Skocz do zawartości
IGNORED

jak zbudować wzmacniacz hi end

hauser7

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno tu nie zaglądałem :)

raven, dlaczego nie lubisz TPC? Wersja TMC jest obiecujaca i pozwala obnizyc znieksztalcenia na wyzszych czestotliwociach (do 20dB na 20kHz w porownaniu z typowym pojedynczym Millerem) a obnizenie takowych (i zwiazanych) jest jednym z waznych aspektow dobrego wzmacniacza standartowej trzy stopniowej koncepcji. Oczywiscie CFAs moga sobie radzic lepiej ale jeszcze nie jestem biegly w temacie. Ale doczytalem, ze tez maja swe problemy. Tak naprawde to trzebaby zbudowac pare takich wzmacniaczy aby cos powiedziec. Samo czytanie nie wystarczy.

Nie lubię bo ciężko jest w praktyce zagwarantować stabilność tej kompensacji we wzmacniaczach mocy.

Na diyaodio.com toczyły się rozległe dyskusyje TPC vs. TMC ale tylko teoretyczne ja spr. praktycznie i tu TMC wygrywa.

TPC jest dobra w zastosowaniach do których została zaprojektowana - filtrach na WO czyli tam gdzie po prostu potrzebne jest więcej nfb nie koniecznie do redukcji zniekształceń wyjściowego wtórnika.

(tak na marginesie - te kompensacje wyglądają podobnie ale zasady działania się kompletnie różne)

Te drugie CFA (crossed field amps) tez sa obiecujace bo koncept wziety ze wzmacniaczy wysokiej czestotliwosci i nadajnikow. Stochino tez troche sobie pomogl tym bo jego VAS jest podobny do VAS we wzmacniaczach duzych czestotliwosci.

To do mikrofal jest.

......A może coś na bazie tego? Miał ktoś okazje usłyszeć tą konstrukcję? Zresztą chyba ten link się pojawił już gdzieś na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ......

Witam

Wspomniany wzmacniacz był testowany przez jego autorów i grał podobno bardzo dobrze ale tylko przy obciążeniu 8 om. Przy kolumnach niskoomowych pojawiły się jakieś problemy.

Autorem tego wzmacniacza jest Popa Ovidiu znany na wielu forach jako syn08.

Ovidiu zaprojektował i zbudował kilka wzmacniaczy (każdy następny coraz szybszy). warto prześledzić wątki założone przez syn08 na diyaudio.com oraz na diy-audio-engineering.org (trzeba się tam zarejestrować aby móc oglądać załączniki graficzne).

Ja jestem zbyt cienki z elektroniki na tym poziomie, ale może ktoś tu wykorzysta coś z tamtych stron, tym bardziej, że syn08 udostępnia projekty płytek do wielu swoich projektów.

Pozdrawiam

Z

Autorem jest Edmund Stuart ! syn08 wzmacniacz zbudował i wykonał pomiary.

Aby budowa tego wzmacniacza miała jakiś sens najpierw trzeba się zaopatrzyć w sprzęt pomiarowy za kilka kilo USD. Spytajcie go ile się bawił z odpowiednim okablowaniem tego :)

Wzmacniacz jest OK.

Jest prostszy od Hecy (Raven).

Coś trzeba przedsięwziąć.

Moja HECA ma 26 tranzystorów. Tam jest ich chyba ponad 40 :) (Oczywiście odliczając układy zabezpieczeń :)

A może hybryda :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Z tą lampą to tak poważnie?...

Moja HECA ma 26 tranzystorów. Tam jest ich chyba ponad 40 :) (Oczywiście odliczając układy zabezpieczeń :)

Jakbyś jeszcze rozrysował strukturę wzmacniacza operacyjnego z wejścia...

;D

Z tą lampą to tak poważnie?...Jakbyś jeszcze rozrysował strukturę wzmacniacza operacyjnego z wejścia...;D

Poważnie :)

No i nie zapominaj o DC serwie :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Stasiop,

Ten Ultimate Audio Amp ma znieksztalcenia na 20kHz na 100W rzedu 0.00005%; na pelnej mocy wzrastaja do 0.0001%. Osiagnac na pelnej mocy THD (20kHz) rzedu 0.001% czyli dziesiec razy wieksze to niezly sukces. Z taka koloracja wzmacniacza moge zyc. Reka do gory kto ma lepszy wzmacniacz? Nie znaczy oczywiscie, ze nie nalezy dazyc do doskonalosci ale nie wiem czy z czesciami dostepnymi na rynku detalicznym, oscyloskopem 100MHz i paroma innymi miernikami (ktore mozemy miec w domu) poza te 0.001% na 20kHz uda sie wyjsc.

Wzmacniacz, ktorego szkic zamiescilem jako demonstracje do TMC ma podobno znieksztalcenia rzedu 0.002% na 20kHz na pelnej mocy przed clipping.

Dlatego zaznaczylem wczesniej, ze w praktyce trzeba zaczac od najslabszych punktow w systemie oddtwarzania. Co z tego jak zbudujemy taki Ultimate jesli podczepimy do tego glosniki prowadzone z pasywnych filtrow trzeciego czy czwartego rzedu? Rownie dobrze mozna wsadzic silnik mercedesa - nawet nie top ale sredniego jak E320 do Trabanta (kto pamieta Trabanta?). Zalozmy, ze sie zmiesci.

Co do Crossed Field amps to ten koncept byl uzywany w audio. Niektore stare lampowe magnetofony szpulowe mialy wzmacniacz pradu podkladu bazowany na koncepcie CFA. Gdzies czytalem o wzmacniaczu mocy, bazujacym na tym koncepcie. Chodzilo o szybkosc. Na stare lata czasmi dzwoni tu i tam ale nie bardzo widomo gdzie ...

Do hybryd nie mam zaufania bo to komplikuje zasilacz. A tak wogole to uzywanie lamp mnie odstrasza. Mam tutaj kolege fanatyka lamp. System przebudowuje przynajmniej raz na trzy kwartaly w pogoni za doskonala lampa i glosnikami. Przez pare miesiecy nowej konfiguracji jest zachwycony. Potem zaczyna znajdowac niedoskonalosci. Moze dlatego tak mnie lampy nie przekonuja. Ale tez do dzis pamietam jak jako male dziecko gapilem sie w magiczne oko niebieskiego koloru na starym radio. Urzekala mnie ta lampa.

Co do wzmacniacza to bym zaczal od IPS Stochino. Oczywiscie na sparowanych tak N i P tranzystorach np 2sa970bl/2sc2240bl. To jest niezly IPS i tranzystory dostepne. Co by mozna w tym IPS poprawic?

Ale mozna zaczac od innego IPS wlaczajac lampowe. Na lampach sie nie znam choc raz o malo nie zabralem sie za budowe lampowca. Tak aby sprobowac bo sluchac to sie nasluchalem chcac czy nie chcac.

raven, gdzie jest ta HECA? Schemat znaczy sie. Dla samego tytulu warto zajrzec.

pozdrawiam,

To ja Panowie swoje trzy grosze do systemu HiEnd: w sumie to nowy temat ale hiend to cały tor nie tylko wzmacniacz!

Gdy już posiądziemy ten UltimateAMP, to proponuję do niego Ultimate Speakers, aktywny podział między dołem, a Hi-Mid około hmm.... 150..350Hz zależy od tego jak przetworniki będą chciały się złoźyć. Na dół 2x15cali (PD/18Sound/Beyma) na stronę (zapomnijcie że jest bas z małych membran). Monitor Mid-Hi zwrotnica pasywna na najlepszych elementach, przetwornik Mid: 18Sound 10M600, a na gorę TPL-150/H od Beymy. Będzie grało!! Zwrotnica aktywna: albo dobrze ztuningowany DCX2496, albo też ztuningowany CX3410, albowiem korci mnie wypróbowanie całego toru analogowego; może inne propozycje? Do tego podpiąć dobry vinyl...

Jeśli DCX2496, to do gramofonu trzeba jeszcze ADC, czyli nie ma co liczyć na dobre brzmienie z czarnej płyty bawiąc się sygnałem, zmieniając go tam i z powrotem. Ja tak mam niestety, choć przy płycie CD (cyfrze) efekt usunięcia pasywnej zwrotki bezcenny ;)

Właśnie dlatego aby nie wchodzić w c(s)yfrę grając z vinylu, dobrze zrobiony CX 3400 nawet 2300 wystarczy :)

Do TPL150 śmiało 3kHz i 10M600 wyżej nie uciągnie. Dobra ale to temat o wzmacniaczu...

Filtry pasywne stosuje tylko pierwszego stopnia miedzy sredniotonowym a wysokotonowym i czestotliwosc podzialu okolo 5kHz, natomiast aktywny podzial troche powyzej czestotliwosci rezonansowej wysokotonowca. Ponizej 80-120Hz aktywny sub z aktywna korekcja ruchu membrany. W praktyce kazde rozwiazanie jest pelne kompromisow.

Najwiekszy problem dostac bardzo dobry glosnik sredniotonowy o szerokim pasmie przenoszenia, jak najmniejszych znieksztalceniach, przynajmniej 92dB/2.8V/1m, 8 ohm i duzej mocy. Przez jakis czas przymierzalem sie do 6nd410 bo jestem na etapie projektowania kolejnych kolumn frontowych. Idealnie byloby go wsadzic w obudowe kulista. To mozna zrobic z mdf, tylko kupa roboty. Trzeba wycinac wieksze i mniejsze pierscienie, sklejac, zrobic mocny front.

Na bas wybralem prowizorycznie beyma 10LW30n. Od 100Hz do okolo 800Hz moze pracowac. Ma duza moc i dobra czulosc. Pewnie zrobie z otworem stratnym aby impedancje na czestotliwosci rezonansowej zmniejszyc. Neodymium moze byc bo to nie wysokotonowiec gdzie wyzsze temperatury. Na wysokotonowe wybiore chyba dwa BH Neo3pdrw laczone szeregowo (juz mam taka kombinacje). Myslalem tez o BH Neo8pdr jako sredniotonowym ale tez po dwa w szeregu. Czuloscowo i pasmowo pasuja do siebie i majac dwa sredniotonowce mozna ustawic je pod katem do siebie zwiekszajac przestrzen promieniowania. Problem bo Neo8 ma wierzcholek i bedzie to slychac. Jedyna rada ale nie 100%: filtr czwartego rzedu a wiec pelna aktywnosc. Znow dwukanalowy Bessel czwartego rzedu choc szybki nie jest perfekt na transients (choc najlepszy ze wszytkich podstawowych) i w ukladzie "roznicowym" w warunkach domowego konstruktora nie do pokonania. Mam takie cztery i jestem zadowolony ale ... Neo10 jest lepszy ale za drogi i jako 8ohm nie da sie laczyc ani szergowo ani rownolegle bo zakladam, ze ponizej 8 ohm nominalnie nie schodze.

Pamietam jak jeszcze w PRL'u budowalem filtry dyskretne drugiego rzedu bo tylko takie pozwalaja na prawie perfekt transients / faze. Niedawno temat odswierzylem przegladajac stare artykuly audio i znalazlem projekt filtru Kreskovsky'ego. Dwudrozny (mozna zrobic i trojdrozny), drugiego rzedu oczywiscie z indukcyjnoscia generowana ale prawie transient / faza perfect (w tytule jest perfekt i matematyce tez ale w praktyce nie). Podobne filtry projektowali inni. Byl taki Dunczyk chyba (umarl kilka lat temu) i filtry byly jego pasja. Pass tez zrobil cos podobnego, chyba nawet przed Kreskowsky'm. Jako filtr drugiego rzedu to dziala. Zreszta z kolega tez budowalismy podobne 30 lat temu.

Problem jak zwykle, ze nic za darmo. Wymagania ida na glosniki (pasmo i moc) i moce wzmacniaczy. To drugie nie problem, z glosnikami gorzej. Jak chcecie to moge zeskanowac projekt tego filtru Kreskowskiego (on ma firme i sprzedaje gotowe plytki filtrow, moze nawet gotowe) i zamiescic tutaj.

pozdrawiam,

A dlaczego akurat filtry pierwszego rzędu i do tego tak wysoko. Kierunkowość w takim połączeniu to rzeźnia. Ja stosuję najczęściej filtry mieszany drugi i trzeci rząd i podział tak nisko na ile pozwala wysokotonowy. Kierunkowość jest wtedy wzorcowa jak z jednego głośnika i uzyskuję bardzo precyzyjną i głęboką scenę. A przede wszystkim brzmi to jak jeden głośnik a nie kolumny dwudrożne. Oczywiście głośniki łączone w tej samej fazie. Nie wiem skąd ta fascynacja filtrami pierwszego rzędu? Nie mówiąc już o tym że w większości głośników jest to nie do zrobienia.

A tu przykład wpływy zbyt wysokiego podziału.

post-13669-100004311%201273855738.jpg

Do Vik

Ten Ultimate Audio Amp ma znieksztalcenia na 20kHz na 100W rzedu 0.00005%; na pelnej mocy wzrastaja do 0.0001%. Osiagnac na pelnej mocy THD (20kHz) rzedu 0.001% czyli dziesiec razy wieksze to niezly sukces. Z taka koloracja wzmacniacza moge zyc. Reka do gory kto ma lepszy wzmacniacz? Nie znaczy oczywiscie, ze nie nalezy dazyc do doskonalosci ale nie wiem czy z czesciami dostepnymi na rynku detalicznym, oscyloskopem 100MHz i paroma innymi miernikami (ktore mozemy miec w domu) poza te 0.001% na 20kHz uda sie wyjsc.

Mysle ze takie znieksztalcenia mozna uzyskac w domowym warsztacie i bez jakiegos super sprzetu pomiarowego Typu "Audio Precision" oczywiscie mozna poogladac sobie prazki widmowe na takim sprzecie ale cena jest mocno zaporowa. Wystarczy mierzyc harmoniczne w dwoch w trzech lub w jednym punkcie 50Hz, 1kHz i 100kHz - Oczywiscie najwazniejszy jest punkt 100kHz. Dodatkowo oscyloskop 100Mhz dobry generator no i otwarta glowa podczas pomiarow - to wszystko wystarczy.Jesli chodzio dostep do czesci to w chwili obecnej nie ma juz zadnego problemu bo nawet mozna dorwac tranzystory niskoszumowe w jednej strukturze z doskonalej serii THAT, doskonale sa tez bipolarne tranzystory 2SA1538/1539 super liniowe i bardzo szybkie Ft w granicach 300-500 nie mowiac juz o bipolarnych mocy czy tez FETach ktorych jak wiecie nie lubie ;).Ale i tak najwazniejszy jest schemat i sposoby kompensacji i prowadzenia mas

Z tym winylem to nie przesadzaj ;)

Zadna plyta CD nie ma startu do dobrego Vinyla no chyba ze HDCD. Malo tego, ciezko zmierzyc sie gestym formatom 24bit/96kHz/192kHz z Vinylem. Zreszta to samo pisza recenzenci np ze Stereophile

Stasio, nie pisz takich rzeczy.

Mówimy o SR na poziomach setek V/us, o THD i IMD na poziomach tysięcznych %, PSR na poziomach -80dB, przesłuchach na poziomie zapewne lepszych jak 100dB (monobloki), a Ty podajesz kolejne prawdy audiofilskie; pokrzywiony, trzeszczący winyl - zniekształcenia na poziomie ułamka % i przesłuchy -40dB.

;D

stasiop,

Moglbys podac zrodla gdzie mozna kupic 2sa1539/2sc3954? Od dawna szukalem zrodla ale nie udalo mi sie. Dotychczas uzywalem 2sa1541/2sc3956.

Podzial 5kHz (a nawet 6kHz) jest wygodny bo czulosc slyszalnosci spada. Owszem, trzeba uzyc sredniotonowy glosnik majacy szerokie pasmo przenoszenia przy filtrze pasywnym pierwszego rzedu. Pierwszego rzedu dlatego, ze transients przenosi najlepiej. Dynaudio takie filtry wstawial do swoich glosnikow i pierwszy zestaw Dynaudio jaki kupilem do zmontowania takie mial filtry: 800Hz i 5kHz. Spodobala mi sie ich filozofia przenoszenia transients. Wtedy to mialem naprawde dobry sluch. Moja zona byla rowniez absolwentka szkoly muzycznej. Bawilem sie tymi filtrami i kombinowalem ale ostatecznnie zostal 1kHz i 5kHz. Aktywne filtry drugiego rzedu transient/phase "perfect" robia to bardzo dobrze.

Zaprojektowac i zbudowac wzmacniacz powiedzmy 200-250W/8ohm i dwa razy tyle na 4 ohmach i znoszacy dobrze dwa ohmy a jednoczesnie majacy znieksztalcenia rzedu 0.001% na 20kHz na pelnej mocy (i na niskich mocach ponizej 1W) wcale nie jest latwo. Mimo, ze mam tu kolege zawodowego elektronika z wlasna firma i lab to nie wiem czy bylbym w satanie pomierzyc dokladnie wszelkie parametry. Owszem, jego lab nie jest audio tylko na reparacje i produkcje sprzetu pomiarowego glownie dla okretow i chlodni to sporo rzeczy ma. THD meter nie ma. Moj najlepszy generator cyfrowy nie wyrabia chyba 20kHz ze znieksztalceniami tego rzedu.

pozdrawiam,

Stasio, nie pisz takich rzeczy.

Mówimy o SR na poziomach setek V/us, o THD i IMD na poziomach tysięcznych %, PSR na poziomach -80dB, przesłuchach na poziomie zapewne lepszych jak 100dB (monobloki), a Ty podajesz kolejne prawdy audiofilskie; pokrzywiony, trzeszczący winyl - zniekształcenia na poziomie ułamka % i przesłuchy -40dB.

;D

Ja tez dlugi czas w ten sam sposob do tego podchodzilem tzn "technologicznie" i sluchalem tylko z CD na Vinyl patrzac z pogarda ale pozniej zaczalem tego sluchac i ciagle slyszalem ze cos jest tu mocno z tym nie tak, ze Vinyle nawet te stare polskie na zwyklych gramofonach graja duzo bardziej naturalnie. Obecnie sytuacja sie znacznie bardziej poprawila bo mamy juz bardzo dobre przetworniki i potrafimy zmniejszyc jitter do malutkich poziomow. Ale w dalszym ciagu jesli chodzi o barwe i naturalnosc wielu instrumentow CD WYSIADA. Z gestymi formatami jest juz lepiej ale jeszcze trzeba sposo czasu aby siagnely poziomu High-End - ale jestem pewny ze tak sie stanie.Przyczyny nalezy szukac w liniowym charakterze zapisu analogu zapis wysokich czestotliwosci dla CD to doslownie pare zabkow na skali czasu a w analogu hmmmm odcisniete jak posazek, mozna powiedziec nieskonczonosc ograniczona technologia materialowa. Oczywiscie analog ma duza ilosc swoich wad ale wlasnie ta analogowosc stwarza ze dzwiek dla ucha jest naturalny we wszystkich swoich aspektach.Dodatkowo przetworniki to generatory bardzo stromych szumow cyfrowych ktore to robia czesto dziwne rzeczy wewnatrz wzmacniaczy powodujac mechanicznosc brzmieniowa.

stasiop,

Moglbys podac zrodla gdzie mozna kupic 2sa1539/2sc3954? Od dawna szukalem zrodla ale nie udalo mi sie. Dotychczas uzywalem 2sa1541/2sc3956.

ja te tranzystory kupowalem juz chyba z 7 lat temu. Mysle aby przeszukac internet dokladnie sciagalem je z USA wtedy.

@Moglbys podac zrodla gdzie mozna kupic 2sa1539/2sc3954? Od dawna szukalem zrodla ale nie udalo mi sie. Dotychczas uzywalem 2sa1541/2sc3956.

Zostało ich jeszcze kilka w www.bdent.com ogólnie mają sporo tranzystorów "do audio". A przy okazji są pewni co do oryginalności, bo sprawdzałem ich bezpośrednio u dystrybutorów i producentów. Kupowaliśmy tam sporo rzeczy do klona "Accuphase".

System gra dobrze, albo nie....

Dyskusja schodzi na tematykę patefonową to ja znikam.

Jeśli chodzi o PGP to zamiast 2sa1539/2sc3954 mogą być 2sa1360.

Dzieki za info. 2sa1360 maja maly prad kolektora i nie w kazdym VAS pochodza. Kolega testowal cala sterte tranzystorow do VAS i wyszlo mu, ze jesli Ic do 100mA wystarcza z nawiazka to najlepsze sa 2sa1406/2sc3600. Powyzej 2sa1541 a jeszcze wyzej 2sa1539 plus komplementy. Ja dotychczas uzywalem 2sa1541/2sc3956 ale mam tez troche 2sa1406/2sc3600 na nizsze prady.

W BDEnt kupowalem kilka razy bdent ale jakos tych nie zuwazylem. Aktualnie maja 5 sztuk 2sa1539, komplementarnych 2sc maja pelno. Ale znalazlem tez firme robiaca tranzystory Sanyo. Nazywa sie MCM. Jest tansza niz BDEnt. Dziwne, ze nigdy dotychczas wyszukiwarka mi jej nie znalazla. Wlasnie ja sprawdzam.

raven,

nie uciekaj tylko powiedz czy prtojektowales kiedys albo robiles error correction uklady na koncowki mocy na mosfetach? Czytalem pare artykulow na ten temat jak i mam ksiege Boba Cordell'a ale tam nie ma wzorow jak sie liczy poszczegolne komponenty. Ja jestem starej szkoly gdy nie bylo symulacji i trzeba bylo wszystko policzyc, nieraz pi razy drzwi, a potem sprawdzic jak to wyglada na scopie o ile w przedbiegach sie nie spalilo.

Mialem kiedys dostep do Tiny i ta mi sie bardzo podobala ale za droga aby kupic. Wlasnie zamierzam sie pouczyc LT bo Bob opisuje jak uzywac ale problem, ze trzeba miec spice modele tranzystprow. W Tinie mozna bylo wprowadzac dane z datasheet i dokladala do tego co ma i robila symulacje. Tym nie mniej lubie wiedziec jak sie liczy a najwazniejszych wzorow potrzebnych na top wzmacniacz (jak uklad korekcji dla mosfetow bo BJTs w zasadzie ich nie potrzebuja) nie podaja.

pozdrawiam,

Czyzby wzmacniacz zaczal umierac zanim sie tak naprawde narodzil?

zycze udanego weekendu i szalonych pomyslow na jego spedzenie i ich szczesliwej realizacji ale zycze tez pomyslow elektronicznie bardziej trzezwych,

pozdrawiam,

Witam, widać kilka możliwości:

- temat za trudny do uciągnięcia w ramach diy hobby

- brak znajomości dogłębnych podstaw elektroniki (u mnie)

- brak pomysłów / brak sprzętu pomiarowego

- ludzie niechętni do zdradzania swoich tajemnic

- puki co, wszyscy tuningują swoje wzmaki

- zaczęła się pora grilowania, wszakże maj pełną gębą ;D

Proponuję zatem podglądnąć, jak robią to inni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-33778-0-47872600-1305868799_thumb.jpgpost-33778-0-77397800-1305868830_thumb.jpg

post-33778-0-91561700-1305868855_thumb.jpgpost-33778-0-23875000-1305868884_thumb.jpg

Na koniec transformatorek aby osiągnąć właściwą wydajność prądową ;P (nie mogłem sięp powstrzymać)

post-33778-0-22136500-1305869054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pierwszy obrazek to Soulution. Jeżeli chodzi o budowe to podoba mi się zaje...ście! Również stosują korekcję, chyba na opampach jak się przypatruje. Coś podobnego (ale nieco innego) jest też w forumowej wersji wzmacniacza D-NFB (oryginalnie projekt japoński, ciekawy). Czy highend nie wiem, bo nie słuchałem. Ale konstrukcja dosyć prosta (przynajmniej w tej wersji) i parametry/przebiegi całkiem ładne.

Dzieki za info. 2sa1360 maja maly prad kolektora i nie w kazdym VAS pochodza. Kolega testowal cala sterte tranzystorow do VAS i wyszlo mu, ze jesli Ic do 100mA wystarcza z nawiazka to najlepsze sa 2sa1406/2sc3600. Powyzej 2sa1541 a jeszcze wyzej 2sa1539 plus komplementy. Ja dotychczas uzywalem 2sa1541/2sc3956 ale mam tez troche 2sa1406/2sc3600 na nizsze prady.

W BDEnt kupowalem kilka razy bdent ale jakos tych nie zuwazylem. Aktualnie maja 5 sztuk 2sa1539, komplementarnych 2sc maja pelno. Ale znalazlem tez firme robiaca tranzystory Sanyo. Nazywa sie MCM. Jest tansza niz BDEnt. Dziwne, ze nigdy dotychczas wyszukiwarka mi jej nie znalazla. Wlasnie ja sprawdzam.

raven,

nie uciekaj tylko powiedz czy prtojektowales kiedys albo robiles error correction uklady na koncowki mocy na mosfetach? Czytalem pare artykulow na ten temat jak i mam ksiege Boba Cordell'a ale tam nie ma wzorow jak sie liczy poszczegolne komponenty. Ja jestem starej szkoly gdy nie bylo symulacji i trzeba bylo wszystko policzyc, nieraz pi razy drzwi, a potem sprawdzic jak to wyglada na scopie o ile w przedbiegach sie nie spalilo.

Mialem kiedys dostep do Tiny i ta mi sie bardzo podobala ale za droga aby kupic. Wlasnie zamierzam sie pouczyc LT bo Bob opisuje jak uzywac ale problem, ze trzeba miec spice modele tranzystprow. W Tinie mozna bylo wprowadzac dane z datasheet i dokladala do tego co ma i robila symulacje. Tym nie mniej lubie wiedziec jak sie liczy a najwazniejszych wzorow potrzebnych na top wzmacniacz (jak uklad korekcji dla mosfetow bo BJTs w zasadzie ich nie potrzebuja) nie podaja.

pozdrawiam,

Kiedyś robiłem podejście do korekcji na Mosfetach. Nawet uruchomiłem jeden kanał ale miałem problemy ze stabilnością. Od czasu do czasu mi się wzbudzał. W między czasie popaliłem wszystkie mosfety jakie miałem w domu. Chciałem zrobić drugie podejście i nawet zamówiłem nową porcję tranzystorów ale w między czasie przyszły inne pomysły i projekt poszedł w kąt.

Tak to mniej więcej wyglądało.

Co do symulacji to polecam Micorocap9 Bardzo bogata baza tranzystorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Soulution 710)

Ukryta Zawartość

vik

Robiłem.

Wszystko masz tu:

Ukryta Zawartość

W książce Cordella wyczytasz o kompensacji i jak symulować loop gain. Polecam też:

Ukryta Zawartość

życzę wszystkim przyjemnej lektury :)

Żurek ten Soulution to chyba ze 100KPLN kosztuje (chyba najtańszy) :P

Przykładowa bardziej praktyczna realizacyjna układu z rysunku 4 :) (Bez kompensacji :) )

post-28110-0-01337300-1305883252_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, a co sądzicie o tym:

Ukryta Zawartość

oraz o tym :

Ukryta Zawartość

w pierwszym przypadku napisali, że to HI END, prośbę o wyrażenie swojej opinii kieruję w szczególności do kolegów Żurka i Jar, jakie są główne wady tych wzmacniczy? I czy w ogóle warte są uwagi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już pisałem, jestem praktykiem, czasem narwanym gdyż w pędzie twórczym i doświadczalnym, chwytam się za lutownice i śrubokręt bez dogłębnej wiedzy teoretycznej, np. ostatnio wsadziłem korekcje z Ugody do innego układu eksperymentalnego co zaowocowało niestabilnością DC i termiczną pod obciążeniem, przez co tranzystor końcowy buchnął ogniem ;D. Brak mi głębokich podstaw teoretycznych, toteż nie mam nic rzeczowego do powiedzenia, prócz tego: zbudować, posłuchać, porównać, pomierzyć. Czy są godne uwagi... to zależy do czego porównywać i do jakiego zastosowania, zależy też od budżetu.

...nie ma wzorow jak sie liczy poszczegolne komponenty. Ja jestem starej szkoly gdy nie bylo symulacji i trzeba bylo wszystko policzyc, nieraz pi razy drzwi, a potem sprawdzic jak to wyglada na scopie o ile w przedbiegach sie nie spalilo.

Mialem kiedys dostep do Tiny i ta mi sie bardzo podobala ale za droga aby kupic. Wlasnie zamierzam sie pouczyc LT bo Bob opisuje jak uzywac ale problem, ze trzeba miec spice modele tranzystprow...

No to nie masz problemu.

Modele Spice są dostępne prawie w dowolnej ilości, ich dostępność zależy od dociekliwości googlania.

Dotychczas nie znalazłem tranzystorów z naszego projektu (ups) oraz modeli źródeł prądowych do Bety24.

Spokojnie uruchom LTSpice narysuj układ, nadaj elementom typy , a chociażby całkowicie zastępcze i ... RUN

I ... tu nie ma prawdziwego prądu ! I nic nie wybuchnie !

jak układ będzie sie symulował dłużej niż 30sek to sie wzbudził i ... nic sie złego nie stało - popracuj nad schematem i następnym razem będzie 3-15sek.

Biblioteka w aktualnym LT jest dość spora, ale nie ma tam rodzynków.

Póki co, to jednak mozliwość symulacji elektronicznej nie przyniosła dotąd żadnych rewelacji. Jest oczywiście, sporym ułatwieniem, ale nie zastapi wiedzy konstrukcyjnej. Nie było ostatnimi czasy jakiegoś przełomu w temacie wzmacniaczy audio - nie licząc wzmacniczy cyfrowych. Najlepsze rozwiązania i konstrukcje pochodzą i tak głównie z czasów, gdy o SPICE nikt nie marzył ;).

Ja uzywałem symulacji, owszem, ale zawsze topologia i założenia powstawały "w głowie". Symulacja bardzo dobrze słuzy do doboru wartości elementów układu - rzeczywiście skraca to mocno proces. Jest to, na pewno, bardzo przydatne narzędzie - jak kalkulator kiedyś.

wzmacniacz 175 Hi-End zrobiłem parę lat temu i służył mi dość długo. Potem pożyczyłem audiomatua A500 i choc to nie top to pokazał, gdzie miejsce 175Hi-end. Został audiomatus a wysłużony 175 oddałem kuzynowi by teraz on się nim cieszył. Audiomatus miał większe nasycenie, lepszą górę ale najbardzie w basie pokazał przewagę.

Na marginesie, co człowiek potrafi zmajstrować jeśli tylko chce i się uprze:

Ukryta Zawartość

też wzmacniacz mocy, tyle że to nadajnik radiowy SSB.

Nasze wzmacniacze audio, przy tym to dziecinne zabawki, choć również wymagające głębokiej wiedzy.

Ukryta Zawartość

raven, Krzysiek

dzieki za info. Ten artykul Hawksforda mialem kiedys wydrukowany i moze gdzies lezy w pudlach. Zupelnie o nim zapomnialem. Sciagniety na nowo nie powinien zaginac. H podaje pare wzorow na jeden z podstawowych ukladow EC. Musze dokladnie przeczytac. Jak bede mial problemy to Cie pomecze raven.

Jak zaczalem budowac i projektowac audio to zalozylem ksiege, w ktorej wszystko dokladnie zapisywalem i opisywalem: wzor i obliczenia na kazdy element. Ksiega zostala w Polsce. Po przyjezdzie do Perth zbudowalem troche sprzetu z kit'ow ulepszajac je i zabralem sie za zawodowa robote. Pomijajac pare drobiazgow po drodze do audio wrocilem kilka lat temu. Prawie wszystko zapomnialem. Przypomniala mi sie ksiega. Niestety ostani raz jak bylem w domu znalazlem z niej zaledwie kilka kartek i przywiozlem tutaj. Mam tez kilka projektow z owych czasow, ktore ocalaly, ale bez opisow i jak patrze to malo co z nich rozumiem.

jak skoncze budowe nowego suba to zainstaluje LT i zaczne sie go powoli uczyc. Tak przymierzajac sie do nowych kolumn zbudowac musze jeden dwukanalowy wzmacniacz na cztery pary tranow mocy a drugie stero na trzy pary. Pewnie w oparciu o Stochino. Oczywiscie zbuduje tez "transient perfect" active crossovers drugiego rzedu. Najwiekszy problem mam w znalezieniu glosnika sredniotonowego. Nic mi nie odpowiada. Mysle, ze nadal by sie ten BH Neo8 (po dwa w szeregu) ale z ta gora to on sie nie nadaje do pasywnego ciecia. Nawet z aktywnym drugiego rzedu moze byc slychac.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.