Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się ma coś ciekawego do zaoferowania, to chyba dobrze jest wyjść z tym na rynek? Zadowoleni klienci potwierdzają moje przypuszczenia w każdym razie, a z tych co plują na branżę i węszą spiski mają tylko ubaw. Ci co "dośpiewują" zamiast sprawdzić w swoim lub moim systemie i tak nigdy nie zostaną moimi klientami, ani ja do tego nie aspiruję.

Oczywiście, że tak, ale po co to kluczenie, mydlenie, mamienie....wszyscy wiedzą o co chodzi.....no może prawie wszyscy.....nie można jawnie, prosto, czytelnie, a nie bez przerwy ta emanacja wyjątkowością...tajemniczością....niezwykłością......

Poza tym nikt tu spisku nie węszy, to nadinterpretacja.....Poza wszystkim to aspirujesz...aspirujesz....nie będę przypominał dlaczego tak uważam......

Nie pisałem o kablach

A o czym ?, może nas oświecisz i napiszesz wprost o co chodzi jeśli nie o kable ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakieś komentarze? :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Edward - wysyłam pliki.

5 kopii

Z Marantza CD72 coax i optyk.

Z Pioneera PD9700 coax i optyk

Oraz Pioneera PD8700 optyk.

Nagrywarka Pioneer PDR05 .

Kabel coax Profigold 4000 i optyk ( nie pamiętam firmy ale jakiś markowy za 60zł )

Disco i Bum - jutro wysyłam płyty.

-> muda44

Dzięki za pliki. Koniecznie poproszę Cię jeszcze o ripa z płyty którą wypaliłeś z pliku i która posłużyła za źródłową. W zasadzie możesz wstrzymać się chwilę z wysyłaniem materiału na świat, bo już widzę, że coś jest nie tak jak trzeba.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale o co chodzi? Że kolejna osoba ulega iluzji wzrokowo-tekstowej?

Mało takich przypadków na forum? Cóż w tym niezwykłego?

Zamiast każdemu sugerować halucynacje radziłbym się samemu udać do.... Psychiatry. To trudny problem o którym zapewne wstydzisz się mówić i jak każdy chory za chwilę zaczniesz odbijać piłeczkę.

Mnie też możesz wysłać pliki, adres na wysyłam na PW

Płyta już jest w drodze.

Koniecznie poproszę Cię jeszcze o ripa z płyty którą wypaliłeś z pliku i która posłużyła za źródłową

Już nie mam - plik dograłem do CDR Disco a płyta jest już w drodze.

Chyba że Disco wyślesz Edwadowi ten plik jak płyta dojdzie do Ciebie .

W zasadzie możesz wstrzymać się chwilę z wysyłaniem materiału na świat, bo już widzę, że coś jest nie tak jak trzeba.

?

Jedno co ja widzę to nieco inna pojemność plików .

Gdybam że to wina synchronizacji przy nagrywaniu z różnych napędów.

Już nie mam - plik dograłem do CDR Disco a płyta jest już w drodze.

To szkoda. Podejrzewam, że wypalając płytę dane uległy zmianie, dlatego chciałbym abyśmy to sprawdzili. Jeśli tak się faktycznie stało, to cała dalsza część testu nie ma sensu. Czy możesz jeszcze raz wypalić CDR-a z mojego pliku, zripować go i mi przesłać? KONIECZNIE zrób wszykie te czynności identycznie, jak poprzednio.

To szkoda. Podejrzewam, że wypalając płytę dane uległy zmianie, dlatego chciałbym abyśmy to sprawdzili. Jeśli tak się faktycznie stało, to cała dalsza część testu nie ma sensu. Czy możesz jeszcze raz wypalić CDR-a z mojego pliku, zripować go i mi przesłać? KONIECZNIE zrób wszykie te czynności identycznie, jak poprzednio.

Ale mieliśmy porównywać pliki między sobą z jednej płyty ( coax , optyk i dodatkowo dałem dwa inne napędy ) .

Wiec to co zrobił EAC chyba nie jest ważne ?

No i skoro cyfra jest taka doskonała to dlaczego już coś tam widać o zmienionych danych ?

:)

Jednak jak tak Ci zależy to może Disco prześle oryginalny plik z którego robiłem kopie.

Disco - to chyba nie problem ?

Możesz przesłać do mnie lub wprost do Edwarda .

-> muda44

Test na poprawność kopii należy wykonać porównując oryginalny plik, czyli ten, który Ci wysłałem, kolejno z każdą wykonaną kopią. Jeśli w czasie wypalania płyty, która posłużyła Ci za wzorzec, zaszły jakieś zmiany w próbkach, to ja nie mam z czym porównać tych kopii. W tym właśnie jest problem.

EDIT: Stop! Chyba jedno zgranie jest prawidłowe i zgodne z moim plikiem wzorcowym. Zaraz przyjrzę się im dokładniej. Prawdopodobnie jednak będziemy mogli wyciągnąć jakieś wnioski z teo materiału. Proszę o trochę cierpliwości.

No i skoro cyfra jest taka doskonała to dlaczego już coś tam widać o zmienionych danych ?

Na Twoim miejscu bym się nie cieszył z faktu wystąpienia różnic.

Pozwolę sobie przypomnieć, że podobny eksperyment przeprowadziłem nie tak dawno temu (opisałem go

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Zostało udowodnione, że nie ma różnic.

Jeśli więc w Twoim przypadku występują łatwe do wykazania różnice, to nie ma powodu do śmiechu. Oznacza to bowiem, że:

1) Twoja nagrywarka stacjonarna jest uszkodzona / zajeżdżona / źle zaprojektowana i/lub wykonana

i/lub

2) Twoje odtwarzacze CD wykorzystane w roli transportu są uszkodzone / zajeżdżone / źle zaprojektowane i/lub wykonane

i/lub

3) Twoje kable cyfrowe są uszkodzone / źle zaprojektowane i/lub wykonane

i/lub

4) wykorzystałeś uszkodzone / źle zaprojektowane i/lub wykonane płyty CD-R Audio

i/lub

5) błędy powstały podczas ripowania (winny może być uszkodzony / zajeżdżony / źle zaprojektowany i/lub wykonany napęd użyty podczas ripowania, źle skonfigurowany EAC, uszkodzony dysk HDD, itp.).

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Już wysłałem wszystkie pliki .

Na Twoim miejscu bym się nie cieszył z faktu wystąpienia różnic.

Dla dobra tego wątku zrobiłem co zrobiłem .

Ale bez względu na testy i co z tego wyjdzie i tak nic to u mnie nie zmieni.

Słyszę i wiem swoje :)

Zabawnie by było jakby gdzieś faktycznie powstawał dający się nausznie wychwycić błąd, tylko ten błąd zostałby przez kolege audiofila uznany za brzmienie lepsze od kopii bezbłędnej. To dopiero byłby fenomen :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Już mam wyniki analizy. Będzie krótko, bo nie ma za bardzo nad czym dyskutować. Oto wyniki:

Wszystkie pliki, które przyslał do mnie muda44 są IDENTYCZNE pod względem zawartości muzycznej. Wszystkie próbki są zgodne z plikiem źródłowym. Różnice pomiędzy plikami powodowane są wyłącznie różną ilością dodatkowej ciszy na początkach i końcach plików, co jest związane z ręcznym włączaniem i wyłączaniem nagrywania, ale oczywiście nie wpływa na samą muzykę.

W tej sytuacji naley uznać, że:

1. kopia została wypalona prawidłowo i nie zawierała błędów

2. nagrywarka dokonała poprawnych i bezbłędnych nagrań w każdym przypadku

3. każdy z użytych odtwarzaczy jako źródło okazał się bit-perfect, czyli wypuścił dane identyczne z zapisem na płycie

oraz wniosek najważniejszy dla naszej dyskusji:

4. żaden z użytych kabli nie miał wpływu na wartości próbek i niczego nie zmienił w dźwięku.

Wcześniej wspomniałem o tym, że były błędy. Przepraszam, ale to była moja pomyłka. Zapomniałem o tym, że program EAC, którego używałem do komparacji plików nie ignoruje automatycznie ciszy na początku i końcu utworów, tylko trzeba te cisze najpierw wyciąć dodatkową funkcją. Po wycięciu ciszy wszystkie komparacje dały wynik zgodny.

Koniec testu :-)

I teraz to jest prawdziwa zagadka! :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Edward przynajmniej nikogo nie atakuje. Wielkie dzięki za Twoje wrażenia. Lada dzień powinna do mnie przyjść płyta i podzielę się opiniami na temat różnic w samym dźwięku. W zasadzie byłem niemal pewien że różnic w zawartościach pliku nie będzie natomiast z drugiej strony mam sporo płyt wypalonych różnym sprzętem i to wypalonych prawidłowo które jednak brzmią mimo wszystko inaczej. Jak myślisz skąd biorą się te różnice? Słyszalne są gołym uchem nawet przez laików.

Zabawnie by było jakby gdzieś faktycznie powstawał dający się nausznie wychwycić błąd, tylko ten błąd zostałby przez kolege audiofila uznany za brzmienie lepsze od kopii bezbłędnej. To dopiero byłby fenomen :)

No i taki fenomen dają niektóre wzmacniacze lampowe dodając dużo od siebie i jakoś nikt na to nie narzeka a wręcz poszukuje :)

4. żaden z użytych kabli nie miał wpływu na wartości próbek i niczego nie zmienił w dźwięku.

Z pierwsza częścią się zgodzę z drugą już nie.

I teraz to jest prawdziwa zagadka! :-)

]

Czyli nadaj stoimy w miejscu.

Nie słuchałem i nie porównywałem tego co do Ciebie wysłałem ale bez względu na muzykę po optyku zawsze jest łagodniej z bardziej dociążonym dołem .

Podobne stwierdzenie dotyczy transportów.

No i dlatego ludzie kupują drogie transporty zamiast kupić PD8700 za 400zł :)

OK.

Czyli nic z tego nie wynikło.

Bum1234 - przed spakowaniem płyty do Ciebie jeszcze raz jej posłuchałem.

I cholera różnice pomiędzy Marantzem a Pioneerem słyszę .

Nie wspominając coax vs optyk.

Jeśli możesz wyślij pliki też do mnie, wysłałem Ci adres na PW.

Coś wysłałem ale nie wiem co dojdzie bo wyskoczył mi limit.

Napisz jakie pliki doszły .

ale nie da się podważyć wyniku testu.

Tak.

Na to że staruszek PDR05 czy inne zabytki dają radę :)

No i na zgodność na tym teście .

bum1234 to udowodnij mi na żywo. Zapraszam do Krakowa.

No i pozostaje nam tylko to

Szkoda, że nie mam na to czasu, ale może znajdzie się ktoś z Krakowa, kto w rzetelny sposób przeprowadzi taką perfidną próbę.

No ale to Ty jesteś tutaj najbardziej zagorzałym " przeciwnikiem " .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szkoda, że nie mam na to czasu, ale może znajdzie się ktoś z Krakowa, kto w rzetelny sposób przeprowadzi taką perfidną próbę.

Nie znajdzie się. Miłośnicy ABX z Krakowa są zwykłymi tchórzami. Proponowałem nieraz.

Z pierwsza częścią się zgodzę z drugą już nie.

Przecież otrzymaliśmy identyczne pliki!

Przypomnę, że test zaproponowałem po tym, jak discomaniac71 we wpisie #344 zapytał:

Technics po optyku a Krell po kaksjalu - ta sama nagrywarka

Czy jakość kopii będzie identyczna?

To właśnie sprawdziliśmy - w danych warunkach nagrywarka wykonała bezpłędne kopie niezależnie od rodzaju kabla cyfrowego, oraz dla wszystkich użytych źródeł. Co zresztą było oczekiwane. Odpowiedź brzmi: tak, jakość kopii jest identyczna.

Ale panowie to się nie da w ta stronę, nie da się tak, żeby nie słyszący pojechał i usłyszał, bo tak się zwyczajnie nie da, bo słuchający może oszukiwać. To człowiek który słyszy kable musi udowodnić że je słyszy, bo wtedy nie ma możliwości kłamstwa oczukiwania. Więc to kablaż musi wziąć kable i pójść do kogokś innego, kto mu będzie przełanczał kabelki bez jego wiedzy. Inaczej się nie da. Także to ty discomaniak musisz ruszyć dupę z domu, a jak nie to pewnie tchórzysz, w końcu proponowałem ci to nie raz ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.