Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie samemu HiEndowych kolumn

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

Zejść w sensie osiągnięcia jakiegoś SPL, a zejść z odpowiednio niskimi zniekształceniami to dwie różne rzeczy. Pomiary Marka K nie pozostawiają suchej nitki na próbach schodzenia nisko małymi głośnikami. Przy 50Hz 3-cia harmoniczna osiąga 3% (-30dB) dla składowej podstawowej na poziomie 90 - 93dB z odległości 25cm dla najlepszych 18-tek (Scanspeak). IMO trochę słabo.

Dlatego właśnie jest sporo zwolenników stwierdzenia że jak ma być bas, to tylko duży garnek i strzał na wprost.

3% to bardzo niewiele jak na bas.

Wklejam słyszalność trzeciej harmonicznej dla różnych natężeń w funkcji częstotliwości.

Poza tym nikt nie będzie nagłaśniał 18 cm głośnikami prywatek. Chociaż przy moim HDSie nie widzę przeciwwskazań.

Dołączam jeszcze pomiar harmonicznych dla tego Tang Banda(głośnik 5 cali).

Dla 50 Hz przy 85dB/1m trzecia harmoniczna ma 1%

Zresztą bardzo dobry głośnik. Jeden z niewielu niskośredniotonowych z długą szczeliną i krótką cewką. Jego 18 cm brat ma jeszcze niższe zejście i o wiele większy zapas mocy. Magnesu mógłby mu niejeden głośnik 30 cm pozazdrościć.

Jak już wklejać zdjęcia to na całego. Można jedynie podziwiać. Oczywiście to ta osiemnastka.

W6-1721.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-018814500 1301392217_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra dobra nic się nie stało. Ja też nie wiedziałem że takie małe głośniki potrafią zejść tak nisko :)

Wróćmy do tematu rozmowy: Postanowiłem zrobić od nowa całe kolumny i wypowiedzcie się na temat tandemu Morel MDT29 z Monacorem KEP 165 z odpowiednio dopasowaną do tego zwrotnicą i obudową? Czy kable wewnątrz firmy Jantzen wystarczą? Czy mam wyłożyć wewnątrz głośniki matą bitumiczną z filcem?

I na co mam zwracać uwagę przy zwrotnicy? jakie najlepsze kondensatory? jakie cewki, grubość, itd. Żeby firma mi to sprzedająca nie włożyła jakichś badziewnych na przykład kondensatorów za 5zł

Mogę potwierdzić słowa misiomor`a, że 18 cm poniżej 40 Hz nie zabrzmi dobrze. 35Hz dla 18W4531 (a nie jest najgorszy) to chyba graniczna częstotliwość. W 25 litrach, w br zagra, ale tracąc dużo na dynamice całości, również tej w okolicach 800-2000Hz. Bas z tej 18-stki nie jest zły dopóki nie usłyszy się basu z 22 centymetrów ze stajni Ushera, Seasa lub Scan-peaka. Granicą dla tych 22 cm są okolice 25Hz, ale 30Hz zabrzmi mocno i czysto...

Mogę potwierdzić słowa misiomor`a, że 18 cm poniżej 40 Hz nie zabrzmi dobrze. 35Hz dla 18W4531 (a nie jest najgorszy) to chyba graniczna częstotliwość. W 25 litrach, w br zagra, ale tracąc dużo na dynamice całości, również tej w okolicach 800-2000Hz. Bas z tej 18-stki nie jest zły dopóki nie usłyszy się basu z 22 centymetrów ze stajni Ushera, Seasa lub Scan-peaka. Granicą dla tych 22 cm są okolice 25Hz, ale 30Hz zabrzmi mocno i czysto...

Nie twierdze inaczej. Jednak stwierdzenie że głośnik 6.5 cala zejdzie jedynie do 80 Hz uważam za bardzo mocno przesadzone.

Dodajmy do tego, że hi-end to zespoły zamknięte. I w tych warunkach mniejsze głośniki wypadają gorzej.

A tu rozważania o wielkości membran:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodajmy do tego, że hi-end to zespoły zamknięte.

A od kiedy to? I kto coś takiego stwierdził?

Trzeba by chyba zacząć od definicji High End.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Dziadek ma faktycznie duże uszy. Pewnie dobrze słyszy.

A na poważnie. Jeżeli się rozważy wszystkie zalety i wady obydwu obudów to jednak obudowa zamknięta trochę obudowie BR ustępuje. Przede wszystkim zniekształceniami harmonicznymi dla basu i zejściem basu. A już na pewno nie można powiedzieć że kolumny High End określa jakaś specyficzna konstrukcja.

Pojęcie to dotyczy raczej jakości dźwięku. Zresztą nie bez powodu większość kolumn i to niezależnie od ceny to obudowy BR.

Ukryta Zawartość

Ja słyszałem sporo, także drogiego sprzętu i jednak moim zdaniem obudowy zamknięte brzmiały lepiej. Jednak muszą być duże... bardzo duże. Tak samo jak woofery w nich zastosowane. Jeżeli chodzi o kontrole basu, nie słyszałem jeszcze kolumn z BR, które by dorównały kolumnom o zamkniętej konstrukcji.

System gra dobrze, albo nie....

Ja słyszałem sporo, także drogiego sprzętu i jednak moim zdaniem obudowy zamknięte brzmiały lepiej. Jednak muszą być duże... bardzo duże. Tak samo jak woofery w nich zastosowane. Jeżeli chodzi o kontrole basu, nie słyszałem jeszcze kolumn z BR, które by dorównały kolumnom o zamkniętej konstrukcji.

Osobiście nie jestem fanem obudów zamkniętych. Różnice jeżeli są to trudno je porównać. Ponieważ żeby uzyskać podobne zejście basu w obudowie zamkniętej kolumna musi być kilka razy większa a żeby uzyskać podobne zniekształcenia głośniki muszą mieć o wiele większą średnicę a tak poza tym to muszą być projektowane pod obudowę zamkniętą.

Kiedyś miałem kontakt z pięciodrożnym Magnatem z obudową zamkniętą. Owszem Bas był imponujący tylko że kolumny miały ponad dwa metry i jedna ważyła ponad 100kg a największy głośnik miał ponad 40 cm średnicy.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Pojęcie to dotyczy raczej jakości dźwięku. Zresztą nie bez powodu większość kolumn i to niezależnie od ceny to obudowy BR.

Może kolumny z basrefleksem lepiej się sprzedają i dlatego tych jest więcej w ofercie?

Może kolumny z basrefleksem lepiej się sprzedają i dlatego tych jest więcej w ofercie?

Myślę że tu chodzi o kompromis między wielkością obudowy, osiągami kolumn.

Fakt,... na kolmny z zamkniętą obudową i dobrych parametrach potrzeba sporo więcej miejsca w mieszkaniu, materiałów do zrobienia i etc. niż na to samo z BR.

System gra dobrze, albo nie....

Moje DIY ważyły 60 kg sztuka;)

Obecnie mam jakieś zamknięte z 12 calowym wooferem, kopułką na średnich i wstęgą u góry. Są lekkie; ze 30 kg na jedną. Nie są zbyt duże.

Ale tam.

Nie chodzi o to abyśmy się przerzucali złośliwościami.

Powiem tak (jak to już w innym wątku napisałem):

Rozróżniam zespoły z BR! Puszcza się na nich wskazane przeze mnie utwory i słyszę dziurę, wyraźnie! Co to oznacza?

Tyle, że (co znakomicie powinni wiedzieć konstruktorzy) dziura fałszuje przekaz; podbija w zależności od strojenia częstotliwości w zakresie niskich basów. Tam gdzie charakterystyka opada, poprzez rezonans jeszcze nieco wyrównuje się charakterystykę. Dalej (niżej) leci ona na mordę! W obudowach zamkniętych (OZ), pięknie monotonicznie maleje amplituda; dla częstotliwości poniżej strojenia otworu OZ maja wyższa amplitudę...

Haha znalazłem w jakimś temacie że ktoś zrobił kabel zewnętrzny między kolumnami a wzmacniaczem z kabla sieciowego do internetu- tego RJ-45, UTP, :)

Próbował ktoś już w ten sposób? w sklepie mam szpule 305m i chyba wezmę żyły razem polutuje na końcówkach i sprawdzę :P ciekawe czy coś się zmieni w jakości muzyki.

Chodzi o coś takiego ? :) DSC02361.jpg

Wróćmy do tematu rozmowy: Postanowiłem zrobić od nowa całe kolumny i wypowiedzcie się na temat tandemu Morel MDT29 z Monacorem KEP 165 z odpowiednio dopasowaną do tego zwrotnicą i obudową? Czy kable wewnątrz firmy Jantzen wystarczą? Czy mam wyłożyć wewnątrz głośniki matą bitumiczną z filcem?

I na co mam zwracać uwagę przy zwrotnicy? jakie najlepsze kondensatory? jakie cewki, grubość, itd. Żeby firma mi to sprzedająca nie włożyła jakichś badziewnych na przykład kondensatorów za 5zł

Przede wszystkim zajrzyj jeszcze tutaj:

Ukryta Zawartość

(masa projektów oraz potężna wiedza i doświadczenie Troels'a}

Co do Kep165 Dalej obstawiam że nie jest to dobry pomysł... za minimalnie większą kwotę masz SEAS'a ER18RNX. Ale ok nie bedę dalej namawiał :)

Co do komponentów - Skup się na obudowach, i na przetwornikach, w zwrotnice i kable zawsze zdążysz wpompować kasę - czyli proponowane kable są ok , kondensatory Jantzen Cross Cap i podobne.

jak bedziesz zadowolony to mozesz zawsze ulepszyć ale jak chcesz lecieć w miarę grubo...

Cewki powietrzne (na pewno dla wysokotonówki) a kondensatory SCR KP SN / Jantzen Z-Cap Superior do tego Okablowanie porządne aczkolwiek bez przesady... Czyli markowe ale nie jakieś drogie serie.

Ukryta Zawartość

Acha:

Oczywiście jak słychać otwór to znaczy, że to nie muzyka gra, tylko kolumna... jaka to jakość?

I sprowokowany wpisem wyżej dodam, że kabli nie słyszę, a dziury w kolumnach aż nadto ;)...

Acha:

Oczywiście jak słychać otwór to znaczy, że to nie muzyka gra, tylko kolumna...

Ależ zawsze w kolumnie typu BR gra odudowa, ponieważ jest typem obudowy rezonansowej w przeciwieństwie do tubowej czy TL.

Acha:

Oczywiście jak słychać otwór to znaczy, że to nie muzyka gra, tylko kolumna... jaka to jakość?

I sprowokowany wpisem wyżej dodam, że kabli nie słyszę, a dziury w kolumnach aż nadto ;)...

A ja i tak dalej uważam że w dobrze zaprojektowanym BR otworu nie słychać.

Ale ja nie mam Ci za złe tych kabli.

Sam różne dziwa robiłem ;).

Jak najbardziej eksperymentować.

Tylko wciągnij na nie jakąś koszulkę tekstylną; mniej kurzu złapie.

A ja i tak dalej uważam że w dobrze zaprojektowanym BR otworu nie słychać.

Być może, czego Ci życzę.

A czy ja napisałem gdzieś że kable słychać ? :) Ja jestem zdania że kable mają być porządne i tyle - bez zboczeń - skrętka robiona z nudów

Moim zdaniem to w tym temacie do kabli daleko. Ja bym się skoncentrował na pomocy koledze w dobraniu głośników. Jak już kolumny będą grały to można zastanowić się nad wymianą kabli.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ależ zawsze w kolumnie typu BR gra odudowa, ponieważ jest typem obudowy rezonansowej w przeciwieństwie do tubowej czy TL.

TL też wykorzystuje zjawiska rezonansowe, ale tylko jeden rezonans w tej obudowie jest pożądany.

Krzysiu przeczytaj co napisałem wczesniej...

Nie miałem nic złego na myśli. Tylko że schodzimy z tematu i nie wiem czy to się spodoba jego autorowi. Zresztą duża jest w tym również moja wina.

TL też wykorzystuje zjawiska rezonansowe, ale tylko jeden rezonans w tej obudowie jest pożądany.

Już kiedyś na tym forum sprzeczałem się o to samo.

Cadam, mylisz pojęcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.