Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do MA RX8 - Rotel Ra1520 czy Creek Evo 2

marx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To ma być mój pierwszy system stereo i potrzebuję wsparcia przy wyborze elektroniki.

Prosiłbym o wskazanie istotnych różnic w tym czego mogę oczekiwać od tych dwóch konfiguracji, czyli:

MA RX8 + Rotel RA1520 + Rotel RCD-06 SE

lub

MA RX8 + Creek Evo 2 Integra + Creek Evo 2 CD

Wiem, że powiecie, że powinienem posłuchać obu konfiguracji, ale odsłuch Rotela z MA jest prawie niemożliwy, no chyba, że kupię najpierw kolumny i z nimi pojadę na odsłuch. Skupmy się raczej na Waszych odczuciach i opiniach i wskazaniu różnic między tymi konfiguracjami.

Pomieszczenie ma 32m2, słucham różnych rodzajów muzyki - od elektroniki, po rock, czy blues. Nie słucham jazzu i muzyki poważnej.

Pytanie który wzmacniacz lepiej napędzi te kolumny? Na papierze mocniejszy jest niby Creek...

Na ile istotne powinny być dla mnie podwójne wyjścia na głośniki, regulacja balansu i tonów niskich i wysokich oraz wejście mini jack na panelu przednim, które ma Rotel, a nie ma ich Creek.

Podpowiedzcie coś proszę, tylko prostym językiem bom tępy w temacie ;)

Może pomoże Ci temat który kiedyś rozpocząłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powodzenia w poszukiwaniu,dobrego brzmienia.

Ukryta Zawartość

Może pomoże Ci temat który kiedyś rozpocząłem.

Ukryta Zawartość

Powodzenia w poszukiwaniu,dobrego brzmienia.

Dzięki, czytałem Twój wątek. Creek jest dość często wymieniany jako dobry partner do MA. Ciekaw jestem szerszej opinii na temat kombinacji Rotel+MA.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Rotel - wystarczy RA-06SE i RCD-06SE. Prądowo i dżwiękowo nie zawiedzie. Zwróć uwagę także na: http://www.tophifi.pl/towar/id/1563/rcx1500/ - muzycznie i funkcjonalnie jest to bardzo ciekawa opcja. Test RCX-1500 znajdziesz w w nr 1/2011 "HiFi i Muzyka".

Rotel - wystarczy RA-06SE i RCD-06SE. Prądowo i dżwiękowo nie zawiedzie. Zwróć uwagę także na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - muzycznie i funkcjonalnie jest to bardzo ciekawa opcja. Test RCX-1500 znajdziesz w w nr 1/2011 "HiFi i Muzyka".

Słuchałem w porównaniu z RA1520 i 06SE (z głośnikami B&W 684 i 683) i najbardziej podszedł mi RA1520.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Słuchałem w porównaniu z RA1520 i 06SE (z głośnikami B&W 684 i 683) i najbardziej podszedł mi RA1520.

To go kup (ale razem) z RCD z serii 15xx. Jeśli możesz odsłuchaj RCX-1500.

To go kup (ale razem) z RCD z serii 15xx. Jeśli możesz odsłuchaj RCX-1500.

No właśnie słuchałem go w porównaniu z 1520tką i 06tką. Sama koncepcja RCX-a bardzo mi się podobała (genialna funkcjonalność za przystępną cenę) ale sam dźwięk mnie nie powalił. Nie wiem jak to opisać, ale dźwięk ra1520 przemawiał do mnie najbardziej przekonująco :)

A pytanie dlaczego odradzasz RCD-06 SE ? Czy jest jakaś zasadnicza różnica w jakości dźwięku? Osobiście nie do końca jestem przekonany do szczelinowego napędu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No właśnie słuchałem go w porównaniu z 1520tką i 06tką. Sama koncepcja RCX-a bardzo mi się podobała (genialna funkcjonalność za przystępną cenę) ale sam dźwięk mnie nie powalił. Nie wiem jak to opisać, ale dźwięk ra1520 przemawiał do mnie najbardziej przekonująco :)

A pytanie dlaczego odradzasz RCD-06 SE ? Czy jest jakaś zasadnicza różnica w jakości dźwięku? Osobiście nie do końca jestem przekonany do szczelinowego napędu.

Seria 10xx była lepsza od serii 9xx zdecydowanie - może za wyjątkiem RCD-991AE. Może też tak być z serią 15 (piszę może - bo go nie słuchałem). Ma od od 7 lat wieżę ze szczelinowym CD i działa niezawodnie.

Seria 10xx była lepsza od serii 9xx zdecydowanie - może za wyjątkiem RCD-991AE. Może też tak być z serią 15 (piszę może - bo go nie słuchałem). Ma od od 7 lat wieżę ze szczelinowym CD i działa niezawodnie.

Mam RA-1520 z RCD-06SE (i B&W685) i radzę udać się jeszcze raz na odsłuch z kilkoma gorzej nagranymi płytami (chyba, że posiadasz same audiofilskie) bo to połączenie gra na takich płytach bardzo nienaturalnie na górze pasma (piasek zamiast blachy).

MARX

Nie do końca na temat główny ale też o to pytałeś.

W moim przypadku połączenie Creek-a w biwiring-u z Monitor Audio dało dobry efekt. Jeszcze lepsza czytelność na średnicy i troszkę większa masa, wysokie zdecydowanie ożyły, otrzymały więcej blasku, precyzji i rozdzielczości. Bas to największy skok w poprawie. Dostał kopa, sprężystości ale zarazem jest go więcej mocniej i głębiej. Generalnie wgląd w nagranie, dźwięk jakby świeższy nie zduszony. Praktycznie każdy z zakresów in plus.

Na marginesie, na pewno rabat większy bo Creek-a i MA dostaniesz w jednym salonie audio. Ten setup miło współpracuje ze sobą u mnie w domu. Jednak sprawdzić trzeba samemu Creeka i Rotela.

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk-1980

W moim przypadku połączenie Creek-a w biwiring-u z Monitor Audio dało dobry efekt.

Wybaczc głupie pytanie. Czy dobrze rozumiem, że podpiąłeś MA do Creeka Evo (ma jedną parę wyjść na głośniki) przy pomocy podwójnego okablowania, czyli podpiąłeś po dwa kable do jednego terminala, tak? I mimo to wyraźnie odczułeś różnicę, czyli mniemam, że podwójne wyjścia nie są aż tak istotne, nawet jeśli chciałbym w przyszłości zastosować biwiring?

No i jeszcze co z kwestią regulacji tonów i balansu? Czy sądzicie, że mogę się spokojnie bez tego obejść? Czy w razie problemów ze zbyt dużą ilością basu itp. wystarczy zamiast tego zastosowanie odpowiednich kabli, ustawienia kolumn itd...

Creek moim zdaniem bedzie lepszym partnerem dla RX8. Osobiscie nie przepadam za tymi kolumnami, ale kolega ma i jakos lepiej wypadaja z ciepla elektronika.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja sluchalem creek evo 2 z rx8 i jak dla mnie kiszka, dziwiek za kotara i tak sobie plumkal jak dla mnie nic specjalnego ale oczywiscie to jest moje zdanie.

Posluchaj cos z Roksana , Naima i Arcama 28 lub 38 sluchalem te wzmacniacze i wypadly superowo z Rx8

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

MARX

Zadałeś pytanie

"...Na ile istotne powinny być dla mnie podwójne wyjścia na głośniki, regulacja balansu i tonów niskich i wysokich oraz wejście mini jack na panelu przednim, które ma Rotel, a nie ma ich Creek..."

Skoro pytałeś na ile istotne to napisałem co można uzyskać poprzez takie podłączenie podwójne kabli do kolumn oczywiście w biwiring-u!

Więc w moim przypadku takie spostrzeżenia i zmiany w odbiorze dźwięku. Oczywiście pisałem o "swoim systemie" patrz o mnie a jak w Twoim przypadku by było cóż, skoro Creek Evo nie ma podwójnych wyjść na kolumny to nie wiem .... no chyba że Rotel ma ale nie miałem okazji usłyszeć :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.