO poinformowało, że przez ostatnią dobę atakowało z powietrza cele w rejonie Trypolisu, Syrty, Okby i Bani Walid. W sumie wykonano 48 misji''

A ciekawe ile NATO w sumie (od samego początku) wykonało tych misji. W sumie to można powiedzieć że Kadafi walczy głównie (bo to najpierw NATO czyści teren z istotnych urządzeń obrony) przeciwko wszystkim najsilniejszym armiom świata (oprócz Rosji) tj przynajmniej na pewno z ich lotnictwem (przyznano też że punktowo działają elitarne oddziały specjalne NATO) i tym ich ich całym zaawansowanym wywiadem rozpoznawczym z satelit wojskowych, predatorów najnowszej generacji itp. Nie wiemy też nic o tym czy nie są tam wykorzystywane zabronione metody w rodzaju bomb kasetowych, napalmu itp.

Fakt. Pewnie żeby uzyskać dodatkowy efekt perwersji polewają Kadafiego napalmem z libijskiej ropy. A to taki dobry, miłujący pokój i własnych obywateli człowiek. Niestety imperialiści dorobili mu gębę i zaatakowali na rozkaz Izraela.

Jestem Europejczykiem.

"''10:42 NATO poinformowało, że przez ostatnią dobę atakowało z powietrza..."

coś kosztowne te współczesne powietrzne wojenki

przypomnijcie sobie ile dolców w tym towarze zrzucili w piachy Iraku, na Jugoli i co? - efekty militarne mizerne były

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Cytat z poniższego forum :

''Właśnie na RT podano, że na Cyprze są przygotowani żołnierze angielscy w sile 200 celem rozlokowania wokoło urządzeń do transportu i wydobycia ropy. Zresztą na ropę już kontrakt podpisano:) Podpisał go rząd Libijski wybrany przez Camerona:))

Te 200 żołnierzy jest w niebieskich hełmach jako siły ONZ, w pogotowiu jest kolejnych 600 na morzu.

Generalnie, z tego co się mówi, Libia ma być drugim Irakiem, jak to jeden z korespondentów określił: Libia to Irak 2.0

oznacza to, że miejsca wydobycia, transportu i infrastruktury ropno-gazowej będą bardzo silnie chronione przez wojska "ONZ" a reszta kraju będzie pogrążona w chaosie jak w Iraku...''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I z niedawnego artykułu z tvn :

''W 1969 roku w Kaddafi wraz z grupą innych wychowanków akademii wojskowej, przeprowadził bezkrawy zamach stanu...jednym z jego pierwszych posunięć było wymuszenie na zachodnich koncernach naftowych przekazywania państwu większej ilości pieniędzy pozyskiwanych z wydobycia ropy i wyrzucenia zachodnich baz wojskowych.''

Ukryta Zawartość

Teraz właśnie mi się ta scena z poniższego filmu przypomniała, tj wojna wojną ale podobne sytuacje pewnie też i były ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie, z tego co się mówi, Libia ma być drugim Irakiem, jak to jeden z korespondentów określił: Libia to Irak 2.0

Prędzej czy później będzie drugim Iranem, jak wszystkie kraje bliskiego wschodu w których dokonały się teraz "wolnościowe przewroty", a władzę przejmie bractwo muzułmańskie lub inna skrajnie islamistyczna siła.

Przykład z Egiptu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tam ludzie nie chcą demokracji, a skoro tak, to wybiorą szariat.

Cały ten proces świetnie został pokazany w filmie Syriana :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polecam jak ktoś nie oglądał, "...Oparta na skandalizujących wspomnieniach byłego agenta CIA Roberta Baera opowieść o politycznych i wywiadowczych intrygach stojących za współczesnym przemysłem naftowym..."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zaczyna się! Teraz teraz zwolennicy rebeliantów zaczynają mordować. Oto krótka wzmianka na ten temat z wp.pl:

"Ponad 30 mężczyzn - najprawdopodobniej zwolenników Muammara Kadafiego - zostało zabitych na terenie obozu wojskowego w Trypolisie. Co najmniej dwóch miało skrępowane ręce, co wskazywałoby na egzekucję - informuje Reuters.

W miejscu, w którym toczyły się walki między powstańcami a siłami Kadafiego reporter agencji Reutera naliczył 30 ciał z ranami postrzałowymi. Kolejne pięć zwłok znajdowało się na terenie pobliskiego szpitala polowego; jeden z zabitych leżał na noszach w karetce, jeszcze z kroplówką w ramieniu."

Co na to wspaniałomyślny i demokratyczny Zachód? A może ONZ uchwali jakąś rezolucję w tej sprawie? Może MTK roześle za sprawcami listy gończe? No i została jeszcze opinią publiczna... Zobaczymy.

Kadafi rżnął niepokorne klany bo tam jest odpowiedzialność zbiorowa. Kiedy ktoś tam wyskoczył to odpowiadała cała rodzina, dlatego dość regularnie z Libii uciekały całe klany do Egiptu i Tunezji kiedy ich interes wszedł w drogę "Oświeconemu". Kadafi to taka nomadzka wersja arabskiego socjalizmu z Syrii - tam nie ma pojęcia narodu więc spójne państwo o silnej egzekutywie musi opierać się na sile militarnej, stąd tak wysoka pozycja wojska (zauważcie - w Egipcie niezachwiana pomimo rewolucji bo nikt bez wojska nie potrafi tam rządzić) i służb specjalnych.

W Syrii w imię celów "panarabskiej partii socjalistycznej" stary Assad rżnął cywili równo i kiedy na początku jego panowania parę miast się zbuntowało to w kilka tygodni wymordował kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Co ciekawe - broń dla Syrii sprzedawał m.in. ZSRR, PRL, Czechosłowacja :D Z drugiej strony własnie dzięki takiemu zamordyzmowi staremu Asadowi udało się tam wprowadzić powszechną świecką edukację jednak samorządy są tam mocno ograniczone (w praktyce w danym mieście syryjskim rządzi z kilka rodzin powiązanych często poprzez koligację z dowódcami armii i służb specjalnych, oczywiście wszyscy należą do partii Baas). W Syrii do dzisiaj na siłę uszczęśliwia się ludzi wprowadzając w życie "marksistowską rewolucję społeczną" w teorii wyrównując społeczeństwo a w praktyce skupiając pieniądze i władze w rękach grup powiązanych ze sobą więzami przyjaźni i pokrewieństwa wywodzących się z partii Baas (taki PRL późnych lat pięćdziesiątych). Plusem jest to że wojsko wierne Baas wybija islamistów, swego czasu na początku lat osiemdziesiątych kiedy Bractwo Muzełmańskie zaczęło w Syrii podnosić głowę konfrontacja doprowadziła do zabicia przez władze ponad trzydziestu tysięcy ludzi (w mieście Hama około 20 tys.), jest tam też kilkanaście sporych obozów koncentracyjnych. Ludzie giną ale przynajmniej w Syrii trzymają islamistów za pysk.

W Libii robiono to jednak bardziej cywilizowanie tj. rewolucja marksistowska owszem ale przy poszanowaniu tradycji rodowych ale... Kadafi pomimo braku objęcia stołków mógł i robił wszystko tak jak Stalin w latach trzydziestych (bo kim był wtedy formalnie ? :D ). To co się stało mogło się wiązać z większymi dochodami Libii od czasy ocieplenia stosunków z Zachodem ale te pieniądze trafiały tylko do rodziny Przywódcy i paru skoligaconych i związanych z nim klanów (głównie Berberów). Libijscy Arabowie na Wschodzie nic na tym nie zyskiwali i stało się coś takiego jak w Egipcie - brak perspektyw przy kapiącym bogactwie rodzin panujących. Tuaregowie na południu i tak nie uznawali władzy Trypolisu ale dogadali się z Kadafim i nie rabowali na bezdrożach całej reszty jak to wcześniej mieli w zwyczaju.

Ktoś ma pomysł - czy tam mogą istnieć jakiekolwiek normalne państwa? Tam nie ma państwa prawa, narodów, wspólnoty społeczności państwowej. Problem w tym że poza Islamem nic tych ludzi w Syrii, Libii, Egipcie, Algierii etc nie łączy, państwo i prawo są dla nich fikcją (co przenoszą ze sobą do Europy i mamy takie cyrki jak w Malmo czy Marsylii).

dziadekwłodek

Oczywiście nie popieram samosądów ale jakoś nie przypominam sobie abyś protestował gdy Kaddafi mordował swoich przeciwników.

Gdzie byli obrońcy moralności gdy strzelał do własnego narodu?Skąd ta nagła troska czy aby będzie miał uczciwy proces?

Czy on swoim ofiarom dawał jakieś szanse?Wcale bym się nie zdziwił gdyby dokonali na nim samosądu!

Oczywiście nie mam złudzeń,że teraz w Libii zapanuje dobrobyt,demokracja i przestrzeganie prawa.Nie wiem co będzie po Kaddafim ale jest szansa,że może będzie lepiej.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Oczywiście nie popieram samosądów ale jakoś nie przypominam sobie abyś protestował gdy Kaddafi mordował swoich przeciwników.

Gdzie byli obrońcy moralności gdy strzelał do własnego narodu?Skąd ta nagła troska czy aby będzie miał uczciwy proces?

Czy on swoim ofiarom dawał jakieś szanse?Wcale bym się nie zdziwił gdyby dokonali na nim samosądu!

Oczywiście nie mam złudzeń,że teraz w Libii zapanuje dobrobyt,demokracja i przestrzeganie prawa.Nie wiem co będzie po Kaddafim ale jest szansa,że może będzie lepiej.

Ależ ja wcale nie protestuję! Snuję tylko rozważania na temat ew. podejścia świata zachodniego do tego problemu i równości wobec prawa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tym razem ma to być mord dokonany przez zwolenników Kadafiego:

"Korespondent telewizji Al Dżazira w Trypolisie znalazł dowody masowych egzekucji dokonanych podobno przez oddziały Kadafiego. Wszyscy zamordowani byli politycznymi aktywistami i zostali niedawno aresztowani.

James Bays natknął się w szpitalu w libijskiej stolicy na ciała 15 osób zamordowanych przed kilkoma dniami. - Zapach jest obezwładniający - mówił dziennikarz. Jak się dowiedział, ciał było 17, ale rodziny zabrały dwa z nich, by je pochować.

- Powiedziano nam, że ci ludzie byli politycznymi aktywistami, zostali aresztowani w ostatnim czasie i byli przetrzymywani w pobliżu kompleksu Kadafiego - mówił korespondent Al Dżaziry. Mieli oni zostać zamordowani, gdy rebelianci zbliżyli się do koszar w Trypolisie."

Wkrótce zapewne wp.pl poda za jakąś agencją, że rebelianci zaczynają zbijać się nawzajem. Będzie wkrótce lepiej. Agencje donoszą, że do Libii płynie już kilkuset angielskich żołnierzy. Będą pilnować... Tego co w Iraku czyli instalacji wydobywczych i przesyłowych. Zachodnie koncerny naftowe już mają nowe kontrakty. Zapewne korzystne dla Libijczyków. Zachód jak sobie odbije koszty operacji, to może w końcu uwolni libijskie miliardy Euro w europejskich bankach. Takie Niemcy maja ich ponad 7 mld, ale nie można powiedzieć hojnie Libii pomagają - kredyt jej przyznali - 100 mln Euro. Będzie wkrótce lepiej. Z pewnością!

• Moderatorzy

piotrek pisał, że z ludności arabskiej nie da się stworzyć normalnego państwa - racja, ale z jakiej ludności się da ? może austria lub szwajcaria bo w całej reszcie jednakowy burdel noże się jedynie różnić klimatem i tym co przy nim wynika

fajnie, że całe nato wypstrykało się z amunicji na kadafka - znaczy się nato g... warte i słabiutkie

na dziś w libii lody zaczynają kręcić jedynie chinole ;)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zaczyna się! Teraz teraz zwolennicy rebeliantów zaczynają mordować. Oto krótka wzmianka na ten temat z wp.pl:

Podupcyło cie czy udajesz jelonka? Przecież wiadomo było, że takie przypadki były i będą bo to wojna jest i do tego domowa. A tak na marginesie - z tego co słyszałem to znaleziono ciała czarnych najemników. Czyli tych gości którzy strzelali do ludności cywilnej.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Podupcyło cie czy udajesz jelonka? Przecież wiadomo było, że takie przypadki były i będą bo to wojna jest i do tego domowa. A tak na marginesie - z tego co słyszałem to znaleziono ciała czarnych najemników. Czyli tych gości którzy strzelali do ludności cywilnej.

Chyba śpiący już jesteś.

generalnie rozumiem ze jak sk***ysyn to raczej kroplowka go nie uratuje.i moze to dobrze bo jak sie zacznie roztrzasanie jak wypadku Polski czy trzeba zabic stu czy tysiac zeby dostac w leb.To lepiej od razu.

Chyba śpiący już jesteś.

Wręcz przeciwnie. Czytałem sobie strony Al Jazeera i al Arabiya i jedną z najważniejszych wiadomości są apele przedstawiciela powstańców o zaniechanie zemsty. Ale to jest rewolucja, to każdy może mieć broń i każdy może strzelać. Jak wojska Kadafiego ostrzeliwały miasta mordując ludność cywilną to jakoś nie narzekałeś a nagle zebrało ci się na płacz po rozstrzelaniu najemników.

P.S.

Czy Konwencja Genewska mówi coś o najemnikach? Z tego co pamiętam to nie obejmuje ich ochroną, ale oczywiście mogę się mylić.

Jestem Europejczykiem.

Wszystkie wojny niestety przynosza smierc. W praktyce wazne kto zginie a kto przezyje. Najwieksza tragedia wszystkich ruchow rewolucyjnych i powstan jest to, ze przylaczaja sie do powstancow byli oprawcy nie tylko po to aby uniknac kary za wlasne zbrodnie ale aby nadal u koryta pozostac. Oczywiscie przy okazji zawieruchy wojennej korzystaja rozne mety i uprawiaja swoj zbrodniczy proceder widzac szansa na kare prawie zadna. Rowniez najglosniej do powstrzymania sie od zemsty nawoluja zbrodniarze, ktorzy aby uniknac sprawiedliwosci sprawiedliwosc nazywaja zemsta.

Najwiekszym bledem wszystkich powstancow jest to ze pozwalaja zyc bylym oprawcom, a szczegolnie tym ktorzy tak sprytnie strony w odpowiednim momencie zmienili. Sam dyktator jest nikim. Jak juz kiedys wspomnialem mozna go wsadzic do klatki z pawianami. Wiecej radochy zanim go malpy zjedza. Prawdziwymi zbrodniarzami sa ci, ktorzy go popierali, kase zbijali i wykonywali brudna robote.

Inny problem spontanicznych powstan ludnosci jest brak jakiejkolwiek ideologii i ideologicznych przywodcow. Jedyne co powstancy chca to obalic dyktature i zbudowac anty ale ze wzgledu na brak szczegolowej koncepcji na przyszlosc korzystaja cwaniacy, ktorzy chca wladzy dla siebie a przynajmniej dostepu do nowego koryta. Powstancy libijscy najlepiej by zrobili gdyby po zlapaniu Kadafiego wystrzelali nie tylko jego ludzi ale wszytkich zachodnich pomagierow po rozbrojeniu zamkneli w paru hotelach z obfitym zapasem alkoholu i panienek a gdy ci juz sie nasyca zapakowali do lodek i wyslali do domu z dziekczynnymi laurkami od libijskich dzieci w bagazu.

Obawiam sie jednak, ze powstancy na tyle bystrzy nie sa i moga dac sie zrobic w konia przedewszystkim przez swoich cwaniakow tak jak to bylo w Polsce w 1989 roku.

pozdrawiam,

a co sie wydzarzyło 1989 z cfaniakam?jakos mi to..uszło.jus za rzadow kadafiego jego wspolpracownicy powinni byc znakowani jak esesmani.Byloby łatwiej.szkoda ze ich nie poinstruowałes.

a moze praktyczniej było oznakowac...reszte.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.