Skocz do zawartości
IGNORED

Pasty poprawiajace kontaky kabli ?

krzysiek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Jaro_747 gdybym miał kupić Licon'a to bym najpierw kazałbym sprzedawcy popukać się w głowę i napewnie przeszedł obojetnie koło tego ustroistwa w 2ml buteleczce ,ale że dostałem go za darmo no cóż trzeba było wypróbować.Efekt był nad wyraz przekraczający moje oczekiwanie i wierz mi ,ale rożnica w dźwięku jest na tyle poważna, że dziś bez zastanowienia kupiłbym go i jak mi się skończy to napewno to zrobię.

lemo absolutnie nie i dalej podtrzymuje to co Ci powiedziałem jeśli chodzi o srebrne wtyki w kablach Kondo.Chcę przy okazji wyjaśnić że Licon nie służy nie do czyszczenia lecz uzupełnienia styków, po przez wypełnienie w nich pustych przestrzeni.Jak zapewnia producent jest to płyn o dużej przewodnośći.

Robtango,

naprawde wierzysz, ze 'wypelnianie pustych przestrzeni' nawet 'plynem o duzej przwodnosci' daje rezultat porownywalny z czystym stykiem zloto-zloto czy po prostu metal-metal?

pzdrw

soso

Zaczne od tego że złoto wcale nie jest dobrym przewodnikiem jak by sie komuś wydawało.Temat od dawna wałkowany . Stosuje się go tylko po to aby metale przewodzące takie jak mosiądz czy miedź nie utleniały się bo tracą właściwości przewodzące, niedotyczy to srebra gdzie tlenek jest lepszym przewodnikiem niż sam metal. Stosuje się go również do wypełnienia przerw miedzy kryształami jak np w srebrych kablach robi to Siltech .Jeśli chodzi Licon ja to słyszę więc pozostawiam to bez komentarza.Dyskusja wydaje mi się zbędna ,bardzo jałowa.

Skoro slyszysz swoj plyn to nie ma sprawy.

pzdrw

soso

PS

Zloto jednak jest niezlym przewodnikiem, roznica w stosunku do miedzi czy srebra jest niewielka w kontekscie plynow przewodzacych.

btw. zlotousi koledzy slyszacy wypelnione plynem przestrzenie ;) powinnisice spokojnie wyslyszec w tym tescie do conjamniej -35 dB . . . jestescie wstanie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja na slchawkach bez problemu dochodze do -45 dB (mam dobry sluch) a do ilu poradzi sobie robotango ? ;)

Slyszenie na poziomie -35 dB to absolutne minimum aby sie wogole moc rzeczowo i wairygodnie wypowiadac o jakosci dzwieku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=> robtango

XLO działa tak jak Licon - również wypełnia pory, zapobiega oxydacji, poprawia przewodnictwo itp., a kosztuje mniej pod warunkiem że za 1 szt ściereczki płacimy 3 zł a nie 15 - to w końcu jednorazówka jest. A efekt jest i to duży- być może związane jest to też z tym, że sprzęt lubi raz na jakiś czas "być pozbawiany kabelków" ;-) ( w końcu rozłączamy wszystko). Poza tym baterie przetarte ściereczką działają dłużej - również sprawdziłem, takie same baterie Duracell w pilocie Rotela (podświetlany) używanego z taką samą częstotliwością działały bez przetarcia rok, obecne - po przetarciu działają już rok i 8 miesięcy - dziwne ale prawdziwe :)

Wszystkim sceptykom i niedowiarkom polecam testy :)

>Wszystkim sceptykom i niedowiarkom polecam testy :)

jak najbardziej !

zyzio, powiedz prosze do ilu slyszysz w powyzszym tescie ? wklej najlepiej screeny tak jak wszycy. Jesli nie dochodzisz do -35 dB to narpawde twoja opinia o dzwieku dla mnie nic nie znaczy bo poprostu slepy nie moze oceniac obrazow ;)

Sluch i sprzet mam na tyle dobry, ze bez problemu slysze znieksztalcenia do -45 dB (gdyby test schodzil nizej pewnie jeszcze bym rozroznil o 20 dB mniej) , nie slysze jendak porow w stykach . . . a Ty slyszysz - naprawde z niecierpliwoscia czekam na wyniki twojego testu sluchu.

Jak ten licon jest takim dobrym przewodnikiem to może by opatentować kabel w płynie - rurka wypełniona liconem ;-)

Jedyny pewny styk to metal-metal, a nie pasta-metal czy jakiś tłusty spray-matal. Ja zasyfione styki szlifuję, a poczerniałe kabelki obcinam. To najpewniejszy i najtańszy sposób.

>A co Twój test ma do tematu wątku ? ;-)

oj mysle ze latwo to zrozumiec ale wytlumacze:

ja slysze -45 dB a nie slysze por w stykach (ktore wprowadza znieksztalecenia milionkrotnie mniejsze, a prawdopoddobnie tylko powoduja spadek sygnalu o setne czesci bela)

Ty natomiast slyszysz wyraznie styki i pory . .. pytanie na ile slyszysz znieksztalcenia . . . skroro do tej pory nie wkleiles screenow to podejzewam Cie, ze jednak twoj sluch nie pozwala uslyszec nawet - 30 dB :/ . . . czyli cieniutko . . . prawdopodobnie nie bedziesz wstanie odroznic nawet roznych opampow od siebie, kabli i porow tym bardziej . . . a pisac to sobie mozesz wszytko. Udowodni mi ze sie myle i pokaz, ze bez problemu wylapujesz znieksztalenia na poziomie -35 dB.

>Więcej słuchaj, mniej mierz :)

slucham kolego zdecydowanie wiecej od Ciebie, sluch mam pewnie zdecydowanie lepszy (ciagle mozesz wkleic wynik swojego testu i pokazac ze sie myle), problem pewnie lezy w tym, ze ja nie slucham porow.

Zreszta nie wazne, dla mnie opionie ludzi slyszacych olbrzymie roznice w kablach i porach ;D zawsze byly, sa i beda tylko smiechu warte.

=> liamk

Pojęcie znacznej różnicy jest subiektywne, dla kogoś może być duża, dla drugiego mała lub żadna - dlatego słuchaj, a nie wyjeżdżaj z teoryjkami bez sprawdzenia empirycznego :)

>dlatego słuchaj, a nie wyjeżdżaj z teoryjkami bez sprawdzenia empirycznego :)

slucham, w doadtku lepszym od Ciebie uchem ;) o ilelepszym tego nie wiem bo ciagle nie napsiales do ilu shcodzisz w tym tescie . . . i tym sie walsnie rozimy ja slucham i robie testy, porownuje i mierze a ty tylko piszesz "ze sluszysz olbrzymie roznice" a jak masz zrobic test/odslucach to . .. ech szkoda gadac.

pozdro&out

=> liamk

Ja mam głęboko w d... takie testy....a wyjeżdżanie z tym, że to niby Ty masz lepszy słuch i więcej słuchasz, w ogóle nie znając mnie, sprawia że kończę z Tobą tą żenującą dyskusję :)

>tez slysze do -45

switenie, jak byc jeszcze w tamtym watku wkleil swoj wynik to juz wogole super by bylo.

> i to na byla jakich bayerdynamic DT 231

w sumie to tak . .. - 45dB dla firmowych sluchawek i nawet beznadziejej karty zintegrowanej to pryszcz. Ogranieczeniem jest tutaj sluch.

>Ja mam głęboko w d... takie testy..

otoz to . .. masz testy gdzies . . .potafsz tylko pisac o "olbrzymich roznicach"

>..a wyjeżdżanie z tym, że to niby Ty masz lepszy słuch

heh, nie niby tylko na 100% ;) chyba, ze zaraz wkleisz mi tutaj wynik, ze slyszysz lepiej - proste.

liamk, 6 Gru 2005, 11:36

>Slyszenie na poziomie -35 dB to absolutne minimum aby sie wogole moc rzeczowo i wairygodnie

>wypowiadac o jakosci dzwieku.

Ee tam, przesadzasz. Wystarczy czytać internet i fora dzień i noc. Wtedy można rzeczowo i wiarygodnie o wszystkim, nawet... budowie kolumn :)

liamk to byś się zdziwił,ale wiekszość kabli pochodzenia dalekowschodniego właśnie zaopatrzone jest w koncowki z mosiądzu i marnie pozłoconych lub oksydowanych czymś przypominajce złocenie.

jozwa maryn wszedzie mam styki srebrne i jakoś ich nie czyściłem Wierzę w to że tlenek przewodzi lepiej.Jeśli posiadasz Licon wypróbuj go i wypowiedz się na tym forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.