Skocz do zawartości
IGNORED

pierścien ferytowy

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

witam , posiadam w otwarzaczu CD kabel jak najbardziej zwykły i to jeszcze podłączony na stałe i wiem ze moge go wymienić przelutowując lub zamontować gniazdo do podłączenia kabla który z czasem sobie zakupie ,,albo nie będe nic przerabiać i założe na niego pierścien ferytowy . czy to ma jakiś wpływ na jakość lub jednak zmiana kabla wpłynie dużo lepiej

Pozdrawiam

Tomasz

https://www.audiostereo.pl/topic/81060-pier%C5%9Bcien-ferytowy/

Czy wpłynie?

To zależy do jakiej grupy słuchaczy zaliczasz się.

Jeśli wierzysz w UFO, astrologię, duchy to jak najbardziej możesz usłyszeć pierścień ferrytowy na kablu...

Możesz go usłyszeć również jeżeli Twoja sieć energetyczna dostarcza Ci bardzo, ale to bardzo zniekształconego napięcia...

nie wierze w UFO ,a w mojej sieci nie jest aż tak tragicznie jedynie jestem ciekaw czy będzie to miało jakiś wpływ na jakość, czy też przeciwnie jeżeli zastosuje zbyt dłuzej mocy

Pozdrawiam

Tomasz

W innym wątku uznany Forumowicz jest przeciwnego zdania niż ja na temat gadżetów sieciowych.

Zawsze można ufać swoim zmysłom ale przede wszystkim trzeba wiedzieć jaką drogą podążać w stronę lepszego dźwięku.

Pomieszczenie, zespoły głośnikowe, wzmacniacz, źródła.

Oczywiście ważne jest zasilanie wyrażone poprzez jakość zasilaczy w klockach, właściwe prowadzenie sygnałów...

W tym wszystkim konfekcja typu pierścienie na kablach są najmniej istotne.

A na Twoim odtwarzaczu CD nie ma pierścienia, nie dlatego, że konstruowali go niedouczeni konstruktorzy, tylko dlatego, że nie jest potrzebny. Nawet kabel jest jak do lampki nocnej. Jak Ci z tym źle to powiem, że wzmacniacze zaliczające się do hi-end`u mają taki kabelki zasilające. I w niczym to im nie umniejsza ;)

odpuszczam sobie zawracanie głowy pierścieniem ferrytowym i jeśli możecie to pomóżcie mi zdecydować o listwie sieciowej ,która będzie przeznaczona tylko do audio i do kfoty 500 zł

Pozdrawiam

Tomasz

To nie ma nic wspolnego z magia czy tez UFO ale z teoria obwodow. Rdzen taki najprawdopodobnie bedzie mocno slyszalny a to z uwagi na wytworzenie na kablu sieciowym filtru dolnoprzepustowego ktory w pewien sposob filtrowal bedzie szym wysokoczestotliwosciowy pochodzacy z sieci energetycznej.Bedzie w pierwszej kolejnosci odfiltrowywal szumy wytworzone przez rozna elektronike w twoim domu takie jak przetwornice wysokoczestotliwosciowe roznego typu zasilacze generatory itp...Wiele szanujacych sie firm dla przykladu mozna podac angielski DCS w swych przetwornikach stosuje mocne filtry sieciowe. Taki filtr ma znaczenie wyjatkowo w przypadku przetwornikow bo najnormalniej w swiecie bedzie zmniejszal jitter nie chce sie tu rozpisywac w jaki sposob. Mozesz tez sprobowac zamienic polaryzacje wtyczki sieciowej i posluchac to tez nie jest magia tylko zmiana wielkosci pojemnosci pomiedzy uzwojeniem pierwotnym a wtornymm tym samym wplywasz na glebokosc filtracji wysokoczestotliwosciowego szumu.

Pozdrawiam stasioP

A ja nie kumam tych rozważań.

To znaczy, że DCS robi przetworniki o zegarze zależnym od śmieci w sieci? Bo nie rozumiem. Mowa o przetwornikach, o jitter`ze,...

Jeszcze ktoś pomyśli, że położeniem pierścienia ferrytowego na kablu można regulować jitter ;)

to wszystko co opisójecie o pierścieniu ferrytowym to zaczyna mnie przerastać ,może pomozecie mi wybrać jakąś listwe sieciową tylko do audio i do kfoty 500 zł ,i która napewno poprawi całoś w dzwięku

Pozdrawiam

Tomasz

to wszystko co opisójecie o pierścieniu ferrytowym to zaczyna mnie przerastać ,może pomozecie mi wybrać jakąś listwe sieciową tylko do audio i do kfoty 500 zł ,i która napewno poprawi całoś w dzwięku

Szanowny Kolego,

Bądź łaskaw przemyśleć przy okazji swoją ortografię

Co do listwy - jeśli masz niezbyt drogi sprzęt (powiedzmy poziom 1 kzł za klocek) i nie masz audiofilskich zapędów

- kup zwyczajną listwę "komputerową" z zabezpieczeniem przeciw przepięciom - może pomoże ?

Osobiście mam listwę od Sonus Oliwy i jest OK (chyba mieści się w Twoim budżecie, choć jeszcze kabelki ...)

pozdrawiam -

Krzysiek

Taki pierścień nałożony na kabel ma za zadanie tłumić zakłócenia w zakresie od kilkadziesiąt megahertzów.

Takich sygnałów w sieci generalnie nie ma, chyba że do tego samego gniazdka podłączony jest najbardziej parszywy zasilacz impulsowy z dalekiego wschodu.

Zdziwiłbyś się jak dużo zakłóceń przewodzonych w zakresie 10 do 100MHz potrafi wygenerować źle zaprojektowany układ impulsowy.

No wiem, miałem kiedyś taki zasilacz do laptopa. Przystawka oscyloskopowa aż fiksowała :) Ale głownie waliło ok. kilkunastu kHz.

Co prawda nie mam ostatnio czasu na hobby. Ale coś tam stroiłem i szlag mnie trafiał bo miałem jakiś sygnał nieustalonego pochodzenia.

Pijąc swoją ulubioną herbatkę tknęła mnie myśl ;).

Na biurku zmodernizowałem lampkę z gniazdem GU10 (230V) z halogenowych żarówek na LED`owe (230lm a więc porównywalnie jasno). Okazało się, że "sieje" przetwornica z takiej żarówki LED. Jeśli jest zainteresowanie to nawet mogę zamieścić fotki żarówek i podać które bardzie a które mniej sieja zakłóceń.

Teraz powiem, że polskie ELGO Acriche najmniej zakłócają. Polak potrafi!

Acha. Nie muszę dodawać, że zakłócenia przenikały drogą elektromagnetyczną. Pierścień nic nie dawał w tej sytuacji.

• 4 tygodnie później...

Uważam, że warto taki założyć na kabel zasilający /jak nie jest za gruby/ lub zaraz za gniazdem zaśilającym. Najlepiej kilkakrotnie przewód przepleść przez pierścień. Efekty często lepsza tzw. czerń i większe uspokojenie dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.