Skocz do zawartości
IGNORED

Philips jako ostatni z europejskich producentów TV

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie firma Philips jako ostatnia z europejskich masowych producentów TV ogłosiła decyzję o zakończeniu produkcji telewizorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja już kiedyś miałem co do tego pewne przeczucia, poniżej cytat z mojej niegdysiejszej wypowiedzi:

'' chciałbym zwrócić uwagę na nieco inny przedział produktów a mianowicie na wyświetlacze LCD których chyba ostatnim porządnym europejskim producentem jest holenderski philips (jest jeszcze niszowy loewe i coraz mniej znaczący grundig i co tam jeszcze jest ? ) ,tak więc apelowałbym o nieco większą uwagę dla wyświetlaczy philipsa jeżeli mamy do wyboru wyświetlacze o porównywalnej jakości obrazu i wykonania , bo potem świadomość o upadku technologii europejskiej nad azjatycką nie będzie nam dodawać splendoru wobec kolegów z azji którzy przechadzając się po stoisku z tv pewnie niejednokrotnie zastanawiali się kiedy wreszcie przyjdzie kryska na tego ostatniego europejskiego matyska ''

Ukryta Zawartość

Ale może nie będzie aż tak źle bo ponoć firma TV TPV Technology ma dalej sprzedawać TV pod logiem Philipsa i być może całe zaplecze technologiczne też zostanie tam przeniesione.

Ukryta Zawartość

Czyli wychodzi na to, że portal hdtv.com.pl gdzie znalazłem tą informację znacznie przesadził z tytułem newsa, bo to nie jest w sumie żaden upadek ''ostatniego europejskiego bastionu'' tylko zmiana właściciela.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Chińska firma TPV Technology która przejęła dział telewizorów Philipsa, będzie je teraz produkować w Rosji :

Ukryta Zawartość

Co ciekawe TPV chce te (a przynajmniej tak jakoby wynika z tego artykułu) telewizory produkować pod logiem Sharp, Panasonic lub Sony. Czyli co, Chińczycy mają zamiar totalnie rozparcelować tą markę ? no bo jak chcą je produkować pod logami powyższych firm, to pewnie będą musieli podzielić się z nimi zyskiem a może i nawet zapleczem technologicznym Philipsa, czyli de facto cała dotychczasowa wiedza/patenty itp Philipsa rozpłyną się po wszystkich współpracujących z TPV firmach.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy należy płakać nad rozlanym mlekiem. W elektronice masowej, wszystko jedno czy to tania budżetówka, czy sprzęt lepszej lub nawet bardzo dobrej klasy (nie mówię o czymś, co w audio nazywa się Hi-Enedem, gdyż to zupełenie inna historia) - karty od lat rozdaje Daleki Wschód. I praktycznie cały rozwój technologii pochodzi właśnie stamtąd. Czym się zasłużył Philips w telewizorach? Popraw mnie proszę, jeśli nie mam racji, ale wydaje mi się, że wyłącznie bajerancko-efekciarsko-bazarowo-dyskotekowym Ambilightem.

Inni opracowują nowe technologie: 100 Hz, 200 Hz, poświetlanie LED (w tym krawędziowe i z lokalnym wygaszaniem), nowe generacje matryc LCD i plazmowych, OLED, LaserVue, itd itp. A Philips? Od lat próbuje (dostając coraz większej zadyszki) ich gonić.

Można coprawda podchodzić do sprawy sentymentalnie i żałować, że oto Europa oddaje walkowerem kolejną dziedzinę. Ale klient chce dobrze, nowocześnie i w miarę możliwości tanio. Ile Daleki Wschód przeznacza na Research & Development? Kilkakrotnie więcej niż Europa. No to mamy tego skutki.

Ja właśnie jestem na etapie poszukiwania sobie nowego telewizora. Oglądałem sporo, w wyniku czego stworzyłem sobie krótką listę, z którą się sukcesywnie zapoznaję bliżej. Modele Philipsa się na tej krótkiej liście nie znalazły. Nie mają nic godnego uwagi.

... Czym się zasłużył Philips w telewizorach? Popraw mnie proszę, jeśli nie mam racji, ale wydaje mi się, że wyłącznie bajerancko-efekciarsko-bazarowo-dyskotekowym Ambilightem.

Jeżeli chodzi o moje spostrzeżenia, to jak bywałem nieraz w saturnie to zapuszczali tam z blue raya film avatar (w tym zaciemnionym nieco miejscu)na topowym modelu Philipsa, potem na jakimś samsungu i plazmach panasa, ale według mnie żaden z nich nie dorównywał topowemu philipsowi pod względem szczegółowości (ale to pewnie system piksel plus) i ładnie przedstawionych kolorów. Samsung ma na moje oko manierę wpadania w tzw neonówkowo landrynkowy odcień i wiele takich odcieni kolorów jak w Philu na samsungach nie udało mi się zaobserwować, bo samsung ma jakąś zupełnie inną specyfikę kolorów. Ale być może da się to w samsungach jakoś kolorometrem ustawić. Zresztą High endowej firmie MBL też ten model przypadł do gustu bo go reklamują ze swoimi zestawami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo tylko Philips robił 21:9.

Nie robił a robi nadal, bo już jest nowszy model:

Ukryta Zawartość

Ponoć dopiero za pięć lat Chińczycy będą mieli prawo nabyć prawo do znaku firmowego i samodzielności technologicznej (o ile by na to poszli ?), a do tego czasu nadal będą wychodzić nowe modele opracowywane przez dotychczasowych ludzi z Philipsa we współpracy z Chińczykami. Tak przynajmniej obiło mi się o uszy. Zresztą ponoć współpraca z tą firmą była już od 2009.

Ukryta Zawartość

cena zaporowa, no i odtwarzacz też do niego tani nie jest... ale filmy typowo kinowe robią wrażenie na nim :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

21:9 niezły bajer, ale to co się dzieje za telewizorem to jakieś nieporozumienie...

Nieporozumienie to to nie jest, bo kiedyś gdzieś czytałem że ma to za zadanie zredukowanie tzw efektu ''rażenia wzroku'' przy oglądaniu w ciemności. Dlatego kiedyś zalecano aby przy oglądaniu w ciemności włączać za telewizorem jakąś delikatną lampkę nocną. Zresztą jak już się człowiek skupi na akcji, (to te kolory za tv rozmywają się w akcji) to nie odczuwa już się tak wtedy tzw efektu ostrego ''odcięcia'' obrazu od ciemni w pokoju, ponieważ to ''odcięcie'' obrazu od mroku staje się wtedy bardziej płynne/łagodne, a tym bardziej jest to przejście złagodzone, że jest to przejście w takich (a raczej przybliżonych kolorach) jakie są akurat (bo to nie są przypadkowe kolory) na filmie po brzegach ekranu. Tak że od niegdysiejszego pomysłu ze zwykła lampką nocną stawianą za tv do dziesiejszego rozwiązania Philipsa jest wyrażny postęp.

Poniżej widać lepiej to złagodzenie efektu ostrego rażącego punktu odcięcia przy ogladaniu w ciemności :

Zresztą nie tylko łagodzi to ten tzw efekt ''odcięcia'' ale też nagłe przejścia od ciemnej do jasnej sceny są wtedy bardziej łagodne dla wzroku.

ambilight fajna sprawa wg użytkowników, kilka osób z pracy ma philipsy z tym podświetleniem i sobie nie wyobrażają zakupu tv bez tego czegoś, w końcu dopłata ~1000zł więc większość sobie daruje zapewne ten bajer... ale faktem jest że nie powoduje zmęczenia oczu, zapewne ma też wiele innych zalet, no ale to trzeba zobaczyć na żywo

philips 21:9 nie jest rodzynkiem

jvc-50-inch-21-by-9-3d-hdtv-engadgetfinal.jpg

auo3.jpg

123... test

Nie wiedziałem, że to ma redukować zmęczenie wzroku w pełnej ciemności. Generalnie preferuję oglądanie w pełnej ciemności, bez oświetlenia, denerwujących diod, nawet podświetlenie z wyświetlacza ampli trochę drażni.

Gdybym koniecznie chciał kupić TV za ok 15kPLN to zastanowiłbym się nad 65VT20/30 i TV z 21:9 :).

Przy czym system Ambilight raczej nie nadaje się za bardzo dla tych którzy planują wstawienie TV we wnęce regału lub w pobliżu odblaskujących szaf, bo wtedy zamiast płynnego/łagodnego przejścia/rozejścia się kolorów z obrazu wokół tv na dalszy plan powierzchni ściany, to te kolory będą się wtedy wzajemnie odbijały pomiedzy telewizorem (włącznie z powierzchnią ekranu) a bocznymi ściankami regału, co da bardziej zabawny efekt pomieszanych bezwładnie z sobą kolorów i rozbłysków wokół ograniczonej przestrzeni utworzonej z ramki wnęki regału ;). A wtedy to już może być porównywalne z tzw dyskotekowym kolorofonem ;) .

Cytat z poniższej recenzji:

Ukryta Zawartość

''Technologia ta sprawdza się jedynie w przypadku, jeśli telewizor stoi blisko ściany (najlepiej - wisi na niej), a zarówno od jego górnej, jak i bocznych krawędzi mamy minimum metr gładkiej powierzchni. Jakiekolwiek wnęki, zabudowa, wiszące obok półki, czy też zbytnie odsunięcie odbiornika od ściany niwelują cały efekt.''

Zresztą w takiej ramce regału kolory z Ambilight mogą mieć też rażąco wysoką jasność i natężenie bo zamiast się łagodnie rozejść (tak jak to było przewidziane w projekcie) po ścianie na conajmniej metr naokoło to się będą wtedy mocno skupiać na pobliskiej powierzchni ramki regału.

Tak że we wnęce regału dla złagodzenia nocnego oglądania korzystniejsze może być dodanie jakiegoś delikatnego oświetlenia za TV. Ma ktoś tutaj może jakieś własne doświadczenia z Ambilight we wnęce regału które rozwieją te wątpliwości ? .

Ukryta Zawartość

Miałem Philipsa 40" z ambilight'em. Stał sobie na szafce plecami do ściany ok. 25 cm odleglosci. Jarmarczny efekt może nie jest natrętny czy odpychający, ale teraz mam Soniaka 40HX800 (Bravia3) i nie płacze po ambilighcie, bo bardziej interesuje mnie świetny obraz, który nie przestaje mnie się podobać. Zwłaszcza gdy sygnal jest dobrej jakości z mojej kablówki, albo z internetu, czy kompa (na razie tylko zdjęcia). Niezadługo zaczne próby z DVB-T, gdyż sygnał taki moja kochana Spółdzielnia jakoby zapewniła mi w pamiętającym poprzedni ustrój systemie anteny zbiorowej - te same okablowanie budyku, te same gniazda. No, zobaczymy jak sie Soniak spisze w dekododwaniu tego sygnału i czy rzeczywiście ten sygnał do mnie dochodzi.

mam Soniaka 40HX800 (Bravia3)

Czy nie przeszkadzają Ci odblaski na ekranie? Czy to jest takie 100% lustro, czy ma może jakąś powłokę antyrefleksyjną? Miałeś okazję porównać go do najnowszego SONY EX720 (100Hz+backlight scanning)? Ten HX800 ma niższy kontrast/jaśniejszą czerń od EX720 (2600:1 vs. 4300:1), czy masz powody do narzekania na czerń w ciemnym pokoju?

Czy nie przeszkadzają Ci odblaski na ekranie? Czy to jest takie 100% lustro, czy ma może jakąś powłokę antyrefleksyjną? Miałeś okazję porównać go do najnowszego SONY EX720 (100Hz+backlight scanning)? Ten HX800 ma niższy kontrast/jaśniejszą czerń od EX720 (2600:1 vs. 4300:1), czy masz powody do narzekania na czerń w ciemnym pokoju?

Odpowiem po kolei:

1)Co do odblasków to może mylisz z innym jakimś modelem Sonego, jest jakis taki co ma "lustro". W każdym razie nie narzekam na odblaski (rozumiem, ze chodzi o obrazy jasnych przedmiotów odbijających się w ekranie). Nic takiego nie zwróciło mojej uwagi. Być może jest jakaś powłoka anty. Nie wiem jak to stwierdzić. TV stoi bokiem do okna pod katem 90.

2)Z EX720 nie porównywałem, ale te 700setki jakie były w sklepie odpadły w bezposrednim porównaniu. Podejrzewam, że 700setki maja jednak taka sama matrycę.

3)Chociaz mnie to interesowało nie dotarłem do konkretnych wartości kontrasu dla HX800. Skąd masz te wartości? Czy to są "niezależne" pomiary? Wg jakiej metodyki/definicji kontrastu?

4)Z czernią to jest tak: Ustawiałem Soniaka w wielotygodniowym "procesie" ale za to na takim sygnale jaki mi przeciętnie dostarcza moja kablówka (niestabilnym). W ustawieniach fabrycznych, zresztą bardzo dobrych, miałem czerń w obrazie zlewającą się z czernią pasów bocznych czy tam górnych/dolnych. Jednocześnie był niedostatek szczegółów w światłach, a chciałem je osiągnąć nie sięgając po max kontrastu. Przyjrzałem się jak wypadają szczegóły w "cieniach" np. co widać na czarnym garniturze i było słabo. Ze względu na sytuację "w światłach" o dodawaniu jasności ze względu na słabe szczegóły w cieniach nie mogło być mowy. Zatem zabrałem się do gammy i pociągnąłem ją w dół (fabrycznie było 0),uzyskując rozjaśnienie czerni i niewielką zmianę kontrastu/szczegółów w światłach. Potem ponownie doregulowałem kontrast na szczegóły w światłach. Wyszło 86/90 czyli tak jak chciałem (nie max.).Jasności tyle, żeby nie było śladu mleka/mgiełki na jasnych obrazach a były szczegóły w czerniach (ok. 50kilka/90). Kłopot był tylko taki, ze gamma daje sie ustawiać tylko skokowo, w zbyt grubych jak dla mnie skokach.Ale to skróciło regulacje, bo inaczej może szukałbym ustawień dla wiekszej ilości wartości gammy. Ostatecznie mam ustawioną gammę -1, ale jest to chyba nie w jednostkach takich jak normalnie przyjete. Czerń "bez sygnału" ale przy obrazie zsynchronizowanym, nie jest taka, żeby zlewała sie z pasami, zupełnie nie, ale mi to nie przeszkadza, bo w obrazie z treścią mam gęste i szczegółowe czernie . Ostatecznie mam obraz raczej z tych ciemniejszych, nic "na mordę", ale szczegółowy w całym zakresie jasności, wciągający, intrygujący bogactwem światłocieni. Czasem mam ochotę zmniejszyć kontrast lub może bardziej nasycenie kolorów (ok.48/90), ale to chyba wynik niesamowicie różnej jakości sygnału poszczególnych stacji oraz niechlujstwa kablówki ( dźwięk to już zgroza, powiekszana niekiedy kiepskim akustycznie Soniakiem) a ja staram się ustawić tak aby obraz był możliwie dobry nawet przy marnym nadawaniu.

Można by pomajstrowac jeszcze indywidualnie z R,G,B, bo czasem (przy niektorych, marnych emisjach) czerń pokazuje ślad składowej zielonej. Ale nie ma to sensu przy jakości sygnału jaki daje czasem moja kablówka, której na razie nie mogę opuścić.

Mam nadzieję, że cię nie znudziłem i ci sie to na cos przyda.

Dzięki za recenzję.

Co do pomiarów kontrastu:

HX800:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HX800 vs. EX720:

Ukryta Zawartość

EX720:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.