Skocz do zawartości
IGNORED

JBL kopułka tytanowa do drivera 2420 16 Ohm

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Kopułkę wyczyściłem i dalej rzężoli najbardziej na dźwiękach fortepianu nie wiem jaki jest tego powód na drucikach są 4 kropeczki jakby rdzy wyczuwalne w dotyku chciałem je zdrapać ale boję się uszkodzenia, kropeczki są wielkości czubka włosu.

+1 do opinii Maca. Czyściłeś szczelinę? Najlepiej udaj się do serwisu estradowego. Powinni ci za kilkadziesiąt złotych wyregulować tip-top. Cewki masz oryginalne JBL'a rozumiem? Oczywiście oddałbym parę.

Wszystkie niedoskonałości konstrukcji kolumn i konfiguracji sprzętu pokaże ta oto płyta, rewelacyjnie ukazująca wszystkie częstotliwości, niedoskonałości rezonansowe przetworników i pomagająca w dobraniu komponentów i strojenia obudowy. Na zdjęciu JBL w obudowie roboczej do wystrojenia i wykonania obudowy właściwej i dopracowanej. Ta płyta pokazała mi po testach niewłaściwe funkcjonowanie kopułki.

imgp0657i.jpg

imgp0661y.jpg

imgp0663m.jpg

imgp0664c.jpg

imgp0653e.jpg

+1 do opinii Maca. Czyściłeś szczelinę? Najlepiej udaj się do serwisu estradowego. Powinni ci za kilkadziesiąt złotych wyregulować tip-top. Cewki masz oryginalne JBL'a rozumiem? Oczywiście oddałbym parę.

Nie wiem czy oryginały, ta co rzęzi to wygląda tak, do tej drugiej nie zaglądałem, masz coś na zbyciu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

o jaaa, obudowa z osb!! Jak to gra? podbarwia?? Zawsze chciałem spróbować jak sie ma osb do wiórówki i sklejki ( sory za offtop:)

Chciałem żeby już grały, zrobiłem na szybko,teraz będę stroił, zrobiłem już trochę kolumn te z osb robiłem pierwszy raz, bo nie byłem pewny konstrukcji, te obudowy są zastępcze, stoją bezpośrednio na podłodze bez kolców i co dziwne nie dudni mimo ogromnej połaci.Oryginalna obudowa jest trochę wyższa ja obniżyłem, aby horn był na wysokości uszu i pogłębiłem, ale litraż zachowany, bas 20 hz. Myślę teraz nad właściwym projektem, ale chyba zrobię tak jak everesty z drewnianym hornem.Inne moje wyroby na www.remontdesign.pl

Jestem stolarzem jednak najlepszy MDF jest gęsty w swojej strukturze, ale najlepszy i najtwardszy to HDF, sklejka okrętowa ciężka jak żelazo ale droga.

Nie chodziło mi o to, że mam na zbyciu, tylko oddałbym parę do serwisu. Jeżeli cewka wygląda tak jak na zdjęciu z tymi naklejkami to przykro mi ale masz podróbkę, która "nie gra". Żeby grało musi być oryginał i na nic zdadzą się narzekania, że kosztuje 1000PLN od sztuki. Nic dziwnego, że dopiero na test CD odkryłeś wadę, bo i procedura regulacji opiera się o puszczanie częstotliwości poniżej pasma przenoszenia, które uwypukla wszelkie nieprawidłowości. Wprawne puknięcie w oprawkę cewki eliminuje przypadłość. Możesz nawet sam się podjąć regulacji po uprzednim czyszczeniu szczeliny. Należy uważać na pole magnetyczne i śruokręt.

Nie chodziło mi o to, że mam na zbyciu, tylko oddałbym parę do serwisu. Jeżeli cewka wygląda tak jak na zdjęciu z tymi naklejkami to przykro mi ale masz podróbkę, która "nie gra". Żeby grało musi być oryginał i na nic zdadzą się narzekania, że kosztuje 1000PLN od sztuki. Nic dziwnego, że dopiero na test CD odkryłeś wadę, bo i procedura regulacji opiera się o puszczanie częstotliwości poniżej pasma przenoszenia, które uwypukla wszelkie nieprawidłowości. Wprawne puknięcie w oprawkę cewki eliminuje przypadłość. Możesz nawet sam się podjąć regulacji po uprzednim czyszczeniu szczeliny. Należy uważać na pole magnetyczne i śruokręt.

Rozkręciłem jeszcze raz, nie ma naklejek są napisy ręczne czerwonym tuszem, chyba oryginał będę zaraz centrował.

Chciałbym zastosować super tweetera coś takiego jak na fotce:

Ukryta Zawartość

Jaki byłby godny polecenia i oczywiście pomysł na zwrotnicę do tweetera.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.