Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

I co?

Jak z tym odsluchem plyt nagranych z uzyciem roznych kabelkow? Jak z tym artykulem z 8ps slyszalnego jittera?

Dowiemy sie czegos czy jak to mawiali w kabarecie "zawylo, zawylo i zdechlo"?

server unreachable;--

Nie chcę wciągać się do powyższej dysputy, jednak podlinkuję artykulik na temat zjawiska jittera. Może nie dotyczy stricte audiofilizmu ale jest chyba sensownie napisany i przy odrobinie wysiłku można z niego zrozumieć sens tego tajemniczego zjawiska. Na to wyjaśnienie natknąłem się odnośnie implementacji jądra real-time (pc) w audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na szczescie nie od nich zalezy kto i co moze na forum pisac.

@liberas

Opis jittera jako zjawiska jest w tym artykule ok, ale dotyczy on zupelnie innego przypadku - voip. Znacznie lepszy jest artykul na tnt audio, chociaz ma on juz ladnych pare lat i przydaloby mu sie odswierzenie.

server unreachable;--

Dla zobrazowania jak małą wielkością czasu jest 8ps proponuję policzyć jaką drogę przebiegnie w tym czasie światło w próżni :)
10 kilometrow

Hm?

Prędkość światła c = 299 792 458 m/s

1 pikosekunda = 0,000 000 000 001 sekundy

299 792 458 [m/s] x 0,000 000 000 008 = 0,002398339664 [m] = 2,398339664 [mm]

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie rozumiem tych wyliczeń, więc nadal pozostanę przy 10 kilometrach.

Prędkość światła c = 299 792 458 m/s

1 pikosekunda = 0,000 000 000 001 sekundy

299 792 458 [m/s] x 0,000 000 000 008 = 0,002398339664 [m] = 2,398339664 [mm]

Nie rozumiem tych wyliczeń, więc nadal pozostanę przy 10 kilometrach.

Hehe, prawdziwy audiofil z Ciebie ;)

Fizyka, szkoła średnia.

A nie podstawówka?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ciekawe macie wnioski...domyślam się, że nie znacie programu w szkołach. Dlatego wątpię, czy sami rozumiecie te wyliczenia.

Pomylić się jest rzeczą ludzką.

Pomylić się ponad 4mln razy .............też można.

Napisać cytowany wyżej tekst może tylko................ pełny ignorant !!!

Ruch jednostajny i przedrostki miar ukladu si to informacje z programu szkoly podstawowej z klas 4-6 (zrodlo: podstawa programowa, men).

Sygnal w przewodniku nie ma nic do powiedzenia w sprawie praw nim rzadzacych. Natomiast nieumiejetnosc przeprowadzenia takiego obliczenia, a co wiecej upieranie sie przy swojej wersji swiadczy duzo o autorze takich rewelacji.

server unreachable;--

Jeszcze chwile, a pomyśle, że sygnał w przewodniku podporządkowany jest podręcznikom ze szkoły podstawowej.

Może wrócisz tam nauczyć się mnożyć, to przy okazji sprawdzisz :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Obsługa kalkulatora ma tyle wspólnego z liczeniem ile obsługa klawiatury z pisarstwem :)

Nie wiem jak w podstawówce, ale w liceum można się dowiedzieć wystarczająco dużo o przepływie prądu prostym odcinkiem drutu długości kilkuset cm, a także o wielu innych pojedyńczych podzespołach, żeby nie dać się kiwać kazdemu naciągaczowi.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Teraz to ja czuje sie dotkniety. Ja mam problemy z pamieciowymi obliczeniami w systemie dziesietnym, musze korzystac z kalkulatora. Tylko ja wiem, ze musze z niego korzystac i to robie. Niektorzy jak widac tego nie wiedza, natomiast probuja zmienic temat za wszelka cene udajac, ze nic sie nie stalo.

A wracajac do tematu to czy konstruujac interfejs s/pdif jest sens montowac mu gniazdo bnc zamiast rca? Kabel bylby wtedy z jednej strony zakonczony bnc a z drugiej rca. Taka konstrukcja kabla bedzie miala jakies negatywne skutki?

server unreachable;--

A wracajac do tematu to czy konstruujac interfejs s/pdif jest sens montowac mu gniazdo bnc zamiast rca? Kabel bylby wtedy z jednej strony zakonczony bnc a z drugiej rca. Taka konstrukcja kabla bedzie miala jakies negatywne skutki?

Jeśli coś montuję i mam wybór, to dla sygnału SPDIF zawsze używam złączy BNC. Bynajmniej nie z przyczyn ideologicznych, ale praktycznych, a szczególnie jeśli potem mam coś mierzyć. Kable BNC fajnie się zapina, ten klik daje poczucie pewniejszego połączenia mechanicznego, a co ciekawe porządne obciskane wtyczki BNC są tańsze (!) od porządnych wtyczek RCA przeznaczonych do montowania na kablach współosiowych.

Nie widzę żadnych przeszkód, aby kabel SPDIF miał mieć z jednej strony wtyczkę BNC, a z drugiej RCA. Bardzo rzadko można spotkać takie kable, ale bywają.

• 3 tygodnie później...

Chyba sie jednak nie doczekamy tych relacji z odsluchu plyt/plikow.

Ale skoro mamy juz temat o koncentrykach to ja poprosze o pomoc.

Skonstruowalem sobie kabel koncentryczny z przewodu rg6 (75om ~1,3m) i wtyczek rca nakamichi (mniej wiecej taki jak proponowal michealngelo). Teoretycznie wszystko powinno byc ok, ale nie jest. Przy przesylaniu nim spdif pojawiaja sie wyrazne trzaski bedace zapewne objawem bledow w transmisji. Dla porownania podlaczylem za pomoca ic wykonanego z tych samych wtyczek i mikrofonowego klotza my206 bodajze. Dlugosc tego drugiego ok 0,5m, jedna zyla spieta z ekranem. I na tym zadnych trzaskow nie ma. Zreszta juz opisywalem w tym watku, ze trzaskow nie slyszalem nawet przy przesyle po kablu od lampki, chociaz wtedy uzywalem innego zrodla. Zrobie jeszcze dzisiaj test uzywajac tego samego zrodla co wtedy.

I teraz pytanie - co jest nie tak, skoro kabel teoretycznie spelniajacy wymogi spdif nie dziala a taki, ktory najpewniej ich nie spelnia dziala.

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.