Skocz do zawartości
IGNORED

"Solidarni z Japonią" - płyta z muzyką Chopina

NimnuL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Informacyjnie podaję.

Być może ktoś jeszcze nie wie, premiera była 5 dni temu. Płyta kosztuje jedynie 20zł (bez 1gr.), liczę, że jest dobrze nagrana, w weekend kupię i sprawdzę.

Dochód (nie wiem jaki % ceny płyty) idzie na pomoc dzieciom w Japonii więc jest też pożytecznie.

Więcej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj można posłuchać próbek:

Ukryta Zawartość

Może ktoś z Was już ma i może się podzielić wrażeniami z jakości wydania tej płyty?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tez sie do niej przymierzam, tylko ciezko sie zebrac, zeby isc do empiku, ale kupie na pewno i jak mnie nikt nie uprzedzi to podziele sie wrazeniami. Cena bardzo przyjemna i szczytny cel :)

Gość papageno

(Konto usunięte)

Tez sie do niej przymierzam, tylko ciezko sie zebrac, zeby isc do empiku, ale kupie na pewno i jak mnie nikt nie uprzedzi to podziele sie wrazeniami. Cena bardzo przyjemna i szczytny cel :)

A jacy pianiści!

Przy Blechaczu nie dość że usypiam to jeszcze nie wstaję. Do Anderszewskiego czy Tharaud jeszcze mu daleko. Lepiej niż z Chopinem idzie mu z Schumannem - tu zaczyna być ciekawiej.

Gość papageno

(Konto usunięte)

a wszystko. Blechacz otrzymał „Preis der Deutschen Schallplattenkritik” w kategorii „Koncert”, za swoje nagranie obydwu koncertów Fryderyka Chopina wraz z Orkiestrą Royal Concertgebouw pod batutą Jerzego Semkowa.

W uzasadnieniu jury, można przeczytać na ten temat: „Gra Blechacza, bardzo dobrze wsparta przez dyrygenta Semkowa, ujmuje nienaganną techniką i młodzieńczą werwą. Jeszcze bardziej poruszająca jest siła twórcza tego młodego interpretatora. Jego cudownie wybalansowane rubato, które nadają melodycznym frazom ich subtelny urok, zanurzają nas w te, by użyć słów Heinego, ‘słodkie otchłanie’, które czynią sztukę Chopina tak niezaprzeczalnie piękną.”

No ale co Niemcy mogą wiedzieć o interpretacji muzyki Chopina? Rodzimi malkontenci wiedzą wszystko.

No ale co Niemcy mogą wiedzieć o muzyce Chopina. Rodzimi malkontenci za to wiedzą wszystko.

Dlaczego malkontenci? Bo krytykują Blechacza? Jednym podoba się X, innym Y i każdy ma prawo wyrażać opinie. Blechacz dla mnie nie jest jeszcze

pianistą tego formatu co Zimerman. Jego gra nudzi mnie, jego wykonania Haydna nie mają tej dojrzałości i subtelności co u Brendela. Oczywiście jest młody i być może za jakiś czas będzie znakomity. Póki co przy Zimermanie bym go na równi nie postawił. Nie muszę być autorytetem w dziedzinie pianistyki żeby własne opinie wyrażać.

A co do opinii Niemców. Była też inna opinia. Krytyków. Na temat finału konkursu który wygrał Blechacz:

"To jurorzy sprawili, że wielu z tych, wyrastających ponad przeciętność, odpadało w kolejnych fazach rozgrywek, a temperatura przesłuchań słabła z etapu na etap, czego kulminacją był nudny finał"

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dlaczego malkontenci? Bo krytykują Blechacza? Jednym podoba się X, innym Y i każdy ma prawo wyrażać opinie. Blechacz dla mnie nie jest jeszcze

pianistą tego formatu co Zimerman. Jego gra nudzi mnie, jego wykonania Haydna nie mają tej dojrzałości i subtelności co u Brendela. Oczywiście jest młody i być może za jakiś czas będzie znakomity. Póki co przy Zimermanie bym go na równi nie postawił. Nie muszę być autorytetem w dziedzinie pianistyki żeby własne opinie wyrażać.

A co do opinii Niemców. Była też inna opinia. Krytyków. Na temat finału konkursu który wygrał Blechacz:

"To jurorzy sprawili, że wielu z tych, wyrastających ponad przeciętność, odpadało w kolejnych fazach rozgrywek, a temperatura przesłuchań słabła z etapu na etap, czego kulminacją był nudny finał"

A mnie nudzi Krytian, piekielnie nudzi. To co? Jestesmy kwita?

A mnie nudzi Krytian, piekielnie nudzi. To co? Jestesmy kwita?

Ale dlaczego mamy to rozpatrywać w kontekście "kwita" lub "nie kwita"?

Przecież masz prawo nie lubić Zimermana, podczas gdy ja mam prawo nie przepadać za Blechaczem i nie musi to wpływać na relację między nami na forum :)

Pytanie czy serio uważasz że Zimerman jest nudny? Bo jakoś różne rzeczy można mu być może zarzucić, ale nudę? W jakim repertuarze dokładnie Cię znudził? Tak poza Chopinem, znasz zapewne jego słynne wykonanie koncertów Beethovena (to z Bernsteinem). Też uważasz że jest nudne? Jeśli tak to wskażesz mi lepsze? Chętnie bym porównał.

Jeśli tak to wskażesz mi lepsze? Chętnie bym porównał.

Coby się nie powtarzać, a przy okazji zwrócić uwagę na niektóre "zamierzchłe" wątki - polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(w tym ostatnim o koncertach LvB na drugiej stronie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mi trochę przypomina "Bogaci proszą o forsę"... Japonia jest bogatym i świetnie zorganizowanym krajem - rocznie jest tam kilkanaście sporych trzęsień więc w kraju są olbrzymie rezerwy materiałów pomocowych (żywność, produkty użytkowe, ochrona zdrowia, filtry do wody, ubrania, system mobilnych szpitali etc), bardzo rozbudowane służby i zdyscyplinowane społeczeństwo więc nasza pomoc przy ich możliwościach to małe miki. Świat mniej się tymczasem przejmuje np. rozpierduchą od ponad 15 lat w Kongu bo nie ma tam koncernów, banków etc (prócz kopalń wydobywających dla różnych koncernów, dzisiaj z dużym udziałem chińskich). Ile osób zginęło w Japonii? W Kongu to są grube miliony ale statystyka nie boli, tak samo jak idiotyczne nakręcanie zagrożenia ze strony technologii energii atomowej (jakoś dwugłowych cieląt w Czarnobylu nie ma).

Głupie pytania łatwe odpowiedzi. Media wszystko podadzą. Ktoś się wzruszy, byle nie poruszać zbyt ciężkich tematów. Wydamy 20 zł na płytę i sumienie uspokojone. Narobiliśmy się... tak. "-Nasz drogi przywódca Reg nie pójdzie na akcję ze względu na korzonki. -Co? -Solidarność bracie! -Ach tak, solidarność!"

To mi trochę przypomina "Bogaci proszą o forsę"... Japonia jest bogatym i świetnie zorganizowanym krajem - rocznie jest tam kilkanaście sporych trzęsień więc w kraju są olbrzymie rezerwy materiałów pomocowych (żywność, produkty użytkowe, ochrona zdrowia, filtry do wody, ubrania, system mobilnych szpitali etc), bardzo rozbudowane służby i zdyscyplinowane społeczeństwo więc nasza pomoc przy ich możliwościach to małe miki. Świat mniej się tymczasem przejmuje np. rozpierduchą od ponad 15 lat w Kongu bo nie ma tam koncernów, banków etc (prócz kopalń wydobywających dla różnych koncernów, dzisiaj z dużym udziałem chińskich). Ile osób zginęło w Japonii? W Kongu to są grube miliony ale statystyka nie boli, tak samo jak idiotyczne nakręcanie zagrożenia ze strony technologii energii atomowej (jakoś dwugłowych cieląt w Czarnobylu nie ma).

Głupie pytania łatwe odpowiedzi. Media wszystko podadzą. Ktoś się wzruszy, byle nie poruszać zbyt ciężkich tematów. Wydamy 20 zł na płytę i sumienie uspokojone. Narobiliśmy się... tak. "-Nasz drogi przywódca Reg nie pójdzie na akcję ze względu na korzonki. -Co? -Solidarność bracie! -Ach tak, solidarność!"

Dziwnie piszesz. Jak byś nie wiedział, że tragedia trwa tam nadal a wstrząsy wciąż trwają. Widziałeś ile rząd władował już tam pieniędzy. To poczytaj trochę. Poza tym płyta wydaje się dobra, a jeśli przy tym pomożemy trochę krajowi, który w większości produkuje części do sprzętu, z którego słuchamy muzyki. Nie traktuję tego jako uspokojenie mojego sumienia. Nie kupuję jej też tylko dlatego, że mam ambicję pomóc Japończykom. A czemu uważasz, że nie przejmujemy się ciężką sytuacją w Kongu? Jeśli chodzi o Japonię, to trzeba tyko pogratulować takiego państwa i społeczeństwa. Nie znam innego, które nie rozczula się nad sobą. Nie oszukujmy się, ale w wielu państwach mielibyśmy napady na pozostałe domy, ludzie by siedzieli na ulicach i płakali a w kolejkach do sklepu były by bijatyki.

a plyte kupic to jak wygrac na loterii, nigdzie nie ma, chyba zostaje zamowic i liczyc na to, ze nim rozesla do swoich sklepow zrealizuja zlecenia online. Udalo sie komus? Podzieli sie wrazeniami?

może w oczekiwaniu na płytę z empiku:

PUNX 4 JA-PAN

Charytatywny, rewelacyjny, unikalny KONCERT

na rzecz Japonii w Powiększeniu

20 kwietnia 2011

19-21 - Grupa Kryzys ORIENTALNIE z Robertem Brylewskim na czele, wystąpi w innym stylu, z instrumentami orientalnymi i gitarami elektrycznymi, Magura na syberyjskim bębnie szamańskim

GOŚCIE:

MUNIEK STASZCZYK (T.Love)

VIENI0 (mega rap)

oraz gość specjalny: MARIA POMIANOWSKA - multiinstrumentalistka, wokalistka, kompozytorka, grająca na instrumentach orientalnych i staropolskich.

Rui Ishihara i Aleksandra Capiga Łochowicz - japoński, nowoczesny taniec butoh;

Hana Umeda- tradycyjny taniec Nihon Buyo;

Ponadto kiermasz prac artystów inspirowanych estetyką japońską:

Lech Żurkowski (prace w technice sumi-e)

Andrzej Bero - ceramika

3 X NIE - pokaz zdjęć z Japonii Maćka Komorowskiego i Yasu.

Koncert od 19 do 21, potem

D.J. Sakura prezents: Ja Pan Disko,

Patronat: Muzeum Azji i Pacyfiku

Organizacja Fundacja Pompka i klub Powiększenie

Pozdrawiam serdecznie

Anna Ishihara

[email protected]

+ 48 517 337 639

Mam od czwartku 14.

I co.

Okładka tekturowa, ale taki chyba ostatnio standard.

Dobór utworów, hm, mógłby być lepszy. Jeśli płyta jest adresowana do szerszego grona przypadkowych słuchaczy to trzeba postawić na hiciory. Tymczasem są takie jedynie dwa; Polonez As-dur (9) i oczywiście Preludium e-moll (10).

Wykonawcom niczego zarzucić nie można. Daje się odczuć nawet laikowi, odmienne interpretowanie; ale o to przecież chodzi;).

Oczywiście średnia głośność i równowaga tonalna jest różna, ale czego się spodziewać po nagraniach realizowanych na przestrzeni zdaje się 40 lat. Ogólnie z jakością dźwięku jest nie najgorzej.

Pomysł znakomity.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.